Als je het nieuws een beetje volgt, dan heb je ongetwijfeld gelezen of gehoord dat er de afgelopen maanden iets interessants gebeurt met de spaarrente. Nadat deze jarenlang daalde (totdat je bij sommige bedragen op je spaarrekening zelfs negatieve rente kreeg, oftewel: moest betalen!), stijgt de spaarrente weer. En flink ook, want sinds februari 2023 krijg je bij veel banken al 1% rente over je spaargeld (of zelfs meer!).
Maar hoe komt het dat de spaarrente stijgt? En wat betekent dat voor jouw (financiële) situatie?
Bron: Homefinance.nl
Spaarrente de afgelopen 15 jaar
Laten we eens kijken naar de ontwikkeling van de spaarrente over de afgelopen 15 jaar. In 2008 was de gemiddelde spaarrente redelijk hoog, zo’n 3%. Dat is nog steeds niets in vergelijking met de spaarrente uit de jaren ‘90 of het begin van de jaren ‘00, die toen soms wel 5% of hoger waren.
De hoogte van de spaarrente wordt bepaald door de prijs die voor geld betaald wordt op de financiële markt. En net zoals bij de prijs van veel producten en diensten, komt ook de prijs van geld tot stand op basis van vraag en aanbod.
Daarbij wordt gekeken naar:
- Vraag naar leningen
- Aanbod van spaargeld
AIs er veel vraag is naar leningen en weinig aanbod van spaargeld, dan stijgt de rente. Is er juist veel aanbod van spaargeld en weinig vraag naar leningen, dan daalt de rente.
Waarom was de spaarrente in 2008 hoog en daalde de rente daarna?
De reden dat de spaarrente in 2008 redelijk hoog was, heeft te maken met het feit dat dit het toppunt van de Nederlandse economie was. Lange tijd was er weinig aanbod van spaargeld en juist veel vraag naar leningen. Mensen gaven hun geld lekker uit.
Vanuit banken was er veel vraag naar leningen bij de Europese Centrale Bank, omdat er weinig aanbod van spaargeld was. Leningen kosten dan ook meer en daardoor stijgt de rente.
Na 2008 gingen mensen weer maximaal sparen, omdat we toen in een economische crisis zaten. Er was veel aanbod van spaargeld en weinig vraag naar leningen. Daardoor daalde de rente ook.
Dat ging zelfs zo ver, dat de rente in 2021 al naar 0% werd verlaagd en later zelfs een tijdje negatief (lager dan 0%) is geweest, waardoor je zelfs moest betalen om je spaargeld bij een bank te stallen (alleen boven bepaalde, hoge bedragen).
Waarom stijgt de rente in 2023 weer?
Eind 2022 zagen we al – sinds heel wat jaren – een stijging van de spaarrente. Dat heeft te maken met de invloed van de coronacrisis en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne op de Nederlandse economie. Er zijn flinke personeelstekorten, bepaalde grondstoffen en producten worden schaars en/of kunnen lastiger vervoerd worden, waardoor de prijs stijgt. We hebben te maken met extreme inflatie. Veel producten en diensten zijn in redelijk korte tijd een stuk duurder geworden.
De Europese Centrale Bank probeert de inflatie tegen te gaan door de rentes te verhogen.
Leningen kosten meer en dat betekent dat er minder ‘goedkoop’ geld beschikbaar is op de markt. De relatieve waarde van geld stijgt dan en dat betekent ook dat spaargeld weer meer waard wordt. Dat is nu terug te zien in de hogere spaarrentes waar we mee te maken hebben.
Dit jaar alles uit je spaargeld halen?
Scoor dan nu onze guide “Slim sparen in 2023”. Hierin ontdek je hoe je het optimale uit je spaargeld haalt, waar je op dit moment de hoogste spaarrente krijgt en ga je aan de slag met het maken van je eigen spaarplan.
Hoe hoog is de spaarrente?
Het is nog steeds vrij onduidelijk wat ons te wachten staat, maar de stijgende lijn zet nu al flink wat maanden door. In juli 2022 verhoogde de ECB de rente al naar 0,5% en in september naar 0,75%. In oktober 2023 is de rente zelfs 4,00%.
Dit is een overzicht met de hoogste spaarrente op dit moment inclusief de hoogste spaarrente voor deposito sparen.
Wat betekent een hogere spaarrente voor jou?
Een hogere spaarrente pakt voor veel mensen gunstig uit. Je krijgt immers meer rente over je spaargeld. Stel dat je €50.000 spaargeld hebt, dan krijg je €500,- aan spaarrente (met 1,00% spaarrente, zoals bij veel banken al het geval is in februari 2023). Toch leuk meegenomen! Ook wordt het weer interessanter om te starten met depositosparen, omdat je ook hogere rentes ontvangt als je geld voor langere tijd vastzet. Ook sparen in het buitenland wordt steeds interessanter.
Een stijgende spaarrente, betekent echter ook dat het duurder wordt om geld te lenen. De hypotheekrente is bijvoorbeeld afgelopen jaar al verdubbeld en gaat al over de 4% heen voor een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar.
Als je veel spaargeld hebt, pakt de hogere spaarrente dus best wel gunstig uit. Als je juist geld wil lenen, bijvoorbeeld om een huis te kopen, een verbouwing te realiseren of een auto te kopen, pakt dat juist minder gunstig uit, omdat je daar ook meer rente over betaalt.