
Sparen of beleggen: de verschillen, voordelen en nadelen
Stel, je houdt aan het einde van de maand geld over. Wat is dan slim om te doen? Beleggen, sparen of beide? Lees het hier!
Sparen: wij Nederlanders zijn er een kei in. In 2020 had een gemiddelde Nederlander zo’n €15.000 aan spaargeld. Best een mooi bedrag, maar is dat genoeg? En nu de spaarrentes zo laag zijn, is het dan nog wel slim om te sparen? En hoe pak je sparen überhaupt aan? Op deze pagina lees je alles over sparen.
Nu de spaarrente al maanden flink stijgt, levert sparen je eindelijk weer iets op. Maar hoe pak je sparen nu slim aan? De afgelopen jaren hebben we een spaarstrategie ontwikkelt die werkt. Al deze kennis hebben we nu gebundeld in onze guide over sparen.
Breaking news! Nadat de spaarrente jarenlang flink naar beneden kelderde, is die weer aan het stijgen. Dit betekent dat nú het moment is om fanatiek te gaan sparen én uit te zoeken waar je de hoogste rente krijgt. Nicole ging op onderzoek uit.
Een gemiddelde Nederlander heeft €15.000 op z’n spaarrekening staan. Heb jij meer spaargeld? Of juist minder? En vraag je je weleens af hoeveel spaargeld jij eigenlijk nodig hebt? Lees in onze blog hoeveel spaargeld jij nodig hebt in jouw situatie.
“Het leek mij een heel naar gevoel dat, als je halsoverkop iets moet kopen zoals een nieuwe wasmachine, je niet over de financiële middelen beschikt om dit direct te doen. Ik moet zeggen dat het stiekem toch wel heel erg fijn is als je een spaarrekening hebt met genoeg spaargeld. Dat zorgt namelijk voor financiële rust en ik kan je vertellen: die rust is heel fijn!”
“Ik heb altijd braaf gespaard voor “later”. Maar wanneer is “later”? En hoeveel geld heb je dan nodig? Sinds een paar jaar werk ik met spaarpotjes: voor mij dé manier om gemotiveerd te sparen. Ik heb korte termijn spaarpotjes om bijvoorbeeld te sparen voor een nieuwe televisie of vakantie en lange termijn spaarpotjes voor dromen zoals een vakantiehuisje aan zee of een nieuw koophuis.”
Stel, je houdt aan het einde van de maand geld over. Wat is dan slim om te doen? Beleggen, sparen of beide? Lees het hier!
De spaarrente is flink aan het stijgen de laatste tijd. Hierdoor is het interessant om uit te zoeken waar je de hoogste rente krijgt. In het artikel vind je een overzicht met hoogste spaarrentes en hoogste deposito spaarrentes.
Groensparen. Misschien heb je er al eens van gehoord. Je kunt sparen op een reguliere spaarrekening, maar je ook groensparen. Wat het is, hoe het werkt én wat de voor- en nadelen zijn, lees je in dit artikel.
Lifestyle inflatie betekent dat je (ongemerkt) steeds meer geld bent gaan uitgeven naarmate je meer bent gaan verdienen. Leren hoe je weer een beetje controle krijgt over je financiën? Lees onze tips!
Nu de spaarrente stijgt (al een paar kwartalen op rij!) wordt het ineens een stuk aantrekkelijker om te sparen. Ben je benieuwd wat slim is om te doen met je spaargeld in 2023? Ontdek het hier!
Als je het nieuws een beetje volgt, dan heb je ongetwijfeld gelezen dat de spaarrente stijgt. Klinkt in principe positief, maar geldt dat ook voor jou?
Ben je er klaar mee dat sparen je wéér niet is gelukt? Met het spaarpotjessysteem wordt sparen leuker, simpeler én ben je meer gemotiveerd. Lees hier hoe het werkt.
Leren wat de pay yourself first methode inhoudt én waarom het zo belangrijk is dat je hiermee aan de slag gaat? Lees het uitgebreide artikel.
Een spaarquote is de verhouding tussen het geld dat er binnenkomt en het geld dat je uitgeeft. Leer hoe je je eigen spaarquote berekent.
De rente op spaarrekeningen is flink aan het stijgen de laatste tijd. Heel fijn. De stijgende rente op spaargeld, zorgt ervoor dat deposito sparen ook weer in trek is.
Het nieuwe jaar staat voor de deur. Een mooi moment om terug te blikken op je financiële situatie. Maar misschien wel veel leuker: vooruitkijken en plannen maken voor 2023
Om uit te zoeken hoeveel spaargeld jij nodig hebt, moet je weten wat jouw situatie is. Vervolgens kun je binnen 2 minuten berekenen hoe hoog jouw spaarbuffer moet zijn.