Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Pay yourself first methode: wat is het?

Leren wat de pay yourself first methode inhoudt én waarom het zo belangrijk is dat je hiermee aan de slag gaat? Lees het uitgebreide artikel.
Pay yourself first methode: wat is het?

Grote kans dat je de term pay yourself first wel eens ergens voorbij hebt zien komen op het moment dat je je ging verdiepen in je financiën. De pay yourself first methode is ook bekend als omgekeerd sparen. Wat het is, hoe het precies werkt en hoe jijzelf aan de slag kunt met deze methode, leg ik uit in deze blog.

Waar komt het vandaan?

De term pay yourself first is bedacht door George Samual Calson rond 1920. Echter vloeit deze methode voort uit de ideologie van Arked: de rijkste man van Babylon. In zijn koninkrijk gaf hij iedereen het advies om elke maand een stukje van zijn of haar goudstukken te investeren. Dat was volgens Arked dé manier om rijkdom te creëren. George Samual Calson heeft het boek: De rijkste man van Babylon geschreven waarin hij uitlegt hoe je rijkdom creëert.

George Samual Calson was een Amerikaanse ondernemer die een succesvolle uitgeverij runde. Zijn bedrijf Clason Map Company was het eerste bedrijf die een wegenatlas van de Verenigde Staten en Canada produceerde. Dit werd een groot succes. Daarom besloot het bedrijf in 1926 brochures te ontwikkelen voor onder andere banken, investeringsmaatschappijen en verzekeringsmaatschappijen. Op deze brochures werd allerlei financiële informatie gedeeld, waaronder de pay yourself first methode. Sindsdien is het een bekend begrip en is de kans groot dat – als je bezig bent met (persoonlijke) financiën – weet wat de term inhoudt.

Wat is het?

Pay yourself first betekent letterlijk dat je jezelf eerst betaalt. Zodra je je salaris binnenkrijgt of als je jezelf salaris overmaakt als ondernemer, zorg je ervoor dat je éérst geld overmaakt naar je spaarrekening. En vervolgens het geld verdeelt over je spaardoelen. Daarnaast investeer je elke maand geld.  

Waarom eerst jezelf betalen voor je andere kosten maakt? Zo weet je zeker dat je elke maand geld opzijzet op een spaarrekening en een fijne spaarbuffer opbouwt. En dat je elke maand investeert. Ook al is het maar €25,-.

In het boek: De rijkste man van Babylon wordt het advies gegeven om minimaal 10% van je salaris te sparen/investeren. Dit is overigens ook de richtlijn die het Nibud geeft. Dus komt er elke maand €2.500,- binnen op je rekening? Dan haal je direct €250,- van je betaalrekening zodra je salaris gestort wordt. Dit geld verdeel je vervolgens over je spaar- en beleggingsrekening.

Hoe werkt het?

Zoals hierboven ook al kort beschreven staat: zodra je salaris gestort wordt, maak je direct een deel over naar je spaar- en beleggingsrekening. Hoeveel geld je overmaakt is afhankelijk van jouw financiële situatie. Probeer ervoor te zorgen dat je uiteindelijk minimaal 10% aan jezelf betaalt. Dit zal misschien niet direct lukken, maar het is dan wel een mooi financieel doel om naar toe te werken.

Zo bouw je aan een spaarbuffer voor noodgevallen en bouw je tegelijkertijd aan een fijn vermogen voor later. En dat wil je! Door de pay yourself first methode heb je meer grip op je (spaar)geld en is het makkelijker om geld op zij te zetten.

geldgewoontes om af te leren

Voordelen pay yourself first methode

Zelf werk ik al jaren via deze methode. Hierdoor heb ik een fijne spaarbuffer opgebouwd voor vakanties, mijn sabbatical en onvoorziene uitgaven. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren een fijn beleggingsportefeuille opgebouwd. Met als doel uiteindelijk financieel vrij worden.

Er zijn diverse voordelen van werken volgens de pay yourself first methode:

  • De psychologie achter deze methode. Doordat je jezelf als eerste betaalt, blijft er minder geld over op je betaalrekening. Hierdoor ga je bewuster nadenken wat je met het overgebleven geld gaat doen. Oftewel: je denkt beter na over je aankopen.
  • Het is een eenvoudige manier van budgetteren. Het kan zijn dat je vaste- en variabele kosten relatief hoog zijn waardoor je geld te kort hebt als je de pay yourself first methode toepast. Door kritisch te kijken naar je uitgaven en geld te besparen, kun je jezelf misschien wél eerst betalen. Zonder dat je aan het eind van de maand opeens in de knel komt.
  • Het is dé manier om prioriteit te geven aan sparen en investeren. Door juist éérst geld over te maken naar jezelf en je vermogen voor later, is het een hele slimme manier om te voorkomen dat je vergeet om te sparen en/of om te investeren.

Daarnaast: door meer bewustwording te creëren rondom je financiën, krijg je meer grip op je financiële plaatje. 

Wil je dit inzicht ook en wil je beter worden in jouw financiën? Dat kan! Wij werken al jaren met een Spreadsheet waar we al onze financiën in bijhouden. En het leuke is: deze Cash Control Spreadsheet is nu verkrijgbaar voor maar €14,95!

Cash Control Spreadsheet

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Aan de slag

Nu is het tijd om aan de slag te gaan en de pay yourself first methode te gaan toepassen in jouw financiële routine. Het werkt als volgt:

  1. Je maakt spaardoelen inclusief spaarpotjes aan als je die nog niet hebt. Belangrijk is dat je ze zo concreet mogelijk maakt. Dat betekent met het bedrag dat je bij elkaar wil sparen + de deadline. Bijvoorbeeld: “Voor 1 december 2024 wil ik €12.500,- sparen om zonnepanelen te installeren”.
  2. Je start met investeren (eerst een spaarbuffer opbouwen en daarna start je pas met investeren) als je dat nog niet deed. Zoek uit waar je in wil investeren (beleggen, vastgoed, investeren in start-ups etc.) en via welk platform.

Zodra je salaris binnenkomt, maak je eerst geld over naar je verschillende spaardoelen en vervolgens maak je geld over naar bijvoorbeeld je beleggingen. Zelf ben ik aan het sparen voor mijn sabbatical. Dat betekent dat ik op dit moment een groter deel overmaak naar mijn spaarrekening en een kleiner deel naar mijn beleggingen.

Stel je netto-inkomen is €2.500,- per maand en je betaalt jezelf elke maand 15%. Dat betekent dat je elke maand €375,- aan jezelf betaalt. Hoe je de verdeling maakt tussen sparen en beleggen (of een andere manier van investeren) is afhankelijk van jouw financiële plaatje.

Als voorbeeld: van die €375,- maak je elke maand:

  • €50,- over naar je spaardoel vakantie
  • €25,- over naar je spaardoel nieuwe telefoon
  • €50,- over naar je spaardoel nieuwe auto
  • €250,- over naar je beleggingsrekening

Merk je dat je structureel te weinig geld hebt? Dan is het verstandig om te kijken of je geld kan besparen op je vaste- en/of variabele kosten. Ook is het slim om te kijken of je meer geld kan verdienen door bijvoorbeeld meer salaris te krijgen, je uurtarief te verhogen of je diensten duurder te maken. Of te starten met het opzetten van een side hustle voor meer inkomsten.

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge