Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Groen beleggen: hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden om duurzaam te beleggen en ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn inclusief voor- en nadelen? Lees dan deze uitgebreide blog.
groenbeleggen: mogelijkheden om te starten met duurzaam beleggen

Als je besloten hebt om te starten met groen beleggen of als je je beleggingsportfolio wil verduurzamen, is de kans groot dat je de term groen beleggen of duurzaam beleggen regelmatig voorbij ziet komen. Groen beleggen betekent dat jij je vermogen belegt in groene fondsen die goed zijn voor het milieu. Naast het feit dat groen beleggingen een steentje bijdragen aan een groene toekomst, zijn er nog meer voordelen. Zo kun je namelijk met fiscale voordelen een duurzaam beleggingsportfolio opbouwen. Hoe dat precies zit, lees je hieronder. 

Wat houdt groen beleggen in?

Een groene belegging is een vorm van duurzaam beleggen. Het geld dat je investeert, wordt belegd in een speciaal groenfonds. Het geld dat in dit groenfonds zit wordt vervolgens uitgeleend aan projecten die bijdragen aan een duurzame wereld. Denk daarbij aan projecten op het gebied van circulaire economie, duurzame mobiliteit of duurzame landbouw.

Groen beleggen werkt in principe hetzelfde als groensparen. In beide gevallen wordt je geld geïnvesteerd in projecten die een steentje bijdragen aan de maatschappij.

Hoe werkt het?

Groen beleggen werkt hetzelfde als regulier beleggen. Je zoekt een broker (platform waar je kan handelen) die duurzame opties aanbiedt en vervolgens verdiep je je in welke specifieke groene fondsen je wil beleggen. Je opent een beleggingsrekening, stelt een automatische incasso in en bouwt zonder dat je het in de gaten hebt een groen vermogen op.

De twee bekendste groene banken in Nederland zijn:

  • ASN bank
  • Triodos

Groenprojectenfonds van ASN

ASN bank heeft een speciaal groenprojectenfonds. Dit groenfonds belegt alleen in groenprojecten die door de overheid zijn erkend. Dit houdt in dat het groenfonds voor minstens 70% van het vermogen belegd wordt in aangewezen groenprojecten in Nederland en daarbuiten. Daarbij kun je denken aan projecten rondom groene energie of het aanleggen van bossen.

Triodos groenfonds

Ook Triodos bank heeft een speciaal groenfonds voor groene beleggingen. Dit fonds belegt net als ASN bank alleen in groenprojecten die door de overheid erkent zijn en waar minimaal 70% van het geld geïnvesteerd wordt die een duurzame bijdrage leveren. In het groenfonds van Triodos wordt vooral geïnvesteerd in biologische landbouw en natuurontwikkeling.

Het ESG-keurmerk

In dit overzicht van de overheid vind je een lijst welke groene beleggingsfondsen in aanmerking komen voor belastingvoordeel als je duurzaam wilt beleggen. Veel reguliere brokers zoals grootbanken en bijvoorbeeld Brand New Day bieden ook een duurzame optie aan. Deze duurzame beleggingen zijn vaak te herkennen aan het ESG-keurmerk. Dit ESG-keurmerk staat voor Environmental, Social en Governance. Dit verwijst naar de drie factoren die centraal staan in het meten of een belegging duurzaam is of niet.

Het overgrote deel van de groene beleggingen via grootbanken of partijen zoals Brand New Day vallen buiten de belastingvoordelen waar je wél mee te maken kan krijgen als je belegt via de speciale groenfondsen van bijvoorbeeld ASN bank of Triodos.

In totaal bestaan er in Nederland 18 groene beleggingsfondsen

duurzaam beleggen

Voordelen groen beleggen

Groen beleggen heeft meerdere voordelen. Zo draag je natuurlijk bij aan een duurzame wereld, maar je kan ook te maken krijgen met meerderde belastingvoordelen als je in de door de overheid specifiek aangewezen groene beleggingen belegt.

Belastingvoordelen op een rijtje

Net als bij groensparen, krijg je bij groen beleggen diverse belastingvoordelen. Het geld dat je investeert in groene beleggingen krijgt een bepaalde ‘groene’ vrijstelling. Dit houdt in dat je pas belasting hoeft te betalen over deze investeringen als je meer dan een bepaald bedrag aan vermogen hebt.

In 2023 is dat bedrag vastgesteld op €65.072,- zonder fiscale partner en €130.144,- met fiscale partner. Is je groene beleggingsportfolio groter dan het bedrag hierboven? Dan hoef je alleen belasting te betalen over dat bedrag dat je meer hebt dan de vrijstelling.

Daarnaast tellen groene beleggingen niet mee voor je vermogensrendementsheffing. In 2023 mag iedereen €57.000,- per persoon aan vermogen hebben zonder daar belasting over te hoeven betalen. Zit je daarboven? Dan betaal je 32% vermogensbelasting. Je groene beleggingen, maar ook groene spaarrekeningen vallen daarbuiten. Deze zijn namelijk vrijgesteld van vermogensrendementheffing.

Is je groene vermogen groter dan de ‘groene’ vrijstelling? Dan moet je over dat deel dat je meer hebt dan de vrijstelling, belasting betalen. Echter heeft de overheid nog een fiscaal voordeel voor iedereen die in groene fondsen belegt. Je krijgt namelijk 0,70% heffingskorting.

Over het bedrag dat je meer aan vermogen hebt dan de ‘groene’ vrijstelling betaal je belasting. Om te weten hoeveel belasting je moet betalen, moet je met het fictief rendement rekenen. Dat is in 2023 5,53%.

Stel je hebt €10.000,- te veel vermogen. Dat betekent dat je 0,0553 x €10.000,- = €553,- aan belasting moet betalen. Maar let op: je krijgt heffingskorting van 0,7%. Dat betekent dat je €70,- korting krijgt. Waardoor je uiteindelijk maar €553 – €70,- = €483,- aan belasting moet betalen.

Al met al scheelt het een behoorlijk bedrag en kan het dus veel belastingvoordeel opleveren. Maar let op: álleen groene beleggingen die door de overheid erkent worden profiteren van deze fiscale voordelen.

Nadelen groen beleggen

Uiteraard zijn er ook nadelen als je besluit te kiezen voor beleggen in groenfondsen. Zo zijn de regels waar groenfondsen aan moeten voldoen streng. Dit zorgt ervoor dat er relatief weinig keuze is in groenfondsen. Daarnaast is er meer vraag dan aanbod waardoor je niet elk gewenst moment kunt starten met groen beleggen. Er moet immers een groenproject beschikbaar zijn waar je in kan investeren.

Ook is het rendement bij groene beleggingen vaak lager dan bij reguliere beleggingen. Als laatste heb je te maken met een relatief hoog risico. De waarde van groene beleggingen kunnen flink schommelen wat uiteindelijk invloed kan hebben op het uiteindelijke rendement. 

Groen beleggen zonder fiscale voordelen

Vind je het belangrijk om duurzaam te beleggen en wil je niet wachten totdat er een plekje vrij komt bij de groene beleggingen die in aanmerking komen voor belastingvoordelen? Dan kun ervoor kiezen om te beleggen in duurzame fondsen. Zo heeft Brand New Day recent een aantal nieuwe duurzame fondsen gelanceerd en kun je via bijvoorbeeld ABN AMRO beleggen in indexfondsen die een ESG-keurmerk hebben. 

Een dikke, vette disclaimer. Dit artikel bevat geen beleggingsadvies. Ik ben geen financieel adviseur en vertel ook niet wat je wel of niet moet doen omtrent beleggen. Dit artikel is geschreven op basis van mijn eigen kennis en ervaring en dient ter inspiratie. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan een deel van je inleg verliezen. Dit artikel bevat affiliate links. Als je op de link klikt en een aankoop doet, ontvangen wij daar een commissie over. Jou kost het niets extra.  

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge