Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Cash Control: dé Spreadsheet voor het bijhouden van je financiën

Dionne & Nicole maken al jarenlang gebruik van Spreadsheets waar we al onze financiën in bijhouden. Je kan niet alleen je inkomsten en uitgaven bijhouden, maar ook je spaardoelen, beleggen en je totale vermogen. Zo weet je exact hoe je financiële plaatje eruit ziet. Ideaal toch?
Cash Control: dé Spreadsheet voor het bijhouden van je financiën

Als je regelmatig onze kasboekjes leest, is het je misschien al opgevallen. Wij maken al jarenlang gebruik van Spreadsheets waar we al onze financiën in bijhouden. Je kent het wel: zo’n excel file waar je elke maand (of vaker) induikt om je financiën bij te werken. Zodat we precies weten hoeveel geld we uitgeven én waar we dat geld aan uitgeven. Ook houden we onze spaardoelen, beleggingen en eventuele extra aflossingen bij. Ideaal. Want zo hebben we altijd controle over onze financiën én financieel inzicht.

En dat inzicht is heel fijn. Want daardoor kunnen we direct bijsturen als we aan een bepaalde categorie te veel geld uitgeven. Maar kunnen we ook zien hoe onze spaardoelen en beleggingen ervoor staan en hoeveel vermogen we hebben.

Regelmatig krijgen we de vraag hoe onze Spreadsheets eruitziet. Dat was het moment dat we besloten zelf een eigen Spreadsheet te maken. Oftewel: de Cash Control Spreadsheet is een feit! Deze Spreadsheet is gebaseerd op onze eigen Spreadsheets waar we al jarenlang mee werken. Nicole heeft ervoor gezorgd dat alles van onze beiden sheets in één master Spreadsheet staat.

Wat is een Spreadsheet?

Misschien vraag je jezelf af: wat is een Spreadsheet? Terecht punt. Een Spreadsheet is een uitgebreid bestand met daarin allerlei cellen en kolommen. Het is nagenoeg hetzelfde als een excel file. Alleen dan de cloud versie.

Onze Cash Control Spreadsheet helpt jou om inzicht én controle te krijgen over je financiën. Zie het als een kant-en-klaar template dat je alleen nog maar hoeft in te vullen met jouw financiën. Ideaal toch?

Hoe werkt het?

We kunnen het ons voorstellen dat het misschien wat overweldigend is zo’n uitgebreide Spreadsheet. Om jou te helpen hebben we een uitgebreide instructievideo gemaakt. Daarin leggen we stap voor stap uit hoe de Spreadsheet werkt én hoe je hem het beste kan gebruiken. Liever lezen hoe je de Cash Control Spreadsheet het beste kan gebruiken? Dat kan ook! Hieronder vind je een uitgebreid stappenplan om de sheet te gebruiken.

Zodra je de Cash Control Spreadsheet aangeschaft hebt, kun je hem direct openen via de button op de bedankt pagina. Ook ontvang je binnen vijf minuten een mail met daarin de link naar de Spreadsheet.

Stappenplan Cash Control Spreadsheet

Als je de Spreadsheet opent, zie je direct een tabblad met instructies. Voor je de Spreadsheet kan bewerken, moet je eerst een copy maken. De sheet die je ontvangt is namelijk een view-only document.

Om een copy te maken, ga je naar ‘file’ linksboven en dan ‘make a copy’. Vervolgens kun je de Spreadsheet – als je dat wil – een andere naam geven. Dan klik je op de knop ‘make a copy’. Zodra je een copy gemaakt hebt, laadt de pagina opnieuw. Je komt dan als eerste op het tabblad ‘instructies’ terecht. 

De Cash Control Spreadsheet bestaat uit een aantal tabbladen:
 1. Instructies
 2. Sparen, beleggen en aflossen
 3. Financieel overzicht
 4. Tabblad voor alle maanden van 2024: Januari 2024
 5. Februari 2024
 6. Maart 2024
 7. En ga zo maar door 😉

Tabblad sparen, beleggen en aflossen

We gaan beginnen met het tabblad: ‘Sparen, beleggen en aflossen’. In dit tabblad kan je je spaardoelen opschrijven en monitoren. Heb je een doel hebben om (extra) af te lossen op je hypotheek, lening of studie? Dan kan je dat ook invullen. En als je al belegt of wil starten met beleggen, dan kun je je beleggingen hier ook in bijhouden. Je kan het beleggingsplatform toevoegen, je huidige inleg (als je al belegt), hoeveel je belegt hebt in 2024 en wat de actuele waarde is. Zo zie je direct wat je rendement is in 2024. En het leuke is: als je deze gegevens invult, zie je in de vermogensgroei grafiek vervolgens je totale vermogen.  

Spaardoelen

Bovenaan in het tabblad staan de spaardoelen. Er is ruimte om 5 spaardoelen in te stellen.

 • Spaardoel: In de eerste kolom geef je je spaardoelen een naam. Bijvoorbeeld ‘een nieuwe auto’ en ‘vakanties’.
 • Hoeveel heb je nodig? In de tweede kolom geef je aan hoeveel geld je per spaardoel nodig hebt.
 • Wanneer wil je dit doel behalen? In de derde kolom geef je aan wanneer je dit doel bereikt wil hebben. Hier vul je een datum in. Dit kan de laatste dag van het jaar zijn, maar het kan ook een datum eerder of verder in de toekomst zijn.
 • Nulmeting: In de vierde kolom kun je invullen als je al bezig bent met sparen voor dat specifieke spaardoel. Misschien ben je al 2 jaar bezig met het sparen voor een nieuwe auto en heb je al €5.000,- op een spaarrekening staan. Als dat zo is, vul je daar het spaargeld in dat je al gespaard hebt voor dat specifieke spaardoel. Het kan ook zijn dat je nog niets gespaard hebt voor je spaardoel. Als dat zo is, laat je het op €0,- staan.
 • Gespaard in 2024: In de vijfde kolom hoef je niets in te vullen. Alle informatie die je invult in de andere tabbladen, komt straks hier te staan.
 • Opgenomen: Heb je geld uit een van je spaardoelen gehaald? Dan kun je dat hier invullen. 
 • Totaal gespaard: In de zesde kolom hoef je ook niets in te vullen. Ook hier geldt: alle informatie die je invult in de andere tabbladen, komt straks hier te staan.
 • Hoe ver ben je? Ook in deze kolom hoef je niets in te vullen. Dit wordt automatisch gedaan door alle informatie die je invult in de andere tabbladen. Het laat zien hoe ver je bent met het behalen van je spaardoel in percentages (%). 
Aflossen

Onder de spaardoelen vind je een sectie voor aflossen. Er is ruimte voor 3 aflosposten. Denk aan het aflossen van je studie, een lening of natuurlijk je hypotheek.

 • In de eerste kolom geef je aan waar je dit jaar (extra) geld voor wil aflossen.
 • In de tweede kolom geef je aan hoeveel geld je dit jaar (extra) wil aflossen en wat dus je aflosdoel is.
 • In de derde kolom geef je aan hoeveel je dit jaar al afgelost hebt. 
 • De vierde kolom wordt automatisch ingevuld door de gegevens die je in de andere tabbladen invult. Je ziet hier hoe ver je bent met je aflosdoel in percentages (%). 
Beleggen

Onder de sectie aflossen, vind je de sectie voor je beleggingen. Daar is ruimte voor 7 beleggingsplatformen. Je hoeft ze niet allemaal te gebruiken. Als je maar bij een platform belegt, vul je alleen dat platform in.

 • In de eerste kolom vul je de platform(en) waar je belegt.
 • In de tweede kolom vul je het bedrag in als je al voor 2024 bent begonnen met beleggen. Dit kun je zien als een nulmeting. 
 • In de derde kolom vul je in hoeveel geld in je in 2024 belegt hebt. 
 • In de vierde kolom vul je het totaal beleg vermogen in. Dus hoeveel geld jij belegt hebt. 
 • In de vijfde kolom vul je aan het eind van de maand de huidige waarde in van je beleggingen per platform. 
 • De zesde kolom wordt automatisch ingevuld en laat zien wat je rendement is in 2024. 

Vooral die laatste optie is heel fijn, want dan zie je namelijk per beleggingsplatform wat je rendement is. 

Tabblad Financieel overzicht

Dan gaan we door naar het volgende tabblad: ‘Financieel overzicht’.
 
 • In de linkerkolom zie je straks een compleet overzicht van je inkomsten en uitgaven per maand. Ook kan je je spaarquote zien. Je spaarquote is het percentage geld dat overblijft nadat je alle vaste- en variabele lasten betaald hebt. Zo kun je eenvoudig zien of je genoeg geld overhoudt elke maand. Het advies van het Nibud is om minimaal 10% over te houden elke maand. De spaarquote wordt automatisch ingevuld als je de andere gegevens invult.
 • In de middelste kolom vind je een overzicht van al je vaste uitgaven per categorie. We hebben al een aantal categorieën ingevuld. Mocht je categorieën missen? Of zijn er een aantal overbodig? Dan kun je ze zelf toevoegen en/of verwijderen.
 • In de rechterkolom vind je een overzicht van de variabele uitgaven per categorie. Ook hier geldt: we hebben een aantal categorieën alvast ingevuld. Mocht je categorieën missen? Of zijn er een aantal overbodig? Dan kun je ze zelf toevoegen en/of verwijderen.

Tabblad Januari 2024

Nu is het tijd om je financiën bij te houden. Ga naar het tabblad ‘Januari 2024’. Alle vaste- en variabele uitgavenposten die je ziet, zijn de categorieën die je ingevuld hebt op het tabblad Financieel overzicht. Wil je iets aanpassen aan je vaste- en/of variabele uitgaven? Dan moet je dat doen in het tabblad Financieel overzicht.

Zodra je zometeen allerlei inkomsten en uitgaven gaat invullen in de Spreadsheet, zie je straks aan de linkerkant een optelsom van de uitgaven per categorie. Zo heb je een perfect overzicht wat je per categorie per maand uitgeeft. Als je weer teruggaat naar het tabblad Financieel overzicht, zie je zelfs wat je in totaal in 2024 aan een bepaalde categorie uitgegeven hebt.

In het midden van het tabblad per maand (bijvoorbeeld Januari 2024) zie je je inkomsten. Daaronder zie je een vierkant vlak dat nu nog leeg is. Als je straks je gegevens ingevuld hebt, ontstaat er een taartdiagram. Zodat je kan zien hoe je vaste- en variabele kosten zich tot elkaar verhouden. Daaronder zie je ook weer je spaarquote.

Invullen van uitgaven en inkomsten

Onze tip: pin zoveel mogelijk uitgaven. Dan kun je namelijk inloggen bij je bank en precies zien hoeveel geld én waaraan je dat geld uitgegeven hebt in een specifieke maand. Nu kun je aan de slag met het invullen van je inkomsten en uitgaven. Je ziet dat elke categorie correspondeert met een bepaalde letter, cijfer of een speciaal teken. Deze symbolen (letters, cijfers en tekens) gebruik je bij het invullen de gegevens in de derde tabel (transactie 1).

 • Het is het makkelijkste om je inkomsten als eerste in te vullen. Ondanks dat je inkomsten vaak pas de 25e binnenkomen. Je vult bij transactie 1 en op de regel 1 januari eerst het ‘€’ in (dat is het symbool voor salaris). Je kan een beschrijving toevoegen, maar dat is optioneel. Vervolgens vul je het bedrag in. Dan zie je meteen in de middelste kolom dat er iets verandert. Je inkomsten verschijnen daar. Stel je dat je ook nog toeslagen of een andere inkomsten ontvangt, kun je die op de regel invullen achter je salaris. Ook dit bedrag wordt opgeteld bij je inkomsten in de middelste kolom.
 • Stel dat je op 2 januari boodschappen hebt gedaan. Dan kijk je linkerkolom welk cijfer hoort bij de categorie boodschappen. Vervolgens vul je bij de tabel transactie 1 het cijfer in, eventueel een extra beschrijving (bijvoorbeeld boodschappen Lidl) en het bedrag dat je uitgegeven hebt. Zodra je dit ingevuld hebt, zie je in het midden een taartdiagram ontstaan.
 • Heb je op 2 januari nog andere uitgaven gehad? Dan vul je die gegevens ook in op deze regel. Per dag is ruimte voor 5 transacties. Alle uitgaven die je invult, worden vervolgens toegevoegd aan de meest linkertabel van dit tabblad.
 • Nu is het tijd om het in te vullen voor de rest van de maand. Vul alle uitgaven in die je die specifieke maand gemaakt hebt.

Je kan ervoor kiezen om het één keer per maand in te vullen, maar je kan het ook twee keer per maand doen. Net wat jij fijner vindt. Hierdoor heb je aan het einde van de maand al je inkomsten en uitgaven ingevuld. En met een beetje geluk, blijft er aan het eind van de maand nog wat geld over. Dat is je spaarquote. Die vind je terug in het midden onder de taartdiagram. Met dat bedrag dat overblijft, kun je vervolgens verschillende dingen doen. Je kan sparen, beleggen of (extra) aflossen. Of je laat het geld op je lopende rekening staan. Dat noemen wij de buffer in het overzicht.

Wat ga je doen met het overgebleven geld?

Het geld dat je overhoudt kun je vervolgens verdelen over verschillende potjes. Daarvoor moet je wel eerst bepalen hoeveel geld je wil stoppen in je spaardoelen, beleggingen en/of (extra) wil aflossen. In de tabel in het midden onder de taartdiagram en de spaarquote, kun je vervolgens het geld verdelen in de verschillende potjes.

 • Zodra je iets invult – bijvoorbeeld je wil €100,- sparen, €150,- in beleggingen stoppen en €200,- aflossen – dan zie je dat de percentages veranderen.
 • Let op: je kan niet meer geld verdelen dan je hebt. Het totaalbedrag kan maximaal 100% zijn en je kan niet ergens in de min staan.
 • Als je geen geld wil sparen, beleggen of (extra) wil aflossen, komt het op je buffer terecht. Dan blijft het geld op je lopende rekening staan.

In de tabel daaronder zie je je spaardoelen die je op het tabblad ‘sparen, beleggen en aflossen’ hebt ingevuld. Wil je een spaardoel aanpassen? Dat kan je aanpassen op het tabblad ‘sparen, beleggen en aflossen’. Als je die maand geld wil stoppen in je spaardoelen, vul je dat daar in.

 • In de tabel ‘Wat ga je doen met het overgebleven geld?’ heb je ingevuld dat je €100,- wil sparen deze maand. Die €100,- kun je vervolgens verdelen over de spaardoelen die je hebt. Bijvoorbeeld €50,- voor je nieuwe auto en €50,- voor vakanties. Let op: het percentage moet altijd 100% zijn.

In de tabel daaronder kun je aangeven via welke beleggingsplatformen je je geld wil beleggen die maand.

 • Bijvoorbeeld €50,- via beleggingsplatform 1 (bijvoorbeeld de ABN AMRO)
 • Bijvoorbeeld €100,- via beleggingsplatform 2 (bijvoorbeeld Brand New Day).

Ook hier geldt weer. Wil je de namen van de beleggingsplatformen aanpassen? Dat kan op het tabblad ‘sparen, beleggen en aflossen’. Ook hier moet je ervoor zorgen dat het percentage altijd 100% is.

In de laatste tabel kun je aangeven hoeveel geld je extra wil aflossen en voor welke aflospost je dat wil doen.

 • Bijvoorbeeld €200,- aflossen op je studieschuld.

Zo heb je uiteindelijk een compleet plaatje wat die je maand aan inkomsten en uitgaven hebt gehad. En dat betekent dat je ook iets ziet gebeuren in het tabblad ‘sparen, beleggen en aflossen’ en het tabblad ‘financieel overzicht’.

Sparen, beleggen en aflossen

Als je het tabblad ‘sparen, beleggen en aflossen’ opent, zie je hoeveel geld je in je spaardoelen hebt gestopt. En hoe de voortgang eruitziet voor een bepaald spaardoel. Je ziet het percentage. Bijvoorbeeld: je zit op 25% van je spaardoel.

Ditzelfde geldt voor je aflossingen en je beleggingen. Je ziet exact hoeveel je afgelost hebt en hoe ver je bent. Bij je beleggingen zie je hoeveel percentage van je geld bij een bepaald beleggingsplatform hebt en hoeveel geld je totaal belegd hebt in 2024.

Aan de rechterkant van deze tabellen, zie je een mooie grafiek ontstaan. En zie je hoeveel vermogen je hebt en hoe dat vermogen verdeeld is tussen sparen en beleggen. Ook kun je per maand zien hoe je vermogen gegroeid (of gedaald) is, waardoor je precies kan zien wat je vermogensgroei is in 2024. Hopelijk zie je hier straks een stijgende lijn. Dat betekent dat je vermogen toeneemt.

Financieel overzicht

Als je het tabblad ‘Financieel overzicht’ opent, zie je aan de linkerkant nu allerlei bedragen staan. Je ziet daar per maand wat je inkomsten, uitgaven en wat je spaarquote is. Datzelfde geldt voor de categorieën. Daar zie je nu ook allemaal bedragen staan. En het leuke is: als je deze Spreadsheet voor het hele jaar ingevuld hebt, zie je direct per categorie hoeveel geld je daar in een jaar aan uitgegeven hebt. Zo kun je precies zien wat bijvoorbeeld je zorgverzekering op jaarbasis kost. En op die manier ontdek je natuurlijk ook hoe je kan besparen. Als laatste zie je wat je gemiddelde inkomsten en uitgaven per maand zijn in 2024.

Aan de slag

Nu is het tijd om de Spreadsheet in te gaan vullen. Per maand vind je een tabblad waarin je al je gegevens kan invullen. Let op: vul je uitgaven in op een datum in de toekomst omdat je weet dat elke 21e van de maand het water afgeschreven wordt? Dan zie je die kosten nog niet terug in de tabellen aan de linkerkant van het tabblad als het nog niet 21e is geweest. Die kosten worden zichtbaar zodra de datum verstreken is.

Het voordeel hiervan is, is dat je altijd een up-to-date overzicht van je huidige financiële plaatje hebt. Je weet precies hoeveel er binnengekomen is en ook hoeveel geld er uitgegaan is. Met deze Spreadsheet heb je inzicht, overzicht én structuur in je financiën.

Aan het eind van het jaar kun je natuurlijk een copy maken van dit bestand. Zodat je in 2024 weer met een frisse start kan beginnen.

Wat zijn de voordelen van een Spreadsheet?

Het werken met een Spreadsheet heeft in onze ogen meerdere voordelen. Zo ben je heel bewust bezig met al je inkomsten en uitgaven. Je zet elke transactie handmatig in de Spreadsheet. Dit klinkt misschien als een onmogelijke taak, maar wij zijn er elke maand maximaal een halfuur mee bezig. Valt mee toch?

Door te werken met een Spreadsheet heb je meer inzicht in hoeveel geld er elke maand binnenkomt én weer uitgaat. We weten dat het wat extra tijd kost dan wanneer je het automatiseert via een app, maar hierdoor hebben wij het gevoel dat we nog meer controle hebben over onze financiën.

We horen je denken: waarom zou ik geen app gebruiken voor het bijhouden van mijn financiën? Goeie vraag! Er bestaan tegenwoordig allerlei fancy (gratis) apps waarmee je dit proces volledig kunt automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan de app Dyme. Toch vinden wij het fijner – zoals hierboven ook al beschreven staat – om heel bewust alle transacties voorbij te zien komen. Bovendien geeft een Spreadsheet je veel meer vrijheid dan een app om zelf extraatjes toe te voegen. Zo voegden wij een grafiek toe om je vermogensgroei te zien, laten we je maandelijks zien wat je spaarquote is en kan je zelfs je beleggingen bijhouden in deze Spreadsheet. Deze flexibiliteit heb je niet als je je financiën bijhoudt in een app.

Dus: wil je 2024 financieel goed beginnen?

Scoor vandaag nog onze Cash Control Spreadsheet. Daarmee:

 • Monitor je je inkomsten & uitgaven.
 • Maak je inzichtelijk hoeveel geld je maandelijks uitgeeft aan boodschappen, kleding, energie en meer.
 • Stel je spaardoelen op en monitor je de voortgang.
 • Houd je je beleggingen bij.
 • Zie je wat je spaarquote is en heb je een up-to-date inzicht in je vermogen.

Kortom: met deze Spreadsheet creëer je overzicht, inzicht en structuur in je financiën. Dé drie ingrediënten om uiteindelijk jouw dromen en doelen te realiseren. Want voor veel dromen heb je nu eenmaal geld nodig.

De Spreadsheet kost maar €14,95 inclusief BTW.

Cash Control Spreadsheet

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge