Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Pensioengat: wat is het en hoe voorkom je het? 

Een pensioengat betekent dat je in een bepaalde periode te weinig pensioen opgebouwd hebt. En geloof ons: dit wil je voorkomen. In deze blog lees je welke stappen je moet zetten om een pensioengat te voorkomen.
Pensioengat: wat is het en hoe je voorkom je?

Pensioen opbouwen voelt vaak als een ver-van-je-bed-show. Het moment totdat je met pensioen mag duurt voor de meeste mensen nog wel even. Hierdoor kan het zo zijn dat je niet de urgentie voelt om iets aan je pensioen te doen. Je hebt immers nog heel veel jaren tot het zover is. Maar niets is minder waar: hoe langer je wacht met het opbouwen van pensioen, hoe groter je pensioengat wordt. Dus waar wacht je nog op?

Wij helpen je graag aan een goed pensioen door stap voor stap uit te leggen wat pensioen is, hoe pensioenen werken in Nederland en hoe je start met het opbouwen van een goed pensioen tijdens de Fix je pensioen challenge van 11 tot en met 15 december.

1

Wat is een pensioengat?

Ee pensioengat (of een pensioen te kort) betekent dat je onvoldoende pensioen hebt opgebouwd. Vaak in een bepaalde periode. Dit kan komen doordat je geen pensioen opbouwde bij je werkgever of dat het bedrag dat je werkgever aan pensioen voor jou opbouwde niet voldoende was.

Eigen verantwoordelijkheid

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioen. Misschien ben je niet direct begonnen met het opbouwen van pensioen toen je gestart bent met ondernemen of heb je maar een klein bedrag opzijgezet voor je pensioen en daarmee niet je volledige jaarruimte gebruikt.

Wat de reden van je pensioengat ook is, het belangrijkste is dat je op zoek gaat naar manieren om je pensioengat aan te vullen.

2

Pensioengat berekenen

Het berekenen van je pensioengat is niet zo eenvoudig en hangt samen met allerlei factoren. Je moet exact weten hoeveel pensioen te je tot nu opgebouwd hebt. Daarnaast weet je natuurlijk niet hoe de wereld er over 30 of 40 jaar uitziet en hoe hoog de inflatie is de komende jaren. Ook heb je geen idee of de AOV (Algemene Ouderdomswet) zoals die nu bestaat, tegen die tijd nog op dezelfde manier wordt uitgevoerd. Misschien bestaat AOW wel niet meer als je over 40 jaar met pensioen gaat?!

Hoeveel pensioen heb je opgebouwd?

Via mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien hoeveel pensioen je tot nu toe opgebouwd hebt én hoeveel geld je per maand krijgt als je nu met pensioen zou gaan. Het bedrag dat je ziet bij mijnpensioenoverzicht.nl is het pensioen uit de eerste pijler (AOW) en de tweede pijler (werkgeverspensioen).

Vergeet je eventuele zelf opgebouwde pensioen niet

Heb je de afgelopen jaren zelf pensioen opgebouwd op een pensioenspaarrekening of op een pensioenbeleggingsrekening? Dan is het verstandig om in te loggen bij de partij waar je die rekening hebt staan om te weten hoeveel pensioen je daar opgebouwd hebt. Deze informatie heb je namelijk nodig om te berekenen hoe groot je pensioengat is.

Als voorbeeld

Tot nu toe heb ik een bedrag van €1.015,- netto per maand aan pensioen opgebouwd in de eerste- (AOW) en tweede (werkgeverspensioen) pijler. Dat is niet zoveel, omdat ik nog redelijk jong ben (31 jaar) en daarnaast heb ik maar kort in loondienst gewerkt waardoor ik weinig werkgeverspensioen opgebouwd heb.

Dit is waarom ik het zo belangrijk vind om te zorgen voor een goed pensioen 👇🏻 

“Pensioen. Een onderwerp dat aan mijn hart gaat, maar ook een onderwerp waar ik bovengemiddeld veel interesse in heb. Waarom? Ik heb van dichtbij meegemaakt dat een familielid die werkzaam is als ondernemer geen pensioen opgebouwd had. Diegene kwam pas vlak voor ze met pensioen mocht erachter dat alleen AOW best karig is. Er was sprake van een enorm pensioengat. Zo’n groot pensioen te kort kun je niet meer op tijd oplossen. 

Toen ik dit hoorde, maakte ik een afspraak met mijzelf: dit gaat mij niet gebeuren. Ik ga er alles aan doen om een goed pensioen op te bouwen voor later. Sinds 2019 doe ik aan pensioenbeleggen via Brand New Day. Eerst maakte ik €250,- per maand over, nu €500,-. Zo weet ik zeker dat ik niet dezelfde fout maak.” 

Pensioenbeleggen

Ik wist hoe belangrijk het is om op tijd te beginnen met het opbouwen van mijn pensioen als freelancer. Daarom ben ik vrijwel direct begonnen met pensioenbeleggen bij Brand New Day. In het begin maakte ik elke maand €250,- over naar mijn pensioenbeleggingsrekening, maar ondertussen maak ik al ruim twee jaar lang €500,- per maand over. Daarnaast kijk ik aan het eind van het jaar hoeveel jaarruimte (het bedrag dat je belastingvriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen) ik nog over heb en/of ik nog reserveringsruimte heb en maak ik altijd nog een groot bedrag (paar duizend euro) extra over naar mijn pensioenbeleggingsrekening.

Het totale bedrag

Als ik tot mijn pensioen elke maand €500,- overmaak naar mijn pensioenbeleggingsrekening. Ontvang ik tegen de tijd dat ik met pensioen ga, een nettobedrag van €3.345,-. Dit is exclusief AOW en het pensioen dat ik in loondienst opgebouwd heb. Dit komt neer op een bedrag van €4.112,16 netto per maand.

Dit is gebaseerd op het AOW-bedrag van 2023. Daarnaast weet je natuurlijk niet of AOW nog bestaat. Het lijkt heel veel geld, maar dit bedrag houdt geen rekening met de inflatie. Dat wil zeggen dat tegen de tijd dat ik met pensioen mag 13 juni 2061 €4.112,16 veel minder waard zal zijn dan nu.

Fix je Pensioen

Dit jaar nog je pensioen fixen?

Doe dan mee aan onze gratis (!) en vernieuwde Fix je Pensioen challenge. Van 11 t/m 15 december ontvang je elke dag een mail met praktische tips.

3

Hoe voorkom je een pensioengat?

Een pensioengat kun je voorkomen door op tijd te starten met het opbouwen van (extra) pensioen. Of je nu werkt in loondienst of als freelancer werkt: het is aan te raden om zelf de touwtjes in handen te nemen en pensioen op te bouwen door middel van pensioensparen en/of pensioenbeleggen. Zo voorkom je een pensioengat, maar het is ook de manier om je pensioengat aan te vullen mocht het zo zijn dat je al een pensioen te kort hebt.

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge