Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Groensparen: wat is het en wat zijn de voordelen?

Groensparen. Misschien heb je er al eens van gehoord. Je kunt sparen op een reguliere spaarrekening, maar je ook groensparen. Wat het is, hoe het werkt én wat de voor- en nadelen zijn, lees je in dit artikel.
Groensparen: wat is het en wat zijn de voordelen?

Sparen is door de sterk stijgende spaarrente een stuk aantrekkelijker geworden. Sparen was een tijdje minder interessant vanwege de lage (of zelfs negatieve!) rente, maar vanwege de hoge inflatie heeft de Europese Centrale Bank (ECB) besloten om de rente te verhogen. En dit heeft direct effect op de rente die je krijgt op je spaargeld: de spaarrente stijgt namelijk ook. 

Ook groensparen wordt populairder. Niet alleen vanwege de stijgende rente, maar ook vanwege de groeiende interesse in duurzaamheid én de belastingvoordelen die groensparen met zich meebrengt. In dit artikel vertellen we je alle ins and outs van groensparen, ontdek je de voordelen en hoe je vandaag nog kan starten met groensparen.

Wat is groensparen?

Bij groensparen wordt je spaargeld ondergebracht in een groenfonds en wordt minimaal 70% van je geld geïnvesteerd in groene projecten die bijdragen aan een duurzame samenleving.

Hierbij kun je denk aan projecten zoals natuur- en milieubescherming, circulaire economie, duurzame energie en biologische landbouw. Investeren in een duurzame samenleving is iets wat de overheid maar al te graag stimuleert. Dit betekent dat je in veel gevallen wordt beloond met fiscale voordelen als je besluit te starten met groensparen.  

Wat zijn de fiscale voordelen van groensparen?

Iedereen in Nederland krijgt een bepaalde vrijstelling. Dat betekent dat je over een bepaald deel van je vermogen geen belasting hoeft te betalen. Je hoeft pas belasting te betalen als je boven die vrijstelling uitkomt. In 2023 krijg je een vrijstelling tot een bedrag van €57.000,-. Als je een fiscale partner hebt is dit bedrag €114.000,-. Heb je meer vermogen? Dan moet je daar vermogensrendementsbelasting over betalen. In 2024 is dit bedrag verhoogd naar 36%. Dit betekent dat je over het vermogen dat je meer hebt dan die wettelijke vrijstelling, 36% belasting moet betalen. 

Om te weten hoeveel belasting je moet betalen over het spaargeld dat je meer hebt dan de heffingsvrije drempel, wordt er met een fictief rendement gerekend. Dat is voor spaargeld 1,03%. Over het bedrag dat uitkomt uit deze som, betaal je vervolgens 36% belasting. Dit valt op zich mee, omdat het fictief rendement voor spaargeld redelijk laag is. 

Maar let op: doe jij aan groensparen? Dan krijg je van de belasting nog een extra voordeel. Je krijgt namelijk nog een extra vrijstelling tot maar liefst €71.251,-.

Heb je meer dan €71.251,- aan “groen vermogen” (groensparen en/óf groene beleggingen)? Dan hoef je alleen belasting te betalen over het geld dat boven die grens komt van €71.251,-. Hierdoor kan groensparen heel interessant zijn voor mensen met een groot vermogen aan spaargeld en beleggingen.

Dit is nog niet alles. Je ontvangt namelijk nog ander fiscaal voordeel als je kiest voor groensparen:

  • Je krijgt een heffingskorting van 0,7% over je groene vermogen.

Stel: je hebt een bedrag van €25.000,- aan groen vermogen, dan krijg je een heffingskorting van 0,7% over €25.000,-. Dat is €175,-. Deze heffingskorting kun je toepassen op je inkomstenbelasting en je premie voor de volksverzekeringen. Dit betekent in de praktijk dat je minder belasting hoeft te betalen.

Waar kun je groensparen?

De meeste grootbanken bieden een duurzame optie aan voor je spaargeld als je wil starten met groensparen. Het geld wordt dan vaak ondergebracht bij een moederbedrijf van de bank. Deze constructie brengt nog een voordeel met zich mee. Je hebt namelijk te maken met een dubbele depositogarantie.

Als je naast je groenspaarrekening ook een gewone spaarrekening hebt bij dezelfde bank, vallen beide spaarrekeningen onder een ander depositogarantiestelsel. Dit betekent dat je voor allebei de rekeningen een garantie hebt tot €100.000,-. Oftewel: gaat de bank failliet? Dan krijg je van beide spaarrekeningen het geld op je spaarrekening terug met een maximaal bedrag van €100.000,- per rekening. 

Goed om te weten!

Kies je voor groensparen? Dat betekent – in de meeste gevallen – dat je spaargeld tijdelijk vaststaat. Je kunt niet tussentijds bij je geld. Vaak komt het na een jaar weer vrij. Groensparen lijkt in dat opzicht een beetje op depositosparen waar je je geld tijdelijk vast zet in ruil voor een hogere rente.

De fiscale voordelen die je ontvangt als je start met groensparen zijn dus heel aantrekkelijk. En daarnaast kan het ook een fijn idee zijn om geld te investeren projecten die een steentje bijdragen aan een groenere wereld. Hieronder vind je een overzicht van alle voorwaarden per aanbieder als je wil starten met groensparen. 

Groenbank

ABN AMRO

ING

Rabobank

Rabobank

Product

Groen Spaar Deposito

Groen Spaar Deposito

Groen Spaar Deposito 

GroenSparen

Looptijd

1 jaar

1 jaar

1 jaar

Min. 1 jaar

Minimale inleg

€500,-

€5.000,-

€20.000,-

n.v.t.

Maximale inleg

€65.072,-

n.v.t.

€29.738,0

€130.144,-

Kosten

€0,-

€0,-

€200,- per jaar    

€0,-

Rente* (16-2-24)

2,00%

2,00%

2,00%

2,00%

Slim Sparen 

Nu de spaarrente al maanden flink stijgt, levert sparen je eindelijk weer iets op. Maar hoe pak je sparen nu slim aan? Hoeveel spaargeld heb je nodig? En hoe zorg je ervoor dat je je spaardoelen behaalt, in plaats van elke maand geld van je spaarrekening terugboeken naar je lopende rekening? Wij hebben al onze kennis en ervaring gebundeld in onze guide over Slim Sparen zodat jij straks net als wij kiest voor een juiste spaarstrategie én een fijne spaarbuffer opbouwt.

Dit jaar alles uit je spaargeld halen?

Scoor dan nu onze guide “Slim sparen in 2023”. Hierin ontdek je hoe je het optimale uit je spaargeld haalt, waar je op dit moment de hoogste spaarrente krijgt en ga je aan de slag met het maken van je eigen spaarplan.

Nadelen van groensparen

Alle belastingvoordelen klinken je misschien fantastisch in de oren, maar er zijn ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden.

1. Het rendement is vaak lager

Uit onderzoek blijkt dat groene fondsen over het algemeen een lager rendement behalen. Zowel bij sparen als bij beleggen. Maar aan de andere kant: het risico dat het misgaat is bij veel groenfondsen over het algemeen ook een stuk lager.

2. Je hebt een beperkte(re) keuze qua aanbieders

Er zijn niet veel aanbieders waar je kan starten met groensparen én gebruik kan maken van de fiscale voordelen. Hierdoor is de keuze beperkt.

3. Je kunt niet op elk gewenst moment beginnen met groensparen

Het is helaas niet mogelijk om doorlopend te starten met groensparen. De meeste groenbanken werken met een inschrijving. En deze inschrijving is maar een bepaalde tijd open totdat de projecten vol zijn.

Een bank moet het ‘groene’ kapitaal namelijk voor minimaal 70% investeren in goedgekeurde duurzame projecten. In de praktijk blijkt dat er meer vraag dan aanbod is. Hierdoor kan het zo zijn dat je heel graag wil starten met groensparen, maar dat er op dat moment geen project beschikbaar is waar je in kan investeren.

Groensparen zonder belastingvoordeel

Wil je alsnog aan de slag met groensparen ook als je geen belastingvoordeel ontvangt? Dat kan! Dan kun je ervoor kiezen om ‘normaal’ te sparen bij een groene bank. Groene banken in Nederland zijn ASN en Triodos Bank.

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge