Nicole van Roekel
Nicole van Roekel
Koopjesjager, fanatieke spaarder en ondernemer. Kocht haar eerste huis op haar 24e, startte met beleggen op haar 25e en leeft haar droom door een paar maanden per jaar vanuit het buitenland te werken.

Veilig beleggen: hoe doe je dat en waar let je op?

Ben je nog niet begonnen met beleggen, maar zou je het stiekem wel willen? Grote kans dat je je tot nu toe hebt laten tegenhouden doordat beleggen je ingewikkeld lijkt. Of een beetje eng.
Veilig Beleggen

Ben je nog niet begonnen met beleggen, maar zou je het stiekem wel willen? Grote kans dat je je tot nu toe hebt laten tegenhouden doordat beleggen je ingewikkeld lijkt. Of een beetje eng.

Dat beleggen niet ingewikkeld hoeft te zijn, heb je inmiddels (hopelijk!) al ontdekt door de content die we met je delen via social media en in onze blogs. Om te starten met beleggen hoef je je niet tientallen uren te verdiepen in taaie stof. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een passieve beleggingsvorm zoals indexbeleggen. Ook ik (Nicole) en Dionne kiezen daarvoor. Je hebt dan eigenlijk geen kennis nodig van beleggen en hebt ook geen omkijken naar je beleggingen. Ideaal!

Ook heb je geen duizenden euro’s spaargeld nodig om te beginnen met beleggen. Beleggen kan ook met een klein bedrag.

Maar dat beleggen spannend kan zijn, ga ik niet direct ontkrachten. Je mag beleggen zeker eng vinden. Dat betekent namelijk dat je beseft dat beleggen risico’s met zich mee brengt. We vermelden niet voor niets een dikke disclaimer bij alle content die we delen over beleggen: je kan je inleg of een deel van je inleg verliezen. 

Maar laat die angst je alsjeblieft niet tegenhouden om te beginnen met beleggen. Want ondanks dat beleggen risico’s met zich mee brengt, zijn er wel manieren om die risico’s te beperken. En je geld op een veilige manier te beleggen.

 
Maar wat is veilig beleggen nu precies? Hoe zorg je ervoor dat je minder risico loopt met je beleggingen? En hoe weet je of je je geld bij een veilige partij belegt? In dit artikel leg ik je alles uit over veilig beleggen.

1. Kies voor een defensieve beleggingsstrategie

Niemand zit erop te wachten dat je belegde vermogen binnen een dag 30% minder waard wordt. Want geloof me: dat kan je best wat stress opleveren. Zeker als je net begint! Maar het kán je overkomen, met name als je belegt in hoge risico beleggingsproducten.

Als je belegt in beleggingsproducten met een hoog risico, dan wordt dat ook wel offensief beleggen genoemd. De waarde van deze beleggingsproducten kan sterk schommelen. De kans op een (groot) verlies is groter bij offensieve beleggingsstrategieën, maar de kans op een (grote) winst is ook groter bij offensieve beleggingsstrategieën.

Als je het niet zo’n prettig idee vindt om veel risico te lopen, dan kun je beter kiezen voor een defensieve beleggingsstrategie. Je loopt dan minder risico op grote verliezen, maar – kanttekening: de kans op een hoog rendement is ook kleiner. 

Beleggen in staatsobligaties is een gebruikelijke defensieve beleggingsvorm. Dit kun je zien als een lening die door een land of overheid wordt uitgegeven. Als belegger koop je zo’n obligatie en uiteindelijk krijg je je uitgeleende geld met rente terug. Deze beleggingsproducten hebben vaak lagere rendementen, maar bieden doorgaans ook meer zekerheid (en dus minder risico) doordat ze vaak gewoon netjes – met de rente – worden terugbetaald. 

Er is ook een middenweg: neutraal beleggen. Dan beleg je ongeveer 50% van je geld defensief (bijvoorbeeld in obligaties) en 50% van je geld offensief (bijvoorbeeld in losse aandelen). Onderstaande taartdiagrammen laten je de verschillen wat duidelijker zien.

Offensief Defensief Beleggen

Er zijn ook manieren om wél offensief te beleggen (bijvoorbeeld in aandelen) en je risico op verlies tóch te verkleinen. Hoe? Door je belegde geld optimaal te spreiden.

2. Zorg voor een optimale spreiding in je beleggingen

Stel dat je €10.000,- hebt belegd in aandelen van één bedrijf en dat bedrijf gaat failliet, dan ben je dus al je geld kwijt.

Maar stel dat je je geld in tientallen aandelen hebt belegd, het liefst ook nog uit verschillende sectoren en landen of continenten, dan voel je er veel minder van als één bedrijf failliet gaat. En stel dat het economisch wat slechter gaat in een bepaalde sector of land, dan is dat ook niet direct terug te zien in de waarde van je beleggingen als je je geld breed gespreid belegt.

Door bijvoorbeeld te kiezen voor indexbeleggen, kies je eigenlijk automatisch voor een brede spreiding van je belegd vermogen. 

In plaats van allerlei aandelen los te kopen, beleg je in een indexfonds. Dit fonds volgt een bepaalde index – een verzameling van tientallen tot soms wel duizenden bedrijven. Zo kun je bijvoorbeeld beleggen in een fonds dat de S&P 500 volgt: de index van de grootste, meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven van de Verenigde Staten. Je belegt dan als het ware in één keer in alle bedrijven die tot deze index behoren.

Ik doe zelf aan indexbeleggen bij Meesman, waar ik je al meer over vertelde in mijn blog over mijn beleggingsstrategie en mijn complete artikel over indexbeleggen bij Meesman. Ik beleg daar in het fonds Aandelen Wereldwijd Totaal, dat bestaat uit meer dan 6.000 aandelen van over de hele wereld. Je zou dus kunnen zeggen dat ik mijn geld in vrijwel alle beursgenoteerde bedrijven ter wereld beleg. En tja, breder gespreid beleggen kan bijna niet. 

Bovendien tonen verschillende wetenschappelijke onderzoeken aan dat passieve beleggingsvormen, zoals passief beleggen in een indexfonds, meer rendement opleveren dan actieve beleggingsvormen. Door simpelweg de index te volgen en de officiële weging aan te houden, is de kans groter dan je een hoog rendement behaalt dan wanneer je zelf losse aandelen selecteert en (ver)koopmomenten probeert te timen.

Bij Meesman kun je beleggen in indexfondsen die bestaan uit aandelen (offensief beleggen), maar ook in indexfondsen die bestaan uit obligaties. Dit laatste is dus een vorm van defensief beleggen.

3. Beleg bij een betrouwbare partij

Niet alleen de beleggingsvorm, maar ook de partij waar je je geld belegt bepaalt hoe veilig of onveilig je je geld eigenlijk belegt. Maar hoe weet je nu of je je geld bij een betrouwbare, veilige partij belegt? 

Een paar tips:

  • Google eens op de naam van deze beleggingspartij. Kun je weinig vinden over deze partij? Check dan vooral goed of de vergunningen (zie verderop dit artikel) in orde zijn. Kun je wat blogs en/of reviews over deze partij vinden? Lees ze eens kritisch door en kijk of de boventoon voornamelijk positief of negatief is. Dit zegt natuurlijk al wat.
  • Controleer of de beleggingspartij een vergunning heeft van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) om beleggingsdiensten te verlenen in Nederland. Ook publiceert de AFM wel eens waarschuwingen over partijen die zonder vergunning actief zijn in Nederland. Je kunt dat controleren in de registers beleggingsinstellingen van het AFM of door simpelweg te Googlen op de naam van de partij in combinatie met “AFM”. 
  • Controleer of de beleggingspartij geregistreerd is in het het Kifid. Het Kifid behandelt alleen klachten van consumenten tegen dienstverleners die hier zijn aangesloten. Als je ziet dat de partij hier is aangesloten, dan is dit een signaal dat het om een betrouwbare partij gaat.

De Wet op financieel toezicht verplicht beleggingspartijen om hun vermogen te scheiden. Dat betekent dat het geld van beleggers zoals jij, is afgescheiden van het vermogen van de bank of het vermogen van de beleggingspartij. Als de beleggingspartij failliet gaat, dan zijn jouw beleggingen beschermd en blijft het belegde geld dus van jou. 

Ontdek je dat de partij die jij op het oog hebt, geen AFM-vergunning heeft? Beleg je geld hier dan niet. Je loopt dan risico dat zo’n partij er met je geld vandoor gaat of dat je je geld kwijt bent als deze partij failliet gaat.

4. Let goed op de kosten

Bij welke partij je ook start met beleggen, er komen vrijwel altijd kosten bij kijken. De ene partij rekent veel hogere kosten dan de andere partij en dat is natuurlijk van invloed op je netto rendement. Want hoe meer kosten je betaalt om überhaupt te kunnen beleggen, hoe minder rendement je uiteindelijk overhoudt.

Ook zijn alle partijen niet altijd even transparant over de kosten, dus verdiep je hier goed in. Vergelijk partijen eens met elkaar op basis van die kosten. Welke verschillen zie je dan ontstaan? 

Voorbeeld: (te) veel kosten voor een beleggingspartij

Een goed (of eigenlijk een slecht) voorbeeld van een partij waar beleggen laagdrempelig lijkt, maar uiteindelijk best wel duur kan worden, is Peaks.

Bij deze partij kan je met kleine bedragen starten met beleggen, bijvoorbeeld met je wisselgeld. Stel dat je ergens €1,70 afrekent, dan kun je de app zo instellen, dat je afgerekende bedrag naarboven wordt afgerond (in dit geval €2,-). Het ‘wisselgeld’ (in dit geval €0,30) wordt dan automatisch belegd in duurzame indexfondsen.

Klinkt op het eerste oog, want dat betekent ook dat je maandelijks bijvoorbeeld al kan beginnen met een inleg van een paar euro of een paar tientjes. Maar – nu komt het: je betaalt minimaal €1,99 per maand om te kunnen beleggen bij Peaks. Daar bovenop komt nog eens 0,5% per jaar aan variabele kosten. 

Stel dat je maandelijks maar €20,- belegt, dan wordt er elke maand dus al ruim 10% (!) van je rendement afgesnoept. En dat is écht heel veel. 

Cash Control: dé Spreadsheet voor het bijhouden van je financiën

5. Staar je niet blind op historische rendementen

Stel dat je wil beleggen in een beleggingsproduct waarvan je ziet dat de afgelopen 5 jaar steevast 10% rendement per jaar is behaald, weet je dan zeker dat dit een goed product is dat jou ook veel rendement gaat opleveren?

Nee. 

Want ook al kunnen historische rendementen je wel een beeld geven, ze zijn nooit een garantie voor succes in de toekomst.

6. Beleg periodiek

Nog een manier om minder risico te lopen met je beleggingen, is door je geld periodiek te beleggen in plaats van enkel eenmalig. Door bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag op de eerste dag van de maand te beleggen, pak je automatisch hoogtepunten en dieptepunten mee.

Het heeft vrijwel nooit zin om koopmomenten te timen. Want beurskoersen kan je toch niet voorspellen!
Door periodiek te beleggen, middel je de aankoopprijs van je beleggingsproduct en beperk je het risico van het verkeerd timen van aankoop- en verkoopmomenten.

7. Beleg voor de lange termijn

Een bekend beleggingsadvies is: beleg voor de lange termijn. Want hoe langer je je geld de tijd geeft om te renderen, hoe groter de kans is op een hoog rendement. 

Dat geldt zeker voor breed gespreide beleggingsproducten, zoals indexfondsen. Door je geld breed gespreid te beleggen in verschillende organisaties, landen en sectoren, elke maand structureel bij te kopen (en niet te verkopen!) en je beleggingen voor de lange termijn aan te houden, vergroot je de kans op een positief rendement enorm.

8. Stick to the plan

Tot slot: houd je aan je plan en probeer niet te emotioneel te reageren op grote koersschommelingen. 

Toen je startte met beleggen had je een doel voor ogen. Bijvoorbeeld vervroegd met pensioen, een vakantiehuisje kopen of een verbouwing realiseren. Daar heb je een passende beleggingsstrategie bij gekozen. Houd je daaraan en maak geen gekke sprongen, door ineens extreem veel bij te kopen of te verkopen (met verlies). 

Ik hoop dat deze tips je meer informatie hebben gegeven en ervoor hebben gezorgd dat je je beleggingsavontuur met een gerustgesteld én veilig gevoel kan beginnen. Succes!

Disclaimer: wij zijn geen financieel adviseurs. Dit artikel bevat geen beleggingsadvies en we willen nogmaals benadrukken dat beleggen risico met zich meebrengt, omdat je (een deel van) je inleg kan verliezen. Raadpleeg het Essentiële Informatie Document (Eid) van een partij voordat je begint met beleggen. 

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge