Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Review: Slapend Rijk van Oeds-Jan Postma

Op zoek naar een goed boek als je wil starten met beleggen of juist je huidige beleggingsportfolio kritisch onder de loep te nemen? Dan is het boek Slapend Rijk een aanrader!
Slapend Rijk review - Oeds-Jan Postma

Recent (april 2023) lanceerde Oeds-Jan Postma zijn nieuwste boek: Slapend Rijk. Zijn eerste boek: Miljonair met een gewone baan las ik een aantal jaar geleden met veel plezier. Des te nieuwsgieriger was ik naar dit nieuwe boek van de gelddokter zoals hij zichzelf noemt. Ik las het boek in één ruk uit en ik ben mega enthousiast. Waarom? Dat lees je in deze review. 

Inhoud boek

Het boek bestaat uit drie onderdelen: financieel omdenken, financieel plan maken en zelf aan de slag. Het is een heel praktisch boek met concrete handvaten om direct na het lezen van het boek te starten met beleggen als je dat nog niet deed óf in mijn geval – je eigen beleggingsstrategie weer eens onder de loep te nemen. Door kritisch te zijn en te kijken waarom je in het verleden bepaalde keuzes hebt gemaakt. En of die keuzes eigenlijk wel slim waren.

Tijd voor een periodieke controle 

Zelf beleg ik al sinds 2017. Dat betekent dat ik ook al aardig wat kennis en ervaring heb over het onderwerp beleggen. Zoals je in mijn beleggingsstrategie kon lezen, begon ik ooit met het kopen van losse aandelen. Vooral techbedrijven, want het leek mij vet om te kunnen zeggen dat ik investeerde in bedrijven zoals Facebook, Pinterest en Sonos. Ook investeerde ik daar met het idee dat er nog veel groei in zat. Zogenoemde groeiaandelen. Maar eerlijk is eerlijk: dat was achteraf gezien niet de beste keuze. Ondertussen beleg ik het grootste gedeelte (zo’n 75%) van mijn vermogen in indexfondsen, maar na het lezen van het nieuwe boek van Oeds-Jan Postma: Slapend Rijk, merk ik dat het tijd is voor een periodieke controle van mijn eigen beleggingsstrategie en beleggingsportfolio. 

Deel 1 Financieel omdenken

Het eerste gedeelte van het boek richt zich op het krijgen van inzicht in je financiën. Zo trapt hij af met het berekenen van je spaarquote. De spaarratio – zoals hij het noemt in het boek – is de verhouding tussen het geld dat er binnenkomt elke maand en het geld dat er uitgaat elke maand. Aan de hand van jouw eigen uitkomst, geeft Oeds-Jan in het boek Slapend Rijk een richtlijn en een doel om naar toe te werken. In de ideale wereld is je spaarratio namelijk 30% of hoger

Neem je verantwoordelijkheid

Als het gaat om het bijhouden en inzicht hebben in je financiën wordt vaak het argument gebruikt dat mensen geen discipline hebben om in hun financiën te duiken. Ze zijn niet goed in cijfers en steken liever hun kop in het zand. Echter heeft het volgens de schrijver niets te maken met discipline. Natuurlijk is het fijn om gedisciplineerd te zijn, maar het gaat om het nemen van je eigen verantwoordelijkheid over je geld. Je moet zelf verantwoordelijkheid nemen over jouw financiën, want niemand anders doet het. En dat komt jouw financiële situatie niet ten goede. 

Arm denken

Verantwoordelijkheid nemen over je financiën vergt ook een andere mindset. En je mindset is key als het gaat om je financiën. Daarom moet je direct stoppen met een slechte gewoonte: armoedig denken. Oeds-Jan Postma gebruikt de term arm denken voor mensen die een negatieve money mindset hebben. 

In het boek Slapend Rijk geeft hij je allerlei handvaten om rijk te denken. Daarbij speelt dankbaarheid en tevredenheid een belangrijke rol. Als je rijk denkt, dan werk je volgens het volautomatisch spaarbudget (VAS) en hanteer je de pay yourself first methode. Je betaalt telkens als je salaris binnen is éérst jezelf (geld overmaken naar je spaarrekening en/of beleggingsrekening) voor je geld uit gaat geven. Zo voorkom je dat je aan het eind van de maand geen geld meer over hebt om te investeren. 

Deel 2 Financieel plan maken

Het tweede gedeelte van het boek Slapend Rijk focust zich op het maken van een financieel plan. En om het voor iedereen zo simpel mogelijk te houden, maak je je financiële plan op drie post-its. 

  1. Bepaal je financiële doel. Wat wil je met je vermogen doen?
  2. Bepaal je inleg. Hoeveel geld heb jij nodig voor jouw financiële doel en waar haal je dat geld vandaan?
  3. Maak een plan. Hoe en waar ga je het geld investeren?

Bepaal je financiële doel

Om te zorgen dat je je financieel doel ook behaald, is het belangrijk om het doel zo concreet mogelijk te maken. Bijvoorbeeld een vakantiehuis kopen aan de Costa del Sol. Koppel daar vervolgens ook een bedrag aan. Bijvoorbeeld €200.000,-. Hoe concreter, hoe beter. Dit helpt om jezelf te motiveren. Mijn financiële doel waar ik naar toe werk is eerder stoppen met werken en dus uiteindelijk FIRE (financieel vrij) worden en daar heb ik een bedrag van €600.000,- voor nodig. 

Bepaal je inleg

De volgende stap je het bepalen van je inleg. Om je inleg te bepalen, heb je het bedrag van je financiële doel nodig. Stel je wil €200.000,- vermogen opbouwen voor je vakantiehuisje, dan kun je aan de hand van de tabellen in het boek bekijken hoeveel je maandelijks moet inleggen. 

In dit geval: om een vermogen van €200.000,- op te bouwen, kun je bijvoorbeeld 25 jaar lang elke maand €250,- investeren tegen een rendement van 7%. Maar je kan er ook voor kiezen om 8,5 jaar lang elke maand €1.500,- te investeren tegen een rendement van 7%. Dan ben je er ook. Afhankelijk van jouw financiële situatie (en dus hoeveel geld jij elke maand kan investeren), kun je uitzoeken hoe lang het duurt voordat je je financiële doel behaald hebt. 

Kom je er financieel niet uit? Heb je voor je gevoel te weinig geld over om (veel) te investeren? Kijk dan naar de mogelijkheden om: meer te werken, je tarief of je salaris te verhogen en/of je uitgaven te verlagen. Oftewel: start met besparen

Maak een plan

De laatste stap is het maken van een plan. Waar wil je in investeren? Voor welke assets (aandelen, fondsen, vastgoed, grondstoffen etc.) kies je en hoe maak je de verdeling tussen deze assets? 

In het boek staan een vijftal voorbeeld portfolio’s. Het is niet aan te raden om deze 1-op-1 over te nemen, maar het is wel een fijne richtlijn. 

Deel 3 Zelf aan de slag

In de laatste deel van het boek Slapend Rijk draait het om stappen zetten. Je handen uit de mouwen steken en beginnen. Voor je aan de slag gaat, geeft Oeds-Jan een aantal tips waar je op moet letten als je een beleggingsportfolio op gaat bouwen. Hierbij maakt hij gebruik van een eenvoudige drielaags piramide als template:

  1. De eerste laag: het fundament. Hier zit minimaal 70% van je vermogen in. Meer mag ook, maar dat is aan jou.
  2. Het tweede deel: dit is de tactische laag. Hier zit maximaal 20% van je vermogen in, maar minder mag ook.
  3. Het derde deel: dit is het speculatieve deel. Hier zit maximaal 10% van je vermogen in, maar liever minder. 

Afhankelijk van jouw financiële situatie, jouw beleggingshorizon en hoeveel risico je wil lopen, bepaal je wat een goede verdeling is. Je kiest vervolgens assets die passen bij de bovenstaande punten. Daarna is het tijd om een rekening te openen bij een grootbank of een broker waar je wil beleggen. Je stelt direct een automatische incasso in zodat het geld elke maand automatisch overgemaakt én belegt wordt en je inderdaad uiteindelijk slapend rijk wordt

Conclusie

Na het lezen van het boek was ik – Dionne – helemaal enthousiast om heel kritisch naar mijn eigen beleggingsportfolio te kijken. Soms kies je toch bewust of onbewust voor wat meer risico in de hoop een klapper te maken (bijvoorbeeld met de aankoop van groeiaandelen), maar slim is het niet. Ik was de afgelopen jaren naast mijn fundament op zoek naar wat meer risico en wat meer diversiteit, maar ik vraag mij nu af of dat wel zo slim is. Zo investeer ik een een ETF in China. Omdat ik dacht: China is een opkomende markt en een ETF is altijd goed. 

Maar als je écht goed nadenkt en jezelf de vraag stelt: hoeveel weet ik eigenlijk van de Chinese economie en waar heb ik het op gebaseerd dat het een opkomende markt is, val ik keihard door de mand. Zo zie je maar dat ik ook nog steeds aan het leren ben. 😉 

Of het boek Slapend Rijk een aanrader is? Volgens mij is dat wel duidelijk geworden in deze review. Ik vind het een aanrader omdat het heel praktisch én simpel is met kritische noot. In letterlijk 3 stappen maak je een financieel plan. Na het lezen van het boek kun je direct starten met beleggen óf je eigen beleggingsstrategie onder de loep nemen. 

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge