Nicole van Roekel
Nicole van Roekel
Koopjesjager, fanatieke spaarder en ondernemer. Kocht haar eerste huis op haar 24e, startte met beleggen op haar 25e en leeft haar droom door een paar maanden per jaar vanuit het buitenland te werken.

Nicole’s kasboekje #6: mijn uitgaven van mei

Benieuwd wat ik, Nicole, heb uitgegeven in mei? Kijk mee in mijn kasboekje van mei 2023.
Kasboekje Nicole

Het is 1 juni: tijd om in mijn uitgaven te duiken en mijn kasboekje van de maand mei met je te delen. Mijn inkomsten en uitgaven houd ik elke maand bij in de Cash Control Spreadsheet: de Sheet die Dionne en ik hebben ontworpen en ook aan te schaffen is door jou!

Cash Control Spreadsheet

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks voor €14,95. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Vaste lasten: €1.220,16

Ik woon in een appartement en betaal daar elke maand een vast bedrag aan zaken zoals hypotheek, VVE en verzekeringen. Het bedrag dat ik maandelijks aan energie betaal, is variabel. Ik heb een contract bij EasyEnergy, waar ik elke maand een voorschot betaal voor de komende maand. Het verbruik van de afgelopen maand wordt verrekend met je voorschot voor de nieuwe maand. Mijn tarieven voor de zomermaanden liggen dus een stuk lager dan in de winter.

Nu de energieprijzen weer wat gedaald zijn en je die tarieven ook weer voor langere tijd vast kunt zetten, heb wil ik de komende maand energieleveranciers met elkaar vergelijken. Misschien ben ik bij een andere leverancier inmiddels goedkoper uit én loont het om die tarieven voor langere tijd vast te zetten.

 • Hypotheek: €548,02 (bruto)
 • VVE: €180,-
 • Gas & Elektriciteit (EasyEnergy): €64,04
 • Internet & TV (Ziggo): €55,50
 • Water: €11,88
 • Zorgverzekering (United Consumers): €107,85
 • Reis-, annulering-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering (Interpolis): €16,04
 • Autoverzekering (Centraal Beheer): €25,82
 • Wegenbelasting: €21,-
 • Gemeentelijke belastingen: €48,17
 • Sportabonnementen: €18,99
 • Netflix (gedeeld): €3,50
 • Spotify (gedeeld): €6,50
 • Bankkosten (Rabobank): €4,45
 • Schoonmaakster: €100,00
 • CV-ketel onderhoudsabonnement: €8,40

Boodschappen: €309,21

Afgelopen maand gaf ik meer geld uit aan boodschappen dan het geadviseerde boodschappenbudget van het Nibud waar ik me aan probeer te houden. Dat boodschappenbudget is €215,- per maand voor een alleenstaande vrouw van mijn leeftijd. Aangezien mijn vriend ook regelmatig mee-eet en ik afgelopen maand mijn verjaardag vierde, gaf ik in mei wat meer geld uit aan boodschappen dan normaal.

Buiten de deur: €194,70

Dit is mijn favoriete categorie om geld aan uit te geven. Meestal geef ik wel tussen de €200,- en €300,- per maand uit, maar dat viel deze maand dus wel mee! Ik ging wat drinken met een oud-collega, lunchte met Dionne, m’n vriend en vrienden en had een vrijgezellenfeest. En dronk nog een paar keer een koffietje buiten de deur in de zon. Heerlijk dat dat weer kan!

Openbaar vervoer, benzine & parkeren: €171,09

Ik sprak met een vriend af in Utrecht en ging weer een keertje met de trein. En ook de benzinetank werd gevuld; ik tank meestal 2 tot 3 keer per maand en dat kost me zo’n €50,- per tankbeurt.

Verzorging: €118,20

Ik kocht een voorraadje van mijn favoriete deodorant van Lady Speed Stick*, ging naar de kapper en shopte online goede haarverzorgingsproducten in de hoop dat mijn dode puntjes dit keer wat langer op zich laten wachten. 😉

*Affiliate link

Kleding: €394,84

Met de zomer, een bruiloft én een vakantie naar Tel Aviv in aantocht moest er weer even geshopt worden. Ik gaf een flink bedrag uit, maar scoorde voor dit bedrag echt veel leuke dingen. Naast een aantal nieuwe kledingstukken, slaagde ik ook goed via Vinted en bij een tweedehands boetiekje in Ede. Ik kocht twee paar hakken, een tasje en shirtje tweedehands. Altijd leuk!

Interieur & huishoudelijk: €111,61

Ik verwende mezelf met deze belachelijk dure waterkoker (maar die wel enorm mooi is en goed werkt!) en klaarde eindelijk een klusje in huis: de laatste plakplinten leggen. Mag wel een keertje na 4,5 jaar toch?! 😉

Sport (variabel): €274,75

Sinds mei volg ik één keer per week personal training. Dat kost me ongeveer €55,- per week. Best wel een investering natuurlijk, maar eentje die ik graag doe! Ik heb sindsdien al zoveel progressie geboekt omdat ik nu met een goed trainingsschema de sportschool in stap.

Cadeaus: €117,34

Ik trakteerde mijn ouders op een etentje, kocht bloemen voor mijn moeder en een kraamcadeautje voor een collega.

Goede doelen: €226,50

Ik vind het fijn én belangrijk om elke maand geld weg te geven. Ik doneer geld aan goede doelen en stichtingen, waaronder mijn kerk Mozaïek0318 in Veenendaal, International Justice Mission, Compassion, KIKA en Alzheimer Nederland.

Sharepeople: €45,00

Als zzp’er ben ik natuurlijk zelf verantwoordelijk voor het regelen van de minder leuke dingen van het ondernemen, zoals een uitkering bij eventuele arbeidsongeschiktheid. Daarvoor maak ik gebruik van Sharepeople: een ondernemerscollectief waarbij de deelnemers elkaar financieel steunen bij ziekte. Is er iemand in mijn ‘poule’ ziek? Dan betalen de leden uit mijn poule gezamenlijk de uitkering van deze persoon. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het ziektepercentage in mijn poule, maar is nooit hoger dan het bedrag dat vooraf gecommuniceerd wordt.

Stel dat ik uiteindelijk (tijdelijk) arbeidsongeschikt word, dan krijg ik maximaal twee jaar lang €2.500,- uitgekeerd via Sharepeople. Toch fijn om dit geregeld te hebben!

Overig: €150,-

Dan zijn er altijd van die uitgaven die niet in een bepaalde categorie te vangen zijn. Deze maand waren dat:

 • Lenzenabonnement à €25,50 per maand
 • Rekening van de osteopaat: €78,00
 • Rekening voor het onderhoud aan mijn CV-ketel: €46,50

Nicole’s totale uitgaven in april 2023: €3.333,40

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge