Het hebben van een financiële buffer is enorm belangrijk. Zeker in een tijd dat het economisch wat minder voorspoedig gaat, is het fijn om terug te kunnen vallen op een goed gevulde spaarrekening. Ook al krijg je bijna geen rente op de spaarrekening (alhoewel: de spaarrente stijgt op dit moment!), toch is het heel verstandig om altijd toegang te hebben tot een noodbuffer. Om te zorgen dat je genoeg spaargeld hebt, moet je beginnen met het maken van een gedegen spaarplan. Maar hoe ziet een spaarplan eruit en waar begin je?
Wat is een spaarplan?
Een spaarplan houdt in dat je voor jezelf gaat bepalen hoeveel geld je wilt gaan sparen, hoe lang je daarover wil doen en waar je precies voor gaat sparen. Zie het als het maken van een plan om fit te worden. Als voorbeeld: je wil binnen nu en een jaar je spiermassa laten groeien met 5%, je wil je conditie verbeteren zodat je 10 kilometer kunt hardlopen en je wil minder alcohol drinken en meer groente eten.
Zo’n plan kun je ook maken voor je spaargeld om te zorgen dat je spaarrekening groeit. Pak pen en papier of open een Spreadsheet en onderzoek het volgende:
- Hoeveel geld wil je in totaal sparen?
- Waar wil je voor sparen en wat zijn dus je spaardoelen?
- Hoeveel kun je elke maand sparen?
- Binnen welk tijdbestek wil je deze doelen behalen?
Het Nibud geeft als richtlijn aan om elke maand minimaal 10% van je inkomen te sparen om zo een financiële buffer voor mindere tijden op te bouwen.
Als je de bovenstaande vragen voor jezelf uitgewerkt hebt in een spaarplan, kun je aan de slag met het aanmaken van spaarpotjes op je eigen bankrekening.
Het gebruik van specifieke spaarpotjes
Bij het maken van een spaarplan is het belangrijk dat je onderscheid maakt tussen de verschillende spaardoelen die je wil bereiken. Door al je spaargeld op een hoop te gooien, heb je geen overzicht. Daarom is het juist belangrijk om het los te trekken en specifieke spaarpotjes te maken. Voorbeelden van privéspaarpotjes zijn bijvoorbeeld:
- Een huis
- Auto
- Kind A, Kind B
- Vakantie
Voorbeelden van zakelijke spaarpotjes, zijn bijvoorbeeld:
- BTW
- Belasting
- Pensioen
- Investeren
- Kennisontwikkeling
- Workation
Als je inlogt op je bankrekening, kun je eenvoudig allerlei gratis spaarpotjes maken. Je kunt aangeven wat de naam van je spaardoel is, hoeveel geld je wil sparen en wanneer je dit bedrag bij elkaar wil hebben, zodat je direct kunt zien wat te status is van je spaardoel.
Pay yourself first
Aan de slag met je spaarplan
Nu is het tijd om aan de slag te gaan. Om te weten hoeveel je kunt sparen, moet je wel weten hoeveel geld er elke maand binnenkomt en ook weer uitgaat. Het is dus belangrijk dat je financieel overzicht creëert.
Als je al automatisch spaart elke maand, is het slim om te kijken hoe je daar specifieke doelen aan kan koppelen. Door op deze manier een spaarplan uit te werken, word je gemotiveerd om je eigen spaardoelen te behalen en heb je ook een stip aan de horizon waar je naar toe werkt en dus voor spaart.
Wat te doen met je spaargeld?
Ben je lekker op weg en heb je ondertussen al een fijne buffer opgebouwd? Mooi! Dan is het verstandig om te kijken wat je het beste kan doen met je spaargeld. Je wil natuurlijk wel het hoogste rendement behalen over je spaargeld. Check waar je de hoogste spaarrente krijgt, maar ook of het spaarproduct wel het juiste product is voor jouw spaardoel. Heb je het spaargeld tijdelijk niet nodig? Dan is depositosparen een interessante optie. Maar ook sparen in het buitenland vanwege de hogere rentes, kan een interessante optie zijn. Dat doen wij allebei via het Europese spaarplatform Raisin.
Meer tips en ideeën, vind je in de blog wat te doen met spaargeld.