Appartement of huis: weet waar je aan toe bent
Heb je een appartement? Dan betaal je maandelijks geld aan de Vereniging van Eigenaren (VVE). Die zorgt voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes, het dak, de gevel en meer. Schade aan de buitenkant van je appartement wordt betaald vanuit de VVE-bijdrage.
Heb je een huis? Dan ben je zelf de baas, maar ook zelf verantwoordelijk voor al het onderhoud aan je huis. Van een lekkend dak tot schilderwerk: het komt allemaal uit jouw portemonnee. Tijd dus om die buffer op te bouwen!
1. Hoeveel buffer heb je nodig?
De eerste stap is natuurlijk om te weten hoeveel geld je nodig hebt. Via de website van het Nibud kun je uitrekenen hoeveel financiële buffer je nodig hebt voor je huis. Je vult een aantal gegevens in zoals de grootte van je huis en de onderhoudsstaat. Aan de hand van deze informatie wordt een berekening gemaakt hoe hoog jouw financiële buffer voor je huis moet zijn. Let op: dit is een richtlijn.
2. Maak een onderhoudsplan
Een goed onderhoudsplan voorkomt vervelende verrassingen. Schrijf voor jezelf op wat voor onderhoud nodig is voor je huis. Denk aan schilderwerk (binnen en/of buiten), duurzaamheidsverbeteringen zoals het beter isoleren van je huis, het installeren van zonnepanelen of een nieuwe badkamer. Door een grove inschatting te maken hoeveel onderhoud je de komende 5 jaar moet uitvoeren, kun je daar een prijskaartje aanhangen en elke maand geld opzijzetten.
3. Open een spaardoel
Om te zorgen dat je genoeg financiële buffer hebt voor je huis, is het slim om een speciaal spaarpotje aan te maken waar je elke maand geld naar overmaakt. Hoeveel geld je overmaakt, is afhankelijk van je onderhoudsplan. Zo voorkom je dat je geld uitgeeft aan andere kosten en zorg je ervoor dat je altijd spaargeld achter de hand hebt als je te maken krijgt met schade in je huis.
Tip: om te voorkomen dat je vergeet om geld te sparen, kun je automatisch sparen. Zo groeit je financiële buffer voor je huis zonder dat je er steeds aan hoeft te denken.
4. Sluit een opstalverzekering af
Een opstalverzekering is een verzekering die schade aan je woning dekt. Het gaat hierbij om schade door bijvoorbeeld brand, storm, inbraak, of wateroverlast aan alles wat “vastzit” aan je huis, zoals muren, dak, keuken, en sanitair. Het wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd.
Als je te maken krijgt met een brand in je huis, dan loopt de schade vaak al snel in de papieren. Je zet onmogelijk zoveel geld opzij om deze kosten te dekken. Daarom is het slim om een opstalverzekering af te sluiten zodra je een eigen huis koopt.
Bespaar slim op je vaste lasten
Merk je dat het lastig is om elke maand extra te sparen? Kijk dan waar je kan besparen. Bijvoorbeeld door te besparen op je boodschappen of je energiekosten, gebruik te maken van cashbacks of je financiën in kaart te brengen voor meer inzicht, kan je helpen om minder geld uit te geven. Het geld dat je overhoudt, kun je rechtstreeks in je buffer stoppen.
Zo bouw ik een financiële buffer op voor mijn huis
Zelf woon ik in een appartement en betaal ik elke maand €170,- aan de VVE. Daarnaast heb ik een opstalverzekering en maak ik elke maand €100,- over naar een spaarpotje voor eventuele kosten aan het appartement. Zonder dat ik het in de gaten heb, bouw ik elke maand aan mijn financiële buffer voor mijn eigen huis. Dat is niet alleen ideaal, het geeft ook rust.
Dit artikel is in samenwerking met FBTO geschreven.