Nicole van Roekel
Nicole van Roekel
Koopjesjager, belegger en ondernemer. Kocht haar eerste huis op haar 24e, startte met beleggen op haar 25e en leeft haar droom door een paar maanden per jaar vanuit het buitenland te werken.

Indexbeleggen bij Meesman: uitleg en mijn eigen ervaring

Sinds 2022 beleg ik, Nicole, maandelijks in indexfondsen bij Meesman. Ik vertel je alles over deze passieve, wetenschappelijk bewezen succesvolle vorm van beleggen én deel mijn ervaring met Meesman.
Meesman indexbeleggen

Door de jaren heen is mijn beleggingsstrategie flink veranderd. In 2020 dacht ik, Nicole, nog dat succesvol beleggen vooral draaide om het ‘slim’ kiezen van aandelen en het perfect timen van aankoop- en verkoopmomenten. Ik besteedde flink wat uurtjes aan het analyseren van beursgenoteerde bedrijven, het lezen van adviezen van beleggingsexperts en het checken van mijn beleggingen.

Flash forward naar 2023. Ik koop geen losse aandelen meer. Ik doe ook niet meer mijn best om aandelen te analyseren. En koop- en verkoopmomenten te timen. Sterker nog: verkopen doe ik helemaal niet meer. Ik koop alleen nog bij. En dat kost me precies 0 minuten per maand.

Ik doe namelijk aan indexbeleggen. In 2022 begon ik met €100,- per maand te beleggen in indexfondsen via Meesman en inmiddels bestaat meer dan 90% van mijn beleggingsportefeuille uit indexfondsen.

Ik raak er steeds meer van overtuigd dat dit dé strategie is voor een grotere kans op een mooi rendement op de lange termijn. Ben je nieuwsgierig geworden en denk je: dit is misschien ook wel wat voor mij? In dit artikel leg ik je uit wat indexbeleggen is en vertel ik je alles over Meesman, de Nederlandse fondsbeheerder waar ik aan indexbeleggen doe.

Wat is indexbeleggen?

Als je aan indexbeleggen doet, beleg je je geld breed gespreid in een groot aantal organisaties die tot een bepaalde index behoren. Die organisaties hebben iets gemeen. Ze zijn bijvoorbeeld allemaal actief in een bepaalde sector of allemaal gevestigd in een bepaald land of continent. 

Een bekend voorbeeld van zo’n index is de AEX: de Amsterdam Exchange Index. Tot deze index behoren de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland, zoals Unilever, Heineken en ABN AMRO. Elk bedrijf heeft een bepaalde weging in de index. Zo telt Unilever bijvoorbeeld 6x zo zwaar mee als Heineken. Stijgt de beurswaarde van Unilever? Dan zal de waarde van de AEX dus ook harder stijgen dan wanneer het aandeel Heineken in waarde stijgt.

Als je belegt in een indexfonds, dan beleg je als het ware in één keer in alle bedrijven die tot een index behoren. Aanbieders van indexfondsen beleggen jouw geld in de onderliggende bedrijven. Soms precies volgens de officiële weging (zoals Meesman), maar dat hoeft niet. Sommige aanbieders bepalen zelf de weging.

Ik doe aan een passieve vorm van indexbeleggen. Dat is dan ook het tegenovergestelde van actief beleggen (zoals ik eerst deed!) waarbij geprobeerd wordt de ‘beste’ aandelen te selecteren en deze op het ‘beste’ moment te kopen en verkopen. Om dat goed te kunnen doen, moet je de beurs kunnen voorspellen. 

En de AFM zei het al in 2011: “Van tevoren is niet tot nauwelijks te voorspellen welk fonds beter dan de index zal gaan presteren.”

Meesman beleggen

3 voordelen van indexbeleggen

Indexbeleggen heeft dan ook 3 belangrijke voordelen ten opzichte van actieve beleggingsvormen. Dit zijn voor mij de doorslaggevende redenen geweest om voor indexbeleggen te kiezen. 

1

Meer rendement

Een mooi rendement behalen: dat is natuurlijk dé reden waarom je start met beleggen. En – goed nieuws – indexbeleggen zorgt meestal voor meer rendement op de lange termijn, dan bij actief beleggen. Hoe dat kan? Beurskoersen laten zich niet voorspellen. Zelfs niet door de meest slimme, ervaren beleggingsexperts. 

In de meeste gevallen blijven actief beheerde beleggingsfondsen dan ook achter bij de index. Dus: je vergroot de kans op een positief rendement door je geld te beleggen in een breed gespreid indexfonds dat simpelweg een bepaalde index volgt. 

Ook zijn de bijkomende kosten bij indexbeleggen vaak lager dan bij actieve beleggingsvormen. De beheersvergoeding en operationele kosten zijn bij indexbeleggen lager, omdat er gewoonweg minder werk nodig is. De fondsen worden immers niet actief beheerd. En hoe lager de kosten van je beleggingsproduct, hoe minder er van je rendement wordt afgesnoept.

2

Minder risico

Door te kiezen voor een breed gespreid indexfonds, loop je ook nog eens minder risico op (grote) verliezen. Dat heeft ermee te maken dat je vaak in één keer in duizenden bedrijven, landen en sectoren belegt. 

Gaat er een bedrijf failliet? Of daalt de waarde van aandelen in een bepaald land of bepaalde sector, bijvoorbeeld door een oorlog of economische crisis?

Dan heeft dat niet of nauwelijks invloed op het rendement van je indexbeleggingen, omdat de verliezen worden opgevangen door talloze andere aandelen die wél goed presteren.

3

Meer rust

Tot slot geeft indexbeleggen meer rust. Ik slaap in ieder geval een stuk beter sinds ik mijn geld beleg in indexfondsen 😉.

Ik check mijn beleggingen niet dagelijks. Sterker nog: ik check ze hooguit één keer per maand. Bovendien hoef ik niet te bepalen welke aandelen ik moet kopen en of/wanneer ik aandelen weer moet verkopen.

Ik leg gewoon elke maand een vast bedrag in bij Meesman. Dat bedrag wordt met een automatische incasso van mijn rekening afgeschreven en automatisch belegd in het fonds Aandelen Wereldwijd Totaal. Ik verkoop niets en koop dus periodiek bij. En wacht gewoon een jaar of 30, totdat ik een keer met (vervoegd) pensioen ga. 

Natuurlijk kan de waarde van mijn beleggingen in de tussentijd flink schommelen, maar ik vertrouw erop dat mijn inleg over tientallen jaren meer waard is geworden. Gewoon door simpelweg de index te volgen, niet te verkopen en juist periodiek bij te kopen.

Over Meesman

Meesman is één van die aanbieders van indexfondsen en werd in 2005 opgericht door Hendrik Meesman. Het bedrijf ontstond vanuit een irritatie over de gang van zaken bij grote vermogensbeheerders en grootbanken. Hendrik was zelf namelijk jarenlang actief in de financiële sector en zag dat de meeste actief beheerde beleggingsfondsen ronduit slecht presteerden. Hij ontdekte in verschillende wetenschappelijke onderzoeken dat je met indexbeleggen het hoogste rendement behaalt.

Meesman was de eerste partij die indexbeleggen mogelijk maakte voor particuliere beleggers in Nederland. Met een heldere, sumpersimpele beleggingsfilosofie: 

"Beleg in een wereldwijd gespreid, marktgewogen indexfonds en houd die voor de lange termijn aan. Gewoon rustig blijven zitten, wat er ook gebeurt."

Meesman Indexbeleggen

Fondsen van Meesman

Alle Meesman indexfondsen zijn breed gespreid en bestaan uit honderden tot wel duizenden aandelen of obligaties. Meesman maakt kiezen simpel. Er zijn namelijk ‘maar’ 4 fondsen waar je in kunt beleggen:

  • Aandelen Wereldwijd Totaal
  • Aandelen Duurzame Toekomst
  • Obligaties Wereldwijd
  • Obligaties Eurolanden
Meesman fondsen

In bovenstaande tabel zie je de verschillende fondsen inclusief de belangrijkste kenmerken. Zelf beleg ik in het fonds Aandelen Wereldwijd Totaal. Volgens Meesman ‘het ultieme aandelen indexfonds voor passieve beleggers‘. En dat klinkt voor mij als luie belegger natuurlijk als muziek in de oren!

Dit indexfonds volgt drie indexen die in totaal uit meer dan 6.000 aandelen van grote, middelgrote en kleine bedrijven uit 23 ontwikkelde landen en van grote en middelgrote bedrijven uit 25 landen bestaan. Bedrijven die onvoldoende rekening houden met mens, milieu en goed ondernemingsbestuur worden uitgesloten. Een goeie, breed gespreide én duurzame mix, dus!

Als je benieuwd bent wat de andere fondsen precies inhouden, check dan de informatiepagina over Meesman’s fondsen.

Kosten van Meesman

Waar bij veel beleggingspartijen de kosten in kleine lettertjes ver onderaan een pagina verborgen staan, zijn de kosten bij Meesman duidelijk terug te vinden op de website en in je account. En ook wel zo fijn: in verhouding tot veel andere beleggingspartijen, zijn de kosten laag. 

De kosten bestaan uit:

  • Fondskosten: een all-in beheervergoeding voor operationele kosten, het beheer van het fonds en de onderliggende fondskosten. De fondskosten bedragen 0,4% voor het fonds Aandelen Wereldwijd Totaal en 0,5% voor de overige fondsen.
  • Transactiekosten: elke keer als je een storting doet (of deze nu periodiek of eenmalig is) óf je beleggingen verkoopt, betaal je transactiekosten. De kosten bedragen 0,25%.

In je account bij Meesman zie je precies welk bedrag aan kosten je jaarlijks hebt gehad. 

Extra rendement door teruggaaf dividendbelasting

Een belangrijk pluspunt van Meesman, vind ik dat het fonds betaalde dividendbelasting terug kan krijgen. Niet alle beleggingspartijen kunnen dit. Doordat Meesman dat wel kan, levert dit jaarlijks een extra rendement op van +/- 0,4% tot 0,5%. Toch een fijne extra!

Hoe werkt beleggen bij Meesman?

Beleggen bij Meesman is simpel. Je hoeft maar weinig keuzes te maken en hebt vrijwel geen omkijken naar je beleggingen. 

Stap 1: Open een rekening bij Meesman en vul alle benodigde gegevens in.

Stap 2: Bepaal in welk fonds of welke fondsen je gaat beleggen. Zelf beleg ik dus in het fonds Aandelen Wereldwijd Totaal.

Stap 3: Bepaal of je misschien al eenmalig een bedrag wil inleggen en zo ja: welk bedrag.

Stap 4: Bepaal welk bedrag je periodiek gaat inleggen en stel hiervoor een automatische incasso in. Zelf leg ik elke maand €400,- in, dat op een vast moment wordt afgeschreven van mijn rekening. Meesman belegt één keer per week het geld van alle klanten in de gekozen indexfondsen. Mijn maandelijkse inleg wordt na afschrijving op het eerstvolgende moment belegd. 

En tja, that’s it eigenlijk.

Meesman heeft geen app. Is ook niet nodig, want je hoeft je beleggingen niet dagelijks te checken. Dat heeft weinig zin, want beleggen in indexfondsen doe je echt voor de lange termijn. Zelf log ik maximaal één keer per maand in bij Meesman om even te loeren hoe mijn beleggingen ervoor staan (zie screenshot hierboven).

Vaker is niet nodig, want ik beleg voor de lange termijn. Ik geloof erin dat de waarde over 30 jaar gestegen is. Dit laten verschillende, wetenschappelijke onderzoeken naar indexbeleggen keer op keer zien. Keer op keer blijkt dat passief beleggen voor een beter rendement zorgt op de lange termijn dan actief beleggen. Voor zowel obligaties als aandelen. En voor alle sectoren en landen.

Tip: Gratis webinar over indexbeleggen

Wil je meer weten over indexbeleggen bij Meesman? Mijn tip: volg de gratis webinar over indexbeleggen die Meesman maandelijks organiseert.

Dit artikel is onderdeel van een betaalde samenwerking met Meesman. Disclaimer: wij zijn geen financieel adviseurs. Dit artikel bevat dan ook geen beleggingsadvies en is op zichzelfstaand onvoldoende om goede beleggingsbeslissingen te maken. Raadpleeg hiervoor het EID (Essentiële Informatie Document) van Meesman.

Bovendien brengt beleggen risico met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen.

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge