Nicole van Roekel
Nicole van Roekel
Koopjesjager, fanatieke spaarder en ondernemer. Kocht haar eerste huis op haar 24e, startte met beleggen op haar 25e en leeft haar droom door een paar maanden per jaar vanuit het buitenland te werken.

Overheidssteun voor energie in 2023

Ook in 2023 trekt de overheid van alles uit de kast om ons tegemoet te komen. Wel zo fijn, want veel huishoudens zien hun energierekening verdubbelen of soms wel drie tot vier keer zo duur worden.
Overheidssteun energie 2023

In één van onze vorige blogs vertelden we al over de financiële steun van de overheid in 2022 om je hoge energierekening te compenseren. Maar ook in 2023 trekt de overheid van alles uit de kast om ons tegemoet te komen. Wel zo fijn, want veel huishoudens zien hun energierekening verdubbelen of soms wel drie tot vier keer zo duur worden.

In deze blog leggen we je precies uit op welke tegemoetkomingen de overheid instelt in 2023.

Prijsplafond voor energie vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 geldt een zogenaamd prijsplafond voor energie. Dat betekent dat de overheid een maximaal bedrag instelt dat energieleveranciers aan consumenten mogen rekenen voor elektriciteit en gas. 

De overheid praat al een tijdje over dit prijsplafond, maar heeft de maximumtarieven zelfs nog verder verlaagd en de grenzen waarbinnen je recht hebt op deze maximale tarieven, verder verruimd. Kortom: extra voordeel voor jou!

Vanaf 1 januari zijn de maximale tarieven voor energie als volgt:

  • Gas: maximaal €1,45 per m3
  • Elektriciteit: maximaal €0,40 per kWh

Het prijsplafond geldt voor alle huishoudens en kleinverbruikers (daarover later meer), maar geldt wel tot een maximaal verbruik. Je profiteert van deze maximale tarieven tot:

  • Een gasverbruik van maximaal 1.200 m3
  • Een elektriciteitsverbruik van maximaal 2.900 kWh

Deze getallen zijn gebaseerd op een gemiddeld verbruik van een huishouden in 2021. Een huishouden verbruikte in 2021 gemiddeld 1.169 m3 gas en 2.580 kWh elektriciteit (bron: CBS)

Bron: CBS

Door deze grenzen in te stellen, probeert de overheid ons alsnog te stimuleren om zuinig om te gaan met elektriciteit en gas en waar mogelijk te besparen.

Verbruik je meer dan deze hoeveelheden energie? Voor al het gasverbruik boven de 1.200 m3 en elektriciteitsverbruik boven de 2.900 kWh, betaal je het reguliere tarief dat je energieleverancier op dat moment rekent. 

Wat zijn kleinverbruikers?

Het prijsplafond geldt voor alle huishoudens en kleinverbruikers. Maar wat zijn die kleinverbruikers volgens de overheid? Kleinverbruikers zijn zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een aantal MKB-bedrijven. Ook zij profiteren dus van het prijsplafond.

Tegemoetkoming huishoudens met aansluiting op warmtenet & blokverwarming

Ben je aangesloten op het warmtenet? Ook dan is er goed nieuws voor jou. Je krijgt een prijsplafond van €47,39 per gigajoule warmte. Dat bedrag is gebaseerd op het reguliere prijsplafond voor gas. 

De overheid is op dit moment nog aan het onderzoeken hoe huishoudens gecompenseerd worden die gebruik maken van blokverwarming (er zitten dan meerdere huishoudens achter één aansluiting). Hopelijk ook goed nieuws voor deze huishoudens, binnenkort!

Hoe worden energieleveranciers gecompenseerd?

Veel huishoudens profiteren dus van het prijsplafond dat door de overheid is ingesteld. Maar hoe zit het dan met de energieleveranciers, die eigenlijk genoodzaakt zijn om veel hogere tarieven door te rekenen aan hun klanten?

Zij ontvangen een flinke vergoeding voor het energieverbruik dat onder het prijsplafond valt. Met deze vergoeding kunnen energieleveranciers de energieprijzen voor huishoudens en andere kleinverbruikers dus verlagen. Dit voorkomt dat energieleveranciers in financiële problemen komen. 

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge