Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Lifestyle inflatie: wat is het en hoe kom je ervan af?

Lifestyle inflatie betekent dat je (ongemerkt) steeds meer geld bent gaan uitgeven naarmate je meer bent gaan verdienen. Leren hoe je weer een beetje controle krijgt over je financiën? Lees onze tips!
lifestyle inflatie: wat is het en hoe voorkom je het?

Lifestyle inflatie: misschien heb je de term wel eens voorbij hebt horen komen. Lifestyle inflatie ontstaat vaak als je opeens (veel) meer te besteden hebt. Er zijn twee momenten waarop dit fenomen vaak voorkomt:

  1. Mensen die met hun eerste baan beginnen. Ze zijn afgestudeerd, hebben hun eerste volwassen baan en opeens ontvangen ze elke maand een leuk salaris. Veel meer dan je voorheen ontving en dus bestaat de kans dat je veel meer gaat uitgeven dan voorheen. 
  2. Mensen die grote stappen hebben gemaakt op de carrièreladder. Ze zijn steeds meer geld gaan verdienen en daardoor ook vaak (on)bewust meer geld gaan uitgeven. Dan sluimert lifestyle inflatie er langzaam in.

Wat is lifestyle inflatie?

Lifestyle inflatie betekent letterlijk dat je steeds meer geld bent gaan uitgeven naarmate je meer bent gaan verdienen. 

In plaats van meer geld sparen of investeren, ben je meer geld gaan uitgeven. Vaak gaat dit gepaard met het verhogen van je levensstandaarden.  

Voorbeelden van lifestyle inflatie in de praktijk

Om je een beetje een beeld te geven wat lifestyle inflatie inhoudt, vind je hieronder voorbeelden van lifestyle inflatie:

  • In de supermarkt kies je alleen nog maar voor A-merken.
  • Je koopt een duurdere auto.
  • Eerst ging je 1 à 2 keer per jaar op vakantie, nu ga je 4 keer per jaar op vakantie en het liefst ook nog in een viersterrenhotel.
  • Eerst ging je ongeveer 1 keer per maand uit eten, nu ga je elke week uiteten en doe je dat ook nog eens bij de wat duurdere restaurants.
  • Een heel herkenbaar voorbeeld, is waarschijnlijk het kopen van een groter huis. Want je bent immers meer geld gaan verdienen, dus een groter huis kun je je prima veroorloven. En in plaats van de bank te shoppen bij de Ikea, wordt de nieuwe bank gekocht bij Loods5 die toch weer een tikkeltje duurder is dan een standaard Ikea bank.

Dit zijn allemaal (kleine) voorbeelden waaruit blijkt dat je uitgavenpatroon langzaamaan verandert en je steeds meer geld uitgeeft.

Hoe voorkom je lifestyle inflatie?

Je weet nu wat lifestyle inflatie is. De volgende stap is herkennen of jij hier ook ‘last’ van hebt en/of kijken hoe je hier iets meer controle over krijgt.

Krijg inzicht in je financiële plaatje

Als je geen inzicht hebt in je financiën, heb je ook geen idee of je ongemerkt (veel) meer geld bent gaan uitgeven en dus last hebt van lifestyle inflatie. Begin daarom met het in kaart brengen van al je inkomsten en je uitgaven.

Pin je al je uitgaven? Dan kun je eenvoudig inloggen bij je de bank en aan de slag. Pin je nog niet al je uitgaven, dan is het handig om bonnetje te bewaren of vanaf nu al je uitgaven te gaan pinnen.

  • Stap 1: Log in bij je bank.
  • Stap 2: Kijk wat je de afgelopen 6 maanden aan inkomsten had. Reken vervolgens uit wat je gemiddeld per maand verdient. Zo weet je direct hoeveel geld er elke maand binnenkomt.
  • Stap 3: Kijk wat je de afgelopen 6 maanden aan uitgaven had. Categoriseer je uitgaven en maak een onderverdeling tussen vaste- en variabele lasten. Belangrijk is dat je dit overzicht maakt voor 6 maanden. Want dan weet je precies wat je de afgelopen maanden per maand uitgegeven hebt en kun je ook eenvoudig de maanden met elkaar vergelijken. Misschien zie je wel een trend ontstaan dat je aan een bepaalde categorie elke maand steeds meer geld bent gaan uitgeven.
  • Stap 4: Kijk hoeveel geld je de afgelopen 6 maanden gespaard en/of geïnvesteerd hebt. 
  • Stap 5: Maak een analyse.

Mooi. Nu weet je wat je inkomsten en uitgaven zijn van de afgelopen 6 maanden en is het tijd voor een analyse. Wat valt op als je kijkt naar je uitgaven en inkomsten?

  • Wat is de verhouding tussen je inkomsten en uitgaven?
  • Ben je meer gaan verdienen, maar ook meer gaan sparen en/of investeren?

Zo krijg je inzicht in jouw situatie en zie je wat er financieel voor jou is veranderd. En of je dus meer bent gaan uitgeven naarmate je meer bent gaan verdienen. Kun je wel wat hulp gebruiken met het bijhouden van een kasboekje? Elke maand weten hoeveel geld er binnenkomt, hoeveel geld eruit uitgaat én waar je het geld aan uitgeeft? Wil je bijhouden hoe je spaardoelen en je beleggingen ervoor staan? Dan is onze Cash Control Spreadsheet iets voor jou.

In deze Sheet kun je al je financiën bijhouden waardoor je altijd een up-to-date inzicht in je financiële plaatje. Zelf werk ik – Dionne – al jaren met een sheet en het werkt top. 

Cash Control Spreadsheet

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks voor €14,95. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Tips om lifestyle inflatie te voorkomen

  • Doorbreek de cirkel: betaal jezelf als eerste en hanteer de pay yourself first methode. Ben je meer gaan verdienen? Overweeg dan om een deel van dat extra geld opzij te zetten en te sparen en/of te investeren. Het geld dat over is, kun je uitgeven aan dingen waar jij blij van wordt.
  • Zorg voor financieel inzicht op een manier dat werkt voor jou. Dit kan via onze Cash Control Spreadsheet, apps zoals Dyme, een money planner of een excel file.
  • Blijf altijd kritisch op je uitgaven, onderzoek of het goedkoper kan en bespaar waar nodig. 
  • Stel financiële doelen op: maak een spaarplan inclusief concrete spaardoelen en beleggings- of andere investeringsdoelen. Zodat je je geld een doel heeft en aan het werk wordt gezet. 

Door controle te houden over je financiën voorkom je dat je te maken krijgt met lifestyle inflatie en dat je uiteindelijk van paycheck to paycheck leeft en in een ratrace terecht komt.

Natuurlijk zit er een nuance in. Het is ook niet gek dat je – naarmate je ouder wordt en je waarschijnlijk ook meer geld bent gaan verdienen en ook meer geld bent gaan uitgeven. Maar het is slim om niet al het geld dat je elke maand verdient volledig op te maken, waardoor je weinig tot niet kan sparen en/of kan investeren. Het gaat uiteindelijk om een goede balans. Jezelf iets meer verwennen met dingen waar jij blij van wordt en ondertussen ook elke maand een bedrag opzij zetten voor een fijne buffer voor een later moment.

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge