- 1. Rekeningen niet op tijd betalen
- 2. Negatieve associaties hebben rondom geld
- 3. Geen inzicht en structuur in je financiën
- 4. Niet aan besparen doen
- 5. Geen financiële doelen hebben
- 6. Een lege spaarrekening
- 7. Je geld niet aan het werk zetten
- 8. Geen (extra) pensioen opbouwen
- 9. Blijven hangen in een baan of opdracht zonder groeimogelijkheden
Iedereen heeft bepaalde geldgewoontes. Vaak neem je die gewoontes mee vanuit de je opvoeding of neem je ze over van andere mensen die dichtbij je staan. Als je opgegroeid bent in een gezin waar geld een verboden onderwerp was of waar je ouders telkens aan het eind van de maand de eindjes aan elkaar moesten knopen, is de kans groot dat je bepaalde slechte geldgewoontes hebt overgenomen en een negatieve Money Mindset hebt.
In deze blog vind je voorbeelden van foute geldgewoontes. Herken je ze bij jezelf?
1. Rekeningen niet op tijd betalen
We kunnen ons goed voorstellen dat het betalen van rekeningen niet je favoriete hobby is. Toch is het belangrijk dat je rekeningen altijd op tijd betaalt. Doe je dat niet? Dan krijg je vaak eerst een reminder en daarna mag het bedrijf de rekening met een wettelijke rente verhogen. En dat is gewoonweg doodzone van je geld. Zorg daarom dat je je financiële administratie op orde hebt en dat je telkens op tijd je rekeningen betaalt. Scheelt een hoop ellende én geld.
2. Negatieve associaties hebben rondom geld
Denk je altijd in tekorten? Klinken gedachtes zoals “geld maakt niet gelukkig”, “geld is niet belangrijk” en “alleen rijke mensen doen aan beleggen” je bekend in de oren? Dan heb je een negatieve Money Mindset.
Gelukkig bestaan er allerlei manieren om te zorgen dat je je Money Mindset shift van negatief naar positief. In de blog ‘Wat is een Money Mindset?’ leggen we stap voor stap uit hoe jij kunt werken aan positieve associaties rondom geld.
3. Geen inzicht en structuur in je financiën
Als je geen inzicht en structuur in je financiën hebt, heb je ook geen idee hoeveel geld er nu precies inkomt en uitgaat.
Er bestaan allerlei hulpmiddelen om je hiermee te helpen. Je hebt tools zoals Flow Your Money die je kunt koppelen aan je bankrekening, maar je kunt ook kiezen voor de app Dyme, de Money Planner van PorteRenee of natuurlijk onze eigen Cash Control Spreadsheet.
Het belangrijkste is dat je het voor jezelf leuk maakt. Kies een tool die jij fijn vindt werken en plan elke maand een momentje in om hierin te duiken. Trakteer jezelf ondertussen op een goed glas wijn of een taartje als je hiermee aan de slag gaat om jezelf net dat beetje extra te motiveren.
4. Niet aan besparen doen
Je kan niet klakkeloos geld uitgeven. Soms moet je besparen. En daarnaast: het kan zijn dat je heel veel geld uitgeeft aan zaken die misschien niet per se nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan meerdere keren per week eten bestellen via Thuisbezorgd. Maar als je geen idee hoe je er financieel voor staat, kun je ook niet besparen.
Daarom is inzicht en structuur in je financiën zo belangrijk. Want als je weet hoeveel geld je elke maand uitgeeft en waar je dat geld aan uitgeeft, is het belangrijk om uit te zoeken of dat realistisch is. Misschien blijkt wel dat je elke maand veel te veel geld uitgeeft aan de categorie ‘boodschappen’. Zodra je dit uitgezocht hebt, is het verstandig om ook direct door te pakken en te gaan besparen waar nodig.
5. Geen financiële doelen hebben
Als je niet weet wat het punt is waar je naartoe werkt, weet je ook niet wat de route is. Zo simpel is het. Daarom is het belangrijk dat je voor jezelf financiële doelen opstelt.
Een aantal voorbeelden van concrete financiële doelen zijn:
- In 2023 wil ik een spaarbuffer opbouwen van €10.000,-
- De komende drie maanden beleg ik elke maand €250,-
- In 2022 benut ik mijn jaarruimte en start ik met het opbouwen van extra pensioen
6. Een lege spaarrekening
Niemand vindt het een prettig gevoel om een lege spaarrekening te hebben. Stel je wasmachine gaat stuk, dan is het natuurlijk niet fijn als je niet direct een nieuwe kunt kopen.
Om te zorgen dat dit verleden tijd is, is het belangrijk om uit te rekenen hoe hoog jouw spaarbuffer moet zijn. Dit kun je via de Nibub BufferBerekenaar uitrekenen. Zodra je weet hoeveel spaargeld je nodig hebt, kun je aan de slag met een spaarplan inclusief concrete spaardoelen en specifieke spaarpotjes om je doelen te behalen.
7. Je geld niet aan het werk zetten
Een andere geldgewoonte die je moet afleren is dat – zodra je spaarbuffer hoog genoeg is – je je geld niet aan werk zet. Oftewel: je spaarrekening groeit elk jaar, maar je doet er verder niets mee. Dat is zonde, want door de hoge inflatie op dit moment word je geld alleen maar minder waard.
Start daarom – let op: enkel als je genoeg geld op je spaarrekening hebt staan voor noodgevallen – met beleggen van geld dat je kunt missen. Zo zet je je geld aan het werk en kan je vermogen door het rente-op-rente effect groeien.
8. Geen (extra) pensioen opbouwen
We weten het: je pensioen voelt voor de meeste mensen nog als een ver-van-hun-bed-show, waardoor ze überhaupt niet bezig zijn met hun pensioen. Laat staan dat ze zelf (extra) pensioen opbouwen.
Tijd voor verandering, want je hebt stiekem best veel geld nodig voor je pensioen. Hoe eerder je begint, hoe beter. Zeker als je jong bent en nog een lange horizon hebt. Het is slim om je te verdiepen in de mogelijkheden van pensioenbeleggen. Pensioenbeleggen is net iets anders dan ‘normaal’ beleggen. Pensioenbeleggen biedt allemaal financieel aantrekkelijke voordelen. We hebben een uitgebreide guide geschreven (die je gratis! kunt downloaden) waarin we je stap voor stap uitleggen wat pensioenbeleggen is, hoe je je jaarruimte berekent en hoe kun je kunt starten met het opbouwen van extra pensioen.
9. Blijven hangen in een baan of opdracht zonder groeimogelijkheden
Het is misschien dan wel lekker comfortabel om te blijven werken waar je werkt. Of dat nu een baan in loondienst is of een freelance opdracht, maar als er geen doorgroeimogelijkheden zijn, is dat niet slim. Je wilt niet alleen jezelf kunnen blijven ontwikkelen, maar het is ook belangrijk dat je meer salaris of een hoger uurtarief kunt vragen naarmate je er langere tijd zit en meer ervaring hebt.
En misschien heb je wel recent een training of een cursus gevolgd wat je werk ten goede komt of heb je extra verantwoordelijkheden erbij gekregen. Dan is het ook niet meer dan logisch dat daar een hogere vergoeding tegenover staan. Wat jouw situatie ook is: als je niet kunt doorgroeien, moet je jezelf achter de oren krappen of dit wel de meest toekomstig bestendige werkomgeving is.