Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Waar krijg je de hoogste spaarrente?

De spaarrente is flink aan het stijgen de laatste tijd. Hierdoor is het interessant om uit te zoeken waar je de hoogste rente krijgt. In het artikel vind je een overzicht met hoogste spaarrentes en hoogste deposito spaarrentes.
Waar krijg je de hoogste spaarrente?

Misschien heb je het al gemerkt op je eigen spaarrekening: de spaarrente is de laatste tijd flink gestegen. Waar je een kleine twee jaar geleden nog geen 0,1% rente kreeg over je spaargeld, kun je nu bij sommige banken bijna 4% rente ontvangen over je spaargeld. Maar: de onderlinge verschillen tussen banken zijn groot. Waar krijg je de hoogste spaarrente op spaargeld? Dat zochten we voor je uit!

Waarom stijgt de spaarrente?

In juli 2022 verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) voor het eerst de rente vanwege de hoge inflatie waar we nu al een tijdje mee hebben te maken. Stabiele prijzen zijn van essentieel belang voor economische groei en het creëren van werkgelegenheid. Omdat de prijzen de afgelopen twee jaar door verschillende redenen (nasleep van corona, oorlog in Oekraïne, hoge gasprijs, meer vraag dan aanbod) flink zijn gestegen, besloot de ECB de rente te verhogen.

Een rentestijging heeft als doel de economie een beetje af te remmen. Naast het feit dat de rente op spaargeld stijgt (wat fijn is), stijgt ook de hypotheekrente en de rente op leningen. Hierdoor wordt het duurder om geld te lenen voor de aanschaf van een huis, maar ook andere (zakelijke) leningen worden duurder.

Hoogste spaarrentes 2023

Verloop spaarrentes en rente bij deposito sparen afgelopen 14 maanden. Bron: Home Finance.nl

‘Normaal’ sparen of depositosparen?

Er zijn twee manieren om te zorgen dat je rente krijgt over je spaargeld: sparen op een reguliere spaarrekening en depositosparen. Maar wat is het verschil?

Sparen op een spaarrekening

Bij elke bank kun je een spaarrekening aanmaken naast je betaalrekening. Over het geld dat op je spaarrekening staat, ontvang je rente, bijvoorbeeld 1% of 2% per jaar. Het geld kun je in principe op elk gewenst moment van je spaarrekening afhalen. 

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Sparen via depositosparen

Een andere manier van sparen, is depositosparenDat werkt in principe op eenzelfde manier als op een normale spaarrekening, maar verschil is dat je je geld van een depositorekening niet zomaar af kan halen. Je zet het geld namelijk voor langere tijd vast, in prinicpe tegen een hogere rente dan op een ‘normale’ spaarrekening. Dit is voornamelijk interessant als je spaargeld ‘over’ hebt dat je niet direct nodig hebt.

Zelf doe ik al jaren aan depositosparen via Leaseplan bank met een depositoladder. Elke drie maanden komt er geld vrij en zodra het vrijkomt, zet ik het direct weer vast voor een jaar. Ideaal. Door het vast te zetten, krijg ik meer rente dan op een reguliere spaarrekening. 

Overzicht hoogste spaarrente

De spaarrente stijgt al een tijdje. Zowel op normale spaarrekeningen als op depositorekeningen. Maar, traditionele Nederlandse banken zoals ING, Rabobank en ABN AMRO blijven stiekem best een beetje achter. Er zijn inmiddels andere banken (zowel Nederlandse als andere Europese banken) waar je aanzienlijk meer rente over je spaargeld krijgt. Je geld op een andere spaarrekening met hogere spaarrente stallen, loont dus zeker.

Wat zijn haken en ogen?

Als je op zoek gaat naar de hoogste spaarrentes, zie je al snel banken die je waarschijnlijk minder bekend in de oren klinken. Dit zijn vaak buitenlandse banken, die in veel gevallen een hogere spaarrente aanbieden dan veel Nederlandse banken. 

Maar, daar kunnen haken en ogen aan zitten. We noemen drie belangrijke dingen om op te letten.

1. Depositogarantiestelsel

In Nederland vallen alle banken onder het depositogarantiestelsel. Door deze regeling ben je ervan verzekerd dat je je spaargeld tot €100.000,- altijd terugkrijgt als de bank onverhoopt failliet gaat. 

Als je kiest voor een bank die tot de EU behoort, kun je er ook zeker van zijn dat je je geld tot €100.000,- terugkrijgt als de bank failliet gaat. Alle banken in de EU nemen namelijk deel aan hun nationale depositogarantiestelsel. Binnen de EU is afgesproken dat al deze depositogarantiestelsels een gelijkwaardige bescherming bieden. Dat betekent dat als jij als Nederlander je spaargeld bijvoorbeeld stalt bij een Italiaanse bank, je dezelfde rechten hebt als een Italiaanse burger. 

Bij banken buiten Nederland en de EU ligt dit ingewikkelder. Let er dus goed op dat je je spaargeld stalt bij een bank die onder een depositogarantiestelsel valt waar jij ook van kan profiteren.

2. Financiële status van een land

Een ander onderdeel waar je op kan letten, is de financiële status van een land. Hieronder zie je een overzicht van een aantal Europese banken inclusief de financiële status in een land (bijvoorbeeld A+ of BBB). Een land met een triple A-status staat er financieel beter voor dan een land met een B-status. 

 

Screenshot van Raisin: een Europese spaarbemiddelaar waar je een account aan kan maken om te sparen bij verschillende EU-banken. Je ziet hier een overzicht van actuele spaarrentes (18 maart 2024) en de financiële status van het land waarin de bank gevestigd is. Meer weten over Raisin? Lees onze ervaringen met Raisin hier.

3. Valutarisico

Als je je geld stalt bij een bank in een land met een andere munteenheid dan de euro, kun je te maken krijgen met een valutarisico.

Stel dat je je geld stalt bij een Zweedse bank die netjes onder het depositogarantiestelsel valt. Helaas gaat deze bank failliet. In de voorwaarden van deze bank is opgenomen dat de waarde van je spaargeld pas 7 werkdagen na het faillissement wordt vastgesteld. De kans is groot dat een faillissement impact heeft op de waarde van de Zweedse kroon. Je spaargeld kan daardoor dus flink minder waard zijn geworden en je krijgt uiteindelijk minder geld terug dan het bedrag dat je ooit gestald hebt met deze bank.

Hoogste spaarrentes bij Nederlandse banken

Dit overzicht is bijgewerkt op 18 maart 2024. 

 1. Trade Republic: 4% rente per jaar. Over bedragen tot €50.000,- die op je account staan en dus niet belegd zijn in een beleggingsproduct bij Trade Republic, ontvang je maar liefst 4% rente. Trade Republic heeft sinds 2023 ook een volledige bankvergunning en je geld is hier tot €100.000,- veilig volgens het depositogarantiestelsel.
 2. Lloyds bank: 3,00% rente per jaar.
 3. Bunq: 2,46% rente per jaar (elke week uitgekeerd!).
 4. Leaseplan Bank: 2,22% rente per jaar.
 5. RentePlús rekening van Centraal Beheer: 2,10% rente per jaar.

Hoogste spaarrentes bij Europese banken

Dit overzicht is bijgewerkt op 18 maart 2024. We laten je de spaarrentes zien voor een normale spaarrekening waar je je geld elk moment vanaf kan halen. De percentages die je hier ziet, gelden voor een inleg van €5.000,-.
 
 1. Distingo (Frankrijk): 3,31% rente per jaar
 2. Nordax Bank (Zweden): 3,29% rente per jaar
 3. Collector (Zweden): 3,29% rente per jaar
 4. Klarna Bank (Zweden): 3,25% rente per jaar
 5. HoistSparen (Estland): 3,25% rente per jaar

Hoogte deposito spaarrentes voor 1 jaar

Dit overzicht is bijgewerkt op 18 maart 2024. We laten je de spaarrentes zien voor een depositorekening waar je je geld voor 1 jaar vastzet. De percentages die je ziet, gelden voor een inleg van €5.000,-:

 1. Klarna Bank (Zweden): 3,54% per jaar
 2. TFBank (Zweden): 3,45% rente per jaar & Collector Bank (Zweden): 3,50% per jaar
 3. Nordax Bank (Zweden): 3,40% rente per jaar
 4. HoistSparen (Zweden) 3,30% rente per jaar, InBank (Estland): 3,30% per jaar & Younited Bank (Frankrijk): 3,30% per jaar 
 5. Banca Privata Leasing (Italië): 3,10% rente per jaar

Wil je €20.000,- of meer inleggen? Dan tippen we je graag de Letse Rietumu bank. Hier krijg je vanaf een inleg van €20.000,- maar liefst 3,65% rente op een depositorekening waar je je geld 1 jaar vastzet.

Liever starten met depositosparen bij een Nederlandse bank? Dan kun je sparen bij NIBC Direct en Leaseplan Bank. NIBC Direct biedt een rente aan van 2,8% en Leaseplan Bank biedt een rente aan van 2,75% als je je geld 1 jaar vastzet.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op de link klikt en een spaarrekening opent, ontvangen wij daar een commissie over. Jou kost het niets extra.

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge