Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Spaarquote: wat is het en hoe bereken je het?

Een spaarquote is de verhouding tussen het geld dat er binnenkomt en het geld dat je uitgeeft. Leer hoe je je eigen spaarquote berekent.
Spaarquote: wat is het en hoe bereken je het?

Misschien heb je de term al een keer voorbij zien komen. Het is een term die je veel ziet als je FIRE wil worden. FIRE staat voor Financial Independence Retire Early. Oftewel: mensen die financieel onafhankelijk willen worden. Want hoe hoger je spaarquote, hoe sneller je financieel vrij wordt. Maar wat is een spaarquote nu precies en hoe bereken je het? Dat lees je hieronder.  

Wat is een spaarquote?

Een spaarquote is de verhouding tussen het geld dat er binnenkomt (netto-inkomen) en het geld dat je uitgeeft aan je vaste- en variabele kosten over een bepaalde periode. Dit kan een maand zijn, maar ook een jaar. Je spaarquote laat in percentage zien hoeveel netto-inkomen je gespaard en/of in geïnvesteerd hebt in bijvoorbeeld beleggingen of extra afgelost hebt op je hypotheek.

Spaarquote wordt ook wel savingsrate (SR) genoemd.

Bereken jouw spaarquote

Je kunt je eigen spaarquote eenvoudig berekenen. Je hebt je netto-inkomen nodig en je moet weten hoe hoog je vaste- en variabele kosten zijn. Als je al inzicht en structuur in je financiën hebt, is het pakken van deze gegevens een eitje. Weet je niet precies wat je netto-inkomen was de laatste 12 maanden? Pak je loonstrookjes erbij als je in loondienst werkt of kijk naar het aantal facturen die je verstuurd hebt het afgelopen jaar.

Ditzelfde geldt voor je vaste- en variabele kosten. Als je niet precies weet wat je vast- en variabele kosten waren het afgelopen jaar, kan het overweldigend zijn om dat allemaal uit te rekenen. Log in bij je bank en kijk wat je de afgelopen drie maanden aan kosten hebt gehad. Pin je niet al je vaste- en variabele kosten? Kijk dan of je nog bonnetjes hebt van de kosten die je gemaakt hebt. Verdeel deze kosten vervolgens in vaste- en variabele kosten. Hierdoor creëer je alsnog een inzicht.

Aan de slag

Als je deze gegevens bij de hand hebt, kun je je spaarquote voor een specifieke maand uitrekenen. Maar wij raden aan om je spaarquote voor het hele jaar te berekenen. Waarom? Omdat de spaarquote van een maand een vertekend beeld kan geven. Misschien heb je juist een hele goede maand qua inkomsten of heb je juist een hele dure maand gehad qua kosten. Door te kijken naar je gemiddelde netto-inkomen van de afgelopen 12 maanden en je gemiddelde vaste- en variabele kosten van de afgelopen 12 maanden, heb je een eerlijk beeld van jouw spaarquote.

Je spaarquote = (netto-inkomen – uitgaven: vaste- en variabele kosten) / netto-inkomen x 100%.

Voorbeeld rekensom

  • Je netto-inkomen in 2023 was: €65.000,-
  • Je vaste- en variabele kosten in 2023 waren: €41.000,-

Je spaarquote van 2023 is dan: (€65.000 – €41.000) / €65,000,- x100% = 36,92%

Je kan het ook andersom berekenen. In plaats van te kijken naar je vaste- en variabele kosten, te kijken naar het bedrag dat je gespaard en/of geïnvesteerd hebt.

Dan ziet de berekening er als volgt uit:

  • Je netto-inkomen in 2023 was: €65.000,-
  • Je hebt €24.000,- gespaard en/of geïnvesteerd

Je spaarquote van 2023 is dan: €24.000,- / €65.000,- x 100% = 36,92%

Het maakt niet uit voor welke optie je kiest. Via beide opties kun je je spaarquote berekenen.

Controle over je financiën met onze Spreadsheet

Wil je vanaf nu elke maand je spaarquote berekenen? En bijhouden hoe je spaarquote zich ontwikkelt? Goed nieuws! Wij hebben een Spreadsheet ontwikkelt. In deze Spreadsheet kun je al je financiën bijhouden. Van je inkomsten tot je uitgaven, spaargeld en beleggingen.

En het leuke is: de Spreadsheet berekent automatisch je spaarquote. Waardoor je in een oogopslag kan zien hoe je spaarquote zich ontwikkelt over een bepaalde periode. Ideaal. Daarnaast heeft de Spreadsheet nog veel meer voordelen:

  • Je bent je nog meer bewust van al je uitgaven en inkomsten.
  • Je hebt nog meer grip op je financiën en kan bijsturen waar nodig.
  • Je kan nieuwe features toevoegen als je daar behoefte aan hebt.

Wij werken al jaren met Spreadsheets waarin we al onze financiën bijhouden. We hebben hierdoor overzicht en inzicht in ons financiële plaatje. En kunnen direct actie ondernemen als we bijvoorbeeld te veel geld uitgeven aan een bepaalde categorie. Ook weten we altijd hoe onze spaardoelen, beleggingen én eventuele extra aflossingen op de hypotheek of een lening ervoor staan. Ideaal toch? De Cash Control Spreadsheet is vanaf nu verkrijgbaar en kost €14,95.

Cash Control Spreadsheet

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Waarom is spaarquote zo belangrijk?

Je spaarquote laat zien wanneer je financieel onafhankelijk bent. En dus wanneer je kan stoppen met werken. Als je dat wil natuurlijk. Je spaarquote is dus een hele fijne indicator als je financieel onafhankelijk wil worden.

Hoe hoger je spaarquote (en dus het percentage), hoe sneller je financieel vrij bent. Je spaarquote kan je ook een indicatie geven hoeveel jaar je moet werken om vervolgens een jaar vrij te pakken voor bijvoorbeeld een sabbatical. Net waar jij behoefte aan hebt. Ook kan het als een extra motivator werken om te zorgen dat je gaat geld besparen en je inkomsten verhoogd

Wil je je spaarquote verhogen?

Er zijn twee opties om te zorgen dat je spaarquote hoger wordt:

Nieuwsgierig naar jouw eigen spaarquote? In onze Cash Control Spreadsheet wordt hij automatisch berekend. Shop ‘m nu voor maar €14,95.

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge