Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Financiële doelen opstellen voor 2024

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Een mooi moment om terug te blikken op je financiële situatie. Maar misschien wel veel leuker: vooruitkijken en plannen maken voor 2024.
Financiële doelen opstellen voor 2023

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Een mooi moment om terug te blikken op je financiële situatie. Maar misschien wel veel leuker: vooruitkijken en plannen maken voor 2024. Voor je aan de slag gaat met het opstellen van nieuwe, financiële doelen voor 2024, is het slim om te kijken wat dit jaar je financieel heeft gebracht. Heb je al je spaardoelen behaald, heb je te maken gehad met een financiële tegenvaller of ben je eindelijk gestart met beleggen?

Financiële terugblik

Om te bepalen wat je financiële doelen worden voor het nieuwe jaar, is het goed om even stil te staan bij je financiële mijlpalen, maar ook bij je financiële missers, zodat je daar in het nieuwe jaar van kan leren. Er zijn een aantal onderwerpen van belang als je gaat terugblikken op je financiële situatie:

 • Heb je inzicht en structuur in je financiën?
 • Werk je al je spaardoelen en heb je die doelen behaald?
 • Bouw je al vermogen op en zo ja is je vermogen gegroeid?
 • Wat waren je inkomsten voor 2023 en ben je daar tevreden mee?
 • Wat is je spaarquote in 2023? En ben je daar tevreden mee?

1. Inzicht en structuur in je financiën

Om te bepalen of je een financieel goed jaar had, moet je natuurlijk wel weten hoe je er financieel voorstaat. Oftewel: weet je hoeveel geld er elke maand binnenkomt en ook weer uitgaat? Wij werken allebei met kasboekjes zodat we precies weten waar ons geld naar toe gaat. Dit is het kasboekje van Nicole van november en dit is mijn (Dionne) kasboekje van november.

Werk je nog niet met een kasboekje? Wij raden sterk aan om daar mee te beginnen. Er bestaan allerlei apps, excel sheets en andere manieren om inzicht te krijgen in je financiën. Als blijkt dat je aan een bepaalde categorie te veel geld uitgeeft, kun je de maand erna direct actie ondernemen.

2. Spaarplan met spaarpotjes

Heb je het afgelopen jaar gewerkt met concrete spaardoelen en heb je die spaardoelen behaald? Of waren je spaardoelen iets te ambitieus? Als je weet hoe het dit jaar gegaan is (goed of minder goed), kun je daar ook rekening mee houden voor het nieuwe jaar. 

Om te zorgen dat je voortaan wel je spaardoelen behaald, is het slim om een spaarplan te maken. Hoe je dat precies doet, lees je in de blog hoe je spaarplan maakt. Ook is het slim om te weten hoeveel spaargeld je nodig hebt voor jouw situatie. Via de Nibud BufferBerekenaar kun je uitrekenen hoeveel spaargeld je nodig hebt voor jouw situatie. 

3. Vermogen opbouwen

Misschien ben je er al mee bezig en misschien nog helemaal niet. Was het doel om je te verdiepen, ben je juist heel blij omdat je eindelijk gestart bent met beleggen of heb je dit jaar een fijn (extra) pensioenpotje opgebouwd?

Beleggen is een van de manieren om jouw (spaar)geld aan het werk te zetten. 

4. Neem je inkomsten onder de loep

Naast inzicht creëren en werken met spaarpotjes en misschien wel vermogen opbouwen, is het belangrijk om te kijken naar je inkomsten.

 • Ben je daar tevreden mee?
 • Ben je meer gaan verdienen vanwege de hoge inflatie of heb je niets of nauwelijks meer salaris gekregen?
 • Misschien heb je je uurtarief wel verhoogd of zijn je diensten duurder geworden?

Afhankelijk van jouw situatie, kun je voor jezelf beslissen of je tevreden bent en/of je er in 2024 een concreet, financieel doel van wil maken om je inkomen te verhogen. 

5. Trek een conclusie

Na het maken van je eigen terugblik op je financiële situatie, zie je direct wat er voor jou dit jaar heel goed ging op financieel gebied en waar nog verbeterpunten liggen. Dit gaat je helpen bij het maken van financiële doelen voor 2024.

Dionne’s financiële terugblik op 2023

“Zelf blik ik – Dionne – ook elk jaar terug. 2023 was financieel gezien geen top jaar. Maar dat komt natuurlijk omdat ik 6 maanden met sabbatical ben geweest. In die tijd verdiende ik bijna geen geld, maar gaf ik wel veel geld uit aan een aantal mooie tripjes. Sterker nog: mijn vermogen is in 2023 ruim €5.000,- gekrompenGelukkig ga ik in januari weer aan de slag als freelance marketeer wat betekent dat ik weer geld ga verdienen en mijn vermogen ook weer gaat groeien.  

In 2023 heb ik de verdeling van mijn vermogen: hoeveel geld spaar ik en hoeveel geld beleg ik, aangepast. Ik spaarde ongeveer 40% en 60% van mijn vermogen zat in beleggingen. Op dit moment heb ik ongeveer 37% aan spaargeld en 63% aan beleggingen. Volgend jaar wil ik uiteindelijk een verdeling van 30% spaargeld en 70% aan beleggingen hebben. 

In april van dit jaar mijn beleggingsstrategie onder de loep genomen en een aantal rigoreuze aanpassingen doorgevoerd waar ik blij mee ben. Het zorgde voor minder verschillende beleggingsrekeningen, minder kosten en meer overzicht. Ook heb ik in april een spaarrekening bij bunq geopend. Zij bieden de hoogste spaarrente aan. Dit heeft mij in 2023 €474,87 aan rente opgeleverd. Als laatste ben ik blij dat ik mijn financiële doelen voor 2023 behaald heb. Ondanks mijn sabbatical ik heb ik een mooi bedrag belegt op zowel mijn reguliere beleggingsrekening als mijn pensioenbeleggignsrekening.

Financiële doelen opstellen voor 2024

Na de terugblik, is het tijd om je handen uit de mouwen te steken en te kijken wat jouw financiële doelen voor 2024 worden. Tip: formuleer je doelen SMART. 

SMART staat voor:

 • Specifiek
 • Meetbaar
 • Acceptabel voor jezelf en anderen
 • Realistisch
 • Tijdgebonden

Oftewel: maak je financiële doelen zo concreet mogelijk. Dat gaat je helpen bij het behalen van je doelen. Je kan allerlei soorten financiële doelen opstellen rondom deze topics:

 •  Inzicht creëren in je financiële situatie
 • Je vaste- en/of variabele lasten
 • Je spaarrekening
 • Je inkomsten (salaris als je in loondienst werkt of winst als je ondernemer bent)
 • Je vermogen (beleggingen, geld voor je pensioen of investeringen in vastgoed)

Misschien blijkt dat je helemaal geen idee hebt hoe je er financieel voor staat, dan is het slim om daar een financieel doel aan te koppelen. Als voorbeeld: “6 maanden lang ga ik mijn uitgaven bijhouden in een excel sheet en onderzoeken waar ik geld kan besparen”. Maar het ook zijn dat je wel weet hoe je er financieel voor staat, maar dat je juist wil besparen op je vaste lasten. Dan kun je daar dan een concreet doel aanhangen. 

Bijvoorbeeld: “In 2024 wil ik gemiddeld €200,- per maand besparen op mijn vaste lasten.”

Concrete spaardoelen opzetten

Heb je grote (financiële) plannen voor 2024 of misschien wel voor over 4/5 jaar? Denk aan het kopen van een huis, een wereldreis maken of wil je heel graag je baan in loondienst opzeggen en als freelancer beginnen. Wat je plannen ook zijn, het is slim om hier een concreet spaardoel aan te hangen. Want dan kun je daar vervolgens elke maand geld naar overmaken, zodat je bijna ongemerkt geld opzij zet voor die ene droom. Ideaal toch?

Om te zorgen dat je die doelen makkelijker behaald, is het handig om er een specifiek spaarpotje aankoppelen. Dit kun je heel eenvoudig doen door in te loggen bij je bank. Onder elke spaarrekening kun je diverse spaarpotjes hangen. Helemaal gratis. Je geeft het spaarpotje een naam en koppelt er een spaardoel aan vast. Als je geld overmaakt naar je spaarpotje zie je direct wat de voortgang is. Dit geeft je motivatie een boost.

Een voorbeeld van een concreet spaardoel is: “In 2024 wil ik €10.000,- sparen om extra af te lossen op mijn hypotheek.”

Je kan zo veel spaardoelen maken als je wilt, maar ze moeten wel realistisch en dus haalbaar zijn. Je kan niet opeens een bedrag van €50.000,- sparen in een jaar tijd als er maar €70.000,- binnenkomt. 

Concrete financiële doelen waar je aan kan werken zijn:

 • In 2024 wil ik starten met beleggen en minimaal €1500,- inleggen.
 • In juli wil ik een nieuwe laptop kopen en daarvoor ga ik elke maand €100,- euro sparen, zodat ik eind juni een bedrag van €600,- bij elkaar gespaard heb.
 • Elke maand ga ik €150,- overmaken naar mijn pensioenrekening.
 • In september wil ik minimaal €2.500,- op mijn spaarpotje voor onvoorziene uitgaven hebben staan.
 • Voor eind 2024 wil ik een nieuwe baan vinden waar ik minimaal 15% meer salaris verdien.
 • In 2024 wil ik een X bedrag beleggen.
 • In januari en in september verhoog ik mijn uurtarief met 5%.

Je kan het zo gek niet bedenken of je kunt er een financieel doel aan koppelen. Tijd om pen en papier erbij te pakken en eens goed na te denken welke financiële doelen jij komend jaar wil behalen. Om je nog wat inspiratie te geven, vind je hieronder mijn (Dionne) financiële doelen voor 2024. 

Cash Control Spreadsheet

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Dionne’s financiële doelen voor 2024

In 2024 ga ik starten met een nieuwe interim opdracht en wil ik daarnaast meer tijd en energie steken in mijn eigen projecten, waaronder Finance Freaks. Ook wil ik zorgen voor een betere werk-privé balans met als doel om uiteindelijk vier dagen per week te werken. 

#1. Verdeling vermogen: 20% sparen, 80% beleggen

In 2023 ben ik begonnen met het aanpassen van de verdeling tussen mijn spaargeld en mijn beleggingen. Dit wil ik graag doorzetten in 2024. Dat betekent dat ik in januari direct een groot bedrag overmaak naar mijn beleggingsrekening en het hele jaar de bovenstaande verhouding aan probeer te houden. Zodat mijn beleggingsrekening groeit en ik op de lange termijn het meeste rendement behaal. 

#2. Pensioen: elke maand €500,- overmaken naar mijn pensioenbeleggingsrekening

Ondertussen heb ik al een aardig mooi pensioenpotje opgebouwd (bijna €40.000,-). Het komende jaar wil ik elke maand €500,- overmaken, zodat ik in het nieuwe jaar blijf bouwen aan een goed pensioen en mijn jaarruimte zo optimaal mogelijk benut. 

#3. Passief inkomen: 25% van mijn omzet uit eigen projecten halen

Het afgelopen jaar heb ik ingezien hoe belangrijk het is om geld te verdienen uit eigen projecten die deels passief zijn. Ik verdien al een klein bedrag met mijn eigen projecten, maar in het nieuwe jaar wil ik dit bedrag verhogen. Met als doel – dat als ik ziek ben of met vakantie ben – ik alsnog geld verdien. Maar ook met het idee dat ik uiteindelijk vier dagen per week kan werken. 

Dat kan nu al, maar ik wil eerst dit doel behalen. 😉

#4. Vermogensgroei realiseren van 35%.

2023 was een goed beursjaar. Op mijn beleggingen bij ABN AMRO heb ik een rendement behaald van 14,50%. Niet verkeerd. Ook mijn andere beleggingen hebben een mooi rendement behaald. Daar ben ik heel blij mee! 

Voor mijn 35ste levensjaar, heb ik een heel leuk, maar ambitieus vermogensdoel voor ogen. Om dat doel te realiseren, moet mijn vermogen flink groeien. In 2024 hoop ik dan ook door een aantal aanpassingen, waaronder meer beleggen, minder sparen, dit doel (35% groei in 2024) te realiseren. 

#5. Sparen in het buitenland

In 2023 heb ik een spaarrekening geopend bij bunq omdat ze de hoogste spaarrente aanbieden: 2,46%. Nog steeds is de rente die ze bieden erg hoog. Dat betekent dat ik daar een groot deel van mijn spaargeld heb staan. Maar wist je dat sparen in het buitenland vaak meer rente oplevert? Je moet je wel goed inlezen in de eventuele risico’s, maar meer rendement over mijn spaargeld wil ik wel. Via Raisin kun je eenvoudig een account aanmaken en een spaarrekening in het buitenland openen. Hier ga ik in het nieuwe jaar induiken. 

#6. Winst van €120.000,-

In 2024 wil ik een winst van €120.000,- realiseren. Dat doel heb ik in 2022 ook al behaald, maar ik doe het graag nog een keertje over in 2024. 😉 En het liefst ook moeitelozer. Dus minder hard werken, maar wel evenveel verdienen. 

Disclaimer: wij zijn geen financieel adviseurs. Dit artikel bevat dan ook geen beleggingsadvies, maar is puur geschreven op basis van onze eigen ervaring en inzichten. Bovendien brengt beleggen risico met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze link een aankoop doet en/of een verzekering afsluit, ontvangen wij daar commissie over. Jou kost het niets extra!

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge