Waarom een tweede huis?
Een tweede huis is voor mij meer dan alleen een investering. Ik heb altijd al iets gehad met “het buitenland” en het gevoel van vrijheid dat een eigen plek je geeft.
Tijdens mijn studie woonde ik in 2015 een half jaar in Istanbul. In 2021 werkte ik drie maanden vanuit Barcelona. En de afgelopen jaren ben ik minimaal één keer per jaar in Málaga geweest om daar te werken. Zeker in Málaga zou ik graag een huisje willen. De huizensites heb ik al vaak afgespeurd en mijn favorietenlijstje groeit elk jaar.
Een tweede huis betekent voor mij:
-
Een plek waar ik zelf kan ontspannen en werken
-
De mogelijkheid om het huis te verhuren als ik er niet ben
-
Op de lange termijn een waardevast bezit, als extra pensioenpotje
Eerste stap: overwaarde gebruiken
Eind vorig jaar ben ik naar een hypotheekadviseur gegaan om te onderzoeken of ik de overwaarde van mijn huidige woning kan gebruiken voor een tweede huis. Dat blijkt zeker mogelijk.
Je kunt bijvoorbeeld je bestaande hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen. Banken kijken dan naar je inkomen, de overwaarde en het type huis dat je wilt kopen.
Belangrijke punten waar je rekening mee moet houden:
-
Je moet meestal 20-40% van de koopsom zelf betalen (eigen inbreng)
-
De maximale hypotheek voor een tweede huis is vaak 60-80% van de woningwaarde
-
De hypotheekrente is meestal iets hoger dan bij je eerste huis
-
Je mag er niet altijd permanent wonen of verhuren, afhankelijk van het type woning en de bank.
Oriënteren: Second Home beurs en buitenlandse opties
Afgelopen jaar bezocht ik de Second Home beurs. Hier keek ik naar drie interessante opties:
Investeren in Albanië
Via Dionne, die de tip kreeg van een financieel adviseur om zich eens te verdiepen in vastgoed in Albanië, besloten we bij de stand van een aankoopmakelaar in Albanië te kijken.
Albanië is opkomend als vakantiebestemming, de huizenprijzen zijn relatief laag en er is sprake van een grote, verwachte waardestijging door groeiend toerisme
Wel is er nog weinig regelgeving, dus goed onderzoek is belangrijk.
Investeren op Cyprus
Vooral Noord-Cyprus is de laatste jaren populair onder investeerders, omdat het nog erg opkomend is en al populair is onder Turkse toeristen.
Er zijn veel nieuwbouwprojecten, vaak met goede verhuuropbrengsten en prijzen liggen lager dan in veel andere Europese landen.
Investeren in Dubai
De Dubai Real Estate markt is volop in ontwikkeling. Er zijn hoge verhuuropbrengsten mogelijk, vooral bij appartementen. Een Dubai appartement kopen lijkt me dan ook zeker interessant.
Er zijn interessante belastingregels en er is veel keuze in nieuwbouwprojecten.
Op locatie kijken: Noord-Cyprus
In mei ben ik zelf naar Noord-Cyprus geweest om een project van de Second Home beurs te bekijken.
Het was inspirerend om te zien hoe snel de regio zich ontwikkelt en megaleuk natuurlijk om zo’n project eens met eigen ogen te bekijken.
Toch vond ik de investering van ruim €200.000 voor mijn eerste vastgoedbelegging nog best groot. Zeker als je bedenkt dat je bij buitenlandse projecten vaak een groot deel zelf moet inleggen.
Hoewel het buitenland blijft trekken, wil ik waarschijnlijk toch iets kleiner beginnen. Bijvoorbeeld een huisje in Nederland of een bescheiden appartement in Spanje. Zo kan ik ervaring opdoen met vastgoed, zonder direct een groot risico te nemen.
Praktische tips als je ook droomt van een tweede huis
Wil jij ook investeren in een tweede huis? Dit zijn mijn tips:
-
Bepaal je doel: Wil je het huis vooral zelf gebruiken, verhuren of als investering?
-
Check je financiële mogelijkheden: Laat een hypotheekadviseur berekenen wat je maximaal kunt lenen en wat je zelf moet inleggen.
-
Verdiep je in de regels: Denk aan belasting, hypotheekvoorwaarden en lokale wetgeving, zeker in het buitenland.
-
Bezoek locaties: Ga zelf kijken en praat met lokale makelaars en andere investeerders.
-
Begin niet te groot: Start eventueel met een kleiner project om ervaring op te doen.
De droom van een tweede huis blijft voor mij springlevend. Voor mezelf, maar ook zeker als belegging en extra zekerheid voor de toekomst. Wie weet schrijf ik volgend jaar een blog vanuit mijn eigen huisje in Málaga – of gewoon uit het bos in Nederland.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nimani.