Nicole van Roekel
Nicole van Roekel
Koopjesjager, fanatieke spaarder en ondernemer. Kocht haar eerste huis op haar 24e, startte met beleggen op haar 25e en leeft haar droom door een paar maanden per jaar vanuit het buitenland te werken.

Nicole’s kasboekje #1: mijn uitgaven van november

Ik, Nicole, mag aftrappen met mijn kasboekje van de maand november. Ontdek wat ik heb uitgegeven en waar aan!
Kasboekje Nicole

Transparantie over financiën vinden we enorm belangrijk. Waarom? Al dat geheimzinnige gedoe, daar is nog nooit iemand beter van geworden. Hoe kan je nu besparen op je uitgaven of onderhandelen over je salaris, als je geen idee hebt wat nu ‘normaal’ is?

En onder het mom van Practice What You Preach: vanaf nu kan je elke maand ons kasboekje lezen op FinanceFreaks.nl. We laten je tot de eurocent nauwkeurig zien wat we maandelijks uitgeven, waar aan dan precies en welke acties we ondernemen om te besparen op onze uitgaven.

Ik, Nicole, mag aftrappen met mijn kasboekje van de maand november. De eerste week van november bracht ik nog door in Málaga, waar ik in totaal vijf weken heb genoten van de zon én heb gewerkt aan mijn bedrijven. Toen ik terugkwam in ons koude kikkerlandje, ging de verwarming al snel aan. Met bedragen van soms wel €20,- per dag is dat toch even slikken!

Hoe creëer ik overzicht in mijn inkomsten & uitgaven?

Ik kán je dus tot de eurocent nauwkeurig laten zien wat ik uitgeef, doordat ik maandelijks overzicht creëer in mijn financiën. Ik houd bij wat er binnenkomt, wat er uitgaat en waar ik dan precies geld aan uitgeef.

Dat doe ik met behulp van een Spreadsheet die ik door de jaren heen flink heb gefinetuned. Ook Dionne gebruikt hiervoor een zelfontworpen Spreadsheet. Er zijn natuurlijk ook allerlei apps voor die dit proces vrijwel geautomatiseerd voor je doen, maar wij kiezen er bewust voor om dit handmatig met een Spreadsheet te doen. De reden?

Zo ben je superbewust bezig met al je uitgaven, omdat je ze stuk voor stuk handmatig overneemt van je bankrekening. We staan kritisch stil bij elke uitgave. Is dit een ‘normaal’ bedrag? Of hebben we uiteindelijk stiekem iets te veel uitgegeven aan de categorie ‘Kleding’ of ‘Uit eten’?

Op die manier creëren we echt inzicht in onze financiën (we begrijpen wat er gebeurt) en kunnen we ook bijpassende acties uitvoeren (besparen, bijvoorbeeld).

Wil je ook zo’n Spreadsheet? Goed nieuws! De Cash Control Spreadsheet waarin je al je inkomsten & uitgaven kan bijhouden is nu verkrijgbaar!

Vaste lasten: €898,27

Ik kocht in 2018 een appartement met een hypotheek van €144.500,- en een starterslening via de gemeente Veenendaal van €32.000,-. Die starterslening heb ik inmiddels volledig afgelost, waardoor ik maandelijks nog maar €550,- bruto aan hypotheeklasten heb. Mijn maandelijkse woonlasten bestaan naast die €550,- uit kosten voor de VVE (Vereniging van Eigenaren) van mijn appartementcomplex; €165,- per maand.

Een fijne extra deze maand: de €190,- energiecompensatie van de overheid. Die compensatie viel uiteindelijk een stuk hoger dan mijn energierekening van deze maand (€68,-) waardoor ik in november zelfs ‘verdiende’ aan mijn energieverbruik. Klinkt rooskleurig, maar vanaf 1 december ga ik flink veel meer betalen. Mijn maandelijkse tarief voor energie gaat van €50,- naar €168,-. Slik! Gelukkig krijgen we in december nogmaals die €190,- compensatie en is het nog maar even volhouden totdat op 1 januari het prijsplafond ingaat.

Een compleet overzicht van mijn maandelijkse, vaste lasten inclusief leveranciers:

 • Hypotheek: €550,14 (bruto)
 • VVE: €165,-
 • Gas & Elektriciteit (Eneco): -€122,- (vanwege de €190,- compensatie)
 • Internet & TV (Ziggo): €45,50
 • Water: €12,78
 • Zorgverzekering (ZEKUR): €90,40
 • Reis-, annulering-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering (Interpolis): €19,05
 • Autoverzekering (Promovendum): €28,71
 • Wegenbelasting: €20,-
 • Sportabonnementen (sportschool & padelclub): €30,74
 • Netflix (gedeeld): €3,50
 • Spotify (gedeeld): €6,50
 • Bankkosten (Rabobank, inclusief pinnen van vreemde valuta deze maand): €7,95
 • Schoonmaakster: €40,00

Boodschappen: €264,80

Waar ik een jaar geleden nog prima mijn boodschappen kon doen met een budget van €200,- per maand, zit dat er nu niet meer in. Het Nibud heeft haar geadviseerde boodschappenbudgetten dan ook flink omhoog gegooid. Voor mij als alleenwonende vrouw is het advies nu zo’n €220,- per maand. Daar zat ik in november iets boven, maar dat kwam vooral door mijn aanbiedingenjacht bij Hoogvliet (check mijn Instagram Reel hierover!) Ik scoorde enorm goede aanbiedingen en sloeg vooral een flinke voorraad Robijn in (1+2 gratis!).

Buiten de deur: €372,33

De laatste week in Málaga genoot ik nog even maximaal van de geweldige restaurantjes en koffietentjes, die trouwens een stuk betaalbaarder zijn dan in Nederland. Bij terugkomst in Nederland ging ik met een goede vriendin uit eten bij een luxe restaurant, waar we 5+ gangen en bijpassende wijnen kregen voorgeschoteld. De rekening? €100 per persoon.

Laat ik vooropstellen dat ik niet elke maand zo’n enorm bedrag uitgeef aan eten en drinken buiten de deur. Ook al is dit dé categorie waar ik graag geld aan uitgeef omdat ik hier gewoonweg het meeste van geniet, in 2023 wil ik iets bewuster omgaan met mijn uitgaven aan eten en drinken buiten de deur. 

Benzine, tol & overnachtingen onderweg: €356,36

We zijn met de auto naar Málaga geweest. Een stuk milieuvriendelijker dan vliegen, maar stiekem ook veel duurder. Alleen aan benzine en tol op de terugweg waren we al €280,- per persoon kwijt. Tel daar nog drie overnachtingen onderweg bij op (€75,48 per persoon, dus dat hebben we heel budget gedaan!) en je komt op een totaalbedrag van dik €350,- uit voor een enkele reis.

Verzorging: €77,37

Ik ging naar de kapper en kocht een flinke voorraad verzorgingsproducten in de aanbieding. Van shampoo tot tandpasta en van deodorant tot tandenborstels.

Kleding: €34,90

De categorie waar ik dit jaar aanzienlijk minder aan heb uitgegeven dan vorig jaar, is kleding. Zeker als je bedenkt dat ik halverwege dit jaar een compleet nieuwe garderobe moest aanschaffen omdat ik flink ben afgevallen, vind ik dat ik hier zeker geen gek bedrag aan heb uitgegeven.

De reden? Vinted! Ik heb hier het afgelopen jaar zoveel mooie, tweedehands kledingstukken gescoord voor hilarische bedragen. In november kocht ik via Vinted een prachtige, groene winterjas van Esprit voor €15, en een jurkje van Cotton Club voor €6,-. Verder kocht ik nog een voorraad panty’s bij Zeeman en betaalde ik deze maand nog geen €35,- aan kleding.

Cadeaus: €125,92

Ik vierde Sinterklaas met twee vrienden én met mijn gezin tijdens een weekendje weg. Daar horen natuurlijk Sinterklaascadeautjes bij. 

Goede doelen: €198,50

Ik vind het fijn en belangrijk om te delen vanuit mijn overvloed. Maandelijks geef ik structureel geld aan een aantal goede doelen, waaronder International Justice Mission, Compassion, KIKA en Alzheimer Nederland.

Interieur: €66,99

Mijn interieur is toch stiekem ook wel een hobby van me waar ik op jaarbasis best wat geld aan uitgeef. Maar ik merk wel dat mijn huis inmiddels zo goed als af is en het bij kleine aanvullingen blijft. Zo scoorde ik tijdens Black Friday bij Kwantum vijf nieuwe sierkussens voor €20,-. 

Ook vulde ik mijn HK living koffiekopjesverzameling aan met vier nieuwe espressokopjes (€19,99) en kocht ik een aantal mooie kaartjes die ik op de plank boven mijn bank heb gezet.

Sharepeople: €46,-

Als ondernemer draai ik zelf op voor het regelen van saaie maar enorm belangrijke zaken, zoals mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als ondernemer maak ik gebruik van Sharepeople: een ondernemerscollectief waarbij de deelnemers elkaar financieel steunen bij ziekte. Ik betaal hier elke maand een bedrag aan van mijn privérekening, omdat het als gift wordt gezien. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het ziektepercentage in mijn poule, maar is nooit hoger dan het bedrag dat vooraf gecommuniceerd wordt.

Stel dat ik uiteindelijk (tijdelijk) arbeidsongeschikt word, dan krijg ik maximaal twee jaar lang €2.500,- uitgekeerd via Sharepeople. Toch fijn om dit geregeld te hebben!

Rekening osteopaat: €88,-

Ik heb al een tijdje last van nek- en schouderklachten, waar ik regelmatig een osteopaat voor bezoek. Met wat gekraak en stretchen, ben ik dan vaak weer een paar weken van de pijn af. Heerlijk! Ik betaal dit nu nog volledig uit eigen zak, maar ik ben me aan het verdiepen in een aanvullende verzekering voor osteopathie, naast mijn zorgverzekering in 2023.

Overig: €152,53

Dan zijn er altijd van die uitgaven die niet in een bepaalde categorie te vangen zijn. Deze maand waren dat er best een aantal!

 • Een nieuw rijbewijs aanvragen: €41,60
 • Pasfoto’s voor mijn rijbewijs: €15,-
 • Een mini-abonnement op vtwonen: 2 nummers voor €5,-
 • Een nieuwe gitaarstandaard & gitaarband: €26,98
 • Deze energiemeter om alle elektrische apparaten in mijn huis te meten: €18,95
 • Boete in Frankrijk (ouch!): €45,-

Totale uitgaven november: €2.681,97

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge