Fix je Pensioen!

Je pensioen klinkt natuurlijk nog héél ver weg. En toch is het dichterbij dan je denkt. En je hebt vooral meer geld nodig dan je denkt. Slim dus om daar nu al mee te beginnen. Want wist je dat 90% van de Nederlanders te weinig of helemaal geen pensioen opbouwt? Daar wil jij natuurlijk niet (meer) bijhoren. Hier vertellen we je alles over je pensioen.

Doe mee met de:

Fix je Pensioen Challenge 2024

Wil je dit jaar je pensioen fixen? Op een laagdrempelige én duidelijke manier? Schaf dan nu onze Fix je Pensioen Challenge aan. Al meer dan 640 mensen fixten hun pensioen met deze challenge. Ontvang 5 dagen lang een mail in je inbox inclusief instructievideo’s om je pensioen te fixen.

duurzaam beleggen

Hoeveel geld heb je nodig voor je pensioen?

Goed, je wil dus iets gaan doen aan dat pensioen van je. Maar hoeveel geld heb je dan eigenlijk nodig? En hoe kom je aan dat geld? Dionne legt je uit hoe je berekent hoeveel geld je nodig hebt voor je pensioen. 

Beleggen voor je pensioen

Omdat je een flinke bedrag nodig hebt voor je pensioen, is het wel zo fijn als het geld dat je opzij zet voor je pensioen, ook meer waard wordt. Bijvoorbeeld door pensioenbeleggen. Lees er alles over in onze (gratis!) guide.

Wat is jaarruimte? En hoe bereken je het?

Jaarlijks mag je van de overheid een bepaald bedrag in je pensioen stoppen. Je profiteert dan van belastingvoordelen. Dit maximale bedrag wat je jaarlijks in je pensioen mag stoppen, wordt jaarruimte genoemd. 

Download de gratis guide:

Pensioenbeleggen

In deze uitgebreide, praktische én gratis guide leer je:

Guide Pensioenbeleggen

De nieuwste blogartikelen over pensioen:

wat is jaarruimte
Pensioen
Dionne Knooren

Wat is jaarruimte?

Jaarruimte is het bedrag van je van de overheid mag gebruiken om belastingvriendelijk extra pensioen op te bouwen. Hoe dat precies werkt, leggen we stap voor stap uit.

Lees verder »

Nicole over pensioen

Pensioen: hét onderdeel dat ik zo lang mogelijk heb uitgesteld toen ik begon met ondernemen. En dat zie ik ook bij andere zpp’ers. Het onderwerp “pensioen” is stoffig, ingewikkeld en het duurt vooral nog heel lang voordat je met pensioen gaat. Toch ben ik blij dat ik uiteindelijk in 2021 serieus met mijn pensioen aan de slag ging. Ik beleg elke maand €450 via Brand New Day, benut mijn jaarruimte zo goed als mogelijk en weet dat ik me geen zorgen hoef te maken over mijn financiële situatie na mijn (hopelijk vervroegde!) pensioen.

Dionne

Dionne over pensioen

“Pensioen is voor de meeste mensen een ver-van-hun-bed-show en dat snap ik wel. Want waarschijnlijk duurt het nog wel even voordat het zover is. Daarnaast is het ook niet het meest sexy onderwerp om in te duiken. Toch is het onwijs belangrijk om hier – op tijd – mee te starten om te voorkomen dat je straks een pensioengat hebt.

Ik heb van dichtbij meegemaakt dat iemand te weinig pensioen opgebouwd had en zich daar totaal niet bewust van was. Met alle financiële gevolgen van dien. Dit is voor mij een extra motivatie om op jonge leeftijd te beginnen met pensioenbeleggen. Elke maand maak ik €500,- over naar mijn pensioenbeleggingsrekening bij Brand New Day. Ik ben heel blij dat ik nu al een fijn pensioenpotje voor later heb opgebouwd.”

Begin op tijd met pensioen opbouwen

Pensioen. Voor de meeste mensen een ver-van-hun-bed-show. Dus waarom zou je je druk maken over iets wat pas over 25, 30 of misschien zelfs pas 40 jaar speelt?! En dan gaat het mis… Je pensioen mag dan nog wel even op zich laten wachten, maar wist je dat je veel geld nodig hebt voor je pensioen? Veel meer dan je denkt!

Het bedrag is afhankelijk hoeveel geld je straks per maand nodig hebt om rond te komen als je met pensioen bent en/of je vermogen (beleggingen, vastgoed of spaargeld) hebt opgebouwd.  

Rekenvoorbeeld

Stel je wil straks als je met pensioen bent elke maand €2.500,- ontvangen op je rekening. Je gaat ervan uit dat je nog 25 jaar leeft na je pensioen (met de huidige AOW leeftijd betekent dat dat je tot je 91ste pensioen opbouwt), dan heb je een totaalbedrag nodig van maar liefst €750.000,-.*

*In het voorbeeld wordt geen rekening gehouden met AOW en inflatie.

Op tijd beginnen met pensioen opbouwen loont

Daarom is het slim om zo vroeg mogelijk te starten met het opbouwen van je pensioen. Want door elke maand of elk jaar een vast bedrag opzij te zetten, wordt het realistischer om je pensioendromen te realiseren en voorkom je een pensioengat. Daarnaast heeft het geld genoeg tijd om meer waard te worden door het rente-op-rente effect als je gaat pensioensparen of pensioenbeleggen.

Fiscale voordelen

De overheid in Nederland beloont iedereen die zelf pensioen opbouwt middels pensioensparen en/of pensioenbeleggen. Dit betekent dat je allerlei fiscale belastingvoordelen krijgt. Zie het als een schouderklopje van de overheid omdat je pensioen opbouwt.

De fiscale voordelen zijn als volgt:

  • Je mag 30% van je inkomen belastingvrij opzij zetten (dit noem je jaarruimte) voor je pensioen. Dat betekent dat je nu geen belasting betaalt over dat bedrag, maar pas als je met pensioen bent.
  • Het geld dat je overmaakt naar je pensioen telt niet mee voor je vermogensrendementheffing.
  • Het geld dat je in je pensioenpotje stopt, kun je aftrekken van je bruto salaris als je in loondienst werkt of van je winst als ondernemer.

Deze fiscale regels leveren een behoorlijk belastingvoordeel op.

Hoe wordt je pensioen opgebouwd?

Het pensioenstelsel in Nederland bestaat uit 5 pijlers. Binnen die 5 pijlers kun je pensioen opbouwen.

Eerste pijler: AOW

De eerste pijler is AOW (Algemene Ouderdomswet). Iedereen die in Nederland woont en werkt, ontvangt AOW. Dit kun je zien als een soort van basispensioen. Het bedrag dat je krijgt hangt af of je alleenstaand bent of samenwonend bent.

Tweede pijler: werkgeverspensioen

De tweede pijler is het werkgeverspensioen. Werk je in loondienst? Dan is de kans groot dat je werkgever pensioen voor je opbouwt. Bedrijven zijn dit overigens niet verplicht. Ben je ondernemer? Dan bouw je geen pensioen op in deze pijler.

Derde pijler: pensioensparen en/of pensioenbeleggen

De derde pijler is de pijler waar je met belastingvoordeel pensioen kan opbouwen. Denk aan pensioensparen en/of pensioenbeleggen. Elk jaar mag je je jaarruimte gebruiken om met fiscaal voordeel pensioen op te bouwen.

Vierde pijler: zelf vermogen opbouwen

De vierde pijler binnen het pensioenstelsel is het vermogen dat je opbouwt door te beleggen, sparen of andere manieren van investeren zoals bijvoorbeeld vastgoed. Over het vermogen dat je opbouwt in de vierde pijler ontvang je geen belastingvoordeel zoals in de derde pijler.

Het voordeel van pensioen opbouwen in deze pijler is dat je altijd bij je geld kan. Dus ook als je besluit om eerder te stoppen met werken. Dat kan niet met het geld dat je opbouwt in de derde pijler. Dat geld staat namelijk vast tot het moment dat je met pensioen gaat.

Vijfde pijler: doorwerken naar je pensioen

Uit onderzoek van Nationale Nederlanden blijkt dat zo’n 11% van de mensen die de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben, blijven doorwerken. De reden waarom mensen hiervoor kiezen zijn verschillend. De een doet het omdat hij of zij zijn werk zo leuk vindt, terwijl iemand anders geen keuze heeft en door moet blijven werken omdat die anders niet rond kan komen.