Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Wat is een Money Mindset?

Hoe denk jij over geld? Denk je in overvloed of juist in tekort? En wat zijn je beperkende overtuigingen over geld? Lees hier alles over Money Mindset.
hoe-creeer-je-een-positieve-money-mindset

De term Money Mindset heb je vast al meerdere keren voorbij zien komen, maar wat is het nu precies? Waarom zie je er zoveel over voorbij komen op Finance Freaks, oftewel: waarom vinden wij het zo belangrijk? We vertellen je het in dit artikel.

Money Mindset: wat is het eigenlijk?

Money Mindset is de manier waarop je tegen geld aan kijkt. Je kan een positieve of negatieve Money Mindset hebben. Een positieve of negatieve associatie met geld, dus.

Om erachter te komen welke Money Mindset jij hebt, kan je onderzoeken of je denkt in overvloed (positieve Money Mindset) of dat je denkt in tekorten (negatieve Money Mindset). 

Het ligt natuurlijk wel iets genuanceerder, want als je denkt in overvloed en maandelijks €5.000,- uitgeeft terwijl er €2.000,- binnenkomt, is je Money Mindset toch niet zo heel positief.

Hoe ontstaat een Money Mindset?

Voordat we delen hoe je je Money Mindset kunt verbeteren, duiken we eerst in het ontstaan van je Money Mindset. Hoe komt het dat je een bepaalde kijk hebt op geld?

Je Money Mindset wordt vrijwel altijd gevormd door je verleden en opvoeding. Hoe gingen je ouders vroeger om met geld? Hadden ze vaak ruzie over geld en moesten ze elke maand de eindjes aan elkaar knopen? Merkte je als kind ook dat er te weinig geld was? Of was er juist meer dan genoeg geld en verdienden je ouders een riant salaris waardoor je meerdere malen per jaar van op vakantie ging?

Voorbeelden van beperkende overtuigingen

Om erachter te komen of je een positieve- of een negatieve Money Mindset hebt, vind je hieronder een aantal voorbeelden van beperkende (en dus negatieve Money Mindset) overtuigingen.

  • “Geld maakt niet gelukkig.”
  • “Praten over geld is oppervlakkig.”
  • “Alleen rijke mensen doen aan beleggen.”
  • “Je moet keihard werken om rijk te worden.”
  • “Rijk worden is niet voor mij weggelegd.”
  • “Ik vind geld niet zo belangrijk.”
  • “Als freelancer word je nu eenmaal nooit rijk.”

Als je de overtuigingen (deels) herkent, betekent dat dat er werk aan de winkel is en je aan de bak moet om te werken aan een positieve(re) Money Mindset.

Money Mindset veranderen

Om te zorgen dat je een positieve Money Mindset krijgt, bestaan er allerlei manieren om ervoor te zorgen dat je op een andere manier naar geld gaat kijken.

  1. Pak pen en papier en schrijf alle associaties op die in je op komen als het gaat om geld. Waar denk je aan? Het mag zo wel positief als negatief zijn.

Bijvoorbeeld:

  • “Dat is veel te duur, dat kan ik niet betalen” – Negatieve Money Mindset.
  • “Alleen mensen met veel geld rijden in een BMW” – Negatieve Money Mindset.
  • “Geld maakt wel gelukkig, want daardoor kan ik een vliegticket kopen naar de zon.” – Positieve Money Mindset.

Zodra je alles opgeschreven hebt, is het belangrijk om alle negatieve associaties met geld om te buigen naar positieve associaties met geld. Door telkens als je weer een beperkende overtuiging rondom geld in je naar boven komt, weer om te buigen naar iets positiefs, zul je van zelf zien dat je mindset stapje voor stapje verandert. En dat je langzaamaan op een andere manier naar geld gaat kijken. Uiteindelijk ga je inzien dat geld zorgt voor vrijheid. Vrijheid om te kiezen voor welk bedrijf of welke opdrachtgever je wilt werken, vrijheid om leuke dingen te doen en vrijheid om iets te kopen waar je al een tijd naar verlangde.

Wat kun je nog meer doen?

Om te zorgen dat je een positieve Money Mindset creëert, bestaan er allerlei boeken, podcasts en documentaires die je daarbij kunnen helpen. Dit zijn een aantal aanraders als je wilt werken aan je Money Mindset:

  • Documentaire Get Smart with Money op Netflix
    • Amerikaanse Netflix documentaire waarin vier totaal verschillende mensen met diverse financiële vraagstukken aankloppen bij een financiële coach die ze gaat helpen met het maken van financieel betere keuzes.
  • The Lucky Bitch Podcast
    • Een podcast van Denise Duffield-Thomas die ook auteur is van het bekende Money Mindset boek Get Rich, Lucky Bitch. Ze is een bekende Money Mindset mentor en geeft allerlei tips om te zorgen dat je denkt in overvloed.
  • You Are a Badass at Making Money (boek)
    • Waarschijnlijk één van de bekendste Money Mindset boeken. Jen, de schrijver, neemt je stap voor stap mee door allerlei geld blokkades en helpt je om op een andere manier naar geld te kijken.
  • De rijkste man van Babylon (boek)
    • In het boek wordt op een hele simpele manier uitgelegd hoe je tegen geld moet aankijken en hoe iedereen op een hele simpele manier een vermogen kan opbouwen.
  • Rich Dad, Poor Dad (boek)
    • Een klassieker die zeker niet mag ontbreken aan deze lijst. Het boek pleit voor financiële educatie en helpt je stap voor stap met het starten van investeren tot elke maand periodiek in te leggen om een fijn vermogen op te bouwen.

Conclusie

Je weet ondertussen wat een Money Mindset is en je kunt met de bovenstaande stappen aan de slag met het in kaart brengen van jouw Money Mindset en vervolgens kun je werken aan een (nog) betere, positieve Money Mindset.

Welke positieve- of negatieve associaties met geld heb jij?

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge