Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Hoeveel spaargeld heb je nodig? 

Om uit te zoeken hoeveel spaargeld jij nodig hebt, moet je weten wat jouw situatie is. Vervolgens kun je binnen 2 minuten berekenen hoe hoog jouw spaarbuffer moet zijn.
Hoeveel spaargeld heb je nodig?

Niets is fijner dan het hebben van een goed gevulde spaarrekening. Zo ben je altijd voorbereid op een eventuele financiële tegenvaller en daarnaast zorgt het ook voor financiële rust. Maar hoeveel spaargeld heb je eigenlijk nodig? Wij gingen op onderzoek uit.

Om te bepalen hoeveel spaargeld je nodig hebt, moet je een aantal dingen uitzoeken. Het bedrag is namelijk voor iedereen anders:

  • Woon je samen of alleen?
  • Heb je een huis gekocht of huur je een huis?
  • Heb je kind(eren)?
  • Heb je een auto?
  • Heb je huisdieren?

Het Nibud adviseert daarnaast ook om een spaarbuffer op te bouwen voor je inboedel. Stel dat je vaatwasser kapot gaat, dan wil je wel een nieuwe kunnen kopen. Daarnaast kan je helaas te maken krijgen met een financiële tegenvaller, bijvoorbeeld een hoge tandartsrekening of een flinke boete. Wel zo fijn als je ook voldoende spaargeld hebt voor dit soort onvoorziene kosten.

Spaargeld voor je huis

Hoeveel spaargeld je achter de hand moet houden voor huisgerelateerde zaken, is afhankelijk van het type huis dat je hebt en of het huis jouw eigendom is (koophuis) of dat je het huurt.

Als je een huis gekocht hebt, moet je er rekening mee houden dat bepaalde kosten voor eigen rekening zijn. Als je goed verzekerd bent, ben je verzekerd voor bepaalde schade, maar je bent bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk voor het buitenschilderwerk van je woning dat vaak eens in de vijf jaar opnieuw gedaan moet worden.

Als je een appartement hebt gekocht in een appartementencomplex die wordt beheerd door een Vereniging van Eigenaren (VVE), dan betaal je vaak maandelijks een bedrag. Dit geld wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het schilderwerk en onderhoud aan een eventuele lift. In dat geval hoef je daar dus geen extra spaargeld voor opzij te zetten.

Ook voor alle zaken in je huis is het wel zo fijn om een spaarbuffer op te bouwen. Ook daarbij geldt: je bent misschien verzekerd, maar hebt vaak een eigen risico én bepaalde zaken worden natuurlijk niet gedekt door de verzekering.

Spaargeld voor je kinderen

Heb je kinderen? Kinderen kosten tot hun 18e al snel zo’n €100.000,- . Je kunt besluiten om voor elk kind te sparen voor later. Maar je kunt ook een spaarpotje maken voor toekomstige kosten voor kleding, studie of sportclubjes.

Spaargeld voor je auto

Het Nibud raadt aan om ook een spaarpotje op te bouwen als je een auto hebt. Stel dat deze kapot gaat of je rijdt je auto total loss en je verzekering dekt de schade niet, dan is het wel zo fijn als je een nieuwe auto kan kopen.

Het ligt natuurlijk geheel aan jouw wensen hoeveel geld je in je spaarpotje moet stoppen om je auto te kunnen vervangen. De één neemt al genoegen met een auto van €1.000 terwijl een ander zeker €15.000 opzij moet zetten voor het eventueel vervangen van de auto.

Spaargeld voor je huisdieren

Heb je een hond, kat of ander huisdier? En heb je geen huisdierenverzekering afgesloten? Dan is het ook aan te raden om een spaarpotje op te bouwen voor je huisdier(en). Dan weet je zeker dat je de kosten kan betalen voor een eventuele operatie of onderzoek.

Spaarbuffer voor ondernemers

En als je ondernemer bent, zijn er nog een aantal extra zaken waarvoor het verstandig voor is om een spaarbuffer op te bouwen. Doorgaans wordt het volgende geadviseerd:

  • Een financiële spaarbuffer van zo’n 6 tot 9 maanden voor het geval dat je tijdelijk geen of minder opdrachten hebt.
  • Genoeg spaargeld om alle (lopende) kosten in je bedrijf te dekken.

Dus, hoeveel spaargeld heb je nu nodig?

Het is helaas niet mogelijk om een kant-en-klaar antwoord te geven op deze vraag. Zelf vind ik, Dionne, het belangrijk om minimaal €10.000,- aan privé spaargeld te hebben dat ik heb verdeeld over een aantal spaarpotjes. Zakelijk wil ik minimaal €25.000,- aan spaargeld hebben voor het geval ik tijdelijk geen of minder opdrachten heb, maar ook om de vrijheid te hebben om bijvoorbeeld een aantal maanden niet te werken en te kunnen reizen.

Goed om te weten: ik woon in een nieuwbouw koopappartement en betaal elke maand een bedrag aan de VVE. Daarnaast heb ik geen auto en geen kinderen, maar wél een super schattige kitten. 😉

Om erachter te komen hoeveel spaargeld jij nodig hebt, kun je via de Nibud BufferBerekenaar invullen wat jouw situatie is. Binnen 2 minuten kom je erachter hoeveel spaargeld jij nodig hebt.

Cash Control Spreadsheet

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Aan de slag!

Heel leuk dat je nu weet hoeveel spaargeld je nodig hebt, maar de volgende stap is zorgen dat je ook daadwerkelijk dit bedrag op je spaarrekening komt te staan. Dit kun doen door een spaarplan te maken. Om dit spaarplan te kunnen maken, moet je exact weten hoeveel geld je nodig hebt en waarvoor je dat geld nodig hebt. 

Vervolgens kun je via de bank waar je bankiert gratis spaarpotjes aanmaken. Bijvoorbeeld een spaarpotje voor kind X, spaarpotje voor huis, een spaarpotje voor je auto en ga zo maar door. Vervolgens kun je er een spaardoel aan koppelen. Dit betekent dat je heel concreet aangeeft hoeveel geld en binnen welk tijdbestek je dat geld bij elkaar wilt sparen. Om het voor jezelf gemakkelijker te maken, kun je instellen dat telkens als je je salaris hebt gehad een bepaald bedrag direct overgemaakt wordt naar de verschillende spaarpotjes. Zo weet je zeker dat je het niet per ongeluk vergeet en een fijne spaarbuffer opbouwt.

Slim Sparen 

Nu de spaarrente al maanden flink stijgt, levert sparen je eindelijk weer iets op. Maar hoe pak je sparen nu slim aan? Hoeveel spaargeld heb je nodig? En hoe zorg je ervoor dat je je spaardoelen behaalt en waar krijg je de hoogste spaarrente?

Wij hebben al onze kennis gebundeld in guide: Slim Sparen. Scoor hem vandaag nog en leer hoe je het meeste rendement uit jouw spaargeld haalt. 

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge