Nicole van Roekel
Nicole van Roekel
Koopjesjager, fanatieke spaarder en ondernemer. Kocht haar eerste huis op haar 24e, startte met beleggen op haar 25e en leeft haar droom door een paar maanden per jaar vanuit het buitenland te werken.

Nicole’s kasboekje #10: mijn uitgaven in september

In september kreeg Nicole de sleutels van haar nieuwe woning. En dat betekende: veel hectiek en veel uitgaven. Want klussen en nieuwe meubels kopen, dat kost nogal wat! Benieuwd wat ze heeft uitgegeven? Je leest het in haar kasboekje van september.

September: de maand van de sleuteloverdracht, klussen én verhuizen. Dit alles vond in slechts twee weken plaats en september was dan ook op z’n zachtst gezegd een hectische én dure maand. Want ja: nieuwe meubels, klusspullen en verf zijn ook niet bepaald goedkoop. 

Ben je benieuwd wat ik deze maand heb uitgegeven? Je leest het in dit kasboekje van de maand september. Mijn inkomsten en uitgaven heb ik weer trouw bijgehouden in de Cash Control Spreadsheet, die jij ook kan scoren op onze website. In januari 2024 lanceren we de vernieuwde versie van deze Spreadsheet, daarover snel meer!

Vaste lasten: €1.391,32

In september betaalde ik voor de laatste keer de hypotheekaflossing, hypotheekrente en VVE voor mijn koopappartement. 

Voor energie betaal ik maandelijks een variabel bedrag aan EasyEnergy. Dat bedrag is gebaseerd op het daadwerkelijke verbruik van de voorgaande maand en bevat een voorschot voor komende maand. Zo betaal je eigenlijk precies wat je verbruikt die maand. Omdat ik in september tijdelijk twee huizen heb, betaal ik dit voorschot twee keer voor twee huizen. Ik verwacht dat ik een flink bedrag terugkrijg, omdat ik in september niet meer in het oude appartement woonde en daar dus bijna niets heb verbruikt. Ook hebben we in het nieuwe huis 12 zonnepanelen en leveren we best wat energie terug.

Een verhuizing was voor mij direct een mooie gelegenheid om weer eens kritisch naar mijn energiekosten te kijken. Waar EasyEnergy vorig jaar als één van de goedkoopste leveranciers was, bleek ik nu bij Eneco goedkoper uit te zijn voor mijn nieuwe woning. Ik ben dan ook overgestapt, heb de tarieven voor een jaar vast laten zetten en hoop vanaf eind oktober een stuk minder te hoeven betalen voor energie.

Een overzicht van mijn vaste lasten in augustus:

 • Hypotheek: €548,02 (bruto)
 • VVE: €180,-
 • Voorschot gas & elektriciteit (EasyEnergy): €320,50 (voor 2 woningen)
 • Internet & TV (Ziggo): €35,25
 • Water: €11,88
 • Zorgverzekering (United Consumers): €107,85
 • Reis-, annulering-, inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering (Interpolis): €59,35
 • Autoverzekering (Centraal Beheer): €25,82
 • Wegenbelasting: €21,-
 • Gemeentelijke belastingen: €62,30
 • Spotify (gedeeld): €6,50
 • Bankkosten (Rabobank): €4,45
 • CV-ketel onderhoudsabonnement: €8,40

Boodschappen: €243,97

Voor mijn deel van de boodschappen betaalde ik deze maand een kleine €250,-. Er kwamen in ons nieuwe huis meerdere keren mensen bij ons lunchen, eten of borrelen en dus vielen de boodschappen wat duurder uit dan normaal.

Vakantie: €135,-

Nét voor de verhuizing, ging ik nog een weekje op vakantie naar Spanje met mijn zusje. De kosten voor het ticket en verblijf betaalde ik al in augustus, ter plekke gaven we nog €135,- per persoon uit (ontbijt en avondeten zat al bij de prijs van het hotel inbegrepen). 

Buiten de deur: €151,80

Door de verhuizing en het klussen heb ik weinig tijd gehad voor leuke dingen buiten de deur en gaf het mee hoeveel ik uitgaf aan deze categorie. Ik boekte een massage, ging met mijn schoonfamilie eten in Ouddorp en gaf verder nog geld uit aan koffietjes buiten de deur.

Openbaar vervoer, benzine & parkeren: €105,82

Met mijn auto ben ik niet ver gekomen in september, ik hoefde de hele maand maar één keer te tanken. Verder gingen we met de trein naar Schiphol en betaalde ik daar het treinkaartje voor. 

💡 Budgettip: schaf een dalurenabonnement van de NS aan voor €5,60. Deze is maandelijks op te zeggen en de korting die het je oplevert (reizen met 40% korting in de daluren én er mag iemand ook met deze korting met je meereizen) heb je er op langere treintrajecten vaak al uit.

Kleding & verzorging: €321,66

Altijd wanneer er een nieuw seizoen aanbreekt, overvalt me het gevoel: ik heb niets om aan te trekken. Vast herkenbaar voor vrouwen die dit lezen 😉 En tja, dan zit er maar één ding op: shoppen. Nu mocht het ook echt wel, omdat ik gewoonweg veel dingen niet meer pas. En maar één spijkerbroek om de hele herfst mee door te komen, was wel wat weinig. Ik scoorde een nieuw broek, twee blousjes, een giletje en een paar laarzen. Daar kan ik wel weer even mee vooruit!

Lenzenabonnement: €30,50

Ik krijg elke maand een nieuw setje maandlenzen en lenzenvloeistof in mijn brievenbus. 

Interieur & huishoudelijk: €1.657,56

De categorie waar deze maanden het meeste geld naartoe gaat: het nieuwe huisTot de aankopen van deze maand die voor mijn rekening kwamen, behoorde onder andere de nieuwe eetkamertafel (€1.000,-), gordijnen, woonaccessoires en een flinke voorraad klusspullen zoals verf, verfrollers en tape voor een paar honderd euro.

Goede doelen: €621,85

Ik vind het fijn én belangrijk om elke maand te kunnen delen in het geld dat ik ontvang. Ik doneer geld aan goede doelen en stichtingen, waaronder mijn kerk Mozaïek0318 in Veenendaal, International Justice Mission, Compassion, KIKA en Alzheimer Nederland.

Cadeaus: €52,-

Ik kocht cadeautjes voor 2 vrienden die jarig waren. 

Sharepeople: €47,-

Als zzp’er ben ik natuurlijk zelf verantwoordelijk voor het regelen van de minder leuke dingen van het ondernemen, zoals een uitkering bij eventuele arbeidsongeschiktheid. Daarvoor maak ik gebruik van Sharepeople: een ondernemerscollectief waarbij de deelnemers elkaar financieel steunen bij ziekte. Is er iemand in mijn ‘poule’ ziek? Dan betalen de leden uit mijn poule gezamenlijk de uitkering van deze persoon. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het ziektepercentage in mijn poule, maar is nooit hoger dan het bedrag dat vooraf gecommuniceerd wordt.

Osteopaat: €78,-

Ik betaalde een rekening van €78,- voor de osteopaat. Ik ga hier 1 keer per 1-2 maanden naartoe voor mijn nek- en rugklachten. Me aanvullend laten verzekeren was financieel niet slimmer dan dat ik de rekeningen zelf zou betalen, dus vandaar dat ik hiervoor heb gekozen.

Nicole’s totale uitgaven in september: €4.836,48

“Na al twee dure maanden, was ook september weer een dure maand met alle aankopen die ik deed voor mijn woning. Natuurlijk heb ik hiervoor gespaard en doen dit soort grote uitgaven daardoor wat minder ‘pijn’, maar stiekem kijk ik er toch wel naar uit dat mijn uitgaven vanaf oktober weer wat ‘normaler’ zijn. Kan ik mijn spaarpotjes en beleggingsrekeningen weer lekker spekken. Wordt deze Finance Freak blij van! 😉”

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge