Nicole van Roekel
Nicole van Roekel
Koopjesjager, fanatieke spaarder en ondernemer. Kocht haar eerste huis op haar 24e, startte met beleggen op haar 25e en leeft haar droom door een paar maanden per jaar vanuit het buitenland te werken.

Nicole’s kasboekje #7: mijn uitgaven in juni

Benieuwd wat ik, Nicole, heb uitgegeven in juni? Kijk mee in mijn kasboekje van juni 2023.
Kasboekje Nicole van Roekel

Een nieuwe maand betekent: een nieuw kasboekje! Onze kasboekjes zijn de populairste artikelen op FinanceFreaks.nl en stiekem snappen wij dat wel. Want zeg nu zelf: hoe heerlijk is het om te loeren in andermans uitgaven? Dit is informatie die veel mensen voor zichzelf houden, maar die wij bewust wél delen. Want als we allemaal geheimzinnig blijven doen over financiën, komen we er nooit achter hoe we slimmer met onze inkomsten en uitgaven om kunnen gaan en wat er allemaal mogelijk is. 

Mijn inkomsten en uitgaven houd ik elke maand bij in de Cash Control Spreadsheet: de Sheet die Dionne en ik hebben ontwikkeld en jij ook kan scoren in onze shop. 

Cash Control Spreadsheet

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks voor €14,95. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Juni was uiteindelijk een dure maand voor mij. Ik ging op vakantie naar Tel Aviv: een toffe, maar dure bestemming. Ook ging ik een weekendje weg in eigen land, kocht ik nieuwe meubels voor mijn woonkamer en moest ik concluderen dat ik toch écht wel veel geld uitgeef aan kleding.

Benieuwd naar mijn uitgaven van de maand juni? Tijd om mijn kasboekje in te duiken! 

Vaste lasten: €1.193,91

Ik woon in een koopappartement en betaal elke maand een vast bedrag voor mijn hypotheek, VVE en verzekeringen. De enige kosten die variabel zijn, zijn mijn maandelijkse lasten voor energie. Nu de energietarieven weer dalen, heb ik afgelopen maand de tijd genomen om verschillende energie-aanbieders te vergelijken. Maar, wat bleek: overstappen loonde niet. De tarieven die ik nu betaal bij EasyEnergy, zijn nog steeds de laagste. Het is niet nodig om over te stappen, dus!

Wat wel duurder werd: mijn televisie- en internetabonnement bij Ziggo. Deze steeg naar €60,50. Een belachelijk hoog bedrag, als je het mij vraagt.

Gelukkig kan ik een gedeelte van mijn internetabonnement zakelijk aftrekken, omdat ik als ondernemer ook vanuit huis werk. De kosten die ik privé betaal vallen daardoor dus mee.

Een overzicht van mijn vaste lasten:

 • Hypotheek: €548,02 (bruto)
 • VVE: €180,-
 • Gas & Elektriciteit (EasyEnergy): €62,12
 • Internet & TV (Ziggo): €32,75
 • Water: €11,88
 • Zorgverzekering (United Consumers): €107,85
 • Reis-, annulering-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering (Interpolis): €16,04
 • Autoverzekering (Centraal Beheer): €25,82
 • Wegenbelasting: €21,-
 • Gemeentelijke belastingen: €48,17
 • Sportabonnementen: €18,99
 • Spotify (gedeeld): €6,50
 • Bankkosten (Rabobank): €4,45
 • Schoonmaakster: €100,00
 • CV-ketel onderhoudsabonnement: €8,40

Boodschappen: €279,13

De laatste maanden ‘struggle‘ ik met het bedrag dat ik uitgeef aan boodschappen. Het geadviseerde boodschappenbudget van het Nibud voor een vrouw van mijn leeftijd is €215 per maand, maar daar zit ik structureel boven.

Ik vraag me af of het Nibud er rekening mee houdt dat je niet in altijd in je eentje eet als je alleen woont. Er komen wekelijks vrienden en familie over de vloer voor een borrel of diner en ja: daar moet ik dus extra boodschappen voor doen.

Ik vind het ergens fijn om een richtlijn te hebben voor een boodschappenbudget, maar probeer het ook een beetje los te laten. Ik vind het belangrijker dat ik lekkere dingen kan kopen en een gezellige avond met vrienden kan hebben, dan dat ik me angstvallig aan een boodschappenbudget probeer te houden.

Vakantie: €1.215,88

In juni ging ik twee keer op vakantie: een vijfdaagse vakantie naar Tel Aviv en een weekendje weg in Raalte.

Vooral Tel Aviv was een dure vakantie: alleen al het ticket en hotel kostten €665,- per persoon. En ook Tel Aviv zelf is alles behalve een goedkope bestemming. Een glas wijn onder de €10,- vind je bijna nergens! Al met al gaven we daar ongeveer €1.000,- per persoon uit. Best veel voor een vijfdaagse vakantie, maar we hebben het wél leuk gehad – en ik spaar voor vakanties zoals deze.

Het weekendje weg in Raalte was een stuk betaalbaarder. Ik verbleef met een vriendin in een superleuke Airbnb en we lunchten en dineerden een keertje buiten de deur. 

Buiten de deur: €72,25

Een categorie waar ik afgelopen maand voor mijn doen dan weer redelijk weinig geld aan uitgaf, is de categorie “Buiten de deur”. Ik gaf nog geen €75,- uit aan een etentje op het strand, ijsjes bij de ijssalon en wat koffietjes buiten de deur.

Openbaar vervoer, benzine & parkeren: €81,58

Ik ging met de trein naar Schiphol en hoefde deze maand maar één keer te tanken.

Verzorging: €51,90

Ik kocht wat kleine reisverpakkingen voor mijn tripje naar Tel Aviv, een voorraad zonnebrand en wat andere verzorgingsproducten bij Trekpleister.

Lenzenabonnement: €25,50

Ik krijg elke maand een nieuw setje maandlenzen in mijn brievenbus. De kosten hiervoor? €25,50 per maand.

Kleding: €273,23

Afgelopen maand gaf ik ruim €250,- uit aan kleding. En dat is niet de eerste maand. Tja, ik ben ook maar een mens! 😉 In ieder geval wil ik hier wel aan werken en iets strenger zijn voor mezelf: ik mag écht wel wat minder geld uitgeven aan kleding.

Ook al koop ik veel tweedehands via Vinted en de kringloop, de aankopen die ik doe zijn niet altijd nodig. Iets om de komende tijd aan te werken!

Interieur & huishoudelijk: €847,03

Het kopen van een nieuw tv-meubel en nieuwe salontafel(s) stond al lang op de planning. Ik gebruikte nog steeds het tv-meubel uit mijn studententijd en had een salontafel die ik jaren geleden voor €35,- via Marktplaats had gescoord. Niets mis mee natuurlijk, maar beide meubelstukken hebben heel wat te verduren gehad en zagen er niet al te best meer uit.

De salontafels verkocht ik uiteindelijk voor €35,- via Marktplaats aan iemand die er een nieuw tafelblad op ging zetten. Ik speelde quitte, dus! Het tv-meubel heb ik naar de slaapkamer verplaatst en zorgt daar voor extra opbergruimte.

Mijn nieuwe tv-meubel hoopte ik tweedehands te scoren, maar na heel wat uurtjes op Marktplaats te hebben gespendeerd, concludeerde ik toch dat ik daar niet kon vinden wat ik zocht. En dus kocht ik dit prachtige tv-meubel: Joss van Wehkamp. Een kleine rib uit mijn lijf, maar wát ben ik er blij mee!

Ook scoorde ik deze nieuwe set salontafels bij Fonq mét korting. De salontafels waren al in de sale (20% korting) en toen ik me inschreef voor de nieuwsbrief kreeg ik nog eens €10,- korting. Ook had ik nog een VVV-bon van €50,- en hoefde ik nog maar €130,- voor de salontafeltjes af te rekenen. Ik ben superblij met deze nieuwe meubels die weer jaren mee kunnen!

Sport (variabel): €109,90

Ik sportte twee keer met mijn personal trainer. Ik heb nog één sessie tegoed na de zomervakantie en dan zit het PT-avontuur er weer op!

Cadeaus: €167,99

Goede vrienden van mij trouwden in juni en daar hoort natuurlijk een cadeau bij. Ook kocht ik een bos bloemen voor mijn moeder als cadeautje. 

Goede doelen: €241,50

Ik vind het fijn én belangrijk om elke maand een gedeelte van mijn geld weg te geven. Ik doneer geld aan goede doelen en stichtingen, waaronder mijn kerk Mozaïek0318 in Veenendaal, International Justice Mission, Compassion, KIKA en Alzheimer Nederland.

Nicole’s totale uitgaven in juni: €4.559,80

Afgelopen maand gaf ik een flink bedrag uit. Laat ik vooropstellen dat ik dit bedrag niet elke maand uitgeef. Gelukkig niet 😉 Juni was een duurdere maand door de vakanties en de nieuwe meubels die ik kocht. 

Ik kan deze uitgaven doen omdat ik spaar voor grotere uitgaven. Ik maak spaarpotjes aan voor elk spaardoel en stel in hoeveel geld ik nodig heb en wanneer ik dat bedrag bij elkaar gespaard wil hebben. Voor mij een superfijne én effectieve manier om te sparen.

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge