Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Geld beleggen: eenmalig beleggen, periodiek beleggen of een combinatie?

Starten met beleggen, maar wil je weten wat een slimme zet is qua beleggen? In het artikel lees je wat het verschil is en wat wij doen.
Geld beleggen: eenmalig beleggen, periodiek beleggen of een combinatie?

Als je gaat beleggen, moet je voor jezelf beslissen hoe je je geld gaat beleggen. Kies je ervoor om eenmalig een (groot) bedrag te beleggen, kies je voor periodiek beleggen (elke maand of bijvoorbeeld elk kwartaal een vast bedrag overmaken naar je beleggingsrekening) of wordt het een combinatie van bovenstaande opties? Periodiek beleggen heeft veel voordelen. Daarom dat wij als echte Finance Freaks ook elke maand een vast bedrag overmaken naar onze beleggingsrekening. Nicole belegt periodiek via Meesman en Dionne doet aan periodiek beleggen via Brand New Day en ABN AMRO

Verschil tussen eenmalig inleggen en periodiek beleggen

Je kan ervoor kiezen om eenmalig een groot bedrag in te leggen als je bijvoorbeeld een geldbedrag hebt gekregen of als je spaarbuffer hoog genoeg is. Maar je kan er ook voor kiezen om periodiek geld in te leggen. Dit kan elke maand zijn, maar ook elk kwartaal. Afhankelijk van jouw voorkeur en financiële situatie.  

Wat is eenmalig beleggen?

Als je eenmalig gaat beleggen betekent dat je eenmalig een – over het algemeen groot – bedrag overmaakt naar je beleggingsrekening. Je stopt er een keer geld in en vervolgens heb je er geen omkijken meer naar. Het rente-op-rente effect doet zijn werk waardoor je vermogen uiteindelijk exponentieel groeit. 

Eenmalig beleggen komt over het algemeen voor bij mensen die opeens een groot geldbedrag tot hun beschikking hebben. Denk aan bijvoorbeeld een erfenis of de overwaarde van je eigen huis. Om te voorkomen dat het geld minder waard wordt door inflatie, beleggen veel mensen in een keer een groot bedrag. 

Wat is periodiek beleggen?

Periodiek beleggen houdt in dat je periodiek geld overmaakt naar je beleggingsrekening. En dat het liefst via een automatische incasso. Zo voorkom je dat je vergeet om geld over te maken. Periodiek beleggen is vaak elke maand, maar je kan ook elk kwartaal (of iets daartussen in) geld overmaken naar je beleggingsrekening. Afhankelijk wat past binnen jouw financiële situatie, maak je een keuze hoeveel geld je overmaakt. 

Bij de meeste brokers kan je al starten met periodiek beleggen met een tientje per maand. Dit klinkt niet veel, maar het is beter om eerder te starten met beleggen en te beleggen met een klein bedrag dan te wachten tot het moment dat je elke maand €100,- of meer kan beleggen. Hoe eerder je begint, hoe beter. 

Hoe eerder je begint met beleggen, ook al is het maar een klein bedrag, hoe langer je geld de tijd heeft om te groeien. Het is wel een mooi doel om naar toe te werken om uiteindelijk elke maand minimaal €150,- te beleggen. De richtlijn vanuit het Nibud is dat je minimaal 10% van je inkomen opzij zet om of te sparen en als je spaarbuffer hoog genoeg is, elke maand 10% te investeren. 

Voorbeeld rente-op-rente effect

In dit voorbeeld leg je elke maand €150,- in voor de komende 20 jaar tegen een gemiddeld rendement van 6%. Dat betekent dat je in totaal €36,000,- overgemaakt hebt naar je beleggingsrekening, maar door het rente-op-rente effect is je vermogen €70.187,- waard geworden. 

Stel je had dit 40 jaar gedaan. Dan had je in totaal €72.000,- overgemaakt naar je beleggingsrekening, maar doordat je het geld 20 jaar later de tijd hebt gegeven om meer waard te worden, is het dan €291.156,-. Een mooi bedrag toch?

Combinatie van eenmalig- en periodiek beleggen

Je kan ook besluiten om te kiezen voor een combinatie van een eenmalig bedrag te beleggen en daarnaast ook elke maand periodiek te beleggen. Je maakt het eenmalige bedrag over naar je beleggingsrekening en vervolgens stel je een automatische incasso (dit is niet verplicht, wel aan te raden) in voor periodiek beleggen. Door deze automatische incasso bouw je periodiek aan een fijn vermogen voor later. 

Periodiek inleggen heeft zo zijn voordelen

  1. Het is een ideale optie om op een laagdrempelige manier en met relatief weinig geld te beginnen om een beleggingsportfolio op te bouwen.
  2. Risicospreiding. Je kan de markt niet timen. Door elke maand op hetzelfde moment te beleggen koop je de ene keer hoog en de andere keer laag in. Hierdoor is het een mooie manier om je risico te spreiden.
  3. Ideaal voor passieve beleggers. Je stelt een automatische incasso in en je hebt er geen omkijken meer naar. Je geld wordt automatisch belegd. Zonder dat je het in de gaten hebt, bouw je aan je vermogen voor later. 
  4. Het is minder stressvol. De markt timen kan stressvol zijn. Door het instellen van een automatische incasso en niet continu te checken wat de koers is, ervaar je minder stress.
  5. Het zorgt voor flexibiliteit. Heb je een financiële meevaller? Dan kun je eenvoudig het bedrag van je periodieke overboeking tijdelijk verhogen. Ook als je meer salaris krijgt en dus structureel meer geld over hebt, kun je eenvoudig periodiek meer geld overmaken naar je beleggingsrekening.

Bepaal een beleggingsstrategie die bij je past

Als je gaat starten met beleggen, moet je je verdiepen in beleggingsstrategieën en kijken welke strategie het beste aansluit bij jouw persoonlijke situatie. Het is dan ook niet slim om een beleggingsstrategie van iemand anders te kopiëren. Je moet jezelf verdiepen in de materie en weten hoe het werkt voor je ergens geld in gaat stoppen. 

  • Beleg je voor de lange- of korte termijn? Afhankelijk van je situatie bepaal je of je voor de korte termijn (<10 jaar) of lange termijn belegt.
  • Hoeveel risico wil je nemen? Hoe langer je horizon, hoe meer risico je kan nemen. Maar dat hoeft niet. Hoeveel risico je wil nemen hangt af van hoeveel risico je kan lopen. Het risico is ook gekoppeld aan het soort beleggingsproducten waar je in investeert. Aandelenfondsen zijn over het algemeen risicovoller dan obligatiefondsen. Meer weten hoe je risico’s bij beleggen zoveel mogelijk beperkt? Dat lees je in de blog: veilig beleggen
  • Buy- en hold strategie of snel verkopen? Kies je ervoor om elke maand beleggingen te kopen voor de lange termijn en deze niet te verkopen? (Onze favoriet!) Of kies je ervoor om regelmatig aandelen- en/of obligatiefondsen te kopen en te verkopen?

Disclaimer: wij zijn geen financieel adviseurs. Deze blog bevat dan ook geen beleggingsadvies. Bovendien brengt beleggen een risico met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Dit artikel bevat affiliate links. Als je op de link klikt en een aankoop doet, ontvangen wij daar een commissie over. Jou kost het niets extra. 

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge