Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Lendahand review: investeren in ontwikkelingslanden

Op zoek naar manieren om te investeren waarbij je sociale impact kan maken? Lendahand is een Nederlands crowdfundingplatform waar je op een hele laagdrempelige manier kan investeren in ondernemers in opkomende landen. Iets wat wij allebei al een aantal jaar doen. Wat Lendahand precies is en welke mogelijkheden ze aanbieden, lees je in onze uitgebreide blog.
Lendahand review: investeren in ontwikkelingslanden

Wat is Lendahand?

Lendahand is een crowdfundingplatform voor ondernemers in ontwikkelingslanden. Dat betekent dat je als investeerder kan investeren in projecten in opkomende landen. Je ontvangt daarvoor tot 8% rente per jaar. Lendahand is in 2013 opgericht en was het eerste Nederlandse crowdfundingplatform dat impact investeren mogelijk maakt voor particulieren. Hun missie is om armoede te bestrijden door in ontwikkelingslanden te investeren in mensen en in bedrijven. 

Als je het belangrijk vindt om maatschappelijk bewust te investeren en mensen in ontwikkelingslanden meer kansen te bieden, dan mag Lendahand niet op je investeringslijstje ontbreken. 

Waarom crowdfunding

Crowdfunding wordt vaak gezien als een alternatieve manier van investeren of het verkrijgen van een lening. Bedrijven die zich aansluiten bij Lendahand hebben in eigen land vaak moeilijk toegang tot betaalbare financiering. Crowdfunding is dan voor veel ondernemers een mooi alternatief. 

Soorten investeringen

Binnen Lendahand zijn verschillende soorten impactinvesteringen mogelijk. Je kan investeren in microfinanciering en groeifinanciering met leningen aan financiële instellingen. Ook kun je investeren in bedrijfsfinanciering. Dat zijn directe leningen aan bedrijven. 

Microfinanciering

Microfinanciering is een financiële dienst voor particulieren en kleine bedrijven. Ze zijn vaak te klein om in aanmerking te komen voor een lening via een bank of een andere financiële instelling.

Het doel van microfinanciering is het stimuleren van een kredietverlening aan particulieren en kleine bedrijven, zodat ze hun bedrijf verder kunnen uitbouwen. Daarbij kun je denken aan kleinschalige ondernemers die grondstoffen nodig hebben voor de bestellingen van hun klanten: een kleermaakster die stoffen nodig heeft . Neem Oliva bijvoorbeeld, een Mexicaanse vrouw die van haar microlening meer stof en garen kon kopen en zo meer bestellingen kon aannemen. Bekijk haar verhaal hier

Lendahand ervaring 2024

Groeifinanciering

Groeifinanciering is een vorm van financiering waarbij je geld tijdelijk leent zodat een ondernemer zijn bedrijf verder uit kan bouwen. Deze financiële middelen zijn cruciaal om te kunnen groeien met je bedrijf. 

Een voorbeeld van een groeifinanciering is de aanschaf van een nieuwe oven voor een bakker of het bouwen van een groter magazijn als ondernemer.

Investeren in een middelgroot bedrijf

Dit is een vorm van bedrijfsfinanciering. Je investeert in een particulier bedrijf met een winstoogmerk in een opkomend land. Binnen Lendahand vind je vooral bedrijven die zich richten op schone energie en landbouw. Via Lendahand krijgen deze bedrijven toegang tot financiering met een lager tarief dan via reguliere financiële instellingen. 

Zo werkt het

Voor je kan beginnen met investeren, moet je eerst een account maken. Dit is heel eenvoudig. Je opent een account en vult je persoonlijke gegevens in. Vervolgens identificeer je jezelf. Nadat je je rekeningnummer gekoppeld hebt en je identiteit geverifieerd is, kun je starten met investeren. 

Starten met investeren

Op de projectpagina, kun je alle beschikbare projecten bekijken waar je in kan investeren. In het projectoverzicht zie je per project:

 • Een korte beschrijving van het bedrijf en waar ze het geld voor gaan gebruiken
 • De hoogte van de rente
 • De looptijd van het project
 • De frequentie van de terugbetalingen
 • De kredietscore* 

Ook zie je hoeveel geld al geïnvesteerd is in het project en hoeveel geld nog nodig is. Als laatste zie je rechtsboven hoeveel andere mensen geïnvesteerd hebben in het project.

Minimale inleg van €10,-

Heb je een project gevonden waar je in wil investeren? Mooi! Dan kun je kijken hoeveel geld van deze crowdfunding nog openstaat en hoeveel geld je wil investeren in het project. Het leuke aan Lendahand is dat je al kan investeren in een project vanaf €10,-. Dat maakt deze manier van investeren heel laagdrempelig en toegankelijk voor een grote doelgroep. 

Rendement

De rente die je ontvangt over je investering verschilt per project. De ene keer is het 6%, de andere keer is het 7% of zelfs 8%. Het gemiddelde rentepercentage bij Lendahand is 6,28%. Bij crowdfunding heb je ook te maken met een afschrijvingspercentage. Als een bedrijf de lening niet meer terug kan betalen, heeft dat invloed op je rendement. 

Het historisch gemiddelde afschrijvingspercentage van projecten met een kredietscore van A of B is 0,37%. Dat betekent dat het verwachte netto-rendement bij Lendahand uitkomt op meer dan 5%. 

Wees je bewust van de risico’s 

Investeren brengt risico’s met zich mee. De ene investering is risicovoller dan de andere. Crowdfunding wordt over het algemeen geclassificeerd als een risicovollere investering. De kans bestaat dat het bedrijf waar jij je geld aan uitgeleend hebt, de lening niet meer kan terugbetalen. Daarom adviseert de AFM om niet meer dan 10% van je belegbaar vermogen te investeren in crowdfunding. Voor meer spreiding binnen Lendahand, kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om te investeren in meerdere projecten.

 • 97,4% van de investeringen via Lendahand worden op tijd terugbetaald. 
 • 0,37% van de investereingen via Lendahand worden niet terugbetaald

Over het algemeen geldt de regel: hoe lager de kredietscore, hoe groter het risico. 

Investeren via Lendahand is gratis

Je betaalt geen kosten om te investeren via Lendahand. Je kiest zelf in welke projecten je wilt investeren. Hierbij maak je de keuze om te investeren in euro’s, in dollars of in lokale valuta. 

Investeer je in euro’s of lokale valuta? Dan betaal je geen conversiekosten. Bij investeringen in dollars betaal je alleen de conversiekosten van euro naar dollar. Dat is 0,30%.

Nieuwe feature: Auto-Invest

Zelf ben ik – Dionne – heel blij met deze nieuwe feature. Met Auto-Invest kun je automatisch investeren. Komt er geld vrij doordat je elke maand geld terugkrijgt van een lening? Dan herinvesteert Auto-Invest in projecten die aan je voorkeuren voldoen. In deze feature geef je aan: 

 • Hoeveel geld je minimaal en maximaal wil investeren per project
 • Hoeveel rente het project minimaal moet hebben
 • De minimale kredietscore 
 • De maximale looptijd
 • De valuta

Vervolgens wordt er telkens als je minimale bedrag per project vrijkomt in je investeringsportfolio dit bedrag geïnvesteerd in een nieuw project. Ideaal, want dan hoef je niet telkens in te loggen en handmatig geld te investeren. Het wordt voor jou gedaan. Zo voorkom je dat je geld niet aan het werk is. 

Mijn ervaring met Lendahand

Eind 2021 besloot ik de verhouding in mijn beleggingsportfolio iets aan te passen. Ik ben een passieve belegger die vooral belegt in beleggingsfondsen. Niets mis mee, maar ik merkte dat de Finance Freak in mij toch op zoek was naar nieuwe manieren van investeren. In deze zoektocht werd ik getipt op Lendahand. De missie van Lendahand sprak mij erg aan: investeren met sociale impact.

Ik vind het een heel mooi idee dat (kleine) ondernemers in ontwikkelingslanden op deze manier alsnog de kans krijgen om geld te lenen om zo hun bedrijf verder uit te bouwen. Door deze manier van crowdfunding draag je op kleine schaal bij aan de werkgelegenheid in een ontwikkelingsland en het helpen van ondernemers met het groeien van hun bedrijf. En eerlijk is eerlijk: als ik in een ontwikkelingsland zou wonen, zou ik ook heel blij en dankbaar zijn dat deze manier van geld lenen bestaat, zodat ik mijn ondernemersdromen waar kon maken. Dat maakt dat ik ook een mooie en dankbare manier van investeren vind. 

Ondertussen zijn we een paar jaar verder en vind ik Lendahand een mooie toevoeging aan mijn portfolio. Het platform werkt intuïtief, het is gebruiksvriendelijk en er worden veel diverse projecten aangeboden. 

Ook starten met investeren via Lendahand?

Dan hebben we iets leuks. Met de code FREAKY500 krijg je een startgarantie. Dat betekent dat je eerste investering tot €500,- gegarandeerd is. Kan een bedrijf niet aan zijn terugbetalingsverplichting voldoen? Dan zit je veilig met je eerste investering tot een bedrag van maximaal €500,-. Let op: vul de code in bij het afrekenen van je eerste investering.

Lendahand logo - investeren

*Een kredietscore is een indicator die laat zien hoe waarschijnlijk het is dat het bedrijf de lening terugbetaalt. Dit is een manier om als investeerder in te zien wat de risico’s zijn en een afweging te maken of en hoeveel geld je wil investeren. De regel geldt: A kredietscore is een relatief laag risico, E kredietscore is een relatief hoog risico.

**Disclaimer: dit artikel is in samenwerking met Lendahand geschreven. Wij zijn geen financieel adviseurs. Dit artikel is geschreven op basis van onze eigen ervaring en bevat geen investeringsadvies. Let op: investeren via crowdfunding brengt risico’s met zich mee. Je kan een (deel) van je inleg verliezen. 

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge