Nicole van Roekel
Nicole van Roekel
Koopjesjager, fanatieke spaarder en ondernemer. Kocht haar eerste huis op haar 24e, startte met beleggen op haar 25e en leeft haar droom door een paar maanden per jaar vanuit het buitenland te werken.

Overheidssteun voor energie in 2022: waar heb jij recht op?

In dit artikel lees je 6 maatregelen die de overheid heeft getroffen om jou in 2022 nog te helpen. Check waar jij recht op hebt!
Overheidssteun energie 2022

Vrijwel elk huishouden heeft óf krijgt er snel mee te maken: de energieprijzen stijgen enorm. Sommige huishoudens betalen wel 3 tot 5 keer zoveel als voorheen. En als je energierekening sowieso al een paar honderd euro per maand is, bijvoorbeeld omdat je in een groot en/of slecht geïsoleerd huis woont, dan kunnen die bedragen enorm hoog oplopen.

Gelukkig komt de overheid ons tegemoet. Zeker in 2023, als het prijsplafond actief wordt. Maar ook tot die tijd heeft de overheid al een aantal maatregelen in het leven geroepen om de forse stijging deels te compenseren.

In dit artikel lees je 6 maatregelen die de overheid heeft getroffen om jou in 2022 nog te helpen. Check waar jij recht op hebt, welke bedragen je sowieso terugkrijgt en voor welke tegemoetkomingen je actie moet ondernemen.

1. Lagere energiebelasting op elektriciteit

Sinds 1 januari 2022 heeft de overheid de energiebelasting op elektriciteit verlaagd. Waar je in 2021 nog €0,0942 exclusief BTW betaalde per verbruikt KWh, was dat met ingang van 1 januari 2022 nog €0,0368 exclusief BTW. Dit geldt niet voor aardgas en stadsverwarming, maar alleen voor elektriciteit.

2. BTW op energie is verlaagd

De overheid deed er met ingang van 1 juli 2022 nog een schepje bovenop, door de BTW op alle energie te verlagen. Zowel op elektriciteit, als aardgas en stadsverwarming dus. De BTW werd verlaagd van 21% naar 9%. Daardoor betaal je tussen 1 juli 2022 en 31 december 2022 bijvoorbeeld nog €0,0401 aan energiebelasting (inclusief BTW) over elektriciteit, terwijl dat in 2021 nog €0,114 was.

3. Teruggaaf energiebelasting is verhoogd

Elk jaar krijg je van de overheid een bedrag terug van de betaalde energiebelasting. In 2022 heeft de overheid die teruggaaf verhoogd van €560,- naar €785,-. De teruggaaf energiebelasting is een vast bedrag en dus hetzelfde voor alle huishoudens, ongeacht je samenstelling, type woning of verbruik. Dat betekent dat alle huishoudens dus €225,- éxtra korting krijgen op energie (inclusief BTW).

Deze teruggaaf wordt automatisch verrekend op de jaarrekening van je energieleverancier. Dit staat op de factuur omschreven als “vermindering energiebelasting” o.i.d.

4. Huishoudens met lage inkomens krijgen eenmalig een energietoeslag

Alle huishoudens die een inkomen hebben dat rond het sociaal minimum ligt, ontvangen eenmalig een bedrag van €1.300,- als tegemoetkoming voor de stijgende energieprijzen.

Je mag deze toeslag aanvragen als je alleenstaand bent en maximaal €1.305,05 verdient of als je samenwoont en gezamenlijk niet meer dan €1.871,50 verdient. Dit doe je bij je gemeente.

Studenten komen niet in aanmerking voor de energietoeslag, alhoewel er verschillende acties lopen vanuit studenteninitatieven om studenten wél mee te laten dingen in deze toeslag.

Studenten die in ernstige financiële problemen dreigen te komen door de stijgende energieprijzen, kunnen wel in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten. Je kan dit aanvragen bij de gemeente als je voldoet aan de voorwaarden.

5. Gemeenten ontvangen geld om huishoudens te helpen met energie besparen

In 2022 heeft de landelijke overheid maar liefst €300 miljoen vrijgemaakt voor gemeenten. Dit geld kunnen zijn gebruiken om inwoners te helpen met energie besparen. Gemeenten zetten dit geld bijvoorbeeld in om huishoudens te voorzien van bespaaradvies of ze geven vouchers uit waarmee inwoners producten kunnen kopen om energie te besparen. Andere gemeenten hebben zogenaamde “energieboxen” samengesteld met handige producten om energie te besparen in huis. Denk aan tochtstrips, folie dat je achter de verwarming kan bevestigen en ledlampen.

Raadpleeg de website van je gemeente over wat zij doen voor inwoners van jouw gemeente en check of je aanspraak kan maken op één van de mogelijkheden. 

6. Je ontvangt €190,- in november én december

Omdat de energieprijzen in kwartaal 3 en kwartaal 4 nóg verder stijgen, maar de overheid nog niet het prijsplafond dat in 2023 geldt kan toepassen, wordt er een eenmalige compensatie aangeboden.

In november én december ontvangt elk huishouden €190,- per maand, ongeacht je energieverbruik. Dat betekent dat je in totaal €380 ontvangt. Voor kleine huishoudens kan dit zelfs – met een beetje geluk – betekenen dat je geld toe krijgt op je energierekening. Voor mij, Nicole is dat bijvoorbeeld het geval.

In november loopt mijn vaste energiecontract bij Eneco af. De variabele tarieven voor gas worden 3x zo duur en voor elektriciteit zelfs 4x zo duur. Dat betekent dat mijn maandbedrag in november van €50,- naar ongeveer €180,- stijgt. Maar, omdat ik in zowel november als december €190,- ontvang van de overheid, betaal ik in die maanden niets voor energie. Sterker nog: ik “verdien” €10,- per maand.

Het goede nieuws is: je hoeft zelf geen actie te ondernemen om deze compensatie te ontvangen. De meeste energieleveranciers storten dit bedrag op je rekening, andere leveranciers verrekenen het weer met je maandfactuur.

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge