Nicole van Roekel
Nicole van Roekel
Koopjesjager, fanatieke spaarder en ondernemer. Kocht haar eerste huis op haar 24e, startte met beleggen op haar 25e en leeft haar droom door een paar maanden per jaar vanuit het buitenland te werken.

Kasboekje bijhouden: stappenplan & handige tips

Wil je aan de slag met het bijhouden van een kasboekje? Wij delen handige tips én een stappenplan om vandaag nog aan de slag te gaan.
Kasboekje bijhouden tips

Het kasboekje: al in de twintigste eeuw begonnen Nederlandse huishoudens voor het eerst met een kasboekje bijhouden. En ook nu is een kasboekje nog steeds populair en misschien wel relevanter dan ooit. Want door de inflatie wordt alles duurder en merk je ongetwijfeld dat je aan het einde van de maand minder overhoudt dan voorheen.

Kan jij wel wat overzicht en inzicht in je financiën gebruiken? Start dan met een kasboekje! In dit artikel vertel ik je alle ins and outs over het kasboekje. Wat is het? Welke vormen zijn er? En hoe zorg je er nu voor dat je een kasboekje écht goed bijhoudt en het jou de voordelen biedt die je wil?

Wat is een kasboekje?

Een kasboekje is een middel waarmee je al je inkomsten en uitgaven bijhoudt. Een kasboekje helpt je om meer overzicht en inzicht in je financiën te creëren. Door je kasboekje periodiek bij te werken, heb je altijd een actueel overzicht in je financiële plaatje.

3 manieren om een kasboekje bij te houden

Er zijn verschillende middelen die je kan gebruiken om een kasboekje bij te houden. Voor ieder wat wils: van schrijffans tot Excel-nerds en mensen die het gewoon lekker simpel willen houden.

1. Papieren kasboekje

Het principe “kasboekje” is al jaren oud. Misschien gebruikten je ouders of grootouders vroeger ook al wel een kasboekje. Dan deden ze dat waarschijnlijk op papier, bijvoorbeeld in een notitieboekje. 

Ben je dol op schrijven en mooie boekjes? Dan is het papieren kasboekje echt iets voor jou. Zet je eigen kasboekje op in een mooi notitieboek, of ga voor een kasboek in de vorm van een budgetplanner.

Probeer bijvoorbeeld eens één van deze populaire kasboekjes via Bol.com:

2. App

Ben je op zoek naar een manier om zo simpel en automatisch mogelijk een kasboekje bij te houden? Dan kom je al snel uit bij een app. Door een kasboekjes app te koppelen aan je bankrekening, worden al je transacties uitgelezen en automatisch gekoppeld aan de juiste inkomsten- of uitgavecategorie. Door simpelweg regelmatig de app te openen, zie je in één oogopslag hoe je er financieel voor staat.

Probeer bijvoorbeeld eens iBilly of Dyme: twee apps waarmee je gratis een kasboekje kan bijhouden.

3. Spreadsheet of Excel

Ons favoriete middel voor het bijhouden van een kasboekje is een Spreadsheet. Wij gebruiken al jaren een Spreadsheet om maandelijks onze inkomsten en uitgaven bij te houden. We kiezen bewust voor zo’n Sheet en niet voor een app, omdat we het belangrijk vinden om bewust stil te staan bij elke uitgave die we doen. Door maandelijks tijd vrij te maken voor het invullen van onze Spreadsheet, gaat elke uitgave door onze handen heen. En hoe bewuster we zijn van onze uitgaven, hoe beter we actiepunten kunnen formuleren om te besparen.

Bovendien geeft een Spreadsheet je veel meer vrijheid om zelf dingen toe te voegen: een aangepaste uitgavecategorie of een tabel om je spaarquote te berekenen, bijvoorbeeld.

Klinkt zo’n Spreadsheet ook als iets voor jou en ben je op zoek naar een handig Spreadsheet format voor een kasboekje? Schaf dan nu onze Cash Control Spreadsheet aan. 👇

Cash Control Spreadsheet

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

In 5 stappen een kasboekje bijhouden

Lijkt het je wel wat, zo’n kasboekje? Volg dan dit stappenplan om je kasboekje (succesvol!) bij te houden.

1

Stap 1: kies een middel voor je kasboekje

Bepaal eerst welk middel je wil gaan gebruiken voor jouw persoonlijke kasboekje. Ga je voor de klassieke, papieren budgetplanner? Kies je liever voor een app? Of ga je voor een Spreadsheet?

2

Stap 2: richt je kasboekje in

Tijd om je kasboekje in te gaan richten. Als je kiest voor een speciale, papieren budgetplanner, is het meeste inrichtwerk al voor je gedaan. De planner bevat maandoverzichten waar je je inkomsten en uitgaven in kan noteren. Controleer of je zelf nog moet bepalen met welke categorieën ga werken en vul ze in.

Als je kiest voor een app, moet je deze koppelen aan je bankrekening. Vanaf dat moment worden je banktransacties automatisch uitgelezen in de app én doet de app vaak al een poging om je uitgaven te koppelen aan een categorie. Dat gaat vaak goed, maar niet altijd. Zie je dat een uitgave niet juist is gekoppeld of überhaupt niet gekoppeld kan worden? Pas dit dan aan en stel slimme regels in in de app. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven dat transacties die altijd een bepaalde geadresseerde bevatten, vanaf dat moment automatisch aan de door jou aangegeven categorie gekoppeld worden.

En kies je voor een Spreadsheet, bijvoorbeeld onze Cash Control Spreadsheet? Dan zijn er ook een paar dingetjes die je moet doen om de Sheet helemaal klaar te maken voor gebruik. We hebben alvast een voorzetje gedaan voor veelvoorkomende inkomsten- en uitgavencategorieën, maar je hebt alle vrijheid om daar zelf nog extra categorieën aan toe te voegen.

Ook kun je in onze Cash Control Spreadsheet je spaardoelen, beleggingsplatformen en aflosdoelen invullen.

3

Stap 3: pin je uitgaven zoveel als mogelijk en/of bewaar bonnetjes

Je kasboekje is het begin van een nieuw, financieel tijdperk. Vanaf nu heb jij áltijd overzicht en inzicht in je uitgaven en weet je precies waar je geld naartoe gaat. Om het bijhouden van een kasboekje zo makkelijk mogelijk te maken, is onze tip: pin alles zoveel als mogelijk.

Als je dan – in het geval van een papieren kasboekje of Spreadsheet – je uitgaven gaat invullen, hoef je alleen maar je bankapp erbij te pakken. Alle uitgaven zijn daar terug te vinden. En zeker als je gebruik maakt van een app als kasboekje, is het pinnen van je uitgaven essentieel.

Het is niet áltijd mogelijk om alles te pinnen. Bewaar dan zoveel als mogelijk de kassabonnetjes van je transacties, zodat je die ook weer kan verwerken in je kasboekje.

4

Stap 4: bepaal hoe vaak en wanneer je je kasboekje gaat invullen

Zo’n kasboekje werkt natuurlijk alleen als je er ook daadwerkelijk naar omkijkt. En dat maak je laagdrempeliger voor jezelf, door een vast moment in te plannen waarop je met je kasboekje aan de slag gaat.

Ik, Nicole, doe dat bijvoorbeeld 3 keer per maand. Ergens halverwege en op de laatste dag van de maand, vul in mijn kasboekje in. Ik heb deze momenten voor mezelf in mijn agenda gepland, altijd het laatste uurtje van mijn werkdag. 

5

Stap 5: analyseer de uitgaven in je kasboekje

Je hebt nu overzicht gecreëerd in je financiën met een kasboekje. Maar dan moet je ook nog wat met dat overzicht doen. Op de laatste dag van de maand, analyseer ik de uitgaven in mijn kasboekje grondig. 

Ik heb zelf een paar maandbudgetten (bijvoorbeeld €220,- voor boodschappen en €125,- voor kleding) waar ik binnen wil blijven. Ik controleer of dat is gelukt. Zo niet? Dan kijk ik kritisch hoe dat is gekomen én wat ik kan doen om volgende maand wél binnen mijn budgetten te blijven.

Voor veel categorieën heb ik niet per se een budget, maar als ik zie dat ik in een maand €600,- heb uitgegeven aan eten, drinken en dagjes uit, dan is er toch weer even werk aan de winkel. Want dat kan ik gewoonweg niet elke maand doen.

Check onze kasboekjes:

En vind je het heerlijk om eens stiekem in de kasboekjes van anderen te spieken? Lees dan onze kasboekjes, die we elke maand delen op FinanceFreaks.nl:

Door periodiek (minimaal één keer per maand) je kasboekje bij te werken en je uitgaven te analyseren, heb je voor jezelf een constante flow gecreëerd. Je hebt nu doorlopend overzicht in je uitgaven, weet precies hoeveel geld je besteedt en waar aan én wat je kan doen om te besparen. Succes!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op de link klikt en een aankoop doet, ontvangen wij daar een commissie over. Jou kost het niets extra.

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge