1. Bespaar niet op je basisverzekeringen
Alles wordt duurder. Het is dan ook logisch dat je kritisch naar je maandlasten kijkt. Maar sommige kostenposten – zoals bepaalde verzekeringen – heb je niet voor niets. Denk aan je inboedelverzekering, opstalverzekering, aansprakelijkheidsverzekering of een rechtsbijstandsverzekering. Grote kans dat je er nog nooit gebruik van hebt hoeven maken, maar áls er iets gebeurt, is het wél heel fijn dat je verzekerd bent.
Mijn tip om toch te besparen op je verzekeringen? Kijk of je je eigen risico kunt verhogen (maar alleen als je bij schade dat hogere bedrag ook echt kunt betalen). Dit kan je tientallen euro’s per maand schelen. Ook kan het soms lonen om al je verzekeringen onder te brengen bij dezelfde aanbieder, omdat die vaak staffelkorting geven.
2. Check of je verzekeringen nog nodig zijn
Naast de basisverzekeringen kun je jezelf voor heel veel andere dingen verzekeren. Denk aan een fietsverzekering, reisverzekering, annuleringsverzekering en – als je werkt als freelancer – ook een ongevallenverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering. Of zelfs een verzekering voor je huisdieren. Kortom: je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een verzekering voor.
Toch is het slim om eens in de zoveel tijd te checken of je deze verzekeringen nog wel écht nodig hebt. Misschien staat je reisverzekering nog op werelddekking, terwijl je eigenlijk alleen in Europa reist. Of misschien is je fietsverzekering inmiddels overbodig geworden. Ook is het verstandig om te kijken of je nog de juiste dekking hebt, of dat je misschien dubbele verzekeringen hebt (bijvoorbeeld via je werk of samen met je partner). Door overbodige verzekeringen op te zeggen of aan te passen, zorg je ervoor dat je minder geld uitgeeft aan wat je niet gebruikt.
3. Combineer slim en kies voor pakketkorting
Wil je minder geld uitgeven aan verzekeringen zonder in te leveren op dekking? Veel verzekeraars bieden korting als je meerdere producten bij hen afneemt. Denk aan een combinatie van inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering. Dat kan je al snel 5 tot 10% korting opleveren. Op jaarbasis scheelt dat een behoorlijk bedrag.
Check dus of je alles bij één partij kunt onderbrengen – en vergeet niet te vergelijken. Misschien is het bij de concurrent wel nóg goedkoper.
Kortom: wil je minder geld uitgeven aan verzekeringen? Dat kan zeker! Zolang je maar kritisch blijft en de juiste keuzes maakt. Zeg niet zomaar iets op waar je achteraf spijt van krijgt, want als je op een onverwacht moment schade hebt, wil je niet met lege handen staan.
*Deze blog is in samenwerking met Interpolis geschreven.