Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Dionne’s kasboekje #11 | Uitgaven van oktober

In oktober ging Dionne 5 dagen op workation in Lille, trakteerde ze zichzelf op een fijne massage en kocht ze nieuwe kleding. Nieuwsgierig wat de schade is? Dat lees je in het kasboekje van oktober.
Geld beleggen: eenmalig beleggen, periodiek beleggen of een combinatie?

In oktober ging ik op workation naar het Franse Lille, kocht ik nieuwe kleren waaronder een heel mooi vest van Sézane en was het tijd voor een heerlijke massage bij een nieuwe massagesalon hier in Amersfoort. Nieuwsgierig hoeveel geld ik afgelopen maand uitgegeven heb? 

Vaste lasten

Mijn vaste lasten deel ik grotendeels met mijn vriend. We maken hetzelfde bedrag over naar onze gezamenlijke rekening waar we vervolgens onze hypotheek, gas, water en licht, VVE kosten en de verplichte verzekeringen van betalen. 

Daarnaast hebben we een aantal variabele kosten. Denk daarbij aan de boodschappen, de kosten voor onze schoonmakers en soms de kosten voor het huren van een huurauto aangezien we geen eigen auto hebben. 

De vaste lasten die betaald worden van de gezamenlijke rekening zijn als volgt:

 • Hypotheek
 • Gas, water en licht
 • VVE kosten
 • Verplichte verzekeringen

Overzicht kosten

Elke maand maken mijn vriend en ik €1.250,– over naar onze gezamenlijke rekening. Een klein deel van dit bedrag sparen we onder andere voor vakanties, dagjes uit en onvoorziene kosten. De kosten die je hieronder ziet, zijn de maandelijkse kosten voor twee personen:

 • Hypotheek: €1.017,50 (bruto)
 • VVE: €138,18 
 • Gas & elektriciteit (Greenchoice): €138,-
 • Internet (KPN): €55,-
 • Water: €18,23
 • Reis-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering (Univé & Nationale Nederlanden): €22,47
 • Bankkosten (ING): €4,25
Variabele kosten
 • Schoonmaaksters: €65,- 

Boodschappen: €356,44

Oei! Oktober was een dure boodschappen maand. Op een 5-daagse workation in Lille na waren we allebei de hele maand thuis en hebben we niet gelet op onze uitgaven. Ook hebben we een aantal keer de weekboodschappen een beetje laten versloffen, waardoor we vaker dan normaal de supermarkt bezochten. En we weten allemaal wat dat betekent… Impulsaankopen. Extra aankopen omdat we ‘ergens’ zin in hebben. 

Voor de volgende maand wil ik toch echt iets strakker op het boodschappen budget zitten en kijken hoe ik kan besparen op de boodschappen. Want eigenlijk sinds ik met sabbatical ben (juni 2023), nemen we het niet meer zo nauw met het maken van weekmenu’s en weekboodschappen doen. Dat kan beter!

Vaste lasten die ik betaal vanuit mijn eigen rekening

Naast de bovenstaande vaste lasten die elke maand betaald worden vanaf de gezamenlijke rekening, heb ik ook een aantal vaste lasten die ikzelf betaal vanaf mijn eigen rekening. Dit zijn onder andere mijn zorgverzekering, abonnementen zoals Spotify, Storytel en mijn telefoon abonnement.

 • Zorgverzekering: €138,15 (Univé)
 • Spotify (gedeeld): €7,99
 • Bankkosten: €3,50 (ING)*
 • Telefoonabonnement: €19,51,- (sim-only abonnement bij Simyo)
 • Storytel: €12,99

*De bankkosten waren iets hoger dan normaal. Ik heb het goedkoopste abonnement waarbij je moet betalen om geld uit de muur te halen. En dat was ik even vergeten. Dus ik moet €0,80 betalen voor de transactie. 

Eten & drinken buiten de deur: €191,12

In oktober gaf ik een redelijk bedrag uit aan de categorie ‘eten en drinken buiten de deur’. Zo ging ik chique dineren in Amsterdam met oud-collega’s van ABN AMRO en heb ik een aantal keer koffie buiten de deur gedronken met vriendinnen. Daarnaast was ik natuurlijk 5 dagen op workation in Lille waar ik meerdere keren per dag iets lekkers kocht. Of dat nu een overheerlijke pain au chocolat was, een poké bowl of een croque monsieur. Tijdens een workation moet je wel goed voor jezelf zorgen. 😉 

Reizen: €91,41

Behalve de 5-daagse workation in Lille, maakte ik geen andere reis gerelateerde kosten. In Lille pakte ik een aantal keer een taxi, besloot ik een middag naar het strand te gaan met de trein en maakte ik nog een paar andere kosten.

Nu ik geen tripje meer in het vooruitzicht had, moest ik natuurlijk wel weer een nieuw tripje plannen als echte reiziger. Dus ik boekte treintickets naar de Duitse stad Bremen. In december ga ik samen met mijn vriend een paar dagen naar deze stad. Heel veel zin in! De tickets voor deze reis betaalden we vanaf de gezamenlijke rekening. 

Kleding: €196,79

In oktober investeerde ik – voor mijn doen – in een heel duur item van Sézane. Een prachtig donkergroen wollen vest waar ik hopelijk de komende jaren plezier van heb. Ook shopte in de sale een tussenjas en via Vinted scoorde ik een mouwloos vestje. 

Sporten: €79,99

Sinds deze zomer sport ik bij een fancy sportschool in Amersfoort. En dat bevalt heel goed. Alleen ben ik in oktober gemiddeld maar 1 keer per week gaan sporten. En dat is te weinig om een goed sportritme op te bouwen en daarnaast is het ook een beetje een duur abonnement als je maar 1 keer per week gaat. Hopelijk kom ik snel weer in een fijn sportritme. 

Beauty: €101,35

Onder de categorie ‘beauty’ vallen voor mij de aankopen die ik doe bij een drogisterij, maar ook een behandeling bij bijvoorbeeld een pedicure. In oktober boekte ik een massage bij een nieuwe massagesalon wat écht een cadeautje voor mijzelf was. Daarnaast kocht ik een nieuwe dagcrème en een toner van Kiehl’s

Cadeaus: €37,90

In oktober kocht een cadeautje voor een vriendin en nam ik macarons mee uit Frankrijk voor mijn vriend. 

Boodschappen: €39,60

Sinds oktober huur ik een werkplek in een coworkingspace waar ik gemiddeld zo’n 4 dagen per week werk. Ik vind het echt heel vies als je in de ochtend boterhammen maakt die je dan in de middag opeet. Dus ik vind het fijner om ter plekke mijn lunch vers te maken. Daarom haal ik meestal op maandag boodschappen waar ik dan de rest van de week mee voorruit kan. 

Overige variabele lasten: €9,74

In oktober had ik een paar overige kosten. Zo maakte ik een aantal keer gebruik van een openbaar toilet waar je voor moet betalen en kocht ik een planner via Etsy

Totale uitgaven in oktober: €2.178,95

“In oktober heb ik redelijk bescheiden gehouden qua uitgaven als je het vergelijkt met de maanden ervoor. Ik ben niet op vakantie geweest (behalve de 5-daagse workation) en heb ook geen grote vakanties geboekt. De categorie ‘reizen’ is namelijk samen met ‘eten en drinken buiten de deur’ mijn grootste kostenpost. Nu het herfst is ga ik minder vaak uiteten en kies ik er vaker voor om thuis te cocoonen. En dat scheelt in mijn uitgaven.”

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge