Foto van Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Tweedehands auto kopen? 5 financiële tips!

Wil je een tweedehands auto kopen, maar weet je niet waar te beginnen? En minstens zo belangrijk: waar je op moet letten bij de aanschaf van een occasion? Het kan lastig zijn om een goede keuze te maken en te voorkomen dat je te veel geld betaalt of een slechte koop doet. In deze blog delen we praktische én financiële tips voor een slimme aankoop.
Tweedehands auto kopen? 5 financiële tips!

Tip 1: Kies een auto die bij je past

Als je een tweedehands auto gaat kopen, is het natuurlijk goed om te weten waar je de auto voor nodig hebt. Zoek je een gezinsauto, een auto voor lange afstanden, of juist een compacte tweezitter met ruimte achterin voor bagage?

Het is belangrijk dat de auto niet alleen nu voldoet aan je wensen, maar ook over een tijdje nog past bij je levensstijl. Neem hier de tijd voor, zodat je een weloverwogen keuze maakt.

Tip 2: Bepaal je budget én houd je eraan

Tweedehands auto’s kunnen prijzig zijn. Wil je voorkomen dat je te veel geld uitgeeft? Bepaal dan wat je budget is. Dit vergemakkelijkt niet alleen het zoekproces, het voorkomt ook dat je stiekem tóch te veel geld uitgeeft aan je nieuwe auto waar je later misschien wel spijt van krijgt. 

Tip 3: Check het onderhoudsverleden van de auto

Ga je een tweedehands auto kopen? Dan is het slim om uit te zoeken hoe de auto de afgelopen jaren onderhouden is. Vraag naar het onderhoudsboekje en controleer of de auto ooit (een grote) schade heeft gehad en hoe deze schade hersteld is. Dit helpt je om onverwachte kosten voor reparaties te vermijden en geeft ook inzicht in de betrouwbaarheid van je – mogelijk – toekomstige auto. Niemand wil voor dure, onverwachte verrassingen komen te staan als je de auto net een paar maanden hebt. 

Tip 4: Maak een proefrit

Een occasion kopen? Een tweedehands auto kan er van de buitenkant piekfijn uitzien, maar dat zegt nog niets over de motorische staat. Maak daarom áltijd een proefrit als je een tweedehands auto wilt kopen. Hoe rijdt de auto? Let vooral op geluiden, het stuurgedrag en de werking van de remmen en de koppeling. Dit geeft een duidelijk beeld van de technische staat van de auto.

Tip 5: Doe een technische controle

Heb je zelf niet of niet genoeg technische kennis van auto’s? Raadpleeg dan een expert die met een scherp oog kan controleren of er geen verborgen (technische) gebreken zijn en de auto technisch in goede staat verkeert. 

Een expert inschakelen kost geld, maar het kan wel voorkomen dat je geld uitgeeft aan een auto die technisch niet helemaal in orde is. Reparaties zijn vaak duurder. En een kat in de zak kopen is pas écht duur en financieel gezien niet de beste optie. 😉 

Tip 6: Onderzoek hoe waardevast de auto is

Als je een tweedehands auto koopt, kun je hem ‘oprijden’, maar de kans bestaat ook dat je de auto over een tijdje weer wilt verkopen om hem in te ruilen voor een ander, nieuwer of groter model. Dan is het wél financieel slim om uit te zoeken hoe waardevast de auto is die je op het oog hebt. Een kanariegele auto verkoopt minder snel dan een zwarte auto. Daarnaast maakt een luxe uitvoering of een special edition je auto aantrekkelijker, net als een trekhaak en vierwielaandrijving.

De meest waardevaste auto’s zijn kleine, compacte (stads)auto’s. Dit komt onder andere door:

  1. Lagere operationele kosten: Ze zijn zuiniger in brandstofverbruik en vaak goedkoper in onderhoud.
  2. Grotere vraag: Door hun betaalbaarheid en praktische formaat zijn kleine auto’s populair, vooral in stedelijke gebieden.
  3. Lagere belastingen en verzekeringspremies: Ze zijn aantrekkelijk voor kopers die op hun budget letten.

Tip 7: Onderhandel over de prijs

Niet iedereen is er fan van, maar het is wél financieel slim: onderhandelen over de prijs. Dit kan je flink wat geld besparenVaak zit er nog marge en kun je met een beetje onderhandelen iets van de prijs afhalen. Als je de auto een paar honderd (of zelfs meer!) euro goedkoper uit de markt kan halen, is dat natuurlijk toch fijn. Dan kun je dat geld direct opzij zetten in een spaarpotje voor de auto. Handig voor het onderhoud of toekomstige reparaties. 

Bonustip: controleer de kilometerstand en de papieren

Je wilt er zeker van zijn dat je een goede aankoop doet waar je hopelijk jaren plezier van hebt. Check daarom altijd de kilometerstand (en kijk ook of daar niet mee gerommeld is) en controleer de papieren. Denk aan het APK-keuringsrapport en het kentekenbewijs. Dit voorkomt juridische en praktische problemen. Ook geeft het je meer zekerheid over de staat van de auto. 

 *Deze blog is in samenwerking met auto.nl geschreven.

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge