Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

3 tips om geld te besparen op je energierekening

Sinds een aantal maanden stijgen de energieprijzen enorm. Maar hoe kan je nu geld besparen op je energierekening? We gingen op onderzoek uit!
Stijgende energieprijzen: 3 tips om geld te besparen op je energierekening

Sinds een aantal maanden stijgen de energieprijzen enorm. Er zijn een aantal oorzaken voor deze stijgende energieprijzen. Denk onder andere aan de oorlog in Oekraïne, waardoor Rusland de gaskraan grotendeels dichtgedraaid heeft, het feit dat China meer betaalt voor een schip vloeibaar gas dan Europa en het feit dat we in 2021 te maken hadden met een koude winter waardoor de gasvoorraden meer slonken dan gedacht. Maar hoe kun je nu geld besparen op je energierekening? We gingen op onderzoek!

Volledig overstappen op elektriciteit

Als je geld wil besparen op je energierekening vanwege de stijgende energieprijzen, bestaan er gelukkig allerlei manieren waarop je energie kan besparen. Als je een huis hebt dat geen gas verbruikt, lucky you. Gas is op dit moment het duurste, maar doordat veel mensen overstappen naar elektriciteit en omdat veel elektriciteitscentrales in Nederland elektriciteit opwekken met gas, stijgt de prijs voor elektriciteit ook automatisch. Dus volledig overstappen op elektriciteit is niet de oplossing. 

Zelf energie opwekken

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat de vraag naar zonnepanelen in 2022 gestegen is met maar liefst 33%. Veel mensen zijn op zoek naar manieren om zelf energie op te wekken en op die manier geld te besparen op de energierekening. Door de grote vraag naar zonnepanelen, moet je helaas wel geduld hebben. Zo zit er onder andere een lange levertijd op omvormers die je nodig hebt om de opgewekte stroom om te zetten in bruikbare stroom.

Uit onderzoek van NOS blijkt dat Nederland koploper is wat betreft zonnepanelen: 1 op de 5 huizen in Nederland heeft zonnepanelen.  

NOS.nl

Besparen op je energierekening

Maar wat kun je doen om te zorgen dat je elke maand geld kunt besparen op je energierekening? Als je creatief bent, zijn er heel veel dingen die je kunt doen om te zorgen dat je zo weinig mogelijk last hebt van de stijgende energieprijzen.

1. De verwarming

Eén van de grootste kostenposten in huizen, is de verwarming. Om te voorkomen dat je veel geld uitgeeft aan de energierekening, is door heel goed te kijken of je je huis (veel) beter kunt isoleren. Denk aan het aanbrengen van tochtstrips, dichten van kieren en het repareren van ramen en deuren die niet goed sluiten. Daarnaast is het verstandig om enkel de ruimtes te verwarmen waar je ook daadwerkelijk bent. Zet de verwarming op de slaapkamer uit en de ruimtes waar je niet bent. Ook kan het schelen om enkel de begaande grond te verwarmen en boven de verwarming uit te laten. 

Als laatste is het slim om de thermostaat naar beneden te zetten en je huis maximaal te verwarmen tot 19 graden. Als je het alsnog koud krijgt, omdat je stil zit, trek dan een dikke trui aan, pak een warm dekentje en drink een kop thee. Ook scheelt het om de verwarming vanaf een uur of acht al uit te zetten naar een minimumtemperatuur van zo’n 18 graden. Maak kaarsjes aan voor wat gezelligheid en zorg dat de warmte zoveel mogelijk blijft hangen in de woonkamer door alle deuren en ramen naar andere ruimtes zo goed mogelijk te sluiten. 

2. De douche

Als je gaat douchen, verbruik je warm water. Om dat water te verwarmen gebruiken bijna alle huizen in Nederland gas. Heb je enig idee wat het kost om 10 minuten te douchen met de huidige gasprijzen (september 2022)? 

Ongeveer €1,50 per persoon. Dat is zo’n €45,- per maand per persoon

Als je wil besparen op je energierekening, kan het heel wat geld schelen door minder lang te gaan douchen of door minder vaak te douchen. Bijvoorbeeld om de dag. Dit kan met de huidige energieprijzen een heleboel geld schelen. Zeker als je een gezin hebt en elke dag 3, 4 of misschien wel 5 mensen douchen. 

3. Vervang energiesluipers

Het is slim om te kijken of je bepaalde huishoudelijke apparaten in huis hebt die nogal veel energie verbruiken en daarmee zorgen voor een hoge energierekening. Denk aan een oude koelkast, een diepvries die niet goed meer sluit, maar ook aan een koffieapparaat dat constant aanstaat en daardoor veel energie nodig heeft voor de warmhoudplaat. Daarnaast is het slim om te kijken of je alle lampen vervangen hebt door ledlampen en maak de lampen uit op plekken waar je niet bent. Gebruik van sensoren die ervoor zorgen dat je lampen automatisch aan- en uitgaan en zorg dat alle apparaten die je niet gebruikt ook echt uitstaan en niet op stand-by staan. 

Een laatste tip: trek alle stekkers uit de muur die je niet nodig hebt. Dus ook je telefoonoplader. Die verbruikt alsnog iets van 2 watt per uur. Dat klinkt niet veel, maar op jaarbasis kost dat – met de huidige energieprijzen – al gauw zo’n €15,- per jaar! Snel bespaard dus. 😉

Conclusie

Er zijn altijd nog mogelijkheden om te besparen op je energierekening en te zorgen dat je minder geld uit hoeft te geven aan je energierekening. Want zeg nu zelf: dat geld wil je toch veel liever uitgeven aan leuke dingen doen of investeren?

Om te voorkomen dat te veel huishoudens in de financiële problemen komen, heeft de overheid een overheidssteun voor energie ontwikkeld, zodat o.a. de lage inkomens eenmalig een energietoeslag ontvangen.

Wat is jouw ultieme tip om geld te besparen op je energierekening?

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge