Sparen

Sparen: wij Nederlanders zijn er een kei in. In 2020 had een gemiddelde Nederlander zo’n €15.000 aan spaargeld. Best een mooi bedrag, maar is dat genoeg? En nu de spaarrentes zo laag zijn, is het dan nog wel slim om te sparen? En hoe pak je sparen überhaupt aan? Op deze pagina lees je alles over sparen.

Guide: Slim Sparen in 2024

Nu de spaarrente al maanden flink stijgt, levert sparen je eindelijk weer iets op. Maar hoe pak je sparen nu slim aan? De afgelopen jaren hebben we een spaarstrategie ontwikkelt die werkt. Al deze kennis hebben we nu gebundeld in onze guide over sparen.

De spaarrente stijgt: wat nu?

Breaking news! Nadat de spaarrente jarenlang flink naar beneden kelderde, is die weer aan het stijgen. Dit betekent dat nú het moment is om fanatiek te gaan sparen én uit te zoeken waar je de hoogste rente krijgt. Nicole ging op onderzoek uit.

Hoeveel spaargeld heb je nodig?

Een gemiddelde Nederlander heeft €15.000 op z’n spaarrekening staan. Heb jij meer spaargeld? Of juist minder? En vraag je je weleens af hoeveel spaargeld jij eigenlijk nodig hebt? Lees in onze blog hoeveel spaargeld jij nodig hebt in jouw situatie. 

5 tips van Nicole

Om succesvol & gemotiveerd te sparen

Dionne

Dionne over sparen

“Het leek mij een heel naar gevoel dat, als je halsoverkop iets moet kopen zoals een nieuwe wasmachine, je niet over de financiële middelen beschikt om dit direct te doen. Ik moet zeggen dat het stiekem toch wel heel erg fijn is als je een spaarrekening hebt met genoeg spaargeld. Dat zorgt namelijk voor financiële rust en ik kan je vertellen: die rust is heel fijn!”

Nicole over sparen

“Ik heb altijd braaf gespaard voor “later”. Maar wanneer is “later”? En hoeveel geld heb je dan nodig? Sinds een paar jaar werk ik met spaarpotjes: voor mij dé manier om gemotiveerd te sparen. Ik heb korte termijn spaarpotjes om bijvoorbeeld te sparen voor een nieuwe televisie of vakantie en lange termijn spaarpotjes voor dromen zoals een vakantiehuisje aan zee of een nieuw koophuis.”

De nieuwste blogartikelen over sparen:

NIBC termijndeposito: wat zijn de voordelen?
Sparen
Dionne Knooren

NIBC termijndeposito: wat zijn de voordelen?

Meer rendement behalen over je spaargeld? Dan kan het interessant zijn om je te verdiepen in de mogelijkheden van een NIBC termijndeposito. Een termijndeposito is hetzelfde als een spaardeposito. In beide gevallen zet je je geld tijdelijk vast. Vaak tegen een hogere rente dan op een normale spaarrekening. En dat is wat je wil: meer rente ontvangen over je spaargeld.
Nieuwsgierig naar de voordelen van een termijndeposito bij NIBC? In deze blog vertellen we je er meer over!

Lees verder »
depositoladder bouwen
Sparen
Dionne Knooren

Depositoladder bouwen: hoe werkt het?

In 2015 startte ik – Dionne – met depositosparen. Ik had een spaarbuffer opgebouwd en was op zoek naar manieren om meer rendement te behalen over mijn spaargeld. Bij depositosparen zet je je geld tijdelijk vast in ruil voor een hogere rente. Dat klonk mij als muziek in de oren. Ik bouwde een depositoladder, zodat er elke 3 maanden geld vrij kwam voor het geval ik het spaargeld toch (deels) nodig had. Ondertussen zijn we heel wat jaren verder en maak ik nog steeds gebruik van een depositoladder. Hoe het precies werkt, lees je in deze blog.

Lees verder »
Raisin review
Sparen
Nicole van Roekel

Raisin ervaring & review: sparen in het buitenland tegen hoge spaarrentes

Sinds januari sparen Dionne en ik bij Raisin: een Europees spaarplatform waar je met één account kan sparen bij tientallen banken uit de EU. Daar liggen de spaarrentes een stuk hoger dan in Nederland en daar worden wij als Finance Freaks natuurlijk héél blij van. In dit artikel vertellen we je alles over Raisin en delen we onze ervaring.

Lees verder »

Sparen loont weer

Als je het nieuws een beetje gevolgd hebt, heb je gezien dat de spaarrente flink aan het stijgen is. Dit komt doordat de ECB (Europese Centrale Bank) sinds 2022 de rente heeft verhoogd met als doel inflatie de kop in te drukken. En dat lukt aardig. In augustus 2023 was de inflatie nog ‘maar’ 3,4%. In vergelijking met 2022 relatief laag toen de gemiddelde inflatie zo’n 10% was. 

Door de inflatie wordt het ook nog belangrijker om uit te zoeken wat je het beste kan doen met je spaargeld om te voorkomen dat het minder waard wordt.

  • Stap 1: Uitzoeken waar je de hoogste rente krijgt.
  • Stap 2: Zorg dat je genoeg spaargeld hebt om al je spaarpotjes te vullen.
  • Stap 3: Is je spaarbuffer hoog genoeg? Dan kan het slim zijn om op zoek te gaan naar andere manieren om je geld aan het werk te zetten. Denk bijvoorbeeld aan beleggen

Waarom is het slim om te sparen?

Je kent het vast wel: denk je eindelijk al je schaapjes op het droge te hebben en alle rekeningen betaald te hebben, gaat je wasmachine opeens stuk. Balen! Het is extra zuur als je niet genoeg spaargeld hebt om hem direct te laten repareren of te vervangen. Daarom is het slim om een spaarbuffer op te bouwen voor financieel mindere tijden. 

Om te zorgen dat je goede spaarbuffer opbouwt, kan het handig zijn om een spaarplan te maken met daarin concrete spaardoelen. Hoe concreter, hoe beter. 

Een voorbeeld van een spaardoel: “Voor 1 juni 2024 wil ik €5.500,- sparen om een nieuwe auto aan te schaffen.”. Om te zorgen dat je niet vergeet om geld opzij te zetten, is het aan te raden om elke maand automatisch te sparen en de pay yourself first methode toe te passen. Zo weet je zeker dat je straks een fijne spaarbuffer hebt voor financieel mindere tijden.

Hoeveel spaargeld heb je nodig?

Hoeveel spaargeld je nodig hebt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Het begint bij je woonsituatie. Heb je een huis gekocht of huur je? En als je iets gekocht hebt, heb je dan een huis of een appartement gekocht? Dit is belangrijke informatie om vast te stellen hoeveel spaargeld je nodig hebt

Daarnaast is het afhankelijk of je kinderen hebt, een auto hebt, huisdieren hebt, ondernemer bent en ga zo maar door. Om te onderzoeken hoeveel spaargeld jij nodig hebt, kun je via Nibud uitrekenen wat slim is in jouw situatie. Let op: dit is een richtlijn.

👉🏻 Wist je dat het Nibud adviseert om elke maand minimaal 10% van je inkomen te sparen?

Wat te doen met spaargeld

Kun je wel wat tips gebruiken wat je het beste kan doen met je spaargeld: waar je de hoogste spaarrente krijgt, welk spaarproduct het best bij jou past (regulier sparen en/of deposito sparen) en wat de mogelijkheden zijn om te kiezen voor groensparen: een duurzame optie om geld te sparen? Op Finance Freaks vind je allerlei uitgebreide blogs over het onderwerp sparen inclusief handige tips & tricks zodat je leert hoe je het meeste rendement behaalt over jouw spaargeld.