Als freelancer is het belangrijk dat je je financiën vanaf het begin op orde hebt. Niet alleen voor jezelf is het belangrijk om inzicht en overzicht in je financiën te hebben, maar ook voor de Belastingdienst. Maar hoe kun je je financiën goed regelen als freelancer en waar moet je allemaal aan denken? Hieronder vind je 5 tips om te zorgen dat je je geld slim regelt als freelancer.
1. Open een zakelijke rekening
Als je gaat starten met ondernemen, is het belangrijk dat je meteen een zakelijke rekening opent. Hierdoor komen alle inkomsten direct op een aparte rekening binnen en zorg je ervoor dat je eenvoudig overzicht houdt in de kosten die je zakelijk maakt en het geld dat je zakelijk verdient.
Het openen van een zakelijke rekening is zo gepiept. Bijna elke grote, traditionele bank biedt deze optie aan. Wel zijn deze vaak aan de dure kant, dus het is slimmer om te kijken naar goedkopere opties zoals een zakelijke rekening bij Knab of bijvoorbeeld bunq.
2. Schaf een boekhoudprogramma aan
Om te zorgen dat je je financiën direct goed regelt vanaf het begin, is het aan te raden om een boekhoudprogramma aan te schaffen. Dit boekhoudprogramma zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in zowel je inkomsten als uitgaven, je kunt direct facturen versturen en zien of een opdrachtgever betaald heeft of niet zodat je een reminder kunt versturen.
Bij het kiezen van een boekhoudprogramma is het belangrijk dat je kijkt of er een koppeling is met de zakelijke rekening die je hebt. Als het boekhoudprogramma een koppeling heeft, kun je eenvoudig alle transacties koppelen, zodat ze automatisch opgenomen worden. Dit is een stuk efficiënter dan wanneer je alles handmatig in het systeem moet zetten.
3. Werk met diverse spaarpotjes
Als freelancer ontvang je telkens als een factuur betaald wordt het bedrag inclusief BTW. De BTW moet je weer afdragen aan het eind van het kwartaal of aan het eind van het jaar. Afhankelijk hoe je het geregeld hebt bij de Belastingdienst. Om te voorkomen dat je jezelf rijk rekent, is het verstandig om te werken met diverse spaarpotjes (tip: maak eerst een gedegen spaarplan), waar je geld reserveert voor o.a. de BTW, de inkomstenbelasting (want je moet natuurlijk nog belasting betalen over je omzet), maar ook potjes voor de kosten die je maakt in je bedrijf (denk aan inkoop van producten, online marketing etc.).
4. Bouw een salarisbuffer op
Als freelancer heb je over het algemeen een minder ‘vast’ inkomen dan wanneer je in loondienst werkt. Daarnaast heb je vaak ook een korte(re) opzegtermijn bij opdrachten. Freelancers zijn altijd de eerste mensen die eruit vliegen als het economisch wat minder goed gaat. Daarom is het verstandig – als je je financiën goed wilt regelen als freelancer – dat je een salarisbuffer opbouwt voor een aantal maanden.
Stel je komt een paar maanden zonder opdrachten te zitten of je hebt tijdelijk minder omzet omdat je minder werkt, dan is het fijn dat je genoeg spaargeld hebt om jezelf salaris te betalen.
De hoogte van je salarisbuffer is afhankelijk van het salaris dat je jezelf betaalt, maar qua richtlijn is het verstandig om uiteindelijk een salarisbuffer op te bouwen van ongeveer 6 á 8 maanden.
5. Start direct met pensioen opbouwen
Hoewel je pensioen misschien nog wel een ver-van-je-bed-show lijkt, is het des te belangrijker om direct te starten met het opbouwen van je pensioen. Als freelancer ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor je pensioen. En aangezien je een behoorlijk bedrag nodig hebt – afhankelijk van je uitgaven rond de €750.000,- en €1.500.000,-! – is het extra belangrijk dat elke maand geld opzijzet.
Je kunt zelf pensioen opbouwen door te starten met pensioenbeleggen of pensioensparen en vervolgens te genieten van fiscale voordelen die het met zich meebrengt. Als je op tijd begint, weet je zeker dat je er straks ook warmpjes bij zit als je met pensioen bent.
Dit jaar nog je pensioen fixen? Doe dan mee met onze gratis Fix je Pensioen challenge die maandag 11 december 2023 start. 5 dagen lang helpen we je stap voor stap naar een goed pensioen.