- Waarom stijgt de spaarrente?
- Sparen versus deposito sparen
- Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?
- Sparen via deposito sparen
- Overzicht hoogste spaarrente
- Hoogste spaarrentes bij Nederlandse banken
- Hoogste spaarrentes bij Europese banken
- Hoogte deposito sparen rentes
- Dit jaar alles uit je spaargeld halen?
- Aan de slag met jouw spaarstrategie
De spaarrente is flink aan het stijgen de laatste tijd. Dit komt omdat de Europese Centrale Bank (ECB) in juli 2022 besloot de rente te verhogen. De inflatie is sinds begin 2022 enorm hoog. Door deze hoge inflatie gaat de koopkracht hard achteruit. Het verhogen van de rente is een manier om te zorgen dat de inflatie daalt. Met als doel de prijzen stabiel te houden.
Doordat de ECB de (spaar)rentes verhoogd, heeft dat indirect ook invloed op de rentes bij de bank. Zo is de hypotheekrente flink gestegen, net als de rentes op spaar- en depositorekeningen. Dit betekent dat je weer meer rente ontvangt over je spaargeld. Maar waar krijg je de hoogste spaarrente op spaargeld? Dat zochten we voor je uit!
Waarom stijgt de spaarrente?
Zoals hierboven ook al kort benoemd werd: de ECB heeft de rente verhoogd vanwege de torenhoge inflatie waar we op dit moment mee te maken hebben. Stabiele prijzen zijn van essentieel belang voor economische groei en het creëren van werkgelegenheid. Omdat de prijzen het afgelopen jaar door verschillende redenen (nasleep van corona, oorlog in Oekraïne, hoge gasprijs, meer vraag dan aanbod) flink zijn gestegen, besloot de ECB de rente te verhogen.
Een rentestijging heeft als doel de economie een beetje af te remmen. Naast het feit dat de rente op spaargeld stijgt (wat fijn is), stijgt ook de hypotheekrente en de rente op leningen. Hierdoor wordt het duurder om geld te lenen voor de aanschaf van een huis, maar ook andere (zakelijke) leningen worden duurder.

Verloop spaarrentes en rente bij deposito sparen afgelopen 14 maanden. Bron: Home Finance.nl
Sparen versus deposito sparen
Er zijn twee manieren om te zorgen dat je rente krijgt over je spaargeld: sparen op een reguliere spaarrekening en deposito sparen. Maar wat is het verschil?
Sparen op een spaarrekening
Bij elke bank kun je een gratis spaarrekening aanmaken naast je betaalrekening. Telkens als je salaris binnenkrijgt, hanteer je de pay yourself first methode (eerst jezelf betalen en geld sparen, voordat je geld gaat uitgeven) en maak je geld over naar je spaarrekening.
Over het geld dat je overmaakt naar je spaarrekening, ontvang je rente. Dit is vaak vaste rente. Je krijgt elke maand hetzelfde rentepercentage. Mits die niet tussentijds verhoogd wordt. Als je geld spaart, is het slim om een spaarplan te maken. In het spaarplan schrijf je voor jezelf op wat je spaardoelen zijn. Spaardoelen werken het beste als je ze heel concreet zijn. Een voorbeeld van een spaardoel is:
“In 2023 wil ik €10.000,- sparen voor een rondreis door Amerika in 2024.”
Voor elk spaardoel kun je eenvoudig spaarpotjes aanmaken. Je geeft het spaardoel een naam, je geeft aan hoeveel geld je bij elkaar wil sparen en voor welke datum je dit bereikt wil hebben.
Om de voortgang van je spaardoelen goed te monitoren, is het slim om je financiën bij te houden in bijvoorbeeld een Spreadsheet. Ik houd zelf al jaren al mijn financiën bij, waaronder mijn spaardoelen, zodat ik altijd inzicht heb in mijn financiële plaatje.
Wil je ook inzicht in jouw financiën en je spaardoelen monitoren? Check onze Cash Control Spreadsheet.

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?
Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij.
Sparen via deposito sparen
Een aantal weken geleden heb ik een uitgebreide blog geschreven over deposito sparen. Daar leg ik precies uit wat het is, hoe het werkt en hoe jij je eigen deposito ladder kan bouwen.
Sparen via deposito sparen is in principe hetzelfde als sparen via een spaarrekening. Het grootste verschil bij deposito sparen, is dat je het geld een tijdje vast zet tegen een hogere rente. Doordat je het geld tijdelijk vastzet, kun je niet bij je geld. Als beloning ontvang je meer rente. Dit is voornamelijk interessant als je spaargeld “over” hebt dat je niet direct nodig hebt.
Zelf doe ik al jaren aan deposito sparen via Leaseplan bank met een deposito ladder. Elke drie maanden komt er geld vrij en zodra het vrijkomt, zet ik het direct weer vast voor een jaar. Ideaal. Door het vast te zetten, krijg ik meer rente dan op een reguliere spaarrekening. Zo wordt mijn geld toch iets minder snel minder waard. 😉
Overzicht hoogste spaarrente
Om je een handje te helpen, vind je hieronder een overzicht van de hoogste spaarrentes. Let op: de spaarrentes wijzigingen regelmatig. Dit overzicht is up-to-date tot en met 16 oktober 2023. Voor de actuele rentes, kun je het beste de website van Raisin raadplegen. Zij bieden een up-to-date overzicht van alle spaarrentes.
Goed om te weten
Als je op zoek gaat naar de hoogste spaarrentes, zie je al snel banken die je waarschijnlijk minder bekend in de oren klinken. Dit zijn vaak buitenlandse banken. Banken buiten Nederland bieden over het algemeen vaak een hogere rente aan.
Echter kleeft er natuurlijk een groter risico aan. Niet elke bank buiten Nederland heeft een depositogarantiestelsel (als de bank failliet gaat, krijg je tot €100.000,- terug) en niet elke bank heeft een triple A status. Deze status geeft aan hoe de bank er financieel voor staat. Daarnaast moet je je goed verdiepen in de kleine lettertjes. Zo kun je te maken hebben met een valutarisico als je je spaargeld overmaakt naar een bank waar ze geen euro’s hebben.
Als je meer rente over je spaargeld wilt ontvangen en kiest voor een niet-Nederlandse bank, neem je dus (iets) meer risico. Afhankelijk van het land waarin je een spaarrekening opent, de voorwaarden en/of het niet of wel hebben van een depositogarantiestelsel.
Hoogste spaarrentes bij Nederlandse banken
- De hoogste rente krijg je op dit moment bij Lloyds bank. Zij bieden op een spaarrente aan van 2,50%.
- Op nummer #2 staat de spaarrekening van Bunq. Daar krijg je 2,46% rente.
- Op een nummer #3 staat de spaarrekening van Leaseplan Bank. Daar krijg je ook 2,25% rente.
- Op nummer #4 staat de RentePlus rekening van Centraal Beheer. Daar krijg je op dit moment 2,00% rente.
- Op nummer #5 staat de spaarrekening van NIBC Direct. Daar krijg je op dit moment 1,90% rente.
Hoogste spaarrentes bij Europese banken
- De hoogste spaarrente krijg je op dit moment bij Banca Progetto. Een Italiaanse bank die op dit moment een rente aanbiedt van 3,25% op een spaarrekening.
- Op nummer #2 staat Nordax bank. Een Zweedse bank die een rente aanbieden van 3,04%.
- Op #3 staat Klarna. Een bank uit Zweden. Zij bieden een rente van 3,03% aan op een spaarrekening.
Hoogte deposito sparen rentes
- De hoogste rente bij deposito sparen krijg je bij de Italiaanse bank Banca Progetto. Zij bieden een rentepercentage van 4,30% aan als je geld voor 1 jaar vastzet.
- Op nummer #2 staat de Franse Orange bank samen met de Letse bank Rietumu. Daar krijg je 4,25% bij een spaardeposito van 1 jaar.
- Op nummer #3 staat de Letse bank BlueOrange. Daar krijg je – als je je geld 1 jaar vastzet – een rente van 4,21%.
- Op nummer #4 staan de Zweedse banken Klarna en Nordax. Daar krijg je een rente van 4,17% als je je geld voor 1 jaar vastzet.
- Op nummer #5 staat de Estlandse bank Coop. Daar krijg je 4,11% bij een spaardeposito van 1 jaar.
Liever starten met deposito sparen bij een Nederlandse bank? Dan kun je sparen bij NICB Direct en Leaseplan Bank. NIBC Direct biedt een rente aan van 3,00% en Leaseplan Bank biedt een rente aan van 2,75% als je je geld een jaar vastzet.
Op de website van Actuele rentestanden vind je het meest actuele rente overzicht voor deposito sparen en andere spaarrentes.

Dit jaar alles uit je spaargeld halen?
Scoor dan nu onze guide “Slim sparen in 2023”. Hierin ontdek je hoe je het optimale uit je spaargeld haalt, waar je op dit moment de hoogste spaarrente krijgt en ga je aan de slag met het maken van je eigen spaarplan.
Aan de slag met jouw spaarstrategie
Nu de spaarrente al maanden flink stijgt, levert sparen je eindelijk weer iets op. Maar hoe pak je sparen nu slim aan? Hoeveel spaargeld heb je nodig? En hoe zorg je ervoor dat je je spaardoelen behaalt, in plaats van elke maand geld van je spaarrekening terugboeken naar je lopende rekening?
Wij hebben al onze kennis gebundeld in guide: Slim Sparen in 2023. Scoor hem vandaag nog en start met het opbouwen van een fijne spaarbuffer.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op de link klikt en een aankoop doet, ontvangen wij daar een commissie over. Jou kost het niets extra.