Waarom een zakelijke rekening?
Een zakelijke rekening is in Nederland niet verplicht, tenzij je een bv of nv hebt. Toch kiezen de meeste ondernemers ervoor om een zakelijke rekening te openen. Hier zijn enkele redenen waarom:
- Professionele uitstraling: Klanten maken geld over naar een rekening op naam van je bedrijf. Dit zorgt voor vertrouwen en het komt professioneel over.
- Overzicht in financiën: Door je privé- en zakelijke transacties gescheiden te houden, wordt je boekhouding eenvoudiger en heb je overzicht in je financiën.
- Handiger voor je belastingaangifte: Bij het indienen van je btw-aangifte of inkomstenbelasting is het handig om je zakelijke inkomsten en uitgaven op één plek te hebben.
Vergelijk zakelijke rekeningen
Het is aan te raden om zakelijke rekeningen te vergelijken voor je er eentje opent. Ze zijn namelijk niet allemaal hetzelfde. Banken bieden verschillende pakketten aan die variëren in kosten, functionaliteiten en extra’s.
Dit zijn belangrijke factoren om zakelijke rekeningen te vergelijken:
- Kosten: Banken rekenen maandelijkse abonnementskosten, die kunnen variëren van een paar euro tot tientallen euro’s. Houd ook rekening met eventuele transactiekosten en kosten voor extra diensten zoals contant geld opnemen bij een pinautomaat of creditcards.
- Functionaliteiten: Sommige zakelijke rekeningen bieden geavanceerde functies, zoals koppelingen met boekhoudsoftware en de mogelijkheid om spaarpotjes te maken.
- Extra’s: Veel banken bieden naast een zakelijke rekening ook andere diensten aan die je wellicht nodig hebt voor je bedrijf. Denk aan bedrijfsverzekeringen en bedrijfsleningen. In sommige gevallen krijg je staffelkorting als je meerdere producten afsluit bij dezelfde bank.
Tip: Gebruik vergelijkingswebsites om een goed overzicht te krijgen van wat verschillende banken aanbieden in combinatie met de kosten.
Type onderneming en je behoeften
Het type onderneming dat je hebt, speelt een grote rol in je keuze voor een zakelijke rekening.
- Voor zzp’ers: Vaak zijn eenvoudige pakketten voldoende, met een betaalrekening, bankpas en misschien een optie voor automatisch sparen. Er bestaat zelfs een speciale zzp rekening. Deze heeft vaak minder opties dan andere zakelijke rekeningen, maar is ook goedkoper.
- Voor mkb’ers: Als je personeel hebt, kan het handig zijn om te kiezen voor een bank die salarisadministratie ondersteunt en meerdere bankpassen aanbiedt.
- Voor webshops: Als webshopeigenaar is het belangrijk dat je zakelijke rekening goede integraties biedt met betaalmethoden zoals iDeal of PayPal.
Denk na over je huidige situatie én je toekomstige plannen. Heb je nu weinig transacties, maar verwacht je te groeien? Kies dan een pakket dat schaalbaar is.
Transactiekosten en betaalverkeer
Naast de vaste maandelijkse kosten van een zakelijke rekening, moet je ook rekening houden met transactiekosten. Dit zijn kosten die banken rekenen voor:
- Het ontvangen of versturen van betalingen
- Het opnemen of storten van contant geld
- Internationale betalingen
Voor ondernemers met veel (kleine) transacties, zoals een bloemenwinkel of horecazaak, kunnen deze kosten flink oplopen. Controleer bij het vergelijken van rekeningen hoeveel transacties er zijn inbegrepen in het maandelijkse tarief en hoeveel extra transactiekosten. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan en elke maand veel geld kwijt zijn aan transactiekosten.
Duurzaamheid en ethiek
Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol voor veel ondernemers. Als je dit belangrijk vindt, is het aan te raden om je te verdiepen in het ethische beleid van de bank waar je een zakelijke rekening wilt openen. Investeert de bank in duurzame projecten? Hoe transparant zijn ze over hun beleid?
Er zijn banken die zich richten op duurzame ondernemingen denk, aan ASN bank. Dit kan een mooie aanvulling zijn als maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) belangrijk is voor jouw bedrijf.
Administratieve voorbereiding
Bij het afsluiten van een zakelijke rekening heb je meestal een aantal documenten nodig:
- Een geldig identiteitsbewijs
- Het KvK-nummer van je onderneming
- Je btw-nummer (voor btw-plichtige ondernemingen)
- Eventueel een uittreksel van de Kamer van Koophandel (niet ouder dan zes maanden). Deze kun je opvragen via de Kamer van Koophandel.
Tot een paar jaar geleden kon je een zakelijke rekening niet online aanvragen bij alle banken. Dat is tegenwoordig gelukkig wel anders. Bij het overgrote gedeelte van de banken kun je online een zakelijke rekening openen. Wel zo fijn (en handig!).
Mijn zakelijke rekeningen
Zelf ben ik ook zzp’er. Dat betekent dat ik destijds ook een zakelijke rekening moest afsluiten. Al vrij snel nadat ik fulltime aan de slag ging als freelancer, heb ik een zakelijke rekening geopend bij Knab. De bank die zich profileert als dé bank voor zzp’ers. Ondertussen zijn we ruim 6 jaar verder en ben ik (nog steeds) een tevreden klant. De app werkt top, de kosten zijn laag en je kan eenvoudig zakelijke spaarpotjes aanmaken.
Finance Freaks is een VOF die ik, Dionne, samen run met Nicole. Dat betekent dat we voor Finance Freaks ook een zakelijke rekening moesten afsluiten. Helaas accepteert niet elke bank de rechtsvorm VOF. We hebben uiteindelijk een zakelijke rekening afgesloten bij bunq. Bunq is een prima bank, maar zowel de vaste kosten als de transactiekosten zijn aan de hoge kant.