Dionne Knooren
Dionne Knooren
Enorme passie voor persoonlijke financiën, een echte "side-hustler" en dol op korting. Woonde en werkte ruim een jaar in Barcelona, startte met beleggen op haar 25e en gaat elk jaar 5 à 6 keer op vakantie.

Financiële doelen opstellen voor 2023

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Een mooi moment om terug te blikken op je financiële situatie. Maar misschien wel veel leuker: vooruitkijken en plannen maken voor 2023
Financiële doelen opstellen voor 2023

Dit jaar alles uit je spaargeld halen?

Scoor dan nu onze guide “Slim sparen in 2023”. Hierin ontdek je hoe je het optimale uit je spaargeld haalt, waar je op dit moment de hoogste spaarrente krijgt en ga je aan de slag met het maken van je eigen spaarplan.

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Een mooi moment om terug te blikken op je financiële situatie. Maar misschien wel veel leuker: vooruitkijken en plannen maken voor 2023. Voor je aan de slag gaat met het opstellen van nieuwe, financiële doelen voor 2023, is het slim om te kijken wat dit jaar je financieel heeft gebracht. Heb je al je spaardoelen behaald, heb je te maken gehad met een financiële tegenvaller of ben je eindelijk gestart met beleggen?

Financiële terugblik

Om te bepalen wat je financiële doelen worden voor het nieuwe jaar, is het goed om even stil te staan bij je financiële mijlpalen, maar ook bij je financiële missers, zodat je daar in het nieuwe jaar van kan leren. Er zijn een aantal onderwerpen van belang als je gaat terugblikken op je financiële situatie:

 • Heb je inzicht en structuur in je financiën?
 • Werk je al je spaardoelen en heb je die doelen behaald?
 • Bouw je al vermogen op en zo ja is je vermogen gegroeid?
 • Wat waren je inkomsten voor 2022 en ben je daar tevreden mee?
 • Wat is je spaarquote in 2022? En ben je daar tevreden mee?

1. Inzicht en structuur in je financiën

Om te bepalen of je een financieel goed jaar had, moet je natuurlijk wel weten hoe je er financieel voorstaat. Oftewel: weet je hoeveel geld er elke maand binnenkomt en ook weer uitgaat? Wij werken allebei met kasboekjes zodat we precies weten waar ons geld naar toe gaat. Dit is het kasboekje van Nicole van november en dit is mijn (Dionne) kasboekje van november.

Werk je nog niet met een kasboekje? Wij raden sterk aan om daar mee te beginnen. Er bestaan allerlei apps, excel sheets en andere manieren om inzicht te krijgen in je financiën. Als blijkt dat je aan een bepaalde categorie te veel geld uitgeeft, kun je de maand erna direct actie ondernemen.

2. Spaarplan met spaarpotjes

Heb je het afgelopen jaar gewerkt met concrete spaardoelen en heb je die spaardoelen behaald? Of waren je spaardoelen iets te ambitieus? Als je weet hoe het dit jaar gegaan is (goed of minder goed), kun je daar ook rekening mee houden voor het nieuwe jaar. 

Om te zorgen dat je voortaan wel je spaardoelen behaald, is het slim om een spaarplan te maken. Hoe je dat precies doet, lees je in de blog hoe je spaarplan maakt. Ook is het slim om te weten hoeveel spaargeld je nodig hebt voor jouw situatie. Via de Nibud BufferBerekenaar kun je uitrekenen hoeveel spaargeld je nodig hebt voor jouw situatie. 

3. Vermogen opbouwen

Misschien ben je er al mee bezig en misschien nog helemaal niet. Was het doel om je te verdiepen, ben je juist heel blij omdat je eindelijk gestart bent met beleggen of heb je dit jaar een fijn (extra) pensioenpotje opgebouwd?

Beleggen is een van de manieren om jouw (spaar)geld aan het werk te zetten. 

4. Neem je inkomsten onder de loep

Naast inzicht creëren en werken met spaarpotjes en misschien wel vermogen opbouwen, is het belangrijk om te kijken naar je inkomsten.

 • Ben je daar tevreden mee?
 • Ben je meer gaan verdienen vanwege de hoge inflatie of heb je niets of nauwelijks meer salaris gekregen?
 • Misschien heb je je uurtarief wel verhoogd of zijn je diensten duurder geworden?

Afhankelijk van jouw situatie, kun je voor jezelf beslissen of je tevreden bent en/of je er in 2023 een concreet, financieel doel van wil maken om je inkomen te verhogen. 

5. Trek een conclusie

Na het maken van je eigen terugblik op je financiële situatie, zie je direct wat er voor jou dit jaar heel goed ging op financieel gebied en waar nog verbeterpunten liggen. Dit gaat je helpen bij het maken van financiële doelen voor 2023.

Dionne’s financiële terugblik op 2022

“Zelf blik ik – Dionne – natuurlijk ook elk jaar terug. En ik moet zeggen: 2022 was financieel gezien een goed jaar. Qua inzicht en structuur in mijn financiën gaat het wel goed, want ik houd al jaren een kasboekje bij. Ik heb het afgelopen jaar een flink geldbedrag opzij gezet en een mooie salarisbuffer opgebouwd voor mijn sabbatical volgend jaar. Ook ben ik gaan kijken naar de verdeling van mijn vermogen: hoeveel geld wil ik sparen en hoeveel geld wil ik beleggen? Daar heb ik dit jaar een iets andere verdeling in gemaakt. Meer geld in beleggingen stoppen en minder geld sparen, want ik heb genoeg spaargeld tot mijn beschikking als ik het plots nodig heb. Daarnaast heb ik elke maand €500,- overgemaakt naar mijn pensioenbeleggingsrekening, zodat ik een fijn pensioenpotje opbouw voor later. Qua inkomsten was het een heel goed jaar waar ik niets op aan te merken heb.”

Financiële doelen opstellen voor 2023

Na de terugblik, is het tijd om je handen uit de mouwen te steken en te kijken wat jouw financiële doelen voor 2023 worden. Tip: formuleer je doelen SMART. 

SMART staat voor:

 • Specifiek
 • Meetbaar
 • Acceptabel voor jezelf en anderen
 • Realistisch
 • Tijdgebonden

Oftewel: maak je financiële doelen zo concreet mogelijk. Dat gaat je helpen bij het behalen van je doelen. Je kan allerlei soorten financiële doelen opstellen rondom deze topics:

 •  Inzicht creëren in je financiële situatie
 • Je vaste- en/of variabele lasten
 • Je spaarrekening
 • Je inkomsten (salaris als je in loondienst werkt of winst als je ondernemer bent)
 • Je vermogen (beleggingen, geld voor je pensioen of investeringen in vastgoed)

Misschien blijkt dat je helemaal geen idee hebt hoe je er financieel voor staat, dan is het slim om daar een financieel doel aan te koppelen. Als voorbeeld: “6 maanden lang ga ik mijn uitgaven bijhouden in een excel sheet en onderzoeken waar ik geld kan besparen”. Maar het ook zijn dat je wel weet hoe je er financieel voor staat, maar dat je juist wil besparen op je vaste lasten. Dan kun je daar dan een concreet doel aanhangen. Bijvoorbeeld: “In 2023 wil ik gemiddeld €200,- per maand besparen op mijn vaste lasten.”

Concrete spaardoelen opzetten

Heb je grote (financiële) plannen voor 2023 of misschien wel voor over 4/5 jaar? Denk aan het kopen van een huis, een wereldreis maken of wil je heel graag je baan in loondienst opzeggen en als freelancer beginnen. Wat je plannen ook zijn, het is slim om hier een concreet spaardoel aan te hangen. Want dan kun je daar vervolgens elke maand geld naar overmaken, zodat je bijna ongemerkt geld opzij zet voor die ene droom. Ideaal toch?

Om te zorgen dat je die doelen makkelijker behaald, is het handig om er een specifiek spaarpotje aankoppelen. Dit kun je heel eenvoudig doen door in te loggen bij je bank. Onder elke spaarrekening kun je diverse spaarpotjes hangen. Helemaal gratis. Je geeft het spaarpotje een naam en koppelt er een spaardoel aan vast. Als je geld overmaakt naar je spaarpotje zie je direct wat de voortgang is. Dit geeft je motivatie een boost.

Een voorbeeld van een concreet spaardoel is: “In 2023 wil ik €10.000,- sparen om extra af te lossen op mijn hypotheek.”

Je kan zo veel spaardoelen maken als je wilt, maar ze moeten wel realistisch en dus haalbaar zijn. Je kan niet opeens een bedrag van €50.000,- sparen in een jaar tijd als er maar €70.000,- binnenkomt. 

Concrete financiële doelen waar je aan kan werken zijn:

 • In 2023 wil ik starten met beleggen en minimaal €1500,- inleggen.
 • In juli wil ik een nieuwe laptop kopen en daarvoor ga ik elke maand €100,- euro sparen, zodat ik eind juni een bedrag van €600,- bij elkaar gespaard heb.
 • Elke maand ga ik €150,- overmaken naar mijn pensioenrekening.
 • In september wil ik minimaal €2.500,- op mijn spaarpotje voor onvoorziene uitgaven hebben staan.
 • Voor eind 2023 wil ik een nieuwe baan vinden waar ik minimaal 15% meer salaris verdien.
 • In 2023 wil ik een X bedrag beleggen.
 • In januari en in september verhoog ik mijn uurtarief met 5%.

Je kan het zo gek niet bedenken of je kunt er een financieel doel aan koppelen. Tijd om pen en papier erbij te pakken en eens goed na te denken welke financiële doelen jij komend jaar wil behalen. Om je nog wat inspiratie te geven, vind je hieronder mijn (Dionne) financiële doelen voor 2023. 

Cash Control Spreadsheet

Meer overzicht, inzicht & structuur in je financiën?

Scoor nu de Cash Control Spreadsheet van Finance Freaks. Hierin houd je maandelijks je inkomsten, uitgaven, beleggingen, aflos- en spaardoelen bij. 

Mijn financiële doelen voor 2023

In 2023 ga ik op sabbatical. Dit zorgt ervoor dat mijn financiële plannen voor volgend jaar er iets anders uit zien dan normaal. Ik weet namelijk dat ik veel minder ga werken dan dit jaar, waardoor er minder geld binnenkomt. Hier moet ik rekening mee houden voor mijn financiële doelen. 

#1. Spaardoel: minimaal €15.000,- sparen voor mijn sabbatical 

Ik heb al een fijne salarisbuffer opgebouwd, maar een sabbatical is duur. Ik heb een aantal toffe reizen op de planning staan: kookcursus volgen in Italië, een rondreis door Amerika en interrailen door Scandinavië. Dit kost allemaal geld. Daarom dat ik een specifiek spaarpotje gemaakt hebt om deze tripjes te bekostigen.

#2. Pensioen: elke maand €150,- overmaken naar mijn pensioenbeleggingsrekening

De afgelopen jaren heb ik altijd minimaal €500,- overgemaakt naar mijn pensioenbeleggingsrekening bij Brand New Day, maar omdat ik in 2023 een stuk minder ga verdienen vanwege mijn sabbatical, wil ik wel nog elke maand geld overmaken naar mijn pensioen alleen minder veel als voorheen. Zo zorg ik er wel voor dat ik elke maand een vast bedrag kan inleggen.

#3. Beleggen: elke maand €350,- overmaken naar mijn beleggingsrekening.

Het afgelopen jaar heb ik veel geld gestopt in mijn beleggingen, deels omdat ik de verhouding tussen sparen en beleggen heb aangepast. Met in het achterhoofd dat ik volgend jaar minder geld ga verdienen dan dit jaar, maar wel elke maand structureel geld wil overmaken, wordt mijn doel om elke maand €350,- te investeren in ETF’s en beleggingsfondsen.

#4. Vermogensgroei realiseren van 15%.

2022 was geen goed beursjaar. Omdat ik beleg voor de lange termijn, schrik ik niet als de beurs flink onderuit gaat. Ik zie het als de uitverkoop. Een andere reden waarom ik dit jaar zoveel geld geïnvesteerd heb in beleggingen. Mijn doel voor volgend jaar is dan ook het realiseren van een vermogensgroei van 12% met mijn huidige beleggingsportfolio. Dit heb je natuurlijk (buiten het geld dat je erin stopt) niet zelf in de hand, maar ik vind het wel een mooi doel om naar toe te werken.

#5. Winst van €55.000,-

Mijn winst ligt in 2022 een heel stuk hoger, maar omdat ik volgend jaar veel minder ga werken, is dat geen realistisch doel. Daarom dat mijn doel is om volgend jaar een winst te draaien van minimaal €55K. Nog steeds een heel mooi bedrag!

Handige, financiële tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse Finance Updates van Finance Freaks. Je ontvangt elke maand praktische tips om inzicht te krijgen in je financiën en slimme financiële keuzes te maken.

Pensioen Challenge