Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Dionne’s kasboekje #5 | Wat waren mijn uitgaven in april?

April zit erop. Tijd om in mijn kasboekje te duiken. En het leuke is? Na een aantal maanden waar ik flink wat geld uitgegeven heb, heb ik mij deze maand financieel koest gehouden.
kasboekje van-2

Voor mijn gevoel is de maand april pas net begonnen, maar niets is minder waar. Het is alweer mei. En dat betekent maar één ding: ik mag weer in mijn financiën duiken. En dat vind ik stiekem maar al te leuk! Sterker nog: ik kijk altijd uit naar het moment dat ik weer mijn eigen spreadsheet kan invullen, zodat ik précies weet hoe mijn financiën ervoor staan. 

Inzicht in je financiën

Al heel wat jaren houd ik mijn kasboekje bij. Dat is niet alleen heel fijn om exact te weten hoe mijn financiële plaatje eruit ziet, maar ook om te weten of en hoe mijn vermogen gegroeid is. Daarnaast is het stiekem ook best interessant om terug te kijken hoe mijn uitgavenpatroon door de jaren heen veranderd is. Ik heb niet echt last van lifestyle inflatie, maar je ziet wel dat het leven duurder is geworden door de inflatie waar we mee te maken hebben. En het is ook leuk om te zien hoe mijn vermogen gegroeid is ten opzichte van bijvoorbeeld een jaar geleden. Het is eigenlijk een soort van online geld dagboek waar ik graag even in rondneus. 😉 

Het bijhouden van je financiën is een fluitje van een cent

Dit klinkt misschien als veel werk en/of ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Binnen 20 minuten heb ik mijn financiën bijgewerkt en heb ik een up-to-date inzicht van mijn financiële plaatje. En geloof me: dat inzicht is heel fijn. Ik houd mijn financiën uiteraard bij in onze eigen Cash Control Spreadsheet

En het leuke is: ondertussen gebruiken al meer dan 120 mensen onze sheet voor het bijhouden van hun financiën. Dus: wil je ook controle te krijgen over jouw financiën? Shop dan vandaag nog onze Cash Control Sheet en vul hem direct in voor de maand april.

Cash Control Spreadsheet

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Vaste lasten

Mijn vaste lasten zijn over het algemeen allemaal vaste bedragen die elke maand hetzelfde zijn. Alleen de kosten voor de boodschappen zijn anders, maar dat is ook logisch. Verder betalen we (mijn vriend en ik) elke maand een vast bedrag voor onze hypotheek, gas, water en licht, VVE kosten en de verplichte verzekeringen.

Daarnaast hebben we een aantal variabele kosten. Zo huren wij af en toe een auto via MyWheels om naar familie te gaan (aanrader als je geen eigen auto hebt) en hebben we twee schoonmaaksters, zodat ons appartement elke week schoongemaakt wordt.  

De vaste lasten die betaald worden van de gezamenlijke spaarrekening zijn als volgt:

 • Hypotheek
 • Gas, water en licht
 • VVE kosten
 • Verplichte verzekeringen
 • Boodschappen

Overzicht kosten

Elke maand maken mijn vriend en ik €1.250,– over naar onze gezamenlijke rekening. Een klein deel van dit bedrag sparen we onder andere voor vakanties en onvoorziene kosten. De kosten die je hieronder ziet, zijn de maandelijkse kosten voor twee personen:

 • Hypotheek: €1.017,50
 • VVE: €129,88
 • Gas & elektriciteit (Greenchoice): €118,-
 • Internet (KPN): €35,-
 • Water: €15,23
 • Reis-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering (Univé & Nationale Nederlanden): €22,47
 • Bankkosten (ING): €3,90
Variabele kosten
 • Schoonmaaksters: €65,- (één schoonmaakster was met vakantie)
 • Auto gehuurd (MyWheels): €51,93

Boodschappen: €361,72

Toen ik zag hoeveel geld we deze maand uitgegeven hebben aan boodschappen, schrok ik wel een beetje. Het is een behoorlijk bedrag en we hebben niets speciaals gedaan. Geen feestje gehad, geen speciale boodschappen gehaald of iets anders geks gedaan. En toch hebben we meer dan €350,- uitgegeven. We hebben een aantal TooGoodToGo boxen gehaald, maar dat zou eigenlijk de kosten moeten drukken. Wel kochten we deze maand wasmiddel, maar dat was voor maximaal twee tientjes. 

Gisteren heb ik onze voorraadkasten opgeruimd en was ik verbaasd hoeveel pakken spaghetti en hoeveel pakken mailwafels we hebben. Daarnaast ligt onze diepvries vol met verse spinazie en andere groenten die we ingevroren hebben. Hoogtijd om de voorraad weer iets in te perken. En hopelijk de komende maand iets te besparen op de boodschappen. 

Vaste lasten die ik betaal vanuit mijn eigen rekening

Naast de bovenstaande vaste lasten die betaald worden vanaf de gezamenlijke rekening, heb ik ook een aantal vaste lasten die ikzelf betaal vanaf mijn eigen rekening. Dit zijn onder andere mijn zorgverzekering en eventuele zorgkosten, mijn abonnementen zoals Spotify en mijn telefoon. 

 • Zorgverzekering: €138,15 (premie per maand) + €22,08 (kosten bij de apotheek)
 • Spotify (gedeeld): €4,99
 • Bankkosten: €2,70 (ING)
 • Telefoonabonnement: €15,04 (sim-only abonnement bij Simyo)
 • Storytel abonnement: €12,99 (ik vind het heerlijk om boeken te luisteren tijdens het koken, wandelen, de was vouwen etc.)

Eten en drinken buiten de deur: € 183,60

Aan deze categorie geef ik maar al te graag geld uit als echte Bourgondiër. Ik sprak veel af met vrienden en ging regelmatig buiten de deur eten, op het terras zitten of een drankje doen. Als ik kijk naar de andere maanden, heb ik – voor mijn doen – relatief weinig geld uitgegeven aan deze categorie. En dat terwijl ik wel de nodige keren buiten de deur at. 😉 

Reizen: € 206,30

Mijn sabbatical komt steeds dichterbij. Ik werk nog tot eind mei en dan is het tijd om even op adem te komen en alleen nog maar dingen te doen waar ik heel veel energie van krijg. En dat betekent ook dat ik veel mooie reizen ga maken. In april kocht ik een kaartje voor de NightJet van Utrecht naar Wenen. Dit is een slaaptrein en ik slaap in een privé coupé. Vanuit Wenen ga ik vervolgens rondreizen door onder andere Slowakije, Oostenrijk en Zwitserland met de trein. Super veel zin in! Ook kocht ik treinkaartjes naar Antwerpen. Eind mei ga ik samen met een aantal collega’s een dagje naar Antwerpen. Superleuk!

Kleding: €99,95

Tijdens het weekendje weg naar Deventer samen met Nicole kocht ik een flared jeans bij de Costes voor €59,95. Ik ben er helemaal blij mee! Daarnaast kocht ik op Koningsdag leren laarsjes met maar liefst 60% korting. En daar word ik als echte Finance Freak natuurlijk heel blij van!

Cadeaus: €25,-

Eind april vierden we de verjaardag van mijn vader. We gingen naar het uiterste zuidelijke puntje van Limburg om daar lekker te lunchen en vervolgens het pontje naar België te pakken en daar te wandelen. Samen met mijn broertje betaalden we de lunch van onze ouders. 

Sporten: €81,20

Eerlijk is eerlijk: ik heb geen beetje een haat-liefde verhouding met sporten. Ik doe aan hardlopen, omdat ik dat best leuk vind. Vervolgens schrijf ik mijzelf in voor hardloopwedstrijden zodat ik een stok achter de deur heb. Maar een echte fitgirl ben ik helaas (nog) niet. 

Wél merk ik dat ik hier meer tijd en aandacht aan wil besteden. De laatste tijd heb ik allerlei bootcamp clubs in en rondom Amersfoort geprobeerd. Nu heb ik er eentje gevonden die ik leuk vind. Dus ik besloot een strippenkaart voor 10 lessen te kopen. 

Overige variabele lasten: €18,87

In april had ik nog een aantal overige vaste lasten. Zo kocht ik een nieuwe toilettas, een aantal verjaardagskaarten en stuurde ik een kaartje naar mijn opa en oma. 

Totale uitgaven in april: € 2.048,68

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge