Nicole van Roekel
Nicole van Roekel
Koopjesjager, fanatieke spaarder en ondernemer. Kocht haar eerste huis op haar 24e, startte met beleggen op haar 25e en leeft haar droom door een paar maanden per jaar vanuit het buitenland te werken.

Nicole’s kasboekje #2: mijn uitgaven van december

Benieuwd wat ik heb uitgegeven in de laatste maand van 2022? Kijk mee in mijn kasboekje van december 2022.
Kasboekje december

Tijd voor mijn kasboekje van de laatste maand van 2022! Ik laat je zien hoeveel geld ik heb uitgegeven in december en waar ik mijn geld precies aan besteedde.

Elke maand houd ik mijn inkomsten en uitgaven bij in een Spreadsheet, zodat ik doorlopend overzicht en inzicht heb in mijn financiën. En het goede nieuws is, vanaf nu kan jij dat ook! Afgelopen week lanceerden we de Cash Control Spreadsheet: een complete Spreadsheet om je inkomsten, uitgaven, spaardoelen, beleggingen en aflossingen in te monitoren:

Cash Control Spreadsheet

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Deze Spreadsheet is een samenvoeging van Dionne’s Spreadsheet en die van mij, die we beide al jaren gebruiken. De beste onderdelen hebben we toegevoegd aan deze Cash Control Spreadsheet, die ik sinds 1 januari ook gebruik voor mijn financiën.

Oké, genoeg gekletst, door naar mijn kasboekje van december 2022:

Vaste lasten: €1.101,45

In december ontving ik opnieuw de €190,- energiecompensatie van de overheid. In december stapte ik ook over op een andere energieleverancier (ik ging van Eneco naar EasyEnergy) waardoor ik maandelijks ruim 3x zo goedkoop (!) uit ben. Dat scheelt enorm, dus. Ik betaalde begin december een voorschot van €165,- en alles wat ik niet heb verbruikt, wordt de maand erna in mindering gebracht op de nieuwe factuur. 

Ook stapte ik in december over naar een andere zorgverzekeraar (van ZEKUR naar United Consumers, voor een completere dekking van gecontracteerde ziekenhuizen). Ik betaalde in december alvast de premie voor de nieuwe maand: €107,85 per maand.

En toen ik toch zo lekker bezig was met overstappen, nam ik ook mijn andere verzekeringen onder de loep. Ik zag dat mijn reisverzekering nog op dekking “Wereld” stond (vanwege mijn reizen naar Mexico & Marokko in 2022). Dat paste ik snel aan en scheelde toch weer €2,- per maand.

Een compleet overzicht van mijn maandelijkse, vaste lasten inclusief leveranciers:

 • Hypotheek: €550,14 (bruto)
 • VVE: €165,-
 • Gas & Elektriciteit (EasyEnergy): -€24,16 (vanwege de €190,- energiecompensatie)
 • Internet & TV (Ziggo): €67,80
 • Water: €12,78
 • Zorgverzekering (United Consumers): €107,85
 • Reis-, annulering-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering (Interpolis): €16,91
 • Autoverzekering (Promovendum): €28,71
 • Wegenbelasting: €20,-
 • Gemeentelijke belastingen: €47,22
 • Sportabonnementen (sportschool & padelvereniging): €45,50
 • Netflix (gedeeld): €3,50
 • Spotify (gedeeld): €6,50
 • Bankkosten (Rabobank): €3,70
 • Schoonmaakster: €50,00

Boodschappen: €241,20

December was uiteindelijk een dure maand qua boodschappen. En ik zal vast niet de enige Nederlander zijn geweest die dat ervaarde 😉 In december liet ik zelfs twee volle boekjes met Albert Heijn koopzegels uitkeren (€104,-) en bracht ik dat bedrag al in mindering. 

Ach, januari is weer een goed moment om met een schone lei te beginnen en te proberen me te houden aan het geadviseerde boodschappenbudget van Nibud. Dat moet vast lukken met de 19 (!) boodschappen bespaartips uit een eerdere blog op FinanceFreaks.nl.

Buiten de deur: €247,35

Dit is de categorie waar ik het liefste geld aan uitgeef. Herinneringen maken tijdens leuke dagjes uit en uit eten in heerlijke restaurants met vrienden en familie vind ik zó leuk! In december ging ik een dagje naar de sauna, had ik een reünie met de feestcommissie van mijn middelbare school en bleven we een nachtje slapen in de Stay Okay in Arnhem en ging ik borrelen met een vriendin.

Benzine: €107,54

Gemiddeld tank ik 2x per maand. Gelukkig zijn de benzineprijzen de afgelopen maanden weer iets gedaald en ben ik vaak iets meer dan €50,- kwijt voor een volle tank.

Verzorging: €63,-

Bij de drogist kocht ik wat verzorgingsproducten, uiteraard in de aanbieding. Daarnaast heb ik sinds deze maand een lenzenabonnement, nadat ik al flink wat jaartjes een bril heb. Maandelijks betaal ik €25,50 voor maandlenzen die ik elke maand in mijn brievenbus krijg bezorgd.

Kleding: €162,24

Bij The Sting scoorde ik een trui en top, beide met 50% korting. Altijd fijn! Ook vond ik weer wat mooie items via Vinted, waar ik afgelopen jaar vrijwel al mijn kleding heb gekocht. Niet alleen fijn voor je portemonnee, ook nog eens goed voor het milieu! 

Goede doelen: €316,50

Ik vind het fijn en belangrijk om te delen vanuit mijn overvloed. Maandelijks geef ik structureel geld aan een aantal goede doelen en stichtingen, waaronder mijn kerk, International Justice Mission, Compassion, KIKA en Alzheimer Nederland. In december gaf ik nog wat extra geld aan goede doelen.

Interieur: €76,90

December stond natuurlijk in het teken van de kerstboom! Ik kocht nieuwe lampjes voor in de kerstboom en een flinke lading kerstballen en ornamenten. Mijn favoriet? Het avocado-ornament van Kwantum die een prominent plekje kreeg in de boom.

Sharepeople: €45,-

Ik ben zzp’er en ben dus zelf verantwoordelijk voor het regelen van een uitkering bij eventuele arbeidsongeschiktheid. Daarvoor maak ik gebruik van Sharepeople: een ondernemerscollectief waarbij de deelnemers elkaar financieel steunen bij ziekte. Is er iemand in jouw ‘poule’ ziek? Dan betaal je gezamenlijk de uitkering van deze persoon. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het ziektepercentage in mijn poule, maar is nooit hoger dan het bedrag dat vooraf gecommuniceerd wordt.

Stel dat ik uiteindelijk (tijdelijk) arbeidsongeschikt word, dan krijg ik maximaal twee jaar lang €2.500,- uitgekeerd via Sharepeople. Toch fijn om dit geregeld te hebben!

Rekening osteopaat: €78,-

Ongeveer eens per 4-5 weken ga ik naar een osteopaat omdat ik al een tijd lang last heb van rug- en nekklachten. Het is elke keer weer een rib uit m’n lijf en na flink wat uitzoekwerk bleek ook dat een aanvullende verzekering onvoldoende zou lonen. Ik blijf dit dus uit eigen zak betalen.

Vakantie: €353,-

Op 23 februari vertrek ik met Dionne voor een maand naar Málaga! Vanuit daar werken we een maand voor onze freelance opdrachtgevers, eigen projecten én natuurlijk aan Finance Freaks.

In december boekten we onze vliegtickets. En dat vliegen een stuk duurder is geworden, dat kan je wel zien! Voor een retourtje inclusief 30 kilo bagage, betaalden we zo’n €350,- per persoon.

Overig: €81,89

Dan zijn er altijd van die uitgaven die niet in een bepaalde categorie te vangen zijn. Deze maand waren dat:

 • Mijn abonnement op Bol.com Select verlengen
 • Een muziekstandaard die ik gebruik tijdens het gitaar spelen
 • 3 nieuwe leesboeken die ik mezelf als kerstcadeau gaf
 • Een nieuw hoesje voor mijn mobiele telefoon

Totale uitgaven december: €2.874,07

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge