Nicole van Roekel
Nicole van Roekel
Koopjesjager, fanatieke spaarder en ondernemer. Kocht haar eerste huis op haar 24e, startte met beleggen op haar 25e en leeft haar droom door een paar maanden per jaar vanuit het buitenland te werken.

Waarom beleggen? 3 belangrijke redenen

Van je broertje tot je ouders en je beste vriendin: iedereen om je heen lijkt aan het beleggen geslagen te zijn. En nu 'iedereen' belegt... moet jij er dan ook wat mee? Ontdek in dit artikel waarom je eigenlijk gaat beleggen.
Waarom beleggen

Waar ‘beleggen’ 20 jaar geleden alleen nog weggelegd leek te zijn voor slimme zakenmannen, lijkt tegenwoordig iedereen aan het beleggen te zijn geslagen. Met talloze apps en simpele websites is beleggen laagdrempeliger dan ooit. 

En dus kan iedereen zijn of haar geld beleggen, van je 18-jarige broertje die het salaris van zijn bijbaantje misschien wel in crypto belegt tot je ouders die meer uit hun spaargeld willen halen en zich voorbereiden op hun pensioen dat dichterbij komt.

En ook jij denkt er misschien over na om te beginnen met beleggen. Want ja, als ‘iedereen het doet…’ 

Maar waarom zou je nu eigenlijk gaan beleggen? In dit artikel deel ik 3 belangrijke voordelen waarvan je profiteert als je je geld gaat beleggen. 

1. Je behaalt op de lange termijn een hoger rendement dan met sparen


De spaarrente stijgt al een paar kwartalen op rij. Op dit moment krijg je bijvoorbeeld 2,46% spaarrente per jaar bij 
bunq, één van de hoogste spaarrentes van dit moment.

Maar, als je datzelfde spaargeld besluit te gaan beleggen, kun je over een langere periode misschien wel 7% rendement per jaar behalen. 

Verschillende onderzoeken laten namelijk zien dat hoe langer je je geld (op de ‘juiste’ manier) belegt, hoe groter de kans is dat je meer rendement maakt dan met sparen.

Het rendement van 7% dat ik hierboven noemde, is namelijk zo gek nog niet. Kijk maar eens naar het historisch rendement van de AEX, de index met de 25 grootste, beursgenoteerde bedrijven van Nederland:

In de periode 1989 tot 2019 (ruim 30 jaar) waren er 7 jaren waarin de AEX een negatief rendement behaalde en 24 jaren waarin de AEX een positief rendement behaalde ten opzichte van het jaar ervoor. Het gemiddelde rendement in die periode was 7,26% per jaar.

AEX koers

Bron: AEX Historie – Het Financieele Dagblad

Maar, stel dat je in 2007 een paar duizend euro had belegd in de bedrijven uit de AEX en dat in 2008 al terug wilde halen, dan had je dikke pech. Het rendement van de AEX was in 2008 -52,32% ten opzichte van het jaar ervoor.

Ook de S&P 500, de index met de grootste beursgenoteerde bedrijven uit de Verenigde Staten laat een soortgelijke trend zien. 

In de periode 1957 tot 2022 (bijna 70 jaar) waren er 16 jaren waarin de S&P 500 een negatief rendement behaalde en 50 jaren waarin de S&P 500 een positief rendement behaalde ten opzichte van het jaar ervoor. Het rendement in die periode was gemiddeld 10,16% per jaar.

Rendement S&P 500


Rendement per jaar van de S&P 500 (Bron: Finansjaal.nl). Hier zie je goed hoe het rendement van beleggingen op korte termijn flink kan fluctueren, maar dus op lange termijn een goed, gemiddeld rendement kan behalen.

Ook bij de S&P 500 was 2008 een niet al te best jaar. De S&P 500 behaalde toen een rendement van -37,22% ten opzichte van het jaar ervoor. Daarmee was ook 2008 het slechtste jaar uit de historie van de S&P 500.

Beide voorbeelden laten echter zien dat wanneer je je geld slim en breed gespreid belegt, de kans groot is dat je over een langere periode (30, 40 of misschien zelfs wel 50 jaar) een mooi rendement behaalt op je beleggingen. Een hoger dan het rendement met sparen!

Maar: beleggen is en blijft een risico. Het rendement is niet gegarandeerd en wat we in de geschiedenis hebben gezien, is geen garantie voor de toekomst.

2. Je ontvangt over sommige beleggingen dividend

Het belangrijkste doel van beleggers is dus: hun geld meer waard laten worden. Dat dat ‘vanzelf’ gaat als je het maar lang genoeg de tijd geeft, dat zag je al hierboven in de verschillende grafieken en voorbeelden.

Bij sommige beleggingen profiteer je van een éxtra financieel voordeel. Ik heb het over dividend.

Dividend is een percentage van de gemaakte winst dat beursgenoteerde bedrijven uitkeren aan hun aandeelhouders. Dit wordt vaak één keer per kwartaal, half jaar of jaar gedaan. Je krijgt vaak een vast bedrag aan dividend per aandeel dat je bezit. Hoe meer aandelen je hebt, hoe meer dividend je dus ontvangt


Als je één of meerdere aandelen hebt in een bedrijf dat dividend uitkeert, dan worden dit vaak dividendaandelen genoemd. Dit zijn aandelen van bedrijven die al jarenlang op rij, structureel winst maken en die winst niet (meer) zo goed kunnen investeren om het bedrijf nog verder te laten groeien. In plaats daarvan, kiezen ze er dus voor om die winst gedeeltelijk uit te keren aan hun aandeelhouders.

Voorbeelden van bekende, Nederlandse beursgenoteerde bedrijven die dividend uitkeren, zijn bijvoorbeeld ABN AMRO, Ahold Delhaize (hier valt onder andere Albert Heijn onder) en NN Group.

Niet alle beursgenoteerde bedrijven keren dividend uit aan hun aandeelhouders. Sommige bedrijven kiezen ervoor om de winst die ze gemaakt hebben, niet uit te keren aan aandeelhouders, maar direct te investeren in de groei het bedrijf. Bijvoorbeeld door nieuw personeel aan te nemen of te investeren in nieuwe software/machines. Het doel van die investeringen, is dat een bedrijf groeit en dat een aandeel in zo’n bedrijf, ook meer waard wordt.

Dit soort aandelen worden groeiaandelen genoemd. Je krijgt dan geen dividend uitgekeerd, maar de kans is wel groter dat de waarde van je aandelen in dit bedrijf groeien, waardoor je dus alsnog winst maakt.

Als je belegt in dividendaandelen, krijg je dat dividend periodiek uitgekeerd. Bijvoorbeeld één keer per kwartaal of één keer per jaar. Je kunt zelf kiezen wat je doet met dat dividend:

  • Uitgeven. Dit doe je door het dividend vanaf je beleggingsrekening op je persoonlijke bankrekening te storten. Zo krijg je dus periodiek een extraatje dat je aan elk willekeurig doel kan uitgeven – van boodschappen tot versneld aflossen op je hypotheek en van een nieuw kledingstuk tot een avondje uit.
  • Herbeleggen. Het dividend laat je op je beleggingsrekening staan en beleg je opnieuw in datzelfde aandeel of een ander beleggingsproduct. Zo profiteer je zelfs van het rente-op-rente-effect.

3. Je profiteert met beleggen van het rente-op-rente effect

Het rente-op-rente-effect wordt ook wel het zevende wereldwonder genoemd. Dit effect is niet enkel en alleen te verkrijgen door je geld te beleggen. Je profiteert namelijk ook van dit effect bij sparen. Het is alleen wél zo dat het rente-op-rente-effect bij beleggen vaak nóg groter is, omdat de rendementen ook hoger zijn.

We leggen het je graag uit aan de hand van een rekenvoorbeeld:

Stel dat je €100,- belegt in een bedrijf dat dividend uitkeert. Aan het einde van het jaar ontvang je 5% dividend. Dat is €5,-. Je besluit dit geld direct te herinvesteren in datzelfde bedrijf. Om het makkelijk te houden, gaan we er even vanuit dat je inleg niet meer of minder waard is geworden. Het jaar erop krijg je opnieuw 5% dividend, maar dit keer over €105,-. Nu krijg je dus €5,25 aan dividend.

Dit effect herhaalt zich jaar na jaar en wordt dus elk jaar extremer. Als je je geld 40 jaar laat staan en elk jaar 5% dividend ontvangt, dan is je inleg ruim 7 keer zoveel waard geworden!

Meer weten over het rente-op-rente-effect? We leggen het je uitgebreid uit in onze blog hierover, inclusief concrete rekenvoorbeelden.

 

Disclaimer: wij zijn geen financieel adviseurs. Deze blog bevat dan ook geen beleggingsadvies. Bovendien brengt beleggen een risico met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge