Waar krijg je de hoogste spaarrente?

Waar krijg je de hoogste spaarrente?

De spaarrente is flink aan het stijgen de laatste tijd. Dit komt omdat de Europese Centrale Bank (ECB) in juli 2022 besloot de rente te verhogen. De inflatie is sinds begin 2022 enorm hoog. Door deze hoge inflatie gaat de koopkracht hard achteruit. Het verhogen van de rente is een manier om te zorgen dat de inflatie daalt. Met als doel de prijzen stabiel te houden.

Doordat de ECB de (spaar)rentes verhoogd, heeft dat indirect ook invloed op de rentes bij de bank. Zo is de hypotheekrente flink gestegen, net als de rentes op spaar- en depositorekeningen. Dit betekent dat je weer meer rente ontvangt over je spaargeld. Maar waar krijg je de hoogste spaarrente? Dat zochten we voor je uit!

Waarom stijgt de spaarrente?

Zoals hierboven ook al kort benoemd werd: de ECB heeft de rente verhoogd vanwege de torenhoge inflatie waar we op dit moment mee te maken hebben. Stabiele prijzen zijn van essentieel belang voor economische groei en het creëren van werkgelegenheid. Omdat de prijzen het afgelopen jaar door verschillende redenen (nasleep van corona, oorlog in Oekraïne, hoge gasprijs, meer vraag dan aanbod) flink zijn gestegen, besloot de ECB de rente te verhogen.

Een rentestijging heeft als doel de economie een beetje af te remmen. Naast het feit dat de rente op spaargeld stijgt (wat fijn is), stijgt ook de hypotheekrente en de rente op leningen. Hierdoor wordt het duurder om geld te lenen voor de aanschaf van een huis, maar ook andere (zakelijke) leningen worden duurder.

Hoogste spaarrentes 2023

Verloop spaarrentes en rente bij deposito sparen afgelopen 14 maanden. Bron: Home Finance.nl

Sparen versus deposito sparen

Er zijn twee manieren om te zorgen dat je rente krijgt over je spaargeld: sparen op een reguliere spaarrekening en deposito sparen. Maar wat is het verschil?

Sparen op een spaarrekening

Bij elke bank kun je een gratis spaarrekening aanmaken naast je betaalrekening. Telkens als je salaris binnenkrijgt, hanteer je de pay yourself first methode (eerst jezelf betalen en geld sparen, voordat je geld gaat uitgeven) en maak je geld over naar je spaarrekening.

Over het geld dat je overmaakt naar je spaarrekening, ontvang je rente. Dit is vaak vaste rente. Je krijgt elke maand hetzelfde rentepercentage. Mits die niet tussentijds verhoogd wordt. Als je geld spaart, is het slim om een spaarplan te maken. In het spaarplan schrijf je voor jezelf op wat je spaardoelen zijn. Spaardoelen werken het beste als je ze heel concreet zijn. Een voorbeeld van een spaardoel is:

“In 2023 wil ik €10.000,- sparen voor een rondreis door Amerika in 2024.”

Voor elk spaardoel kun je eenvoudig spaarpotjes aanmaken. Je geeft het spaardoel een naam, je geeft aan hoeveel geld je bij elkaar wil sparen en voor welke datum je dit bereikt wil hebben.  

Om de voortgang van je spaardoelen goed te monitoren, is het slim om je financiën bij te houden in bijvoorbeeld een Spreadsheet. Ik houd zelf al jaren al mijn financiën bij, waaronder mijn spaardoelen, zodat ik altijd inzicht heb in mijn financiële plaatje.

Wil je ook inzicht in jouw financiën en je spaardoelen monitoren? Check onze Cash Control Spreadsheet.

Cash Control Spreadsheet

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Sparen via deposito sparen

Een aantal weken geleden heb ik een uitgebreide blog geschreven over deposito sparen. Daar leg ik precies uit wat het is, hoe het werkt en hoe jij je eigen deposito ladder kan bouwen.

Sparen via deposito sparen is in principe hetzelfde als sparen via een spaarrekening. Het grootste verschil bij deposito sparen, is dat je het geld een tijdje vast zet tegen een hogere rente. Doordat je het geld tijdelijk vastzet, kun je niet bij je geld. Als beloning ontvang je meer rente. Dit is voornamelijk interessant als je spaargeld “over” hebt dat je niet direct nodig hebt.

Zelf doe ik al jaren aan deposito sparen via Leaseplan bank met een deposito ladder. Elke drie maanden komt er geld vrij en zodra het vrijkomt, zet ik het direct weer vast voor een jaar. Ideaal. Door het vast te zetten, krijg ik meer rente dan op een reguliere spaarrekening. Zo wordt mijn geld toch iets minder snel minder waard. 😉

Overzicht hoogste spaarrente

Om je een handje te helpen, vind je hieronder een overzicht van de hoogste spaarrentes. Let op: de spaarrentes wijzigingen regelmatig. Dit overzicht is up-to-date tot en met 22 maart 2023. Voor de actuele rentes, kun je het beste de website van Raisin raadplegen. Zij bieden een up-to-date overzicht van alle spaarrentes.

Goed om te weten

Als je op zoek gaat naar de hoogste spaarrentes, zie je al snel banken die je waarschijnlijk minder bekend in de oren klinken. Dit zijn vaak buitenlandse banken. Banken buiten Nederland bieden over het algemeen vaak een hogere rente aan.

Echter kleeft er natuurlijk ook een groter risico aan. Niet elke bank buiten Nederland heeft een depositogarantiestelsel (als de bank failliet gaat, krijg je tot €100.000,- terug). Als je meer rente over je spaargeld wilt ontvangen en kiest voor een niet-Nederlandse bank, neem je dus (iets) meer risico. Afhankelijk van het land waarin je een spaarrekening opent en/of het niet of wel hebben van een depositogarantiestelsel.

Hoogste spaarrentes bij Nederlandse banken

 • De hoogste rente krijg je op dit moment bij Bunq. Zij bieden op een spaarrente aan van maar liefst 2,01%. En dat is een behoorlijk hoge rente ten opzichte van alle andere banken in Nederland.
 • Op nummer #2 staat de spaarrekening van Leaseplan Bank. Daar krijg je 1,00% rente.
 • Op een gedeelde nummer #2 staat de spaarrekening van Lloyds bank. Daar krijg je ook 1,25% rente.
 • Op nummer #3 staat de RentePlus rekening van Centraal Beheer. Daar krijg je op dit moment 0,80% rente.
 • Op nummer #4 staat de spaarrekening van Brand New Day. Daar krijg je op dit moment 0,60% rente.

Hoogste spaarrentes bij Europese banken

 • De hoogste spaarrente krijg je op dit moment bij Trade Republic. Een Duitse bank die op dit moment een rente aanbiedt van 2,00% op een spaarrekening.
 • Op nummer #2 staat Renault bank. Een Franse bank die een rente aanbieden van 1,75%.
 • Op een gedeelde nummer #2 staat BigBank. Een bank uit Estland. Zij bieden ook een rente van 1,55% aan op een spaarrekening.

Hoogte deposito sparen rentes

 • De hoogste rente bij deposito sparen, krijg je bij de Italiaanse bank Banca Progetto. Zij bieden een rentepercentage van 3,30% aan als je geld voor 1 jaar vastzet.
 • Op nummer #2 staat de NIBC Direct. Daar krijg je – als je je geld 1 jaar vastzet – een rente van 1,75%.
 • Op nummer #3 staat Leaseplan bank. Daar krijg je een rente van 1,70% als je je geld voor 1 jaar vastzet.
 • Op nummer #4 staat ABN AMRO. Daar krijg je 1,40% bij een spaardeposito van 1 jaar.
 • Op nummer #5 staat Nationale Nederlanden. Daar krijg je een rente van 1,25% als je je geld voor 1 jaar vastzet. 

Op de website van Actuele rentestanden vind je het meest actuele rente overzicht voor deposito sparen.

Aan de slag met jouw spaarstrategie

Nu de spaarrente al maanden flink stijgt, levert sparen je eindelijk weer iets op. Maar hoe pak je sparen nu slim aan? Hoeveel spaargeld heb je nodig? En hoe zorg je ervoor dat je je spaardoelen behaalt, in plaats van elke maand geld van je spaarrekening terugboeken naar je lopende rekening?

Wij hebben al onze kennis gebundeld in guide: Slim Sparen in 2023. Scoor hem vandaag nog en start met het opbouwen van een fijne spaarbuffer. 

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op de link klikt en een aankoop doet, ontvangen wij daar een commissie over. Jou kost het niets extra.

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

beleggen bij Brand New Day