Nicole van Roekel
Nicole van Roekel
Koopjesjager, fanatieke spaarder en ondernemer. Kocht haar eerste huis op haar 24e, startte met beleggen op haar 25e en leeft haar droom door een paar maanden per jaar vanuit het buitenland te werken.

Spaarpotjes gebruiken om succesvol te sparen: tips en een stappenplan

Ben je er klaar mee dat sparen je wéér niet is gelukt? Met het spaarpotjessysteem wordt sparen leuker, simpeler én ben je meer gemotiveerd. Lees hier hoe het werkt.
Digitale spaarpotjes

Misschien herken je het wel: je neemt je voor om nu écht te gaan sparen. Braaf zet je het eerste bedrag op je spaarrekening, maar dan kom je er aan het einde van de maand achter dat je geld tekort komt. Tja, dat geld wat je aan het begin van de maand op je spaarrekening had gezet, is natuurlijk zo weer teruggeboekt naar je lopende rekening.

Ben jij er ook kláár mee dat sparen niet lukt? En klinkt een spaarsysteem dat simpel, automatisch én motiverend werkt je als muziek in de oren? Dan is deze blog voor jou! 

Inmiddels spaar ik, Nicole, al jarenlang trouw met dit spaarsysteem. En met succes.

Niet alleen omdat een concreet spaarplan heb, maar ook omdat ik met (digitale) spaarpotjes werk. In dit artikel vertel ik je alles over deze spaarmethode, leg ik je uit hoe je zelf aan de slag gaat met het spaarpotjessysteem én ontdek je bij welke banken je digitale spaarpotjes kunt aanmaken.

Waarom werken met spaarpotjes?

De spaarpot: ik zal vast niet de enige zijn die direct zo’n roze spaarvarkentje voor zich ziet, toch? In the good old days had ik een heus spaarvarken op mijn slaapkamer staan waar je alleen het geld uit kon halen als je ‘m kapot zou slaan. Stiekem je gespaarde geld eruit halen, was er dus niet bij!

Werken met spaarpotjes of huishoudpotjes is een systeem dat je ouders en misschien zelfs je grootouders vroeger al gebruikten. En dan heb ik het over fysieke spaarpotjes, bijvoorbeeld oude weckpotten of koekblikken die dienst deden als spaarpot of huishoudpot. 
Boodschappen, de auto of een spaarpotje voor de vakantie: elke uitgavencategorie of spaardoel had z’n eigen potje.

Maar waarom zijn die potjes nu zo fijn?

 • Met spaarpotjes kun je doelgericht en overzichtelijk sparen. Je bepaalt van tevoren hoeveel geld je nodig hebt voor een spaardoel, wanneer je dat doel wil bereiken en hoeveel geld je dus periodiek opzij moet zetten. Veel duidelijker dan al je spaargeld op één grote hoop gooien, zonder dat er een doel aan gekoppeld is.

 • Sparen met spaarpotjes werkt motiverend. Je ziet het concrete doel voor je, doordat het spaarpotje letterlijk de naam van je doel bij zich draagt. En als je je spaarpotje met het doel “Vakantie” ziet groeien, dan zie je jezelf al liggen op dat witte strand, toch?!

En deze voordelen gelden ook nu nog, maar dan is het wel zo fijn als je een spaarpotjessysteem digitaal kan opzetten. Want zeg nu zelf: hoe vaak betaal jij nog met munten of briefgeld?

Spaarpotjes digitaal

Wat zijn digitale spaarpotjes?

Tegenwoordig kan je bij veel banken digitale spaarpotjes aanmaken. 

Digitale spaarpotjes zijn virtuele spaarpotjes die je aanmaakt op je bankrekening. Veel banken ondersteunen dit inmiddels. Binnen je spaarrekening kan je (gratis!) verschillende spaarpotjes aanmaken die je voorziet van:

 • De naam van je spaardoel (bijvoorbeeld “Vakantie naar Bali”, “nieuwe auto” of “designertas”)
 • Het doelbedrag (het totale bedrag dat je nodig hebt om dit spaardoel te halen)
 • De doeldatum (de datum waarop je dit totale bedrag bij elkaar gespaard wil hebben)

Bij de meeste banken zie je dan ook direct hoeveel geld je maandelijks opzij moet zetten om dit spaardoel op het gewenste moment te halen.

En, pluspunt: je kunt dan direct instellen dat dat bedrag maandelijks automatisch van je lopende rekening naar je spaarpotje wordt overgeboekt. 

Je hebt er dus geen omkijken naar en je spaarpotje wordt automatisch gevuld. Ideaal!

Bij welke banken kun je digitale spaarpotjes & spaardoelen aanmaken?

Je kan tegenwoordig bij veel banken digitale (spaar)potjes aanmaken. Dit is vaak kosteloos. Op dit moment kan je bij de volgende banken gebruik maken van digitale potjes. 

Klik op de naam van de bank om een handleiding en meer informatie te vinden over het instellen van deze spaardoelen op jouw bankrekening:

 • Rabobank
 • ING
 • ABN AMRO
 • RegioBank
 • SNS Bank
 • Knab (ook op je zakelijke Knab-rekening kan dit, in de vorm van meerdere, gratis zakelijke rekeningen. Ideaal als je als ondernemer gebruik maakt van het potjessysteem of de Profit First methode).
 • bunq (helaas niet mogelijk op de gratis spaarrekening) 

Deze informatie stamt uit februari 2024. Het kan dat er inmiddels meer/minder banken zijn die de spaarpotjesfunctionaliteit aanbieden.

Spaarpotjes en spaardoelen Knab

Voorbeeld van spaardoelen bij Knab. Bron: Knab.nl

Stappenplan: digitale spaarpotjes instellen

Je weet nu wat digitale spaarpotjes zijn, wat de voordelen zijn en bij welke banken je spaarpotjes met bijbehorende spaardoelen in kan stellen.

In dit stappenplan leg ik je uit hoe je een succesvol spaarpotjessysteem opzet dat wérkt!

1. Bepaal je spaardoelen

In plaats van al je spaargeld op één grote hoop op je spaarrekening te stallen, werkt het motiverender en overzichtelijker om met spaardoelen te gaan werken. 

Bepaal wat jouw spaardoelen zijn.

Mijn tip is om het aantal spaardoelen te beperken. Als je aan 10 of meer spaardoelen tegelijk werkt, is de kans groot dat je je motivatie en het overzicht verliest. 

Zelf hanteer ik maximaal 3 tot 5 spaardoelen tegelijk. Als je spaart voor spaardoelen voor de lange termijn (bijvoorbeeld een huis kopen over 5 jaar), dan kan je daarnaast gerust nog 3 tot 5 korte termijn spaardoelen hebben.

2. Bepaal hoeveel geld je nodig hebt voor deze spaardoelen

Bepaal vervolgens voor elk spaardoel hoeveel geld je hiervoor nodig hebt. 

3. Bepaal wanneer je elk spaardoel wil behalen

Koppel aan elk spaardoel een doeldatum. Dit is de einddatum waarop je het gespaarde bedrag bij elkaar wil hebben, zodat je de gewenste aankoop kunt gaan doen.

4. Maak de digitale spaarpotjes aan in je bank app

Met de informatie die je in stap 1 t/m 3 hebt verzameld, kun je aan de slag met het instellen van je spaarpotjes. 

Open je bank app, maak voor elk spaardoel een spaarpotje aan en bepaal het spaardoel en de doeldatum.

5. Bereken hoeveel geld je maandelijks naar elk spaarpotje moet overmaken (en automatiseer dit!)

Veel banken laten automatisch zien hoeveel geld je maandelijks moet sparen om je spaardoel op tijd te behalen. Je kan dan vaak ook een automatische transactie instellen, waarbij dat bedrag dus op een vast moment in de maand automatisch naar je spaarpotje wordt overgemaakt.

6. Controleer of je spaardoelen realistisch zijn

Bekijk wel kritisch of al je spaardoelen realistisch zijn. Als blijkt dat je maandelijks €1.000,- opzij moet gaan zetten om al je spaardoelen op tijd te halen, terwijl je op dit moment maandelijks maar €200,- overhoudt, dan gaat dat natuurlijk niet lukken. 

Je moet dan kijken:

 • Hoe je maandelijks meer geld gaat overhouden, bijvoorbeeld door te besparen of door meer geld te gaan verdienen;
 • Of je een aantal spaardoelen moet schrappen;
 • Of je de einddatum van je spaardoel verder in de toekomst kan instellen, zodat je maandelijks relatief minder geld opzij hoeft te zetten.

Met de tips en het stappenplan uit dit artikel kan je nu direct aan de slag met het instellen van je digitale spaarpotjes. Succes!

Wil je je spaardoelen optimaal monitoren? Scoor dan onze Cash Control Spreadsheet voor 2024. Hierin houd je je inkomsten en uitgaven bij, bereken je je spaarquote én houd je je spaardoelen bij. 

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge