Nicole van Roekel
Nicole van Roekel
Koopjesjager, fanatieke spaarder en ondernemer. Kocht haar eerste huis op haar 24e, startte met beleggen op haar 25e en leeft haar droom door een paar maanden per jaar vanuit het buitenland te werken.

Nicole’s financiële doelen voor 2024

Doelen stellen: ik ben er dol op! Eén van mijn favoriete type doelen? Financiële doelen. Van spaardoelen tot aflos- en beleggingsdoelen: ik heb ze allemaal in 2024 en deel ze graag met je in deze blog.
Financiele doelen

Voordat we naar mijn financiële doelen voor 2024 gaan, blik ik eerst terug op de doelen van 2023. Afgelopen jaar had ik 4 financiële doelen:

1. Maandelijks minimaal €500,- beleggen

Dat is gelukt! Nadat ik mijn beleggingsstrategie in 2023 versimpelde, heb ik elke maand €500,- belegd bij Meesman. Dat bedrag wordt belegd in een breed gespreid indexfonds dat bestaat uit meer dan 6.000 aandelen van over de hele wereld. Je geld breder gespreid (en dus met minder risico!) beleggen, kan bijna niet. Het geld wordt automatisch van mijn rekening afgeschreven en belegd, dus ik heb er vrijwel geen omkijken naar.

Indexbeleggen is voor mij een langetermijnbeleggingsstrategie. Ik blijf elke maand bijleggen, verkoop tussentijds niet en ga ervanuit dat mijn beleggingen over een jaar of 20/30 veel meer waard zijn geworden. Ik raak dus niet in paniek als mijn beleggingen op korte termijn minder waard worden. Zo sloot ik 2022 af met een negatief rendement van -13%, maar dit jaar een positief rendement van maar liefst 17%.

2. Per kwartaal €750,- extra aflossen op mijn hypotheek

Ook dit is gelukt. Sterker nog: ik heb dit jaar veel meer afgelost dan die €750,- per kwartaal. Dat had er alles mee te maken dat ik in juli dit jaar een nieuw huis kocht, een stuk sneller dan verwacht. De hypotheekrente was inmiddels flink gestegen: op mijn nieuwe hypotheekdeel van €183.000,- heb ik een rente van 4,49% die voor 10 jaar vaststaat. En dan loont het ineens best wel om versneld af te lossen!

Dit jaar heb ik uiteindelijk €20.750,- extra afgelost, het maximale bedrag dat ik jaarlijks extra af mag lossen op de twee hypotheekdelen die ik nog heb. Een enorm bedrag en ik ben heel blij dat dit gelukt is, want mijn maandelijkse hypotheek ging direct met €100,- per maand omlaag!

3. Het overige bedrag sparen en depositosparen

Na de bedragen die ik maandelijks wilde beleggen en aflossen, wilde ik het overige bedrag sparen en starten met depositosparen.

Begin dit jaar stalde ik het grootste gedeelte van mijn spaargeld bij bunq, waar je nu 2,46% rente op je spaargeld krijgt. Ik opende ook verschillende depositorekeningen bij LeasePlanBank, waar ik verschillende bedragen voor verschillende perioden vastzette. 

4. 45% van mijn omzet uit eigen projecten halen

Ik ben fulltime ondernemer. Ik help bedrijven met zoekmachinemarketing en heb daarnaast een aantal eigen projecten, waarvan Finance Freaks er één is. Daarnaast beheer ik verschillende (affiliate) websites en heb ik een online cursus over affiliate marketing.

Mijn doel was om in 2023 45% van mijn omzet uit eigen projecten te halen. Dat is niet gelukt. 40% van mijn omzet haalde ik uit eigen projecten. Het was ook een ambitieus doel en achteraf niet doel dat ik beter anders had kunnen formuleren. In plaats van een percentage, had ik beter een bedrag kunnen formuleren – want een percentage is niet zoveel zeggend. Met de omzet die ik uiteindelijk heb behaald met eigen projecten (ruim €55.000,-!) ben ik eigenlijk meer dan tevreden. Dit neem ik dus meteen mee voor 2024: een omzetdoel voor eigen projecten moet een bedrag zijn en niet een percentage.

Mijn financiële doelen voor 2024

Met een trots gevoel kijk ik terug op mijn financiële situatie en doelen in 2023. Voor 2024 heb ik ook weer 4 financiële doelen opgesteld met een flinke dosis ambitie.

Doel 1: 10% extra aflossen op mijn hypotheek

Het nieuwe hypotheekdeel dat ik dit jaar heb afgesloten toen ik een nieuwe woning kocht, heeft een rente van maar liefst 4,49%. Omdat dit een hogere rente is dan je krijgt op je spaargeld en in sommige gevallen zelfs hoger dan het rendement op beleggingen, is versneld aflossen op mijn hypotheek in 2024 mijn #1 prioriteit. 

Ik mag elk jaar 10% van mijn oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij aflossen. Dat komt neer op zo’n €18.300,- per jaar en zo’n €1.525,- per maand. Een flink bedrag, maar volgens mijn financiële berekeningen moet het lukken. Ik wil aan het begin van het jaar al een zo groot mogelijk bedrag aflossen, zodat ik ook zo snel mogelijk profiteer van een lager maandbedrag. Ik verwacht dat mijn bruto hypotheekbedrag na deze extra aflossen met zo’n €90,- per maand omlaag gaat. Hoe lekker is dat!

Doel 2: Mijn belegd vermogen bij Meesman verdubbelen

Vorig jaar heb ik vooral mijn spaarrekening flink gespekt, omdat ik een huis ging kopen waar ik eigen geld voor wilde inleggen. Dit jaar wil ik vooral mijn beleggingsrekening bij Meesman gaan spekken en elke maand €1.000,- beleggen in het Indexfonds Aandelen Wereldwijd.

Op dit moment heb ik zo’n €12.000,- belegd bij Meesman, dus dat betekent dat mijn inleg aan het einde van dit jaar verdubbeld is. En mijn rendement hopelijk ook! 😉

👉 Ben je benieuwd of deze manier van beleggen ook iets voor jou is? Lees mijn uitgebreide artikel over indexbeleggen en mijn ervaringen met Meesman.

Doel 3: Zo slim mogelijk sparen

Wat ik van vorig jaar heb geleerd, is dat de economie en je persoonlijke financiële situatie zó kunnen veranderen, dat het bijna onmogelijk is om één strategie het hele jaar vol te houden. Zo veranderen de spaarrentes nog steeds en zijn de onderlinge verschillen bij banken groot.

Na de aflossing op mijn hypotheek en het bedrag dat ik maandelijks ga beleggen bij Meesman, wil ik het overige bedrag op de slimst mogelijke manier mogelijk sparen. Dat betekent: tegen een zo aantrekkelijk mogelijke spaarrente. Daarom wil ik mijn spaarstrategie elke maand herzien en spaarrekeningen met elkaar wil vergelijken op basis van de hoogste spaarrente.

In december opende ik al een rekening bij Raisin, waar je gratis kunt sparen bij verschillende Europese banken die vaak hogere spaarrentes hebben dan Nederlandse banken. Het bedrag dat ik maandelijks overhoud, stal ik in eerste instantie op de spaarrekening waar je op dat moment de hoogste spaarrente krijgt. 

Zie ik dat de spaarrente gaat dalen? Dan ga ik ook bedragen op depositorekeningen zetten via Raisin. Je zet je geld dan voor een langere tijd vast, tegen een hogere rente. 

Ik ga dan werken met een deposito ladder: een manier van sparen waar Dionne me mee geïnspireerd heeft. 

Je zet verschillende bedragen voor verschillende perioden vast, bijvoorbeeld 3, 6, 9 en 12 maanden. Elke 3 maanden komt er dan een bedrag vrij en kun je op basis van de ontwikkelingen op het gebied van spaarrente, besluiten of je dat geld op een normale spaarrekening zet of weer op een depositorekening voor een bepaalde periode. 

Doel 4: €60.000,- omzet uit eigen projecten

Zoals je aan het begin van dit artikel al kon lezen, heb ik mijn omzetdoel van 2023 niet behaald. En dat terwijl ik eigenlijk wel heel tevreden was met het bedrag dat ik uiteindelijk verdiende. Dit jaar kies ik dus een omzetdoel dat bestaat uit een concreet bedrag. Dit jaar wil ik €60.000,- omzet draaien met mijn eigen projecten: Finance Freaks, mijn andere blogs en websites en mijn online cursus. En om dat doel te halen, is er wel wat werk aan de winkel, want dat ga ik niet zomaar halen. Ik wil dit jaar dan ook een nieuwe online masterclass over affiliate marketing lanceren, waarvan ik verwacht dat dat een flinke boost gaat geven aan dit omzetdoel. Ook zie ik mijn affiliate sites nog steeds groeien en wil ik een nieuwe affiliate website starten, die hopelijk ook gaat bijdragen aan dit doel.

Hopelijk hebben mijn doelen je geïnspireerd om ook zelf aan de slag te gaan met financiële doelen en voornemens voor het nieuwe jaar. Kun je daar nog wel wat hulp bij gebruiken? Lees de blog van Dionne met tips en check ook haar financiële doelen voor 2024.

Cash Control Spreadsheet

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge