Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Invloed financiële opvoeding op jouw Money Mindset

De manier waarop er thuis vroeger met geld omgegaan werd, heeft heel veel invloed op jouw relatie met geld. Onderzoek of je op een positieve- of negatieve manier naar geld kijkt en hoe je Money Mindset kunt verbeteren.
Invloed financiële opvoeding op jouw Money Mindset

De kans is groot dat je er helemaal niet zo bij stil gestaan hebt, maar de manier hoe jij opgegroeid bent, heeft veel invloed op je financiën.

Als kind kopieer je veel gedragingen én meningen van je ouders. Als klein kind weet je niet beter dan wat je ouders jou vertellen, de waarheid is. En ook al ben je nu volwassen en denk je inmiddels misschien heel anders dan je ouders, je opvoeding heeft nog steeds invloed op de manier waarop jij nu in het leven staat en dus ook hoe je omgaat met je financiën. En dat niet alleen: ook hoe je denkt over financiën – je Money Mindset.

Wat is Money Mindset?

Voordat we de diepte induiken, leggen we je graag uit wat Money Mindset nu precies betekent. Money Mindset is de manier waarop je tegen geld aankijkt. Denk je in tekorten (negatief)? Heb je altijd te weinig te geld en/of vind je geld niet zo boeiend? Of denk je juist in overvloed (positief)? En vind je dat geld wél gelukkig maakt en/of zie je geld als een middel om je dromen waar te maken?

Het is verstandig om voor jezelf uit te zoeken hoe jouw eigen relatie is met geld. Om je daarbij een handje te helpen, vertellen we je in één van onze eerdere blogs over hoe je een positieve Money Mindset creëert en wat je kan doen om een positieve relatie met geld op te bouwen.

Hoe werd er thuis over geld gepraat?

Hoe er thuis vroeger over geld werd gepraat, heeft dus een grote invloed op jouw kijk op geld. Kom je uit een gezin waar je ouders elke dag keihard werkten om elke maand net rond te kunnen komen? En was er veel financiële stress was? Of kom je uit een gezin waar je niets tekort kwam? En ging je regelmatig op vakantie ging en werden er veel grote uitgaven gedaan? 

Dit zijn natuurlijk elkaars uitersten. Het kan ook zijn dat je in een gemiddeld gezin opgegroeid bent waar je niets te klagen had, maar waar ook regelmatig bezuinigd werd en misschien wel bepaalde beperkende overtuigingen rondom geld gedeeld werden. Zoals de bekende uitspraak: “wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje”. Oftewel: als je uit een gezin komt waar vroeger niet zoveel geld was, zul je nooit rijk worden.

Persoonlijk vind ik, Dionne, dat een achterhaalde gedachte. Want waar een wil is, is een weg. Als jij je verdiept in financiën en op tijd begint met je geld aan het werk te zetten, kan iedereen – ongeacht of je een topbaan hebt met riant salaris of iemand met een modaal inkomen bent – aan de weg timmeren om uiteindelijk een fijn vermogen op te bouwen.

Onderzoek hoe jouw kijk op geld is

Hoe de financiële situatie bij jou thuis vroeger ook was, de kans is heel groot dat je verschillende positieve- en/of negatieve overtuigingen rondom geld hebt overgenomen van je ouders. Dat gaat vaak automatisch en onbewust. Om te onderzoeken hoe jouw relatie met geld is en hoe je die kunt verbeteren, moet je eerst wat dieper in die overtuigingen duiken.

Voorbeelden beperkende overtuigingen

Om je een handje te helpen, vind je hieronder een aantal voorbeelden van beperkende overtuigingen rondom geld:

  • “Dat kan ik toch niet betalen.”
  • “Alleen rijke mensen rijden in een dikke auto.”
  • “Je bent een patser als je dure horloges en/of dure kleding draagt.”
  • “Elke maand heb ik te weinig geld.”
  • “Geld maakt niet gelukkig.”

Aan de slag

Nu is het tijd om pen en papier te pakken of een word document te openen op je computer en even de tijd te pakken welke gedachtes er allemaal in je hoofd opkomen als je denkt aan geld. Schrijf vervolgens alles op. Zowel positieve als negatieve gedachtes.

Door het op te schrijven, zie je letterlijk voor je hoe jouw relatie met geld is. Onderzoek of je veelal negatieve gedachtes hebt. Of dat je ook een aantal neutrale- of zelfs positieve gedachtes hebt rondom geld.

De volgende stap is kijken hoe je die negatieve gedachtes kunt ombuigen naar positieve gedachtes. Oftewel: als je denkt “geld maakt niet gelukkig”, onderzoek hoe je daar een positieve wending aan kan geven. Bijvoorbeeld: “geld maakt wel gelukkig want doordat ik genoeg geld heb, kan ik elk jaar minimaal drie keer op vakantie”.

Ook kun je voor jezelf nieuwe overtuigingen bedenken die aansluiten bij jouw huidige financiële situatie en/of dromen.

De kracht van herhaling

Telkens als je weer merkt dat je vanuit een beperkende overtuiging denkt, is het belangrijk dat je jezelf iedere keer weer corrigeert. Hier moet je een tijdje consistent aan werken, zodat je uiteindelijk jezelf aanleert om telkens vanuit die nieuwe, positieve gedachte te denken.

De kracht van herhaling is hierbij heel erg belangrijk. Je moet namelijk je oude patronen overschrijven met je nieuwe patronen. Dit gaat niet over een nacht ijs, omdat je brein vaak op de automatische piloot gedachtes laat oppoppen in je hoofd die niet meer bij je passen. Als je hier consistent aan werkt, merk je vanzelf dat je op een bepaald moment alleen nog maar je nieuwe, positieve gedachtes hebt.

Relatie met geld verbeteren

Naast de bovenstaande oefening, bestaan er nog veel meer mogelijkheden om je relatie met geld te verbeteren. Zo bestaan er talloze goede boeken zoals de klassiekers Rich Dad, Poor Dad en You are a badass at making money. Ook kun je podcasts over geld beluisteren zoals de podcast van Kim Munnecom of documentaires bekijken over geld zoals bijvoorbeeld “Get Smart with Money” en “Money Explained”.

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge