Nicole van Roekel
Nicole van Roekel
Koopjesjager, fanatieke spaarder en ondernemer. Kocht haar eerste huis op haar 24e, startte met beleggen op haar 25e en leeft haar droom door een paar maanden per jaar vanuit het buitenland te werken.

Zorgverzekering 2024: nieuwe premies & goedkoopste zorgverzekering

De zorgpremies voor 2024 zijn bekend! De zorgverzekeringen worden flink duurder, maar waar ben je nu het goedkoopst uit? Wij gingen op onderzoek uit.
Zorgverzekering 2023

De zorgpremies voor 2024 zijn bekend. En net zoals héél veel dingen, wordt ook je zorgverzekering een stuk duurder. Gemiddeld ben je in 2024 zo’n €10,- per maand duurder uit voor precies dezelfde dekking als in 2023. Met het laagste eigen risico betaal je straks gemiddeld €147,43 per maand. Een flink bedrag!

Dit is dan ook het moment om zorgverzekeringen goed te vergelijken en te kijken waar je in 2024 het goedkoopst uit bent en/of het beste verzekerd bent voor jouw situatie.

Nieuwe premies in 2023 

De premie stijgt al jaren op rij. In 2024 is dat niet anders. Gemiddeld ben je zo’n €9,- per maand duurder uit dan in 2023, maar de verschillen tussen de zorgverzekeringen zijn groot.

Daarnaast verschilt de premie die je betaalt ook per type zorgverzekering. Om de verschillen in dekking en premies beter te begrijpen, leggen we je de verschillen uit en behandelen we ook de factor “eigen risico”, dat uiteindelijk ook de hoogte van je zorgpremie bepaalt

Eigen risico 2023

Waar je in 2008 nog een eigen risico van €150 kon instellen, is dat nu al een paar jaar op rij €385. Ook in 2024 blijft het minimale eigen risico in 2023 €385. Dat betekent dat je, als je aanspraak moet maken op je zorgverzekering, eerst zelf €385 betaalt voordat de zorgverzekering een bedrag uitkeert.

 

Zorgverzekering zorgpremie groei

Ontwikkeling van het minimale eigen risico sinds 2008 (bron: Zorgwijzer.nl)

Hoe lager je eigen risico, hoe hoger je zorgpremie uitvalt. Als je ervoor kiest om je eigen risico hoger te zetten, krijg je korting op je zorgpremie. Je kan kiezen uit een eigen risico van:

 • €385,- (standaard)
 • €485,-
 • €585,-
 • €685,-
 • €785,-
 • €885,- (maximale eigen risico)

Ik, Nicole, heb er sinds mijn 18e altijd voor gekozen om mijn zorgverzekering op het maximale eigen risico te zetten. Daarmee bespaar je al snel zo’n €15,- tot €20,- per maand, maar dat betekent wel dat áls je zorg nodig hebt, de kans hebt dat je meer uit eigen zak moet betalen.

Dat is in die 11 jaar slechts één keer voorgekomen. Ik verbruikte toen meer dan €385,- (minimale eigen risico) aan zorg en moest zelf nog zo’n €200,- bijleggen. In de overige 10 jaar ben ik altijd onder de €385,- (het bedrag dat je sowieso moet betalen) gebleven. 

Rekening houdend met gemiddeld zo’n €20,- korting per maand, heb ik in 11 jaar tijd dus €2.640,- bespaard door mijn eigen risico op het maximale bedrag te zetten. Voor mij loont het dus zeker om mijn eigen risico zo hoog in te stellen. Maar het is en blijft een risico, natuurlijk. Je weet nooit van welke zorg je een volgend jaar gebruik moet maken. Ik kan die €885,- prima betalen en durf het risico wel aan. 

Verschillende typen polissen

Als je zorgverzekeringen met elkaar vergelijkt op een vergelijkingswebsite zoals Independer, dan zie je al snel dat je bij vrijwel elke verzekeraar uit meerdere typen polissen kan kiezen:

1. Naturapolis

Als je voor deze polis kiest, bepaalt de verzekeraar met welke zorgaanbieders er wordt samenwerkt en sluiten zij contracten af met deze aanbieders. Dit type polis wordt door vrijwel elke verzekeraar aangeboden. Als jij zorg nodig hebt, bijvoorbeeld bij een specialist of in het ziekenhuis, dan kan je alleen kiezen uit de zorgaanbieders waar de verzekeraar een contract mee heeft. 

Als je door een andere zorgverlener geholpen wil worden, kan dat vaak wel, maar betekent dit dat je een lagere (of soms zelfs helemaal geen) vergoeding krijgt.

Een naturapolis is vaak de voordeligste variant die een zorgverzekeraar aanbiedt.

2. Naturapolis beperkt of budgetpolis

Als je nóg voordeliger uit wil zijn, dan kan je bij sommige verzekeraars kiezen voor de naturapolis beperkt, ook wel de budgetpolis genoemd. Je hebt dan vaak de keuze uit minder zorgverleners en/of krijgt te maken met beperkte vergoedingen. Daar tegenover staat dus wél een lagere premie.

3. Restitutiepolis

Wil je alle keuzevrijheid hebben om zelf de zorgverleners te selecteren door wie je geholpen wil worden? Dan kies je voor de restitutiepolis.
Een restitutiepolis is vaak wat duurder, omdat je dus uit alle zorgverleners kan kiezen. Deze polis wordt in 2024 nog maar bij een klein aantal zorgverzekeraars aangeboden, bijvoorbeeld bij a.s.r., Aevitae en Menzis.

4. Combinatiepolis

De meeste zorgverzekeraars bieden naast de naturapolis, ook een combinatiepolis aan. Dat betekent dat je voor sommige typen zorg alleen een vergoeding krijgt bij de zorgverleners waar de verzekeraar een contract mee heeft en bij andere typen zorg wel volledige keuzevrijheid hebt in zorgverleners. 

De combinatiepolis is bij vrijwel elke verzekeraar die zowel de naturapolis als de combinatiepolis aanbiedt, duurder dan de naturapolis.

Welke zorgverzekeraar stijgt in 2024 het minst en het meest qua premie?

Als we alle zorgverzekeringen in kaart brengen, dan blijkt dat de combinatiepolis van IZA in 2024 minst stijgt in premie ten opzichte van 2024. Je bent daar in 202 1,42% duurder uit, oftewel €2,10 per maand. Klinkt misschien gunstig, maar dit is en blijft één van de duurdere verzekeringen.

De zorgverzekering die in 2024 het meest in premie stijgt ten opzichte van 2022, is de naturapolis van ZEKUR, de verzekeraar die onder Univé valt. Voor deze verzekering betaal je in 2024 met het laagste eigen risico €147,30; een stijging van bijna 20% ten opzichte van 2023! 

Ik, Nicole, heb tot vorig jaar altijd mijn verzekering bij ZEKUR gehad, omdat zij altijd de goedkoopste waren. Dat bleek vorig jaar al niet meer zo te zijn en dit jaar ook niet meer. De budgetpolis waar ik altijd gebruik van maakte, is afgeschaft en de twee resterende polissen zijn een stuk duurder. Dit laat wel weer zien dat het echt de moeite waard is om jaarlijks te vergelijken!1.980

Welke zorgverzekering is in 2024 het goedkoopst?

Door je eigen risico op het maximale bedrag van €885,– te zetten, betaal je dus bij elke zorgverzekeraar minder premie. Om te bepalen welke zorgverzekering het goedkoopst is, rekenen we met dat maximale eigen risico. Ook ben je doorgaans goedkoper uit als je kiest voor een naturapolis (of de budgetpolis). 
 

De 5 goedkoopste zorgverzekeringen van 2024, zonder aanvullende verzekeringen, met een eigen risico van €885,- zijn:

 1. Aevitae: €119,45
 2. Zorg en Zekerheid: €122,65
 3. Menzis: €122,75
 4. VinkVink (via Menzis): €122,90
 5. VGZbewust: €122,95

💡 Bespaartip 1: betaal je zorgpremie voor het hele jaar

Bij sommige zorgverzekeraars kun je je premie direct voor het hele jaar betalen, in plaats van maandelijks. Je krijgt dan een korting, vaak tussen de 1% en 2%. Als je het bedrag in één keer kán betalen, kan het dus zeker de moeite waard zijn om dat te doen en te besparen.

Dit zijn de goedkoopste zorgverzekeraars waar je je premie voor het hele jaar kan betalen, inclusief korting:

 1. Aevitae: €1.411,92 per jaar / €117,66 per maand (1,5% korting)
 2. Zorg en Zekerheid: €1.449,72 per jaar / €120,81 per maand (1,5% korting)
 3. Just: €1.452,36 per jaar / €121,03 / maand (2% korting)
 4. Menzis: €1.458,24 per jaar / 121,52 per maand (1% korting)
 5. VGZbewuzt: €1.460,64 per jaar / €121,77 per maand (1% korting)

Wel is het goed om erbij stil te staan of deze bespaartip voor jou écht een bespaartip is. Dat heeft alles te maken met de relatief hoge spaarrente op dit moment. Het bedrag dat je eigenlijk zou gebruiken om je zorgpremie in één keer af te sluiten met een besparing van 1% tot 2%, kun je nu op een spaarrekening zetten, waar je misschien wel 2,46% rente (bij bunq) of hoger krijgt. Ik, Nicole, kies er daarom voor om mijn zorgpremie gewoon maandelijks te betalen en extra te sparen bij bunq tegen die hogere rente.

💡 Bespaartip 2: krijg €27,50 cashback via Woolsocks 

Dionne en ik zijn fanatieke gebruikers van de cashback app Woolsocks. Over allerlei online aankopen ontvang je automatisch cashback via deze app, als je je bankrekening koppelt.
 
Woolsocks heeft nu ook een samenwerking met de vergelijkingswebsite ZorgKiezer. Als je via Woolsocks naar Zorgkiezer.nl gaat en daar een zorgverzekering afsluit, krijg je bij verschillende verzekeraars €27,50 cashback. Scheelt toch weer! Let op: niet alle zorgverzekeraars doen mee.

Aanvullende zorgverzekering

In dit artikel hebben we de focus gelegd op de basisverzekering. Dit is de minimale zorgverzekering die verplicht is in Nederland. Bepaalde typen zorg worden niet standaard vergoed vanuit je basisverzekering, hoe hoog of laag je je eigen risico ook hebt ingesteld.

Hier kan je in sommige gevallen een aanvullende verzekering voor afsluiten. Voorbeelden van typen zorg die hieruit (gedeeltelijk), worden vergoed, zijn bijvoorbeeld anticonceptie, kraamzorg, orthodonthie, fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen zoals osteopathie. 

Het loont zeker om in kaart te brengen van welke zorg je sowieso al weet dat je daar gebruik van gaat maken in 2024. Als je nu bijvoorbeeld al weet dat je een kindje verwacht in 2024 of gebruik gaat maken van de fysiotherapie, kan het lonen om een aanvullende verzekering aan te schaffen.

Je maandelijkse premie wordt dan hoger, maar je hoeft zelf ook minder te betalen. In veel vergelijkingtools, zoals Independer, kan je ook aangeven van welke aanvullende zorg je gebruik wil maken en zo je definitieve maandbedrag te berekenen.

Disclaimer: wij zijn geen financieel adviseurs. Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze link een aankoop doet en/of een verzekering afsluit, ontvangen wij daar commissie over. Jou kost het niets extra!

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge