Als Finance Freaks claimen we dat we je helpen met het maken van slimme, financiële keuzes. Klinkt leuk, maar wat zijn die slimme, financiële keuzes dan precies volgens ons? En wat zijn wat minder snuggere, financiële keuzes? En belangrijker nog: welke verstandige financiële keuzes kan jij vandaag nog maken?
Keuze voor meer inzicht & structuur in je financiën
Laten we bij het begin beginnen. Je kan pas verstandige financiële keuzes maken als je precies weet wat er elke maand inkomt en uitgaat. Het is écht aan jou om hier wat aan te doen en overzicht, inzicht en structuur in je financiën te creëren. Er is niemand anders die het voor je gaat doen, je moet zelf de keuze maken om dit proces te structureren.
Uiteraard op een manier die bij jou past. In ons artikel (link hierboven) delen we verschillende manieren om meer overzicht, inzicht en structuur te creëren. Onze beste tip? Maak het bijhouden van je financiën vooral leuk voor jezelf. Ga bijvoorbeeld één keer per maand naar je favoriete koffietentje om daar je financiën bij te werken, plof op de bank met je laptop, kaarsjes aan en een enorme reep chocola in de buurt of doe het samen met je partner onder het genot van een glas wijn.
Als je uiteindelijk ziet wat meer inzicht en structuur je uiteindelijk oplevert (je houdt geld over voor dingen die je écht leuk en belangrijk vindt in je leven) wordt dit proces sowieso een stuk makkelijker (en leuker!).
Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?
Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij.
Keuze voor een positieve Money Mindset
Hoe je nu denkt over geld, is vaak een resultaat van je opvoeding en de mensen met wie je je de afgelopen tientallen jaren hebt omringd. Was er thuis altijd geld genoeg en gingen jullie veel op vakantie? Omringde je je tijdens je studententijd met mensen die hoge schulden opbouwden en alles uitgaven? Of was er thuis juist geld te weinig en ervaarde je dat je ouders de eindjes aan elkaar moesten knopen?
Je Money Mindset geeft weer hoe jij over geld denkt.
We slaan het lekker plat: je kan een positieve Money Mindset hebben (je denkt in overvloed en gunt jezelf al het geld van de wereld) of een negatieve Money Mindset (je denkt in tekorten of je bent bang om geld uit te geven, bent ervan overtuigd dat je nooit rijk wordt en vindt rijke mensen ook maar niets).
Als je weet wat jouw Money Mindset is en welke (beperkende) overtuigingen je hebt over geld, is het ook weer een keuze om daar iets aan te veranderen. Kijk kritisch naar jezelf, wees je bewust van je patronen en probeer er bewust iets aan te veranderen.
Keuzes bij uitgaven
Verstandig omgaan met het geld dat je uitgeeft, is een belangrijk onderdeel van die slimme, financiële keuzes.
Onze beste tip? Voordat je je portemonnee opentrekt of je pas tegen het pinapparaat houdt, denk héél even na.
Is het echt nodig dat je die koffie-to-go op het station haalt? Of kan je wel wachten tot je op kantoor bent (en ‘gratis’ koffie kan drinken)?
En die dure, nieuwe winterjas: heb je die echt nodig als er al drie warme jassen in je kast hangen? Nóg een abonnement op een streamingsdienst of drie keer per week Thuisbezorgd over de vloer laten komen?
Zeker als je weet dat je op dit moment stiekem nét iets te veel geld uitgeeft (omdat je daarachter kwam in de eerste stap, het in kaart brengen van je inkomsten en uitgaven), is het belangrijk om dit toe te passen. Je weet dat als je die nieuwe winterjas niet koopt, je bijvoorbeeld wél geld over hebt om die droomreis te maken met je partner. Of je hebt extra geld om te beleggen, zodat je uiteindelijk vervroegd met pensioen kan.
3 dagen bedenktijd
Voor grote aankopen van €50,- of meer, probeer ik, Nicole, zelfs een paar dagen na te denken voordat ik de aankoop doe. Stel dat ik een mooi paar laarsjes in de winkel zie (terwijl ik thuis nog een prima paar in de kast heb staan), dwing ik mezelf om er minimaal 3 dagen over na te denken. Denk ik over 3 dagen nog steeds aan die fantastische laarsjes? Dan mag ik ze kopen. Je zal verbaasd zijn over hoe snel je het vergeten bent. Vond ik ze dan wel écht zo leuk?
Prijskaartjes aan een kledingstuk laten
Als ik – na goed nadenken – een kledingstuk koop, spreek ik met mezelf af om het prijskaartje aan het item te laten. Ik draag het kledingstuk dan eerst een paar uur in huis en dan ontdek ik soms dat de stof enorm kriebelt, het kledingstuk stiekem nét iets te klein is of dat ik het werkelijk met geen één item uit mijn kast kan combineren. Dan kan ik het kledingstuk nog altijd terugbrengen.
Het resultaat: meer genieten!
Een belangrijk (en heel fijn!) gevolg van zo kritisch kijken naar je uitgaven, is dat je uiteindelijk ook veel meer geniet van een uitgave. Ten minste, zo ervaar ik dat wel. Omdat ik er echt goed over na heb gedacht en afwegingen heb gemaakt over of ik het wel of niet aanschaf, geniet ik er uiteindelijk extra van als ik het mezelf gun – omdat ik weet dat het helemaal in orde is.
Keuzes bij geld dat je ‘overhoudt’
Met name bij het geld dat overblijft nadat je al je vaste lasten, boodschappen, abonnementen en leuke dingen hebt betaald, kom je voor financiële dilemma’s te staan.
Ga je dat geld:
- Gewoon lekker uitgeven?
- Sparen?
- Beleggen?
- Gebruiken om versneld af te lossen op je hypotheek?
Veel keuzes dus, maar wat zijn nu slimme keuzes?
Zorg ervoor dat je spaarbuffer groot genoeg is
Heel leuk als al je geld straks in je huis of beleggingen zit, maar als je wasmachine stuk gaat (het klassieke voorbeeld), is het wel zo fijn als je die gewoon kan vervangen voor een nieuwe. Daarom is het belangrijk om een spaarbuffer te hebben die groot genoeg is voor jouw situatie.
Wij vinden dan ook dat dit de topprioriteit is. Pas als je grootste schulden met hoge rentes zijn afgelost (op je hypotheek na) én je een spaarbuffer hebt die groot genoeg is, kan je gaan nadenken over (extra) geld uitgeven, beleggen of versneld aflossen.
Het Nibud adviseert je over hoe hoog je spaarbuffer zou moeten zijn op basis van jouw situatie (samenstelling van huishouding, type woning, auto – ja of nee etc.)
Maak een spaarplan met spaardoelen en werk met spaarpotjes
Sparen gaat beter met een goed plan én wordt ook leuker als je heel concreet spaart voor iets. Dionne en ik werken allebei met spaardoelen, die we elk jaar (of soms zelfs meerdere keren per jaar) herzien. We bepalen waar we voor willen sparen, hoeveel geld we daarvoor nodig hebben en hoelang we over dat spaardoel willen doen.
Op onze spaarrekening maken we verschillende spaarpotjes aan (dat kan bij veel banken gewoon gratis!) voor elk spaardoel. Zo zie je continu je voortgang van je spaardoel, wat erg motiverend werkt.
Meer weten over het maken van een spaarplan? Lees onze blog hierover.
Start zo jong mogelijk met beleggen
…als je dus geld overhoudt, je een goede spaarbuffer hebt en je belangrijkste schulden hebt afgelost. Door zo jong mogelijk te beginnen met beleggen (en dat op een slimme manier te doen, uiteraard) heb je langer de tijd om je geld te laten renderen. En hoe langer, hoe (bijna altijd) beter. De kans op een mooi rendement is hoger, naarmate je je geld langer belegt.
Over je geld slim beleggen schrijven we op Finance Freaks veel content. Check onze blogs over beleggen of download onze guide over indexbeleggen, onze favoriete vorm van simpel, risico-arm en passief beleggen.
Bouw (extra) pensioen op
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van een pensioen. En ook als je in loondienst werkt en je via je werkgever automatisch pensioen opbouwt, is de kans groot dat je zelf nog actie moet ondernemen. Je werkgever bouwt namelijk vrijwel nooit 100% van wat je nodig hebt aan pensioen, voor je op.
Stel het opbouwen van je pensioen niet uit. Je wil niet op je 55e voor onaangename verrassingen komen te staan. Meer weten over je pensioen opbouwen, bijvoorbeeld door pensioenbeleggen? Download de Finance Freaks guide over pensioenbeleggen.
Los versneld af op je hypotheek, als dat interessant is voor jou
Toen je een jaar of 15 geleden nog met gemak 7% hypotheekrente betaalde, was versneld aflossen vrijwel altijd interessant. Maar met de lage hypotheekrentes van nu (al stijgen ze flink!), ligt het iets genuanceerder.
Zie het zo: je betaalt bijvoorbeeld 2,5% rente. Maar stel dat je het geld dat je zou gebruiken om versneld af te lossen, zou beleggen, dan zou je misschien wel 5% rendement kunnen maken. Méér dus, dan wat je zou ‘winnen’ als je versneld aflost op je hypotheek.
Best een ingewikkeld én vooral een heel persoonlijk vraagstuk. We raden je dan ook aan om hier een financieel adviseur of hypotheekadviseur voor in de arm te nemen die je kan adviseren hierover.
Gun jezelf eens wat extra’s
Als je – net als wij – zo bezig gaat met je financiën, kan het verslavend worden. Je bent gewaarschuwd.
Een negatief gevolg is dat je zó gefocust raakt op besparen op je uitgaven, geld overhouden, beleggen en versneld aflossen, dat je jezelf nog maar weinig iets gunt.
En dan streef je je doel voorbij. Want wij vinden het belangrijk dat je slimme, financiële keuzes maakt, die ervoor zorgen dat je kan genieten in het nú, maar ook voorbereid bent op de toekomst. Word dus geen vrek, maar gun je zelf toch af en toe die heerlijke koffie-to-go, een prachtig paar nieuw schoenen of een weekendje weg met je lover of beste vriend(in).