Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Passief inkomen: wat is het, hoe werkt het & voorbeelden

Wil je net als ons aan de slag met het genereren van een passief inkomen? In deze blog delen we alle tips & tricks hoe je vandaag nog kan beginnen met het opzetten van een passieve inkomstenbron.
passief inkomen

Passief inkomen: geld verdienen terwijl je slaapt… dat willen we allemaal wel! Maar is passief inkomen wel echt zo passief? Moet je niet stiekem best wel wat tijd investeren voordat er een continue stroom aan inkomsten op gang komt? Wij – Dionne en Nicole – verdienen allebei geld op een passieve manier en vertellen je er graag meer over.

Droom jij er ook van om een passief inkomen te genereren? Goed nieuws! In deze blog leggen we stap voor stap uit wat passief inkomen is én hoe jij vandaag nog kan beginnen met het opbouwen van een passieve geldstroom. 

Passief inkomen: wat is het?

De kans is groot dat als je je verdiept in manieren om extra geld te verdienen, dat je de term passief inkomen regelmatig voorbij ziet komen. En dat is niet gek. Passief inkomen betekent dat je geld verdient zonder dat je daar op dat moment inspanning voor verzet.

Anders gezegd: je kan passief inkomen zien als geld dat binnenkomt terwijl je daar op dat moment zelf geen werk voor verricht, waardoor het kan zorgen voor een continue stroom aan inkomsten.

Aan de slag met passief inkomen

Passief inkomen opbouwen werkt eigenlijk heel simpel, maar de daadwerkelijke uitvoering (en dus het geld verdienen) is minder makkelijk. Je moet immers mensen gaan vinden die jouw producten en/of diensten gaan aanschaffen en/of gebruiken. Het kan daarom best wel even duren voordat je passief inkomen genereert.

Maar iedereen heeft een bepaald talent, veel kennis over een specifiek onderwerp of een bepaalde passie. Zoek eens voor je jezelf uit wat dat bij jou is én hoe je daar geld mee kan verdienen. Oftewel: hoe kun je aan jouw passie of hobby een verdienmodel aan koppelen? 

Als je ergens goed in bent en/of ergens een passie voor hebt, zul je ook zien dat het veel makkelijker is om daar tijd en energie in te steken. En tijd en energie: dat zijn twee belangrijke ingrediënten om uiteindelijk een passief inkomen te realiseren!

Voorbeelden van passieve inkomstenbronnen

Je kan op heel veel manieren aan de slag met het opzetten van een passief inkomen. Let wel op: de ene inkomstenbron is makkelijker te realiseren dan de andere. Ook kan het zo zijn dan de ene passieve inkomstenbron iets sneller geld op gaat leveren dan de andere. Het is overigens geen garantie dat je sowieso geld verdient. Vaak moet je veel tijd en energie steken om uit te zoeken wat werkt en wat niet voordat je (passief) geld gaat verdienen. 

In ons artikel over side hustles kon je al een aantal voorbeelden vinden van passieve inkomsten. Hieronder lichten we een aantal van die passieve verdienmodellen uit.

passief inkomen voorbeelden
1

Investeren in vastgoed en/of je huis verhuren via AirBnB

Heb je een kamer, berging of parkeerplaats die je niet gebruikt? Dan kan het interessant zijn om deze te verhuren om zo op een passieve manier geld te verdienen. 

Ga je binnenkort op vakantie? Dan kan het ook aantrekkelijk zijn om je huis tijdelijk te verhuren via AirBnB. Zo verdien je je vakantie terug, terwijl je zelf vakantie aan het vieren bent. Zoek eerst wel uit of dat mag en wat de eventuele voorwaarden zijn. 

 

Wil je het liever iets groter aanpakken? Dan kun je ervoor kiezen – mits je de financiële middelen daarvoor hebt – om te starten met investeren in vastgoed. Je koopt een garagebox, appartement, parkeerplaats of een huis dat je vervolgens verhuurt. Met de huurinkomsten kun je de investering vervolgens redelijk passief terug verdienen. 

2

Verkoop van posters, foto’s of prints

Ben je fotograaf of vind je het leuk om foto’s te maken in je vrije tijd? Dan kan het interessant zijn om je foto’s op diverse platformen aan te bieden zoals Society6. Dit is een wereldwijd bekend platform waar creatievelingen hun werk aanbieden en verkopen. 

Je hebt de foto een keer gemaakt en vervolgens kun je de foto zo vaak als je wil verkopen. Een ideale manier om een passief inkomen op te zetten. 

Ontwerp je posters, prints of andere kunst? Ook dan kan het heel interessant zijn om deze producten aan te bieden via Society6 of bijvoorbeeld Etsy. Want nadat je de kunst eenmaal gemaakt hebt, hoeft het alleen maar afgedrukt te worden. Bij Society6 kun je dat proces volledig uit handen geven, zodat jij daar geen omkijken naar hebt. 

 

3

Verdien passief inkomen met affiliate marketing

Nicole heeft van haar hobby ‘bloggen’ én haar kennis van online marketing, een passief verdienmodel gemaakt. Zij startte in 2020 met affiliate marketing: een verdienmodel waarbij je geld verdient wanneer iemand via jouw website of online kanaal een aankoop doet bij een webshop die je promoot. 

Nicole: “Ik heb inmiddels al 10 jaar ervaring als online marketeer. Ik dacht: als ik bedrijven kan helpen om meer omzet uit hun website te halen, dan kan ik dat ’trucje’ zelf ook. Ik maakte een affiliate website over keukenmachines, schreef content over verschillende keukenmachines en het gebruik ervan en promootte  verschillende merken keukenmachines die te koop waren bij verkooppunten zoals Bol.com, Coolblue en MediaMarkt: webshops die allemaal een affiliate programma hebben. Ik investeerde veel tijd in het beter vindbaar maken van mijn websites in de zoekmachine: werkzaamheden die ik als online marketeer ook verrichtte voor bedrijven waar ik voor werkte. Al snel werd mijn affiliate website beter vindbaar in Google. Er kwamen steeds meer bezoekers op mijn website die via mijn website steeds vaker een keukenmachine aanschafte. Later maakte ik ook nog een affiliate website over blenders en verdiende ik op het toppunt wel €2.000,- per maand.”

Affiliate marketing werd voor Nicole uiteindelijk een redelijk passief verdienmodel. Aan het begin investeerde ze veel tijd in het bouwen van een goede website en het schrijven van content, maar zodra de website goed vindbaar werd (en bleef) in de zoekmachines, bleven er websitebezoekers en inkomsten komen. Zonder dat ze daar nog veel tijd aan besteedde.

“Mijn eerste 2 affiliate websites heb ik in 2022 uiteindelijk verkocht. Daarna bouwde ik nog 2 affiliate websites die ik op dezelfde manier succesvol doorontwikkelde. Aan beide sites besteed ik nog maar 2 uurtjes per maand, terwijl ze samen soms wel €1.000,- omzet opleveren. Zo is affiliate marketing voor mij een redelijk passief verdienmodel geworden!”

4

Besteed werk uit

Dit is voornamelijk interessant als je als freelancer werkt. Soms kan het zo zijn dat je allerlei opdrachten binnenkrijgt, terwijl je daar zelf geen tijd voor hebt of omdat het niet (meer) aansluit bij datgene wat jij leuk vindt om te doen. Je kan dan besluiten om het werk aan iemand anders te geven die je kent. 

Ken je een andere freelancer die tijd heeft en over de juiste expertise beschikt? Dan kun je de opdracht doorzetten. Die andere freelancer kan het werk uitvoeren tegen een lager tarief dan dat jij factureert aan de opdrachtgever. Zo verdien je een leuk bedrag enkel en alleen omdat je de opdracht doorgezet hebt naar een andere freelancer. 

Waarschijnlijk heb je er wel wat werk aan door die andere freelancer te briefen, contact te onderhouden met de opdrachtgever en te checken of het goed gaat, maar het is alsnog een fijne manier om op een redelijk passieve manier geld te verdienen. 

5

Maak een online cursus of ander online product

Nog een manier om je kennis in te zetten om passief inkomen te realiseren: maak een online cursus of een ander online product. Nicole maakte bijvoorbeeld een online cursus over affiliate marketing. Daar besteedde ze eenmalig tijd aan en nu – 2 jaar na de lancering van de cursus – wordt deze nog steeds meerdere keren per maand verkocht, zonder dat ze daar nog actief werk voor levert.

Vanuit Finance Freaks ontwikkelden we een ander online product: onze Cash Control Spreadsheet waarin je je inkomsten en uitgaven kan bijhouden. Ook hier hoefden we maar eenmalig tijd te investeren aan de ontwikkeling ervan en ook deze Sheet wordt nog steeds meerdere keren per maand verkocht. 

Voordelen passief inkomen

Een passief inkomen is voor veel mensen een extra inkomen naast hun hoofdinkomen. Er zitten zowel voor- als nadelen aan het opzetten van een passief inkomen. De grootste voordelen zijn:

1. Mooie aanvulling op je hoofdinkomen

Doordat je periodiek een extra zakcentje verdient, kan het een mooie toevoeging zijn naast je hoofdinkomen. Extra inkomen naast je salaris of omzet als ondernemer is natuurlijk nooit verkeerd!

2. Tijdwinst

Passief inkomen is nooit helemaal passief. Je moet immers aan het begin tijd en energie steken aan jouw passieve inkomstenbron, maar uiteindelijk zorgt het wel voor tijdwinst omdat je niet meer heel actief hoeft te werken voor jouw inkomstenbron terwijl er wel geld binnenkomt. Ideaal toch?

3. Passief inkomen zorgt voor vrijheid

Doordat je geld verdient met je passieve inkomstenbron, betekent dat je de vrijheid hebt om tijdelijk minder te werken of op zoek te gaan naar een andere invulling van je werk, omdat je weet dat je toch wel geld verdient door jouw passieve inkomstenbron. Uiteindelijk kan passief inkomen zelfs leiden tot financiële onafhankelijkheid.

4. Minder geldstress

Financiële stress ervaren: dat wil niemand. Hoe fijn is het als je elke maand of elk kwartaal extra geld kan verdienen naast je huidige inkomsten?! Zo kun je bijvoorbeeld een financiële buffer opbouwen voor mindere tijden. Gaat het financieel even wat minder of heb je te maken met een aantal financiële tegenslagen? Dan kan het geld dat je verdient (hebt) met je passieve inkomstenbronnen ervoor zorgen dat je minder geld stress ervaart.

5. Eerder met pensioen

Heb je de droom om eerder met pensioen te gaan? Dan kan het heel interessant zijn om een passieve inkomstenbron op te zetten. Het extra geld dat je verdient met je passieve inkomstenbron kun je opzij zetten voor je pensioen. Je kan dit geld beleggen, zodat het rente-op-rente effect zijn werk kan doen en je een fijn vermogen opbouwt. Vervolgens kun je het geld opnemen op het moment dat jij besluit eerder te stoppen met werken en dus met pensioen gaat. Een fijne manier om te zorgen dat je genoeg geld hebt straks. 

Uiteraard bestaan er nog meer voordelen rondom het opzetten van een passief inkomen, maar dit zijn de grootste voordelen. 

Nadelen passief inkomen

Natuurlijk is het niet alleen maar kommer en kwel. Er zitten zeker ook nadelen aan het opzetten van een passief inkomen. En daarnaast is het ook niet voor iedereen geschikt. 

1. Passief inkomen is bijna nooit écht passief

Om je maar meteen uit de droom te helpen: passief inkomen is bijna nooit écht passief. Het klinkt natuurlijk fantastisch om elke maand een fijn bedrag te verdienen zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Je wordt wakker en je hebt alweer een paar duizend euro verdiend… Zo werkt het in de praktijk vaak niet. Je moet bijna altijd éérst werk verrichten, voordat je geld verdient. 

Stel: je wil, net als Nicole, een passief inkomen opbouwen vanuit een online cursus. Dan moet je eerst tijd en energie steken in het ontwikkelen en opzetten van de online cursus, voordat je er überhaupt geld mee kan verdienen. Heb je de online cursus af? Dan moet je ‘m gaan vermarkten en zorgen dat mensen jouw online cursus ook daadwerkelijk gaan kopen. De marketing rondom je online cursus is een doorlopend proces. Dat betekent dat je de cursus regelmatig moet promoten of op zoek moet naar partners die het voor je blijven promoten, zodat je uiteindelijk een continue stroom aan passieve inkomsten binnenhaalt uit je online cursus. 

2. Passief geld verdienen is niet makkelijk

Ongeacht voor welke vorm van passief inkomen je kiest: het is in praktijk minder makkelijk dan de meeste mensen denken. Om een passief inkomen te genereren moet je namelijk veel geduld hebben en doorzetten, veel proberen en vooral niet opgeven. Het is – afhankelijk van welke vorm jij gebruikt om een passief inkomen te genereren – heel erg zoeken naar de juiste snaar. Wat werkt goed en wat werkt minder? Je moet daarbij heel goed weten wie jouw ideale klant is, wat het probleem van die ideale klant is en hoe jij dit probleem kan oplossen. 

Passief inkomen is zeker geen quick-fix om snel rijk te worden en binnen een paar maanden €5.000,- te verdienen. Het kan een hele tijd duren voordat je een fijne geldstroom ontwikkeld hebt. 

3. Er zijn ook risico’s 

Er zijn ook een aantal risico’s verbonden aan het opzetten van een passief inkomen. Zo kun je veel tijd investeren in het opzetten van een passief inkomen, terwijl het uiteindelijk misschien niets of niet genoeg geld oplevert. 

Start je met beleggen, zodat je uiteindelijk dividend ontvangt? Ook dan heb je te maken met risico’s. Je beleggingen kunnen (tijdelijk) minder waard worden. 

We hopen dat deze blog je meer informatie en een realistisch beeld heeft gegeven over de mogelijkheden van een passief inkomen. Laat je zeker niet tegenhouden door de risico’s, maar besef wel dat het in praktijk best hard werken is voordat je uiteindelijk een passief inkomen hebt gerealiseerd. En heb je nog vragen over het opzetten van een passief inkomen? Stuur ons dan een e-mail of DM op Instagram.

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge