Nicole van Roekel
Nicole van Roekel
Koopjesjager, fanatieke spaarder en ondernemer. Kocht haar eerste huis op haar 24e, startte met beleggen op haar 25e en leeft haar droom door een paar maanden per jaar vanuit het buitenland te werken.

Nicole’s kasboekje #2: mijn uitgaven van januari

Benieuwd wat ik heb uitgegeven in de eerste maand van 2023? Kijk mee in mijn kasboekje van januari 2023.
Kasboekje

De eerste maand van 2023 zit erop! Tijd om mijn financiën in te duiken. Uiteraard heb ik mijn inkomsten en uitgaven afgelopen maand bijgehouden in de Cash Control Spreadsheet, die we in januari lanceerden op FinanceFreaks.nl. Inmiddels is ‘ie al door ruim 90 mensen aangeschaft en krijgen we hele enthousiaste reacties. Vinden wij he-le-maal leuk, natuurlijk!

Cash Control Spreadsheet

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Mijn uitgaven van januari (inclusief een hele hoge rekening die op de laatste dag van de maand kwam, autsj!) deel ik met je in mijn kasboekje.

Vaste lasten: €1.272,51

Ik woon in een flat, wat betekent dat ik maandelijks een bedrag aan de VVE betaal. En net zoals vrijwel alles, werd ook dat bedrag de afgelopen maand hoger. De kosten stegen met €15,- naar €180,-. 

De kosten voor energie vallen deze maand lager uit. Ik heb een variabel contract bij EasyEnergy, waarbij ik de actuele prijs van gas en elektriciteit betaal. Die is een stuk lager dan een paar maanden geleden en het betekent dat ik nu bijna 3x zo goedkoop uit ben (!) als bij Eneco, mijn vorige leverancier.

Elke maand betaal ik een voorschot en worden niet-gemaakte kosten of extra gemaakte kosten van afgelopen maand, verrekend. Deze maand betaalde ik een kleine €150,-.

Afgelopen maand stapte ik over van autoverzekering. Daar bespaarde ik toch weer €3,- per maand mee en het kostte me letterlijk 5 minuten om dit te regelen. 

 • Hypotheek: €550,14 (bruto)
 • VVE: €180,-
 • Gas & Elektriciteit (EasyEnergy): €147,09
 • Internet & TV (Ziggo): €55,50
 • Water: €12,78
 • Zorgverzekering (United Consumers): €107,85
 • Reis-, annulering-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering (Interpolis): €16,91
 • Autoverzekering (Centraal Beheer): €25,82
 • Wegenbelasting: €20,-
 • Gemeentelijke belastingen: €47,22
 • Sportabonnementen (sportschool & padelvereniging): €45,50
 • Netflix (gedeeld): €3,50
 • Spotify (gedeeld): €6,50
 • Bankkosten (Rabobank): €3,70
 • Schoonmaakster: €50,00

Boodschappen: €331,85

Pfoe… die boodschappen deze maand. Niet best! Dit bedrag vind ik veel te hoog. Ik moet ook zeggen dat ik de afgelopen maand niet echt bewust boodschappen heb gedaan én dat er de afgelopen maand ook best wat mensen hebben meegegeten, waardoor ik natuurlijk meer uitgaf aan boodschappen dan ik normaal in m’n eentje uitgeef.

Hoe dan ook: hier is echt werk aan de winkel. Even mijn eigen 20 (!) boodschappen bespaartips erbij pakken en toepassen maar!

Buiten de deur: €218,29

Dit is mijn favoriete categorie om geld aan uit te geven, want de dingen die binnen deze categorie vallen, staan vrijwel altijd gelijk aan leuke herinneringen! In januari borrelde ik een paar keer met vrienden, ging ik uit eten bij een fantastisch Indiaas restaurant in Veenendaal (mét Social Deal coupon, dus dat scheelde flink!) een en lunchte ik gezellig met Dionne om het succes van het eerste kwartaal van Finance Freaks te vieren.

Benzine: €99,18

Vaak tank ik 2x per maand en ben ik ongeveer €100,- kwijt aan benzine om mijn kleine Peugeootje 107 weer bij te vullen.

Verzorging: €65,89

Hmmm, €65,- aan de categorie “Verzorging”. Geen enorm bedrag, maar toch iets meer dan ik had verwacht. Omdat ik in de Cash Control Spreadsheet ook bij elke uitgave noteer waar ik het bedrag precies aan heb uitgegeven, kon ik gelukkig zo terugvinden waar ik dat geld dan aan had besteed.

Dat bleek op te zijn gegaan aan een parfum, volumespray, wattenschijfjes en een voorraadje nieuwe deodorant (ik gebruik een vrij prijzige deodorant – Lady SpeedStick, maar deze werkt wel echt onwijs goed!)

Kleding: €216,74

Ik gaf een flink bedrag uit aan kleding, maar voor dit bedrag scoorde ik ook veel én alles in de sale! Bij Shoeby kocht ik een rokje en twee truien (3 halen, 1 betalen op alle sale, whaaat?!), bij H&M twee broeken en een muts, bij Cotton Club 2 tops en bij een boetiekje een mooie blouse. Ik kan weer even vooruit! 

Goede doelen: €226,50

Ik vind het fijn en belangrijk om te delen vanuit mijn overvloed. Maandelijks geef ik structureel geld aan een aantal goede doelen en stichtingen, waaronder mijn kerk, International Justice Mission, Compassion, KIKA en Alzheimer Nederland.

Interieur: €5,99

Ik kocht een dunschiller en een bosje bloemen. 

Rekeningen: €650,-

Ongeveer eens per 4-5 weken ga ik naar een osteopaat omdat ik last heb van rug- en nekklachten. De rekening is elke keer €78,-. Een flink bedrag, maar volledig zelf betalen is onder de streep tóch goedkoper dan een aanvullende verzekering nemen.

Eind januari moest mijn auto naar de garage voor de jaarlijkse APK. Er moest nogal wat gerepareerd en vervangen worden, dus ik kreeg op de laatste dag nog een rekening van €572,-. Oef, altijd even pijnlijk!

Vakantie: €38,70

Op 23 februari vertrek ik met Dionne voor een heuse workation in Málaga! Vanuit daar werken we een maand lang voor onze freelance opdrachtgevers, eigen projecten én natuurlijk aan Finance Freaks.

De vliegtickets en Airbnb zijn geboekt, voor de eerste nacht moesten we nog een hotelovernachting regelen. We vonden een mooi hotel à €38,70 per persoon (inclusief ontbijt!) Goeie deal, toch?!

Overig: €55,-

Dan zijn er altijd van die uitgaven die niet in een bepaalde categorie te vangen zijn. Deze maand waren dat:

 • Lenzenabonnement: €25,50 per maand
 • Een aantal uittreksels (o.a. KvK en Kadaster) die ik nodig had om wat zaken te regelen voor een eventuele nieuwe hypotheek: €22,50
 • 5 boeken die ik kocht bij de kringloop: €7,00

Totale uitgaven januari 2023: €3.180,65

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge