Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Raisin ervaring & review: sparen in het buitenland tegen hoge spaarrentes

Sinds januari 2024 sparen wij allebei bij Raisin: een Europees spaarplatform waar je met één account kan sparen bij tientallen banken uit de EU. Daar liggen de spaarrentes een stuk hoger dan in Nederland en daar worden wij als Finance Freaks natuurlijk héél blij van. In dit artikel vertellen we je alles over Raisin en delen we onze ervaring.
Raisin review

Wat is Raisin?

Via het online spaarplatform Raisin kan je sparen bij banken in de EU. Via één account krijg je vervolgens toegang tot spaarrekeningen van allerlei grote banken in de EU, waar de rentes nu oplopen tot wel 3,65% per jaar. Raisin is van oorsprong Duits, opgericht in 1973 en sinds 2016 actief in Nederland, toen nog onder de naam Savedo. Dit was het moment dat de spaarrentes bij veel Nederlandse banken onder de 1% doken en het een stuk interessanter werd om ‘over de grens’ te gaan sparen, waar de rentes hoger lagen. 

Inmiddels is Raisin de grootste Europese spaarbemiddelaar en heeft het platform meer dan 800.000 klanten.

Waarom sparen wij via Raisin?

Sinds begin dit jaar wij voor sparen in het buitenland. Dat doen we allebei bij Raisin. Waarom? We hebben 4 goede redenen:

1. Hogere spaarrente

De hogere spaarrente bij andere Europese banken was voor ons dé aanleiding om eens een kijkje over de grens te nemen. Tot begin dit jaar hadden we het grootste gedeelte van ons spaargeld bij de Nederlandse bank bunq gestald. Je krijgt hier nu een prima rente van 2,46% per jaar; vrijwel de hoogste spaarrente die je op dit moment bij een Nederlandse bank kan krijgen.

Maar, die rente kan dus nóg veel hoger bij veel andere, Europese banken. En daarom besloten we gebruik te maken van Raisin als spaarbemiddelaar om spaarrekeningen in het buitenland te openen.

2. Gemakkelijker sparen in het buitenland via één account

Als niet-inwonende van een land, kan het best wel lastig zijn om een spaarrekening te openen bij een bank in een ander land. 

Via Raisin wordt dat ineens een stuk gemakkelijker. Je maakt één account aan, verifieert je identiteit eenmalig en kan vervolgens spaarrekeningen openen bij tientallen Europese banken. Ook als je niet in dat land woont. Als je wil sparen in het buitenland, kom je eigenlijk al snel bij Raisin uit. Ook de Consumentenbond noemt Raisin “een slim en logisch initiatief”.  

3. Spaarrekeningen zijn gratis

Sparen via Raisin is gratis. Je betaalt geen extra kosten voor een Raisin-account of het openen van spaarrekeningen bij een bank.

4. Sparen kan al vanaf €1,-

Sparen op een normale spaarrekening kan al vanaf €1,-. Lekker laagdrempelig, dus. Als je een depositorekening wil openen (daarover later meer!) dan is de minimale inleg €500,-.

5. Je spaargeld is veilig tot €100.000,-

Alle EU-banken die zijn aangesloten bij Raisin, vallen onder het Europese depositogarantiestelsel. Dat betekent dat je spaargeld altijd tot €100.000,- per bank verzekerd is en je dit altijd terugkrijgt, mocht een bank onverhoopt failliet gaan. Over veiligheid vertellen we je later in dit artikel meer.

Spaarrekeningen bij Raisin

Je hebt bij Raisin de keuze uit 2 soorten spaarrekeningen:

Een ‘normale’ spaarrekening

Dit wordt ook wel een vrij opneembare spaarrekening genoemd. Je kan je geld hier op elk willekeurig moment van afhalen. De spaarrente die je krijgt is een variabele rente per jaar, wat betekent dat de rente kan veranderen in de tijd dat je spaargeld op deze spaarrekening staat.

Een depositospaarrekening

Als je kiest voor depositosparen, staat je spaargeld vast voor een langere periode, variërend van 3 maanden tot een paar jaar. ontvangt een vaste rente per jaar en krijgt je spaargeld inclusief die rente aan het einde van de looptijd uitgekeerd. 

Raisin spaarrekening

Hier zie je een voorbeeld van een normale spaarrekening bij Raisin. Je ziet hier (van links naar rechts):

 • Rente. Dit is de rente per jaar, maar deze wordt vaak maandelijks uitgekeerd. Dit is de spaarrente die nu geldt. Omdat het een vrij opneembare spaarrekening met variabele rente betreft, kan de rente veranderen.
 • Looptijd/type product: in dit geval dus een normale spaarrekening. Je ziet hier ook staan dat je geen bronbelasting betaalt. Dat hoeft bij sommige landen namelijk niet als je geen inwoner bent en dat scheelt weer! Hier vind je alle informatie over (bron)belasting bij Raisin.
 • Bank: bij welke bank, in dit geval de Distingo Bank.
 • Land: het land waarin de bank gevestigd is, de kredietstatus  van het land (daarover meer) en in welke valuta je spaart. Bij Raisin zijn alle rekeningen in euro’s, ook als je bijvoorbeeld bij een Zweedse bank met kronen gaat sparen.
 • Rendement: hier zie je hoeveel rendement je kan verwachten op basis van je inleg. In dit voorbeeld heb ik een inleg van €2.000,- gekozen. Als ik €2.000,- op deze spaarrekening zet en de rente gelijk blijft, kan ik dus €68,- rente per jaar verwachten. Zo wordt het ineens heel visueel hoeveel rente je krijgt!
 • Open een rekening: klik op de knop om direct een rekening te openen bij deze bank.
Raisin depositorekening

Hier zie je een voorbeeld van een depositiorekening bij Raisin. De informatie is hier hetzelfde als bij een normale spaarrekening, het verschil zit ‘m in de looptijd. Je ziet hier dat je geld voor 1 jaar vastzet. De rente is dan 3,54% per jaar en verandert niet gedurende de looptijd. 

Het rendement van €71,- (op basis van een inleg van €2.000,-) krijg je aan het einde van de looptijd dus sowieso uitgekeerd. 

Bij welke Europese banken kan je sparen via Raisin? 

Op dit moment zijn er 40 Europese banken aangesloten bij Raisin. Dit zijn banken uit onder andere:

 • België
 • Duitsland
 • Estland
 • Finland
 • Frankrijk
 • Italië
 • Letland
 • Litouwen
 • Noorwegen
 • Oostenrijk
 • Polen
 • Portugal
 • Roemenië
 • Slowakije
 • Spanje
 • Tsjechië
 • Zweden

Hier vind je een actueel overzicht van de partnerbanken van Raisin

Is Raisin betrouwbaar en veilig?

Omdat we lange tijd dachten dat ons spaargeld in het buitenland minder veilig was dan bij Nederlandse banken, hebben we sparen in het buitenland best een tijdje uitgesteld. Uiteindelijk bleek dat we gewoonweg mijn kop in het zand hadden gestoken, want na een paar minuten research, bleek het allemaal wel mee te vallen. Want:

1. Alle partnerbanken vallen onder het depositogarantiestelsel

De partnerbanken die zijn aangesloten bij Raisin zorgvuldig worden uitgekozen en allemaal onder het depositogarantiestelsel van de EU vallen. Daardoor is je spaargeld net zo veilig bij een partnerbank van Raisin, als bij een bank in Nederland. Je geld is tot €100.000,- veilig, mocht een bank failliet gaan.

2. Er is een zorgvuldig identificatieproces

Via je Raisin-account moet je je identiteit verifiëren. Dat gebeurt met een live videoverbinding, vaak met een Engelse medewerker, maar afhankelijk van het moment dat je dit proces doorloopt, kan je ook een andere taal kiezen. Je hebt hier een identiteitsbewijs voor nodig. 

In je Raisin-account moet je vervolgens ook een adresbewijs toevoegen. Bijvoorbeeld een recente brief van de Belastingdienst, energierekening of ander officieel document waar je naam en adres opstaan. Binnen een paar werkdagen worden je account en gegevens gecontroleerd en wordt – als alles in orde is – je Raisin-account geopend.

3. Geld overboeken moet vanaf één tegenrekening

Op je Raisin-account stort je geld, dat je vervolgens weer op de door jou geopende spaarrekening(en) en/of depositorekening(en) kan zetten. Dat moet vanaf één tegenrekening, om de kans op foute transacties te verkleinen. En dat is wel zo’n fijn idee, want je wil natuurlijk voorkomen dat je per ongeluk van of naar een verkeerde rekening geld overmaakt. 

Nicole heeft zelf een keer per ongeluk van een andere tegenrekening geld overgeboekt. Ze kreeg vrijwel direct een mailtje van de klantenservice dat haar Raisin-account tijdelijk geblokkeerd was en dat ze deze transactie bij haar wilden verifiëren. Nadat ze aangaf dat de overboeking van haar kwam (en dat ze vanaf nu braaf dezelfde tegenrekening zou gebruiken 😉) werd haar Raisin-account weer geactiveerd.

4. Er is een two-factor authenticatie bij overboeken & inloggen

Voordat je kan inloggen of geld gaat overboeken, wordt er een tekstbericht naar je 06-nummer gestuurd. Hier staat een 6-cijferige code in, die je moet invoeren om je actie te kunnen voltooien. Toch weer een extra stap die ervoor zorgt dat inloggen en overboeken veilig verloopt.

5. Je kan kiezen voor een bank in een ‘veiliger’ land

Bij elke bank zie je de kredietstatus van het land staan waarin de bank is gevestigd. Dit is wat Raisin daarover zegt:

“De kredietstatus van een land is de boordeling van de kredietwaardigheid van dat land door een onafhankleijk beoordelingsbureau, genaamd Standard & Poor’s. De kredietstatus wordt bepaald aan de hand van analyses van doeltreffendheid op institutioneel en bestuurlijk gebied, economische structuur en groeipersperctieven, (toegang tot) externe financieringsbronnen en fiscale en monetaire flexibiliteit.”

De kredietstatus wordt uitgedrukt in een letterreeks, bijvoorbeeld (AAA), (BBB) of (A+). Bij elke bank zie je de kredietstatus van het land staan:

Kredietstatus per land

Hier zie je bijvoorbeeld dat Letland een A+ kredietstatus krijgt, terwijl Spanje een A-status heeft en Italië een BBB-status. Je zou dus kunnen zeggen dat je spaargeld iets veiliger staat bij een bank in Letland dan in Italië. 

Sparen bij Raisin: een stappenplan

Wil je ook sparen in het buitenland via Raisin? Volg dan dit stappenplan om een Raisin-account en spaarrekeningen te openen.

 1. Maak een account aan bij Raisin
 2. Verifieer je identiteit met een live videoverbinding en houd je identiteitsbewijs bij de hand.
 3. Upload een adresbewijs in je Raisin-account. Bijvoorbeeld een bankafschrift, een energie- of internetrekening, een brief van de Belastingdienst of een andere overheidsinstelling. Dit document mag niet ouder zijn dan 3 maanden.
 4. Wacht geduldig af totdat Raisin je account goedkeurt. Dit kan een paar werkdagen duren.
 5. Zodra je account is goedgekeurd, kan je geld op je Raisin-account storten vanaf de door jou opgegeven tegenrekening. Het kan 1 tot 2 dagen duren voordat je je geld in je Raisin-account ziet verschijnen.
 6. Open een spaarrekening en/of depositorekening bij een bank naar keuze. Bij veel banken moet je nog een aantal aanvullende vragen beantwoorden over de herkomst van je geld. Het verschilt per bank hoe lang het duurt voordat je rekening geopend wordt. Vaak is dat niet meer dan een dag of een aantal dagen.
 7. Zodra je rekening is geopend, kan je geld vanaf je Raisin-account op je spaarrekening zetten. 

Geld dat je op een normale spaarrekening bij Raisin zet, kan je er op elk gewenst moment van afhalen. Wel kan het 1 tot 2 werkdagen duren voordat je je geld weer op je tegenrekening hebt staan. Houd hier dus rekening mee.

Geld dat je op een depositorekening zet, staat een periode vast, afhankelijk van de looptijd die je kiest. Je kan al een depositorekening openen met een looptijd van 3 maanden, maar kan ook kiezen voor deposito’s met langere looptijden van 6, 9 of 12 maanden of langer dan 1 jaar.

Inkomsten vergroten

Onze ervaring met Raisin

Wij sparen sinds januari 2024 bij Raisin. Nicole begon met een normale spaarrekening bij de Belgische CKV bank. Daar kreeg je in januari nog 3,5% rente op je spaargeld, de hoogste spaarrente op dat moment. Al snel daalde de rente naar 3,3% en in februari zelfs naar 3,1%. Toen heeft ze haar spaargeld overgeheveld naar de Franse Distingo Bank, waar ze 3,26% rente op haar spaargeld krijgt. Inmiddels zijn er banken waar je weer een iets hogere rente kan krijgen, maar de hoogste rentes op vrij opneembare spaarrekeningen liggen eind juni 2024 rond de 3,3%.

In januari en februari hebben we ook meerdere depositorekeningen geopend. Eerst wilden we het eens proberen met kleinere bedragen van €1.000,- en toen dat allemaal goed was gegaan, besloten we meerdere depositorekeningen te openen. Dat deed Nicole elke keer bij de bank waar je op dat moment de hoogste, vaste spaarrente kreeg voor het bedrag dat ik in wilde leggen. Eerst heeft ze 3 depositorekeningen geopend bij de Zweedse Nordax Bank, allemaal voor 12 maanden looptijd. Omdat ze die op verschillende momenten afsloot, golden ook andere, vaste rentes.

Daarna heeft ze nog 2 depositorekeningen geopend bij de Zweedse Klarna Bank, voor een looptijd van 18 maanden. Daar krijgt ze 3,64% vaste rente. 

Nicole heeft nu dus 5 lopende deposito’s met een totale waarde van €15.500,- waarvan de eerste deposito in december 2024 vrijkomt:

Daarnaast heeft ze dus ook nog een bedrag aan spaargeld op een vrij opneembare spaarrekening bij de Distingo Bank in Frankrijk staan. De rente bedraagt daar nu 3,26% per jaar en krijg je elk kwartaal uitgekeerd. Dat levert toch elk kwartaal weer een mooi extra bedrag op. Veel meer dan dat ik mijn geld bij bunq had laten staan, of bij een meer traditionele bank zoals Rabobank of ING waar de spaarrentes al helemaal een stuk lager liggen.

We zijn dan ook blij dat we eindelijk de stap hebben gezet om te gaan sparen in het buitenland. En dat bevalt heel goed via Raisin! Het identificatieproces verliep soepel en vlot en een paar dagen later konden we al onze eerste spaarrekening openen. Nicole heeft twee keer contact gehad met de klantenservice vanwege de verkeerde tegenrekening en een andere vraag, beide keren kreeg ze een snel en duidelijk antwoord. 

Het enige wat even ‘wennen’ is, is dat er telkens een paar dagen overheen gaan voordat een rekening is geopend of een overboeking is voltooid. Dat werkt even anders dan de overboekingen die direct uitgevoerd worden, waar we de laatste jaren toch stiekem aan gewend zijn geraakt. Maar, al met al kunnen wij Raisin zeker aanraden als je op zoek bent naar een gemakkelijke en veilige manier om meer uit je spaargeld te halen!

Disclaimer: wij zijn geen financieel adviseurs. Dit artikel is geschreven op basis van eigen ervaring. Het artikel bevat affiliate links. Als je via zo’n link een account opent bij Raisin, ontvangen wij daar een vergoeding voor. Jou kost het niets extra!

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge