Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Wat is een side hustle?

Wil je naast je hoofd inkomstenbron extra inkomen genereren? Dan is het interessant om je te verdiepen in side hustles en te kijken welke side hustles interessant is voor jou!
Wat is een side hustle?

Een side hustle is een bepaalde activiteit die je uitvoert en waar je geld mee verdient naast je hoofdinkomen. Of je nu in loondienst werkt of ondernemer bent, het betekent dat je naast die inkomstenbron, nog één of meerdere andere inkomstenbronnen hebt. 

Het kan zijn dat je een uit de hand gelopen hobby hebt waar je geld mee verdient of een bepaalde passie die geld oplevert. Maar het kan ook zijn dat je een bepaalde training of opleiding hebt gevolgd, waardoor je vervolgens deze nieuwe skills kunt inzetten om een nieuwe side hustle op te zetten. 

Wat is het voordeel van een side hustle?

Het voordeel van een side hustle is dat er in principe altijd geld binnenkomt. Als blijkt dat je tijdelijk geen baan hebt of tijdelijk geen opdracht als freelancer, heb je altijd nog side hustle(s) die zorgen dat er elke maand geld binnenkomt. En dat is een heel prettig gevoel. Daarnaast is het ook super slim. Mensen die miljonair zijn hebben niet voor niets gemiddeld zo’n 6 inkomstenbronnen.

Zorgt een side hustle altijd voor passief inkomen?

Geld dat je via side hustles verdient, kun je vaak op een passieve manier verdienen. Oftewel: je creëert een passief inkomen. Inkomen dat jouw kant op komt zonder dat je daar – nadat je het goed neergezet hebt – niet meer heel actief iets voor hoeft te doen. Aan het begin steek je er veel tijd en energie in en vervolgens verdien je er op een passieve manier geld mee. Maar let op: deze vlieger gaat niet op voor alle side hustles.

Kenmerken van een side hustle

Een side hustle kent vele voordelen. Het is vaak snel en eenvoudig op te zetten zonder dat je er veel tijd en energie in hoeft te steken en het zorgt ervoor dat je op een laagdrempelige manier toch extra inkomsten kunt genereren. Maar wat zijn nu kenmerken van een side hustle?

  • Het is een uit de hand gelopen hobby of passie waar je geld mee verdient
  • Je hebt niet veel geld nodig om te investeren (soms helemaal niets)
  • Je hoeft er niet veel tijd in te steken om er geld mee te verdienen
  • Het is vaak iets heel simpels en voor de hand liggend
  • Het is vaak gerelateerd aan iets waar je talenten liggen

10 side hustle ideeën

Er bestaan heel veel soorten side hustles. De een is makkelijker op te zetten dan de andere, maar om je een beetje een idee te geven wat een side hustle is, vind je hieronder een aantal voorbeelden.

1. Bloggen

Iedereen heeft een bepaald talent of is ergens goed is. Ben jij een productiviteitsgoeroe en weet jij alles hoe je tijdens het werk zo productief mogelijk kunt zijn? Start een blog en deel jouw kennis en kunde. Je kunt dit voor elk gewenst onderwerp toepassen natuurlijk. Uiteindelijk – als je blog groeit qua bezoekers, autoriteit opbouwt en steeds beter gevonden wordt in de zoekmachines – kun je geld verdienen met advertenties en affiliate marketing.

2. Dropshippen

Dropshippen heeft de laatste tijd een negatieve naam gekregen. Dit komt doordat veel mensen van alles verkopen via o.a. Bol.com en Amazon dat ze zelf inkopen in China. Je kunt het ook anders aanpakken. Neem als voorbeeld YourPlants. Een webshop in planten die werkt op basis van dropshippen. Zodra de planten besteld worden door een klant, krijgt de lokale kweker een melding en worden de planten vervolgens door de kweker zelf opgestuurd. De eigenaar van de webshop hoeft hier niets voor te doen. Die moet enkel zorgen voor een hoge ranking in Google, goede reviews, behulpzame klantenservice en de online marketing van de webshop.

3. Investeren in vastgoed

Als je de financiële middelen hebt, kan het interessant zijn om je te verdiepen in investeren in vastgoed. Door vastgoed te kopen en vervolgens te verhuren tegen een hogere prijs, wordt de hypotheek als het ware betaald door je huurders. Op een bepaald moment is de hypotheek afbetaald en verdien je dus elke maand huur zonder dat je daar veel voor hoeft te doen. Oftewel: de geldmachine loopt door terwijl je er niet actief voor hoeft te werken. Houd wel rekening met eventuele schade en renovaties die om de zoveel jaren plaats moeten vinden aan een huis. 

Liever klein beginnen? Je kan er ook voor kiezen om een garagebox(en) onder te verhuren en op die manier de eerste stap naar investeren in vastgoed te zetten. 

4. Schrijven van een boek/e-book

Iedereen is ergens goed in en heeft een bepaald talent. Het kan daarom heel interessant om een e-book of boek te gaan schrijven over een onderwerp dat bij je past en waar je veel kennis van hebt. Een boek/e-book maak je één keer en vervolgens kun je het telkens opnieuw verkopen zonder dat het heel veel tijd of moeite kost. Hierdoor is het een ideale side hustle. Je kunt het makkelijk opschalen. 

Op Finance Freaks hebben wij een tijdje terug de Cash Control Spreadsheet gelanceerd. Een sheet voor het bijhouden van je inkomsten en uitgaven, je spaargeld én spaardoelen, je beleggingen en veel meer! Deze sheet hebben we eenmalig gemaakt en vervolgens kunnen we hem telkens opnieuw verkopen. Ideaal. 

5. Affiliate marketing

Een andere populaire side hustle op dit moment is affiliate marketing. Dat betekent dat je commissie krijgt als iemand iets koopt via jouw link. Ben je razend enthousiast over een boek of een hotel waar je verbleven hebt? Door een affiliate link te delen, ontvang je commissie over het product dat iemand anders aanschaft.

Affiliate marketing kun je op allerlei manieren gebruiken. Je kan affiliate links delen via social media, je eigen nieuwsbrief, maar ook je website. Zo plaatsen wij hier op Finance Freaks ook soms affiliate links naar bijvoorbeeld een boek en een financieel product. Of we schrijven bijvoorbeeld een review over een boek: Slapend Rijk. Daar verwerken we dan ook een linkje in naar het boek. Voor jouw als lezer kost het niets extra’s, maar wij ontvangen wel commissie. 

Daarnaast kun je ook een dedicated affiliate marketing website bouwen. Dit is een informatieve website over een bepaald niche onderwerp waar allerlei affiliate marketing links in staan. Een voorbeeld van zo’n website is de Beste Broodbakmachine.

6. Grafische producten maken

Ben je grafisch goed onderlegd en vind je het leuk om documenten, planners, CV’s, website templates, social media templates, presentaties of andere creatieve items te maken? Dan kan het heel interessant zijn om grafische producten te maken en deze vervolgens te verkopen via een platform zoals Etsy. Grafische producten zijn net als online producten producten die je eenmalig maakt en vervolgens telkens opnieuw kunt verkopen zonder dat het tijd of moeite kost. Een ideale side hustle dus. 

7. Stemacteur

Heb je een mooie stem en lijkt het je leuk om af en toe voor een klus een voice-over op te nemen? Dan is dit een interessante side hustle voor jou. Veel (grote) bedrijven maken regelmatig gebruik van voice-overs voor hun radio- en online marketing campagnes, voor (interne) video’s, presentaties en ga zo maar door. 

Via Voicebooking kun je jezelf aanmelden en een profiel aanmaken. Als er een match is met een opdrachtgever, ontvang je een bericht. Je spreekt vervolgens de prijs af en neemt de voice-over op. Een ideale manier om op een laagdrempelige manier extra geld te verdienen. 

8. Verhuur een kamer of je huis

Een voor de hang liggende en stiekem super simpele side hustle is het verhuren van een kamer in je huis of je huis als je op vakantie bent. Niet iedereen vindt het een prettig idee dat een wildvreemd iemand tijdelijk in je huis woont. Dit betekent dat deze side hustle niet voor iedereen geschikt is. In dat geval kun je altijd kijken of je misschien via via mensen kent die het leuk vinden om tijdelijk op je huis te passen. 

Als je een kamer over hebt, is het een interessante manier om extra geld te verdienen zonder dat het veel extra moeite kost. En als je op vakantie bent is het al helemaal een simpele manier van extra geld verdienen. Iemand anders let op je huis en je ontvangt ook nog geld?! Dubbele win-win situatie. 

9. Open een pakketpunt

Er worden steeds meer pakketen verstuurd en het aantal aanbieders waarmee je pakketjes kan versturen wordt steeds groter. Dit betekent dat veel pakket verstuur diensten op zoek zijn naar nieuwe pakketpunten. Heb je genoeg ruimte en lijkt het je leuk om een pakketpunt te openen? Dat kan het een interessante side hustle zijn. 

Je krijgt vaak een vergoeding per pakket. De exacte vergoeding is afhankelijk per pakket aanbieder en de grootte van het pakket. Bij Homerr krijg je tussen de €0,20 en €0,80 cent per pakket. Bij DHL ligt de vergoeding rond de €0,25 per pakket en bij PostNL ligt de vergoeding tussen de €0,25 en €0,50 per pakket. Dat klinkt niet veel, maar massa is kassa. Hoe meer pakketten, hoe meer je verdient.

10. Spullen flippen

Misschien heb je al eens van deze term gehoord. Flippen betekent dat je iets opknapt/uplift, om het vervolgens met veel winst te verkopen. Zo kan je een huis flippen. Je koopt een bouwval, knapt hem helemaal op en verkoopt het vervolgens met een dikke winst. Maar je kunt ook spullen flippen. Denk aan meubels, (designer) kleding, elektronische apparaten en ga zo maar door. 

Als je handig én creatief bent kan flippen een interessante side hustle voor jou zijn. 

Het belang van meerdere inkomstenbronnen

Het wordt steeds belangrijker om meerdere inkomstenbronnen te hebben. Zeker als je wilt werken aan financiële vrijheid. Het is namelijk een prettig gevoel dat je niet afhankelijk bent van één inkomen, maar dat je meerdere inkomstenbronnen hebt. Hierdoor komt er altijd – ook in mindere periodes – geld binnen en dat is heel erg fijn!

Zelf heb ik – Dionne – zo’n 5 verschillende inkomstenbronnen en ik moet toegeven dat het heel prettig is om te weten dat ik op verschillende manier geld verdien. Hierdoor maak ik mij minder zorgen als een inkomstenbron tijdelijk minder geld oplevert. 

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op de link klikt en een aankoop doet, ontvangen wij daar een commissie over. Jou kost het niets extra.

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge