Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Hoge inflatie? Zo ga je slim om met je geld

Hoe ga je slim om met je geld nu de inflatie torenhoog is? Is het slim om te blijven uitgeven of is het verstandiger om een spaarbuffer aan te leggen?
Hoge inflatie? Zo ga je slim om met je geld

We hebben op dit moment te maken met ongekend hoge inflatie. In september 2022 was de inflatie maar liefst 17,1% en dat is de hoogste inflatie sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit betekent dat je niet alleen extra goed moet opletten waar je je geld aan uitgeeft, maar ook dat het slim is om je (spaar)geld te beschermen. Hoe je dat het beste aanpakt, lees je hieronder.

Wat is inflatie?

Inflatie is het steeds minder waard worden van geld. Het is een simpel gezegd een prijsstijging van producten en diensten. Oftewel: €100,- in augustus is in september minder waard. Je hebt nog steeds die €100,- maar in augustus kreeg je meer boodschappen voor hetzelfde geld dan in september. Als je in september dezelfde boodschappen wilt halen als in augustus, kan het zijn dat je zo’n €105,- of misschien wel zelfs €110,- euro kwijt bent. Dit betekent dat je koopkracht afneemt.

Hoe komt het dat de inflatie zo hoog is?

Er zijn een aantal oorzaken te noemen die bijdragen aan de hoge inflatie op dit moment. Door de coronacrisis heeft de overheid heel veel geld in de economie gestopt, waardoor er tegelijkertijd ook veel te korten zijn ontstaan. Denk daarbij aan grondstoffen voor het maken van allerlei producten. Doordat er nog steeds een grote vraag is naar allerlei producten en het aanbod laag blijft door de te korten, schieten de prijzen in de lucht en worden producten en diensten dus duurder.

Daarnaast zorgt de oorlog in Oekraïne ervoor dat er bijvoorbeeld minder graan, olie en gas naar Nederland komt. Ook dit heeft een direct effect op de prijs. Die stijgt, want het vraag is gelijk gebleven. Dit alles zorgt ervoor dat de inflatie op dit moment op het hoogste punt in meer dan 40 jaar tijd staat. En dat is zorgelijk.

Wees kritischer

Gelukkig kan je zelf ook iets doen om te voorkomen dat je geld steeds minder waard wordt. Daarvoor kijken we naar uitgavenposten die de afgelopen maanden extreem duur zijn geworden, maar waar je wél grip op hebt om op te besparen. Denk bijvoorbeeld aan energiekosten en benzinekosten. Wat je kan doen om te zorgen dat je minder last hebt van deze vorm van inflatie, is je auto vaker te laten staan waardoor je minder geld kwijt bent aan dure benzine. 

Daarnaast kan je kijken hoe je zoveel mogelijk energie kan besparen door minder lang te douchen, de verwarming lager te zetten en zo lang mogelijk uit te laten en energie slurpende apparaten te vervangen. Ook kun je (nog) beter letten op de prijzen van de producten in de supermarkt, nog meer op zoek gaan naar koopjes en vaker naar de budget supermarkt gaan zoals de Lidl om geld te besparen op je boodschappen.

Vergeet je verzekeringen niet: je kan honderden euro’s per jaar besparen op je verzekeringen door over te stappen. 

Wat kun jij doen om je (spaar)geld te beschermen?

De hoge inflatie is een feit, dus hoe kun je slim omgaan met geld en je eigen (spaar)geld zo goed als mogelijk beschermen? Je kan ervoor zorgen dat je je inkomsten gaat verhogen door bijvoorbeeld één of meerdere side hustles op te zetten, je uurtarief te verhogen of te vragen voor een salarisverhoging. Anderzijds kun je proberen om meer geld te besparen. Zoals hierboven al kort beschreven staat.

Daarnaast is het verstandig om je (spaar)geld aan het werk te zetten. Als je je geld op een spaarrekening laat staan, wordt het dus telkens minder waard. Door het geld te investeren (en dus aan het werk te zetten) kun je met je huidige geld meer geld maken. Oftewel: door je geld te gaan beleggen voor de lange termijn kun je het minder waard worden van je geld tegengaan. Voor je gaat beleggen moet je goed nadenken over hoeveel geld je kan missen en wat je beleggingsstrategie wordt, zodat je op een goed doordachte manier aan de slag gaat.

Moet je nu al je spaargeld gaan beleggen?

Zeker niet! Je moet namelijk áltijd een spaarbuffer houden voor het geval je auto of wasmachine kapotgaat of als je opeens tijdelijk geen werk hebt of in je huis iets moet opknappen. De hoogte van je spaarbuffer is afhankelijk van allerlei factoren. Denk aan: of je een koophuis of een huurhuis hebt, of je een auto hebt en/of je in loondienst werkt of freelancer bent.

Je kan via het Nibud (Nationaal instituut voor budgetvoorlichting) via de BufferBerekenraar exact uitrekenen hoeveel spaargeld jij nodig hebt in jouw situatie.

Of check onze blog met tips voor het maken van een spaarplan en de blog met informatie over de hoogste spaarrente, zodat je alsnog wat iets van rendement behaald over jouw spaargeld. 

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge