Nicole van Roekel
Nicole van Roekel
Koopjesjager, fanatieke spaarder en ondernemer. Kocht haar eerste huis op haar 24e, startte met beleggen op haar 25e en leeft haar droom door een paar maanden per jaar vanuit het buitenland te werken.

6 tips om je inkomsten te vergroten

Meer geld verdienen: dat willen we allemaal wel. Maar hoe pak je dat nu aan? Met welke tips kun je je huidige inkomen vergroten én nieuwe manieren ontdekken om extra inkomsten te genereren? Nicole deelt 5 tips!
Inkomsten vergroten

Waar veel Nederlanders zich al snel blind staren op besparen als ze meer geld willen overhouden, willen wij je daarnaast ook inspireren én activeren om je inkomen te verhogen.

Want: aan besparen zit een grens. Je kunt je gebruikte theezakjes invriezen (het classic vrekkerige bespaarvoorbeeld), maar op den duur zal je tóch nieuwe theezakjes moeten kopen. En aan je inkomen verhogen, zit eigenlijk geen grens. The sky is the limit

En dus delen we in dit artikel 5 tips om je inkomen te vergroten. Tips die we zelf ook toepassen (met succes!) en bruikbaar zijn voor iedereen: of je nu ondernemer bent of in loondienst werkt.

Tip 1: Onderhandel over je salaris

Voordat je andere verdienmodellen gaat verkennen, is onze tip: kijk eerst eens wat je kan doen om je huidige inkomen te verhogen. En ja, we begrijpen: vragen om meer geld is spannend. Toch willen we je stimuleren om de onderhandeling over je salaris in loondienst of inkomen uit je onderneming, aan te gaan. 

Wij hebben dat altijd gedaan toen we nog in loondienst werkten (met een flinke dosis gezonde spanning) en ook nu we beide ondernemer zijn, gaan we jaarlijks het gesprek aan met bestaande en nieuwe klanten om onze tarieven te verhogen. Dat doen we door:

 • Zelfverzekerd het onderhandelingsgesprek in te gaan
 • Te weten wat we waard zijn
 • Goede argumenten te gebruiken zoals dat we meer ervaring hebben opgedaan en de hoge inflatie

Zomaar drie tips waar je misschien al wat aan hebt, maar er is iemand die nog veel meer waardevolle tips heeft. Sterker nog: zij heeft van ‘onderhandelen’ haar werk gemaakt. We hebben het over Merel van der Wouden, succesvol onderhandel- en transformatiecoach. We hebben haar geïnterviewd over haar nieuwste boek “Je Bent Het Waard” en haar gevraagd wat haar beste onderhandeltips zijn.

Tip 2: Shop met cashback

Door (online) aankopen te doen via een bepaalde app of online programma, krijg je een vast bedrag of percentage van je aankoopbedrag terug. Cashback, noemen we dat. Het lijkt op het eerste oog misschien een manier om te besparen op je uitgaven, maar je kan het ook zien als een manier om je inkomsten te vergroten. Zeker als je cashback ontvang over aankopen die je tóch al zou doen. 

In Nederland zijn bekende cashback-apps en -websites:

Je kan bij een aantal van deze cashbackapps en -websites zelfs extra geld verdienen als je via jouw link een nieuwe gebruiker aandraagt. Zo krijg je bij Woolsocks en Scoupy een giftcard van €25,- als je twee vrienden uitnodigt om zich aan te melden en hun bankrekening te koppelen. Bij Cashback XL krijg je €2,50 voor elke nieuwe gebruiker die zich via jouw persoonlijke link aanmeldt. Ook weer extra inkomsten, dus!

Zo doet Nicole dat:

“Ik gebruik Woolsocks. Wat ik handig vind, is dat je via deze app automatisch cashback ontvangt bij héél veel winkels. Door je bankrekening te koppelen aan de app, wordt er voor elke aankoop automatisch cashback overgemaakt naar je Woolsocks-account. Het zijn kleine bedragen, maar alle beetjes helpen. En je hoeft er niets voor te doen, want door de bankpaskoppeling ontvang je automatisch cashback.
Veel winkels en supermarkten waar je waarschijnlijk wel wekelijks shopt doen mee: van HEMA en Kruidvat tot Jumbo en Albert Heijn.

Ook op aankopen bij veel online shops ontvang je cashback via Woolsocks. Laatst had Woolsocks bijvoorbeeld een speciale Amazon casbackactie, waarmee je tot wel 14% van je aankoopbedrag terug kon verdienen. Via de app kan je ook specifieke producten kopen bij supermarkten, waarbij je dan een deel van of zelfs je hele aankoopbedrag terugkrijgt. Een leuke, betaalbare manier om eens nieuwe producten uit te proberen!”

Tip 3: Koopzegels sparen

Voordat je roept: “Ja, doei… ik heb geen zin om die zegels in te plakken!” – goed nieuws voor jou: dat hoeft ook niet meer. Bij veel supermarkten spaar je automatisch én gedigitaliseerd koopzegels

Bij elke euro die je uitgeeft bij een supermarkt, kun je voor een extra bedrag (bijvoorbeeld 10 cent) één koopzegel kopen. Bij een X-aantal zegels is je (digitale) zegelboekje vol, je levert het boekje in en krijgt dan meer geld terug dan waar je de zegels voor hebt gekocht. 

Een aantal voorbeelden:

 • Albert Heijn: Bij een vol spaarboekje met 490 zegels (€49,-) ontvang je €52,-. Dat is dus €3,- winst, oftewel 6% rente. 
 • Jumbo: Bij een vol spaarboekje van 25 koopzegels (€2,50) ontvang je €2,60. Dat is €0,10 winst oftewel 4% rente.
 • PLUS: Bij een vol spaarboekje met 200 zegels (€4,-) ontvang je €6,-. Dat €2,- winst oftewel 50% rente. PLUS heeft daarmee het meest winstgevende spaarsysteem van alle Nederlandse supermarkten.

Bij Coop ontvang je 4% rente op je koopzegels, maar kan je (nog) niet digitaal sparen. Bij Lidl en Aldi kun je helaas geen gebruik maken van koopzegels.

Zo doet Nicole dat:

“Zelf spaar ik koopzegels bij Albert Heijn: de supermarkt waar ik het vaakst boodschappen doe. Voor €12,- per jaar ben ik zelfs Premium-member bij Albert Heijn. Je spaart dan twee keer zo snel voor koopzegels (voor elke uitgegeven euro kan je twee koopzegels kopen) en krijgt daarnaast extra kortingen op bepaalde producten.

Ongeveer één keer per twee maanden lever ik een vol spaarboekje in en profiteer ik dus van 6% ‘rente’ op mijn boodschappen.

Omdat dit proces nu bij veel supermarkten helemaal automatisch verloopt in de app, kan ik je dit echt van harte aanraden. Makkelijker zoveel rente krijgen op je geld, kan bijna niet!”

Tip 3: Side hustle beginnen

Naast je baan in loondienst, kan je ook een side hustle beginnen. En nee: daarvoor hoef je je niet direct in te schrijven bij de KvK. Je mag elk jaar een bepaald bedrag verdienen dat je bij je inkomstenbelastingaangifte op kan geven als “inkomen uit overig werk“. 

En nee: je hoeft ook geen super ondernemend type te zijn om een side hustle op te zetten. Wij geloven dat er voor iedereen zo’n side hustle is die bij je past. En je kan het zo groot of klein maken als je zelf wil!

Kan je wel wat inspiratie gebruiken? In onze blog over side hustles delen we 10 ideeën met je om een side hustle te starten. Wie weet zit er iets voor jou tussen!

Dionne

Zo doet Dionne dat:

“In 2011 ben ik begonnen met het bijhouden van een online dagboek in de vorm van een blog. Bijna elke dag schreef ik een artikel over een bepaald onderwerp. De ene keer over mijn outfits, de andere keer over een reis die ik maakte en weer een andere keer over mijn ‘happy moments’ van de voorgaande week. 

Na een jaar kreeg ik ineens een aanvraag van een bedrijf om samen te werken. En zo volgden er meer. Ik schreef artikelen over mijn blog over hun producten of diensten en kreeg betaald voor deze reclame. Zo begon ik langzaam geld te verdienen met mijn blog.

Nu – ruim 12 jaar later – staan er niet alleen honderden artikelen online, ik verdien ook nog steeds elke maand een leuk bedrag met mijn blog door deze promotie-artikelen en affiliate marketing. Een hele fijne en leuke manier om extra geld te verdienen.” 

Tip 4: (Een gedeelte van) je woning verhuren

Ook uit je eigen woning kun je extra inkomen halen. Bijvoorbeeld door een gedeelte van je woning of je hele woning te verhuren. Terwijl jij een wereldreis maakt of van een cocktail geniet op een strandbedje aan de Costa Brava, verdien je geld doordat je (een gedeelte van) je woning verhuurt. Hoe fijn is dat?!

De regels verschillen wel per gemeente en type woning. Zo mag je in de ene gemeente je woning maar een beperkt aantal dagen per jaar verhuren terwijl daar in andere gemeenten geen richtlijnen voor zijn opgesteld. 

Als je een woning huurt, is het niet zomaar toegestaan om (een deel van) je woning te verhuren. Datzelfde geldt bijvoorbeeld als je een appartement in een flatgebouw of appartementencomplex hebt, ook dan is het niet altijd toegestaan om je woning (gedeeltelijk) te verhuren. Check dus eerst:

 • Welke regels er in jouw gemeente gelden rondom de (gedeeltelijke) verhuur van je woning
 • Of je je woning (gedeeltelijk) mag verhuren van je huurbaas, VVE en/of hypotheekverstrekker
 • Welke belastingregels er gelden over de huurinkomsten

In veel gemeenten mag je maximaal 2 kamers van je woning verhuren en ook een aantal weken per jaar je hele woning verhuren. Misschien best interessant als je de kamers niet gebruikt of als je een aantal weken op vakantie gaat!

Zo doet Nicole dat:

“Over een aantal weken krijg ik de sleutels van mijn nieuwe woning. In de tuin staan twee ruime bergingen, waarvan ik er maar één ga gebruiken. Ik wil onderzoeken of ik één van de bergingen kan verhuren, zodat iemand deze kan gebruiken als opslagruimte of werkplek. Ik weet dat er veel vraag naar is en dat je er best een leuk zakcentje mee kan verdienen. Zeker interessant als ik die ruimte toch niet gebruik!”

Tip 5: Je auto, camper of spullen verhuren

Heb je een eigen auto, maar gebruik je die niet elke dag? Zonde! Je kan namelijk geld verdienen door je auto uit te lenen aan anderen. Die kan via bijvoorbeeld Snappcar. Zo verdien je een extra zakcentje. 

Heb je een eigen camper? Ook dan kun je ervoor kiezen om deze te verhuren op de momenten dat je hem zelf niet gebruikt. Je kan je camper eenvoudig verhuren via websites zoals Goboony of Paul Camper.

Heb je thuis een boormachine, elektrische bakfiets of een ander apparaat dat je niet dagelijks gebruikt? Dan kan het interessant zijn om deze items aan te bieden via de verhuur website Peerby. Als er iemand bij jou in de buurt een specifiek item wil huren, kun je daar geld mee verdienen. 

Tip 6: Dividend en winst uit beleggingen

Door je geld te beleggen, hoop je natuurlijk dat je beleggingen op lange termijn meer waard worden. Dat kan eigenlijk op twee manieren:

 1. De waarde van je beleggingen groeit
 2. Je ontvangt dividend (winst) over je beleggingen

Met name die tweede manier kan op de korte termijn al voor extra inkomsten zorgen. Sommige beursgenoteerde bedrijven keren namelijk periodiek een gedeelte van hun winst uit aan hun aandeelhouders; dividend. De hoogte van dat dividend is afhankelijk van het aantal aandelen dat je hebt in zo’n bedrijf. In principe geldt: hoe meer aandelen je hebt, hoe meer dividend je ontvangt. 

Ook als je belegt in indexfondsen of ETF’s, waarbij de onderliggende bedrijven dividend uitkeren, heb je als aandeelhouder recht op dividend. Het is afhankelijk van het type indexfonds of ETF hoe dat dividend wordt uitgekeerd. Sommige fondsen en ETF’s keren het dividend uit (dan kan je het geld dus opnemen en gewoon op je betaalrekening of spaarrekening storten), andere fondsen en ETF’s herbeleggen het dividend direct.

Ik, Nicole, beleg in indexfondsen bij Meesman. Meesman herbelegt het ontvangen dividend rechtstreeks. In mijn rekeningoverzicht kan ik zien hoeveel dividend ik in die periode heb ontvangen over mijn beleggingen en wordt duidelijk aangegeven dat dat weer geherinvesteerd wordt in het fonds waar ik in beleg: 

Meesman dividend


In het verleden heb ik via DEGIRO ook belegd in ETF’s. Eén van de ETF’s waar ik in belegde, keerde elk kwartaal dividend uit. Dat werd niet herbelegd, maar kon ik dus vrij opnemen. Zelf koos ik ervoor om dat wél te herbeleggen, maar moest ik dat dus wel handmatig doen. Inmiddels heb ik mijn posities in deze ETF’s verkocht (met winst!) omdat ik mijn focus wil verleggen naar beleggen in indexfondsen. Ik heb een leuk extra inkomen uit deze ETF’s gehaald. Zowel door het uitgekeerde dividend, als het feit dat mijn inleg meer waard was geworden.

Dionne

Zo doet Dionne dat:

“In 2017 ben ik begonnen met beleggen. Ik had redelijk wat spaargeld en wilde voorkomen dat mijn geld minder waard werd. Ik deed al aan depositosparen, maar het was tijd voor de volgende stap: beleggen. Rendement behalen, dividend ontvangen en vermogen opbouwen. 

Ik begon heel enthousiast met het kopen van losse aandelen. Sommige aandelen keerden dividend uit en sommige niet. Na een tijdje besloot ik mijn eigen beleggingsstrategie te herzien. Ik beleg nu alleen nog maar in indexfondsen via ABN AMRO en Brand New Day die dividend uitkeren. Dit dividend wordt elk kwartaal uitbetaald en direct herbelegd, zodat het rente-op-rente effect zijn werk kan doen. 

Dividend is een fijne manier om op den duur mijn inkomsten te verhogen als ik besluit mijn dividend niet meer te herbeleggen, maar uit te betalen. Dit ga ik pas doen op het moment dat mijn vermogen hoog genoeg is.”

Disclaimer: wij zijn geen financieel adviseurs. Dit artikel bevat dan ook geen advies en is geschreven op basis van eigen ervaring & kennis. Ook bevat dit artikel affiliate links. Als je via deze link(s) een aankoop doet of een account aanmaakt, ontvangen wij daar commissie over. Jou kost het niets extra en ons help je hier enorm mee! 

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge